Αρχική » Κρήτη
Αρχείο κατηγορίας Κρήτη
Ο Νίκος και η Μαλάμω, στο χωριό μας, το Θραψανό…

Πώς βιώνουν όλες αυτές τις μέρες ο Νίκος και η Μαλάμω τη διαμονή τους στο χωριό μας, Θραψανό, και στο σπίτι τους; Όμορφα! Είναι κοντά τους η Στασούλα, που τους φροντίζει και προσπαθεί να είναι γεμάτη η καθημερινότητα τους, χωρίς να τους λείπει τίποτα… Και κυρίως να κυλά η ζωή τους σε πιο ήπιους ρυθμούς. Να τους εδώ, στην εξωτερική αυλή του σπιτιού, κοινή και για τους δύο. Έχουν βγει να περπατήσουν λίγο. Και μείς τους χαιρόμαστε, καθώς τους παρακολουθούμε με αγάπη!
Ταξίδι δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Από τη Σίφνο ως το Νεστόριο και από τη Φλώρινα ως το Θραψανό, η χειροτεχνία ξαναβρίσκει τη θέση της:
– Ψαράδες Πρεσπών, Σίφνος, Μαλάκι Βόλου, Θραψανό Κρήτης – κεραμική που ξαναπλάθει το παρελθόν με σύγχρονη ματιά.
– Βλάστη, Νεστόριο – υφαντική που συνεχίζει την ιστορία της σε κάθε κλωστή.
– Φλώρινα – ξυλογλυπτική που συνδυάζει τέχνη και τεχνική, με τη στήριξη της Σχολής Καλών Τεχνών.
Οι εκπαιδευτές, οι τεχνίτες και οι συμμετέχοντες του προγράμματος διαμορφώνουν μια κοινότητα που μεταφέρει την πολιτισμική κληρονομιά στο σήμερα. Η εκμάθηση των τεχνικών γίνεται αφορμή για να ξανασυστηθεί η παράδοση, ως ζωντανή εμπειρία που συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη δημιουργική έκφραση. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δημοσιεύτηκε στο www.prlogos.gr
Η άνοιξη στου Γρέγο. Όμορφες που είναι οι μαργαρίτες!

Χθεσινές φωτογραφίες από το χωριό. Από του Γρέγο, εκεί που βάζουν τον κήπο τους ο Αγησίλαος με τη Στασούλα. Εκεί που έχει τα λίγα προβατάκια του, ο Αγησίλαος. Εκεί, που ποτέ δεν είχαν πρόβλημα, αλλά τα τελευταία χρόνια, όλο και κάποιοι κλέφτες τα βάζουν στο στόχαστρο. Πόσο έχει αλλάξει προς το χειρότερο ο κόσμος…

Αλλά κείνος δεν τα βάζει κάτω. Τα ξαναπαίρνει, έστω και λιγότερα. Θέλει να καταγίνεται εκεί και με τον κήπο του. Εκεί έχουν και τις κότες τους. Το καλοκαίρι είναι χαρά Θεού πάνω στο λόφο. Αλλά κι αυτή την εποχή, την άνοιξη, όλα είναι καταπράσινα και διαφορετικά. Πλημμυρισμένα από τις μαργαρίτες που ομορφαίνουν τον τόπο…

Έχω περπατήσει, εδώ… Έχω περάσει ώρες όμορφες, μαζί τους. Και τώρα που βλέπω που πάνε, που περνούν πολλές ώρες από τη ζωή τους, χαίρομαι. Και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Με τους αναγνώστες του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ… Τι όμορφος που είναι ο τόπος, ολάνθιστος! Τον βλέπεις και εκτιμάς τη δημιουργία. Και το έργο των ανθρώπων…

Η Στασούλα τα έκανε και φέτος τα καλιτσούνια της…

Θυμάμαι τη μάνα μου, τέτοιες μέρες… Μοσχοβουλούσε ο φούρνος και το σπίτι μας, από τα γλυκά που έφτιαχνε. Δεν κρατούσαν βέβαια πολύ, γιατί μας άρεσαν και τα… καταβροχθίζαμε. Ζήτημα αν κράταγαν μια εβδομάδα. Μόνο που ήταν πιο μεγάλα τα καλιτσούνια ή λιχναράκια, από αυτά της Στασούλας.

