Αρχική » Κρήτη

Αρχείο κατηγορίας Κρήτη

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
031616
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Νωρίς νωρίς από τον Ιούνιο ήρθε το φετινό καλοκαίρι

Η ζωή μας ανάμεσα στις εποχές. Η φύση γύρω μας αλλάζει, αναγεννιέται από το χειμώνα. Κι εμείς το ίδιο! Το χρειαζόμαστε αυτό. Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο ευδιάκριτα ανάμεσα στις εποχές. Τώρα όχι πια...
Το καλοκαίρι του 2025 προβλέπεται το θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι ήταν και του 2024... Γεμάτο καύσωνες. Αυτό έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Και ο χειμώνας ήταν γεμάτος ακραία καιρικά φαινόμενα. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Ιούλιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 179

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" τ. 179 που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ. το τ.178, ΕΔΩ. δείτε το τ. 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 445

Έτοιμο και το 445 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ Κι ΕΔΩ, το τ.444, ΕΔΩ, το τ. 443, ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Μήνυμα για την προστασία του Μνημείου της Παπούρας

Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, απηύθυνε χθες ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιότερου και σπουδαιότερου Αρχαιολογικού Μνημείου που αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των εργασιών για το Αεροδρόμιο Καστελλίου και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) την Τετάρτη 9 Ιουλίου, στην οποία θα συζητηθεί η “απαράδεκτη πρόταση πνιγμού” του Μνημείου.

Αναφερόμενος στις ξεκάθαρες θέσεις του Δήμου, ο Δήμαρχος τόνισε:

“Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το αρχαιολογικό εύρημα στην Παπούρα, καταστήσαμε σαφή τη θέση του Δήμου μας: Τα Υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού πρέπει να εγγυηθούν την προστασία, την ανάδειξη και τη διασφάλιση της επισκεψιμότητας του σπουδαίου μνημείου“, υπογραμμίζοντας ότι είναι προφανής η ανάγκη για μεταφορά του ραντάρ σε κατάλληλη θέση που δεν θα προκαλεί νέα προβλήματα.

Ο Δήμαρχος άσκησε κριτική στο Υπουργείο Υποδομών, σημειώνοντας ότι: “Έδώ και 18 μήνες, αντί να αναζητήσει εναλλακτικές θέσεις, περίμενε τη μελέτη τοπίου που ανέθεσαν για την τοποθέτηση των ραντάρ εφαπτόμενα στο μνημείο! Και μάλιστα, το Υπουργείο Υποδομών ισχυρίστηκε –στη σύσκεψη στο Αεροδρόμιο το Σάββατο– ότι η προτεινόμενη θέση των ραντάρ είναι εισήγηση των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού!!! Όπως φαίνεται, η ολιγωρία και οι καθυστερήσεις του Υπουργείου Υποδομών είναι χαρακτηριστικές σε μια σειρά θεμάτων. Ας αφήσει λοιπόν την προπαγάνδα που διαρρέει και προφανώς θα ξεδιπλώσει ότι για τις καθυστερήσεις και την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ευθύνεται ο Δήμος και η τοπική κοινωνία που διεκδικεί“.

Αναφορικά με τις θέσεις του Δήμου για το Μνημείο στην Παπούρα και τη διαδικασία του ΚΑΣ ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά  τα παρακάτω:

«-Απορρίπτουμε απερίφραστα την εισήγηση για τη συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Υποδομών και τις θέσεις των ραντάρ που πνίγουν και καταστρέφουν το μνημείο.

-Ζητούμε να κηρυχτεί άμεσα ο αρχαιολογικός χώρος και μάλιστα ως μείζονος σημασίας.

-Να συνεχιστεί η ανασκαφή.

-Να προστατευτεί, αναστηλωθεί και να αναδειχθεί το μνημείο.

-Να καταστεί επισκέψιμο.

