Αρχική » Κρήτη
Αρχείο κατηγορίας Κρήτη
Το Ρέθυμνο που αγαπάμε κι έχουμε ζήσει όμορφα πράγματα

Στην ομάδα “Palia Poli Rethymno” είδαμε τις φωτογραφίες του Dimitris Papamichelakis από το Ρέθυμνο, μια πόλη της Κρήτης που κάποια στιγμή ζήσαμε πολύ έντονα και μάλιστα κάναμε και σχέδια που εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δεν είχαν γερές βάσεις. Και ευτυχώς για μας, φύγαμε γρήγορα από αυτά.

Θα επιστρέψουμε κάποια στιγμή στην παλιά πόλη, ένα κόσμημα του Ρεθύμνου, αλλά σήμερα θα σας δείξουμε λίγο τη θάλασσα της πόλης. Ατέλειωτες παραλίες που το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή και κίνηση των κολυμβητών και όχι μόνο. Είναι δίπλα στο μεγάλο δρόμο και εύκολα προσβάσιμη από τους ανθρώπους.

Σ’ αυτή την πόλη, μένουν φίλοι μας. Και οι εκδότες του ΡΕΘΕΜΝΟΣ, μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας, στην οποία για πάρα πολλά χρόνια αρθρογραφώ κι εγώ στη στήλη μου “Επισημάνσεις”. Εξακόσιες λέξεις, κάθε Σάββατο, με θέμα ελεύθερο, ότι καλύτερο έκανα ποτέ στη δημοσιογραφική ζωή μου.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα χιονισμένα Ανώγεια που αγαπάμε

Ένα από τα πιο γνωστά χωριά στην Κρήτη είναι τα Ανώγεια. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό σκαρφαλωμένο στον Ψηλορείτη ή Ορος Ιδη. Δείτε τα χιονισμένα, όπως τα φωτογράφισε ο Alfa Pezis για την ομάδα «Meteo Hellas» στα σύνορα Ηρακλείου Ρεθύμνου, ακολουθώντας τη διαδρομή του Δρόμου της Μύγας. Τέτοια ονόματα, μόνο οι Ανωγειανοί θα μπορούσαν να δώσουν.

Ο Δρόμος της Μύγας είναι μια σύντομη πεζοπορική διαδρομή λίγα χιλιόμετρα μετά τα Ανώγεια. Είναι μια κυκλική διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων, που ανηφορίζει παράλληλα με το Φαράγγι της Μύγας και σας επιτρέπει να απολαύσετε μια σύντομη βόλτα διάρκεια μιας ώρας περίπου, στις πλαγιές του Ψηλορείτη.

Το περίεργο όνομα “Δρόμος της Μύγιας” (μύγια λέγεται η μύγα στην Κρητική διάλεκτο) οφείλεται στο μύθο που αναφέρει ότι μύγες πολλές μαζεύτηκαν γύρω από το πτώμα ενός θεριού, που σκότωσε πριν πολλά χρόνια ένας Ανωγειανός, δίπλα σε μια βρύση στην περιοχή αυτή.

Οι φωτογραφίες μας δείχνουν το χιονισμένο τοπίο στην καρδιά του χειμώνα, αλλά χωρίς πολύ χιόνι κάτι που είναι συχνό στην περιοχή γύρω από τα Ανώγεια. Σίγουρα αν πάτε την εποχή της άνοιξης, οι ανθισμένοι θάμνοι και τα αγριολούλουδα θα κάνουν την διαδρομή σας ομορφότερη και το τοπίο πιο γλυκό.
Χιονισμένη Κρήτη, μη ξεχνάμε και την ιδιαίτερη πατρίδα

Ο Βαγγέλης Φανουράκης δημοσίευσε αυτή τη χαρακτηριστική φωτογραφία, στην ομάδα “Κρήτη μου όμορφο νησί”. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που αυτός ο χιονάνθρωπος έχει φτιαχτεί με τα χαρακτηριστικά ενός ντόπιου κρητικού. Ο καλλιτέχνης, σε κάθε περίπτωση, έχει χιούμορ! Απαραίτητη και η ρακή στην ποσότητα μιας νταρμιτζάνας.

To Τζερμιάδο, στο οροπέδιο Λασιθίου, χιονισμένο σε μια φωτογραφία του Μανώλη Παντατοσάκη δημοσιευμένη στην ομάδα “Κρήτη μου όμορφο νησί”… Μαθημένοι πια οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών του Λασιθίου στα χιόνια, είναι σε ετοιμότητα και για τα χτυπήματα του χιονιά. Χιονισμένα λοιπόν και τα ορεινά του νομού Λασιθίου, χωρίς προβλήματα στην κυκλοφορία

Ο Βαγγέλης Φανουράκης έχει ανεβάσει κι αυτή τη φωτογραφία στην ομάδα “Κρήτη μου όμορφο νησί” με την ένδειξη, Ανώγεια. Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει προκαλέσει πυκνή χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης, τα τελευταία 24ωρα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα Ανώγεια, όπου το χιόνι έχει σκεπάσει τα πάντα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό χειμωνιάτικο σκηνικό.

