Αρχική » Κρήτη
Αρχείο κατηγορίας Κρήτη
Σήμερα Κυριακή 6/10/2024 ο 8ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης
Πρόκειται για ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός στο οποίο θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 5.000 αθλητές από 52 χώρες! H τελετή των απονομών θα ξεκινήσει στις 12:50 το μεσημέρι. Η διοργάνωση είναι από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου (ΑΘΛΗ.Σ.Υ) με συνδιοργανωτή το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αρκαλοχωρίου, Βόνης, Θραψανού, Γαλατά, Χουμερίου και Ζωφόρων. Η αθλητική εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έχει ενταχθεί στο καλεντάρι της Παγκόσμιας ομοσπονδίας αθλητισμού «World Athletics».
Από το www.politikakritis.gr
Στην τελική ευθεία η Σχολή Κεραμικής στο Θραψανό
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της σύγχρονης υπερτοπικής πανεπιστημιακής δομής εκπαίδευσης για την κεραμική στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η Δομή θα εγκαινιαστεί αρχές Οκτωβρίου και με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου πολιτιστικής υποδομής, δημιουργείται στο Δήμο ένας ισχυρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας.
Μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα υλοποιηθεί πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κεραμική στο Θραψανό. Η Σχολή που σύντομα θα είναι έτοιμη, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενους να δημιουργούν πρωτοπόρα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο.
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε ενήλικες, αποφοίτους Γυμνασίου ή/ και κατόχους τίτλων σπουδών, που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν στην κεραμική και επιθυμούν να καταρτιστούν στις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σε σύγχρονες προσεγγίσεις της τέχνης αυτής.
Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς κόστος συμμετοχής για τους/ τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες και θα διεξαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι και τον Δεκεμβρίου του 2025. Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα οδηγήσει στη λήψη Πιστοποιητικού Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).
Για περαιτέρω διευκρινήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλ: 2461056445 (Αγαλερίδου Έλενα)
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου για τις δομές που συντονίζει το ΠΔΜ είναι ο Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (ΤΕΕΤ).
Από το cretaone.gr
Οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα, εκτός «Εξοικονομώ»
Άδικη, ανεξήγητη και ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει την εξαίρεση των σεισμόπληκτων περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο Δήμαρχος τονίζει ότι είναι αδιανόητο να μη στηρίζονται οι κάτοικοι του Δήμου που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε αντιδιαστολή με τη -δίκαιη- στήριξη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Για το ίδιο θέμα έστειλε σχετική επιστολή ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Θ. Σκυλακάκη και Χρ. Τριαντόπουλο, στην οποία τα μέλη ζητούν εξηγήσεις για το σκεπτικό της άδικης αυτής εξαίρεσης. Κι όλα αυτά καθώς πολλοί άνθρωποι ζουν ακόμα στα κοντέινερ…
Από το https://cretaone.gr/
Δείτε τι όμορφα που είναι ακόμα τα σύκα! Και νόστιμα…
Στην καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με τη αδελφή μου, τη Στασούλα, χθες μου τα έστειλε αυτά τα σύκα. ως φωτογραφία. Για να πω την αλήθεια, θα προτιμούσα να ήμασταν κοντά και να ήταν αληθινά. Μου τα έχει φέρει πολλές φορές στο σπίτι… Ξέρει πού θα τα βρει κι επίσης πότε πρέπει να πάει, για να τα πετύχει, έτσι ώριμα. Ξέρει και τις πρώιμες και τις όψιμες συκιές. Αγαπά και η ίδια τον καρπό τους. Όπως και να έχει έστω και σαν φωτογραφία μου ξύπνησε μνήμες. Γέλασα, χάρηκα και θυμήθηκα όμορφα πράγματα.
Παραδόθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης του σχολείου
Στις 16 Μαΐου 2023 υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, για την υλοποίηση του έργου «ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΡΑΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021».
Σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση του κτιρίου για να λειτουργήσει ξανά ως σχολείο και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα:
α) Η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών εμφάνισης και εξέλιξης συνολικά των δομικών βλαβών του, η τεκμηρίωση των βλαβών και η παθολογία που προκλήθηκε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του Σεπτεμβρίου 2021 καθώς και η πρόταση των απαιτούμενων ενισχυτικών μέτρων για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με την θεμελίωσή του.
β) Η κατάρτιση του προγράμματος επεμβάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου από τους αρμόδιους φορείς. Οι προτάσεις αυτές, λόγω της καινοτομίας τους, εκτός από τον εκτενή εργαστηριακό έλεγχο, ελέγχονται περαιτέρω με πιλοτικές εφαρμογές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα από τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά.