Το Υπουργείο Υποδομών ας κάνει αυτό που δεν έκανε εδώ και καιρό και να αναζητήσει, έστω και τώρα τις εναλλακτικές, όπως υποχρεούται. Την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει με τον «αραμπά».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη διαδικασία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου:

-Θα παραστούμε για να δηλώσουμε τις απόψεις μας και τα αιτήματα σχετικά με το μνημείο.

-Θα καταθέσουμε την αντίθεσή μας για τη συγκεκριμένη πρόταση εγκατάστασης των ραντάρ.

-Θα ζητήσουμε αυτοψία, ώστε τα μέλη του ΚΑΣ να έχουν ιδία αντίληψη για το μνημείο πριν την ψήφο τους. (Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον οι 10 αρχαιολόγοι από τα 17 μέλη του ΚΑΣ θα ψηφίσουν ανεπηρέαστα τιμώντας την επιστημοσύνη τους και τον όρκο τους)».

Η νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη στον πηλό του Θραψανού

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις τα παιδιά να προσπαθούν να συνεχίσουν μια τέχνη των πατεράδων τους και των παππούδων τους, αυτή των αγγειοπλαστών. Εντάξει θέλουν δουλειά ακόμα, αλλά και οι σημερινοί μαστόροι, κάπως έτσι ξεκίνησαν βελτιώνοντας τη τέχνη τους από γενιά σε γενιά. Στοχεύει στη ζωντανή αναβίωση της παραδοσιακής κεραμικής και στην προβολή της ως βασικού στοιχείου της πολιτιστικής ταυτότητας του Θραψανού και ευρύτερα της Κρήτης.

Συμβάλλει στην εκπαίδευση και την τοπική ανάπτυξη: μέσω της δημιουργίας διετούς Σχολής Κεραμικής, η οποία θα εδραιώσει μια δυναμική κοινότητα νέων δημιουργών και επαγγελματιών. Η διοργάνωση είναι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, με στήριξη από Περιφέρεια Κρήτης και Δήμο Μινώα Πεδιάδας — και με συμμετοχή τοπικών αγγειοπλαστών

Το φεστιβάλ «Χώμα – Νερό – Φωτιά» δεν είναι απλώς μια πολιτιστική εκδήλωση, αλλά ένας ζωντανός θεσμός: Μάθηση — η αρχαία τέχνη γίνεται προσιτή μέσα από βιωματικά εργαστήρια. Έρευνα — επιστημονικές διαλέξεις εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για την ιστορία των υλικών και τεχνικών. Μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού. Τα έχει καταφέρει περίφημα!

Ιούλιος! Έρχεται το 4ο Φεστιβάλ «Χώμα, νερό, φωτιά»

Tο χώμα, το νερό και η φωτιά συναντιούνται ξανά στο τόπο που τα μεταμορφώνει σε τέχνη. Το Θραψανό, το χωριό της ενδοχώρας Ηρακλείου που είναι ξακουστό για την αγγειοπλαστική του τέχνη ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί στο 4ο φεστιβάλ κεραμικής «Χώμα – Νερό – Φωτιά»

Από την Πέμπτη 3 Ιουλίου  έως και την Κυριακή 6 Ιουλίου, κάθε απόγευμα και έως αργά το βράδυ θα υπάρχουν διαρκείς εκδηλώσεις, εργαστήρια, ομιλίες και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους με θέμα φυσικά την αγγειοπλαστική και την κεραμική.

Ένα φεστιβάλ διαφορετικό, αφού και συ μπορείς να γίνεις μέρος του. Στήνονται τροχοί και με τη βοήθεια των έμπειρων Θραψανιωτών αγγειοπλαστών μπορείς  ν’ ανακαλύψεις τον καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα σου.

