
Υπάρχουν σημεία στην Αθήνα που μοιάζουν να έχουν «παγώσει» στον χρόνο, κουβαλώντας τις σκιές μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Η Πλατεία Λαυρίου, ένα βήμα από τη βουή της Ομόνοιας και την κίνηση της Κάνιγγος, είναι ακριβώς ένα τέτοιο σημείο. Κάποτε, η πλατεία αυτή έσφυζε από ζωή με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ήταν το «άτυπο γραφείο» των μαστόρων.

Εκεί, από νωρίς το πρωί, έβρισκες τον μπογιατζή, τον υδραυλικό ή τον τεχνίτη για τις δουλειές του σπιτιού. Μια πιάτσα με δικούς της κώδικες και μια αίγλη λαϊκή, αυθεντική. Σήμερα, αυτή η δραστηριότητα αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Οι πρόσφατες εικόνες της πλατείας αποτυπώνουν την ερημιά μιας μεταβατικής εποχής, εκεί που ο χειμώνας συναντά την άνοιξη. Παρά την εγκατάλειψη, το σιντριβάνι παραμένει σε λειτουργία, μια μικρή όαση δροσιάς ανάμεσα στα γκρίζα κτίρια και τα γκράφιτι.

Οι αφετηρίες των λεωφορείων και οι περαστικοί με τις τσάντες στα χέρια θυμίζουν ότι η πλατεία παραμένει ένας συγκοινωνιακός κόμβος, ακόμα κι αν έχει χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Με το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας στην οδό Βερανζέρου να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και τα παλιά εμπορικά καταστήματα να προσπαθούν να επιβιώσουν, η Πλατεία Λαυρίου παραμένει μια περιοχή αντιθέσεων.