Τι περιλαμβάνει η Προγραμματική Σύμβαση;
Η Γεωλογική και Γεωτεχνική διερεύνηση του υπεδάφους
Η Τοπογραφική και σύνθετη γεωδαιτική – εικονοληπτική αποτύπωση του κτίσματος
Η Διερεύνηση αντοχών λίθων και σύστασης κονιαμάτων
Η Μέτρηση των Δυναμικών Χαρακτηριστικών του μνημείου για την συγκριτική αποτίμηση της συμπεριφοράς του φέροντα οργανισμού του κτιρίου του Σχολείου
Η Αποτίμηση σεισμικού κινδύνου στη θέση του κτίσματος με βάση τις πλέον σύγχρονες μεθόδους βασιζόμενες στα γεωλογικά ρήγματα της περιοχής
Η Αρχιτεκτονική αποτύπωση, η κατασκευαστική ανάλυση και η ιστορική τεκμηρίωση καθώς και η συνολική πρόταση αποκατάστασης του κτιρίου
Η Διερεύνηση της στατικής επάρκειας και επιλογή δομητικών επεμβάσεων στερέωσης – ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτίσματος με βάση τις αρχές, μεθόδους και τεχνικές της προστασίας και αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και των συνθηκών που τις διέπουν.
Η Ενόργανη παρακολούθηση του μνημείου (τοποθέτηση ασύρματων διατάξεων ενόργανης παρακολούθησης- αισθητήρων και κεντρικού ελέγχου της κατάστασης δομικής ακεραιότητας )
Διάχυση της μεθοδολογίας και των πρωτότυπων στοιχείων της έρευνας
«Τρία χρόνια μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που αυτός προκάλεσε στο κτίριο του σχολείου του Θραψανού, κηρυγμένου από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως Διατηρητέου, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανάθεση του έργου της αποκατάστασης του σχολείου, ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να είναι ξανά ασφαλές και λειτουργικό» ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Από το www.cretapost.gr
Σε καλή κατάσταση η λεμονιά και η μανταρινιά, σπίτι μας
Ιδού η λεμονιά (επάνω) και η μανταρινιά (κάτω) που φυτέψαμε, πριν μερικά χρόνια στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, στο Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης. Μεγαλώνουν σιγά – σιγά. Η λεμονιά μάλιστα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση. Η μανταρινιά από πέρσι, με τη συμβουλή του γεωπόνου, χρειάζονταν μια κάποια φροντίδα παραπάνω. Αλλά άμα είσαι μακριά, πώς να τα κάνεις όλα αυτά; Ας είναι! Κι εδώ η χαρά μου ήταν μεγάλη που είναι καταπράσινα και «ζωντανά». Θα το παλέψουμε, να τους δώσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Να πώς είναι το σπίτι μας στο χωριό, αυτή την περίοδο!
Μέχρι στιγμής, φέτος, δεν τα καταφέραμε να πάμε στο σπίτι μας, στο χωριό. Από τις αρχές του Ιουλίου, «τρέχουμε» σε διάφορα μέρη του κόσμου, Καναδά, Λευκάδα, Παξούς, Πάτρα και τώρα Αθήνα. Και χθες η Στασούλα, αδελφή μου, μου έστειλε τις φωτογραφίες που βλέπετε στο σημερινό δημοσίευμα.
Και χάρηκα πολύ, γιατί είδα πως, παρά το έντονα ζεστό καλοκαίρι, είναι γενικά σε μια καλή κατάσταση. Οι βουκαμβίλιες είναι ανθισμένες και τα φυτά που βάλαμε πριν φύγουμε πέρσι, αρχές Δεκέμβρη, είναι καλά. Θα μπορούσαν και καλύτερα, αν ήμασταν εκεί. Αλλά δεν είμαστε, οπότε είμαστε πολύ ικανοποιημένοι μ’ αυτό που βλέπουμε.
Αυτές οι βουκαμβίλιες είναι… εφτάψυχες! Αποδείχτηκαν τελικά, πολύ καλή επιλογή, το να τις φυτέψουμε. Άντεξαν στην παγωνιά από τον χιονιά και να, που τώρα έχουν απλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα μικρό μάζεμα, μια φροντίδα, τη χρειάζονται. Όπως και το ίδιο το σπίτι, παρόλο που τα φροντίζει με πολύ αγάπη η Στασούλα, η αδελφή μου. Τι θα γινόμασταν χωρίς αυτήν!
Γειά σας αγαπημένοι φίλοι μας Νικόλα και Σούλα. Η αλήθεια είναι ότι μας έχει κλέψει την καρδιά η γλυκιά μας…