Θα χεις τη δυνατότητα  να  παρακολουθήσεις την κατασκευή μεγάλων και μικρών πιθαριών από τους τεχνίτες του χωριού καθώς και να περιηγηθείς στα περίπτερα των εκθετών για να γνωρίσεις καλύτερα τη σπουδαία τέχνη της Θραψανιώτικης αγγειοπλαστικής αλλά και την πλούσια πολυμορφία της κεραμικής τέχνης όλης της Ελλάδας καθώς στο φεστιβάλ συμμετέχουν εξαιρετικοί κεραμίστες από κάθε γωνιά της χώρας μας.

Παράλληλα με τα δρώμενα της κεραμικής τέχνης μπορείς να παρακολουθήσεις και δρώμενα μαγειρικής. Καθημερινά θα παρασκευάζονται ζωντανά ξεχωριστές, παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης από τους καλύτερους του είδους.

Και όταν πέσει το βράδυ, το φεστιβάλ ντύνεται μουσικά με live συναυλίες στο γραφικό θεατράκι του Θραψανού με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Από το www.cretapost.gr

Στο Θραψανό η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τη Σχολή Κεραμικής Τέχνης, βρέθηκε την Τρίτη 25/6/2025, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των επαφών και επισκέψεων που πραγματοποιεί, με στόχο την παρακολούθηση της πορείας σημαντικών πολιτιστικών έργων στην Κρήτη. Την Υπουργό Λίνα Μενδώνη καλωσόρισαν στη Σχολή Κεραμικής, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Καθηγητής Καλών Τεχνών και επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος, Γιάννης Ζιώγας.

Η κ. Μενδώνη έδειξε εντυπωσιασμένη από την υποδομή που έχει δημιουργηθεί, η οποία αποτελεί καρπό της συνένωσης δυνάμεων του Δήμου, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την πολύτιμη αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέροντας ότι η μοναδική αυτή Δομή έχει αναδειχθεί σε πρότυπο συνεργασίας και καινοτομίας στον τομέα της αγγειοπλαστικής.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Σχολής Κεραμικής Τέχνης, στο Κέντρο Μινωικής Αγγειοπλαστικής στο Θραψανό, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα Κέντρο δημιουργίας, πολιτισμού, γνώσης, μάθησης και έρευνας στον τομέα της αγγειοπλαστικής που δημιουργεί νέες προοπτικές εξωστρέφειας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.». Από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, ΠΑΤΡΙΣ

Δωρεάν κουκλοθέατρο, στο θεατράκι του χωριού μας!

Σήμερα Παρασκευή 27/6/2025 στο ανοιχτό θεατράκι του χωριού μας παρουσιάζεται το κουκλοθέατρο “Θησέας” με είσοδο ελεύθερη. Αν και κουκλοθέατρο, δεν αφορά αποκλειστικά τα παιδιά… Στο κάτω – κάτω, όλοι έχουμε μέσα μας ένα παιδί που δεν πρόλαβε να απολαύσει κουκλοθέατρο, όταν έπρεπε… Την παράσταση, προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού.

Ολοκληρώνονται, οι εκδηλώσεις στο χωριό Θραψανό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τo Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού την υποστήριξη της ΔΗΝΕΠΟΚ (Δ/νση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς)  τη συμμετοχή των Αγγειοπλαστών του Θραψανού, διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εστιασμένων στην Κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. 

Κυριακή 6 Ιουλίου

Κεντρική Πλατεία Θραψανού

20.15 – 20.45:

Ομιλία: Κεραμικά σε κοινή θέα: εντοιχισμένα αγγεία σε ναούς της Κρήτης και η εμφανής και η αθέατη χρήση τους κατά τη βενετική και οθωμανική περίοδο.

Δρ. Αναστασία Γ. Γιαγκάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Θεατράκι Θραψανού

19.00-21.00:

Εργαστήριο: Τα παιδιά ανακαλύπτουν την τέχνη του Θραψανού! Ελεύθερα εργαστήρια στα τροχιά, για μικρούς και μεγάλους, από τους θραψανιώτες αγγειοπλάστες.