Το φυλάκιο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δημοσιευμένο στην ίδια ομάδα… Από το κέντρο πληροφόρησης για τα Λευκά Όρη και τον εθνικό δρυμό, μαθαίνουμε ότι, μέχρι τις άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, ο χώρος στάθμευσης οχημάτων, αλλά και το φυλάκιο έχουν σκεπαστεί κάτω από τα χιόνια.
Το σπήλαιο Σφενδόνη, στα Ζωνιανά του Ρεθύμνου

Τις φωτογραφίες αυτές τις είδαμε στην ομάδα “Μετεωκρήτες”, τις είχε ανεβάσει η Maria Nyktari και είναι από το σπήλαιο Σφενδόνη στα Ζωνιανά. Και θυμήθηκα ότι σ’ αυτό το σπήλαιο έχω πάει και έχω θαυμάσει αυτή τη θεσπέσια ομορφιά! Ήταν πριν πολλά χρόνια, όταν είχε έρθει ο παπά Ανδρέας από τα Ανώγεια να μας πάρει, από το Ρέθυμνο, και να μας πάει στο χωριό του.

Κάναμε τότε μια στάση εκεί. Και θαυμάσαμε τη δημιουργία και Εκείνον που συνέβαλε στο να συμβεί αυτό. Αλλά για κάποιο λόγο, αδιευκρίνιστο, δεν τραβήξαμε φωτογραφίες τότε. Ίσως γιατί τα κινητά μας ήταν παλιάς τεχνολογίας και δεν έφταναν μέχρι σ’ αυτό σημείο. Λέω τώρα… Προσπαθώ να δώσω μια ερμηνεία.

Το Σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης και απέχει 43χιλ. από το Ηράκλειο και 52χιλ. από το Ρέθυμνο. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα.
Η Κρήτη σε μια μεγάλη έκθεση στην καρδιά της Αθήνας

Η μεγαλύτερη γιορτή γεύσεων, παράδοσης, μουσικής και πολιτισμού είναι εδώ, από τις 3 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, για 9 συνεχόμενες ημέρες, στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος! Η παράδοση δίνει ραντεβού με το σήμερα και το αύριο και οι γεύσεις της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και θα κατακτήσουν και πάλι τις αισθήσεις των γευσιγνωστών.

Περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες, παραγωγοί, οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρά ελληνικά brands από ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του τόπου μας, θα πλημμυρίσουν το κέντρο της Αθήνας με τα αγνά προϊόντα που παράγουν και αγαπημένες γεύσεις παράδοσης. Το μεγαλύτερο γαστρονομικό αντάμωμα που θα μπορούσε να γίνει στην πρωτεύουσα, είναι γεγονός!

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν απευθείας αυθεντικές γεύσεις, ζυμωμένες με το μεράκι, καμωμένες απ’ τον μόχθο και την αγάπη των παραγωγών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία πίσω από τα παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουν αλησμόνητες εμπειρίες που έχουν σαγηνεύσει το κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε πολλές γωνιές του κόσμου!
Από το φοινικόδασος στο Βάι. Της φίλης μας Μαρίνας

Το Φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου. Τη τοποθεσία τους θα τη βρείτε στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, δίπλα στη θάλασσα, συγκεκριμένα στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, λίγο βορειότερα από το χωριό Παλαίκαστρο και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία. Είναι ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας στα οποία εντάχθηκε το 1973.

Ο λόγος ένταξής του στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών είναι η ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου. Η έκταση του δάσους είναι 20 εκτάρια και η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια → Βάι.

Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Phoenix theophrastii που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς στις άλλες περιοχές του νησιού (περίπου 10) απαντώνται μόνο μικρές συστάδες ή άλση (Πρέβελη, Άγιος Νικήτας), δεν υπάρχει όμως εκτεταμένο δάσος. Το φοινικόδασος είναι περιφραγμένο. Ευχαριστούμε τη καλή μας φίλη Μαρίνα, που μας ταξίδεψε σε τόσα όμορφα μέρη στην Κρήτη…
Οι χοχλιοί (τα σαλιγκάρια) “βγήκαν” στην πρώτη βροχή…

Το είδαμε την Ομάδα ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ δημοσιευμένες από τον Pantelis Sariklakis με το σχόλιο: “140 mm βροχή από την τρέχουσα κακοκαιρία — στην τοποθεσία Ορνό”. Το Ορνό είναι βουνό στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα. Έχει υψόμετρο 1.237 μέτρων. Και οι χοχλιοί βγήκαν με την πρώτη δυνατή βροχή… Όπως ξέρουμε ότι κάνουν πάντα.

Το Όρος Ορνό βρίσκεται εντός του Δήμου Σητείας, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης. Η κορυφογραμμή του εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά, πλησίον των βόρειων ακτών του νησιού, βορειοανατολικά της οροσειράς Θρυπτή, από την οποία και χωρίζεται από κοιλάδα.

Η υψηλότερη κορυφή του Ορνού είναι γνωστή ως «Σπαθί». Αριθμός φαραγγιών βρίσκεται επί των πλαγιών του Ορνού, όπως, μεταξύ άλλων, το Φαράγγι του Ρίχτη, Φαράγγι του Τσιγκούνη και το Φαράγγι του Κουδουμή. Κι εμείς είδαμε στο διαδίκτυο τους πρώτους χοχλιούς να “σέρνονται” μετά τη βροχή!
Ο Θεός να δίνει δύναμη κ κουράγιο στην Χάρις που τόσο επάξια του στάθηκε και σύντομα να δούμε τον αδελφό…