Εγώ που ως παιδί που αγαπούσα τα γλυκά και μπορούσα να φάω τα πάντα, με ένα χόρταινα! Η Στασούλα μας είναι πιο κοντά στη ζωή και στη λογική. Τότε τα έφτιαχναν μόνο τέτοιες μέρες. Σήμερα όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στους φούρνους όλο το χρόνο. Αν και είναι καλά, δεν τα λαχταρά πια κανένας.

Πάντα όμως θα μου αρέσουν από τα χέρια της Στασούλας. Ξέρω ότι χρησιμοποιεί αγνά υλικά και μπορείς να τα φας, άφοβα. Αν και στην ηλικία μας πια, η διατροφή μας πρέπει να είναι προσεγμένη, δεν είμαστε πια παιδιά. Μεγαλώσαμε. Μερικές μνήμες όμως παραμένουν…

Δείτε μια πρόκληση, που μπορεί και να σας ενδιαφέρει

Ονομάζεται Mirsini Lambraki. Δεν γνωριζόμαστε από κοντά. Την παρακολουθώ όμως μέσα από την ομάδα της “Πάμε για Χόρτα (Μαζεύουμε και διασκεδάζουμε)”. Αντιγραφούμε από μια ανάρτηση της: “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη! Ένας τόπος ευλογημένος που με τις πρώτες βροχές θυμάμαι τις γιαγιάδες μου με τα μαχαιράκια τους με σακούλες, ή μικρά υφαντά σακουλάκια να ξεδιαλέγουν τα καλύτερα, τα πιο τρυφερά και νόστιμα δώρα της κρητικής γης, τα άγρια βρώσιμα χόρτα της!

Μετά πήγαιναν στο σπίτι, τα άπλωναν στην ποδιά τους να τα ξεδιαλέξουν! Σε άλλη λεκάνη τα βράστα γουλωτά ραδίκια, σε άλλη τα γιαχνερά, αλλού τα ασκολίμπρια και χώρια η σαλάτα με τα μυριστικά χόρτα! Πάμε μαζί λοιπόν για χόρτα! Ας γίνουμε μια ομάδα που θα ανταλλάξουμε γνώσεις για την βρώσιμη χλωρίδα της Ελλάδας και αγάπη για την ελληνική φύση και τους διατροφικούς θησαυρούς της!” Δεν τη βρίσκω άσχημη ως ιδέα…
Φυτά από τα Χανιά της Κρήτης, το κόκκινο χαμομήλι…

Το είδαμε στην ομάδα GreekFlora, ανεβασμένο από τον Christopher Cheiladakis με το σχόλιο: Adonis cretica. Κίσσαμος, Χανιά. Μάρτιος 2025. Και μας άρεσε πολύ… Αν και αγαπούμε πολύ τα λουλούδια συνεχίζουμε να μαθαίνουμε γι ‘αυτά… Ψάχνοντας μάθαμε ότι το Adonis microcarpa , κοινώς γνωστό ως μικρόκαρπο φασιανό ή κόκκινο χαμομήλι , είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό . Το είδος είναι εγγενές στη δυτική Ασία και τη νότια Ευρώπη και έχει πολιτογραφηθεί στην Αυστραλία . Αυξάνεται σε ύψος 50 εκατοστών, έχει λεπτά μοιρασμένο φύλλωμα και κόκκινα άνθη με μαύρα κέντρα. Αν ξέρετε κάτι περισσότερο, ευπρόσδεκτη κάθε πληροφορία…

Ο Κώστας Χουλάκης μιλά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ…
Το είδαμε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή “Όπου υπάρχει Ελλάδα”. Ο φακός τους ταξίδεψε ώς το χωριό μας, το Θραψανό, βρήκε τον Κώστα Χουλάκη, έναν αγγειοπλάστη που αγωνίζεται με τον πηλό στο εργαστήριο του και μίλησε μαζί του. Στην ιστοσελίδα skai.gr δημοσιεύτηκε αυτό το βίντεο. Εκεί το είδαμε κι εμείς, από εκεί το πήραμε και το αναδημοσιεύουμε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Κώστα, σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Άνθρωποι σαν εσένα, δίνουν ζωή στην παράδοση και κρατάνε οικονομικά όρθιο το χωριό μας σε εποχές δύσκολες…
Επιβεβαιώνω όλα τα αναγραφόμενα του φίλου μου Νίκου γιατί εκείνες τις ώρες ήμασταν μαζί. Η δικιά μου γνώμη είναι ότι....πλέον…