19.30 – 21.00:

Παρουσίαση: Επίδειξη κατασκευής πιθαριού από τους θραψανιώτες αγγειοπλάστες Μηνά Αραβιάκη, Γιώργο Ανετάκη; Γιώργο Πλουμάκη.

19.00 – 20.00: Κύκλος: μια συνάντηση – συζήτηση μεταξύ νέων κεραμιστών και μαθητών κεραμικής με τους παραδοσιακούς αγγειοπλάστες του Θραψανού

Συντονίστριες: Ρένα Καστανάκη, Κεραμίστρια; Μαρία Σπανουδάκη, Κεραμίστρια

19.00 – 20.00:

Εργαστήριο: Ανθρωπάκια που μιλούν παιδικό εργαστήριο κεραμικής.

Εύα Ζερβάκη, Κεραμίστρια.

19.30 – 20.30:

Εργαστήριο: Κόσμημα από φως και χώμα.

Εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων από πορσελάνη.

Μάρω Κορνηλάκη, Κεραμίστρια.

*απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 698317895.

20.00 – 20.30:

Εργαστήριο: Ο τοίχος με τα πήλινα.

Το Φεστιβάλ μένει στο χωριό! Τοποθετούμε τα πήλινα πλακάκια και στολίζουμε το Θεατράκι του Θραψανού !

21.30 – 23.00:

Εργαστήριο: Καμίνι ρακού.

Στυλιανός Κουκλάκης, Κεραμίστας

22.30:

Μουσική βραδιά:

Βραδιά με κρητική Μουσική με τους Γιάννη Χουλάκη και Μανώλη Καπαρουνάκη.

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος

20.50 – 21.20: Παρουσίαση: Ηχοτοπία με πηλό, φωτιά και σίδερο.

Νίκος Σταθόπουλος, Εικαστικός Σταυρακάκης Μανόλης.

Στο χώρο το Φεστιβάλ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ και βίντεο με θέμα την ιστορία της θραψανιώτικης κεραμικής.

Συμμετέχουν με περίπτερα

  • Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  • Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου
  • ΠΛΟΗΓΟΣ Εκπαιδευτική- Αναπτυξιακή
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Δομή Κεραμικής Τέχνης Θραψανού
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
  • Thrapsano Routes
  • Ρένα Καστανάκη, Μαρία Σανουδάκη & Άνθη Σουλτάνη (κεραμίστριες)
  • Eva Ceramics (εργαστήριο κεραμικής)
  • Κατερίνα Μπλαζαντωνάκη (κεραμίστρια)

Συμμετέχουν με περίπτερα οι αγγειοπλάστες του Θραψανού:

Χουλάκης Μιχάλης

Ανετάκης Γιώργος

Βαργιακάκης Κωνσταντίνος

Δοργιομανωλάκης Ανδρέας

“Μίνως” Συνεταιρισμός Αγγειοπλαστών

Μουτσάκης Μανωλης

Μουτσάκης Γιάννης

Πλουμάκης Γιώργος

Χουλάκης Κωστής

Ένα ταξίδι στην «καρδιά» της κρητικής γαστρονομίας…

Ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης, επισκέφθηκε το χωριό μας στο πλαίσιο του “Akis’ Food Tour” και μαγεύτηκε από την τοπική κουζίνα και την αυθεντική φιλοξενία. Το Θραψανό αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς της νέας τηλεοπτικής περιήγησης του γνωστού σεφ, στο πλαίσιο των γυρισμάτων για την επιτυχημένη εκπομπή του “Akis’ Food Tour”, η οποία μεταδίδεται από τη συχνότητα του Alpha.

Ο γνωστός μάγειρας επισκέφθηκε το χωριό την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025, ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, ο οποίος σε συνεργασία με κατοίκους και τοπικούς φορείς, επιμελήθηκε μια θερμή υποδοχή με γνήσιο παραδοσιακό κρητικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Άκης Πετρετζίκης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής. Από τη https://www.neakriti.gr/