Αρχική » Τα δικά μου
Αρχείο κατηγορίας Τα δικά μου
Τα φύλλα της λεμονιάς στην πολυκατοικία, πέφτουν…
Η ανησυχία μου για τη λεμονιά της πολυκατοικίας είναι εύλογη. Το ότι τα φύλλα πέφτουν πράσινα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μερικοί πιθανοί λόγοι είναι: Αν την ποτίζουμε πολύ συχνά οι ρίζες μπορεί να σαπίσουν και τα φύλλα να πέσουν. Αλλά δε νομίζω ότι εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία. Ελάχιστοι ένοικοι της πολυκατοικίας, δακτυλοδεικτούμενοι, ασχολούνται με την περιποίηση της,
Αν το χώμα είναι πολύ ξηρό, τα φύλλα μπορεί επίσης να πέσουν. Η έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού, όπως ο σίδηρος ή το μαγνήσιο, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Μερικές ασθένειες και έντομα μπορούν να προκαλέσουν πτώση των φύλλων. Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν στρες στη λεμονιά και να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Οι οδηγίες λένε να αγγίξουμε το χώμα για να δούμε αν είναι υγρό ή ξηρό. Αν είναι πολύ υγρό, θα πρέπει να μειώσουμε το πότισμα. Αν είναι πολύ ξηρό, να το ποτίσουμε περισσότερο. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε αν υπάρχουν σημάδια ασθενειών ή εντόμων. Αν βρούμε κάτι, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν γεωπόνο για να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Μικρή παρένθεση, η ζωή σαν όνειρο στο χωριό του Ηλία!
Χθες βράδυ, θες το κρύο, θες η νοσταλγία που πριν λίγες μέρες ήμασταν μαζί στις Σέρρες και περάσαμε μερικές μοναδικές ώρες παρέα, ο Ηλίας είχε κέφια κέφια και με «βομβάρδισε» με μια σειρά από φωτογραφίες από το παρελθόν, πρόσφατο και λίγο πιο μακρινό. Γεννήθηκε λοιπόν τον ερώτημα: Πώς είναι η ζωή στο χωριό; Η ζωή στο χωριό είναι μια εμπειρία μοναδική και διαφορετική από την αστική ζωή, με τα δικά της πλεονεκτήματα και τις δικές της προκλήσεις.
Έθεσα λοιπόν το ερώτημα στο Gemini της Google μια νέα εφαρμογή που προσφέρεται με… ίχνη τεχνητής νοημοσύνης και δείτε την απάντηση της. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά της: Πλεονεκτήματα: Η καθημερινή επαφή με τη φύση, τα ζώα και τους αγρούς προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Ο ρυθμός ζωής είναι πιο αργός, επιτρέποντας στους ανθρώπους να απολαύσουν τις απλές χαρές της ζωής. Οι κοινότητες των χωριών είναι πιο δεμένες και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων πιο προσωπικές.
Φρέσκα προϊόντα: Η πρόσβαση σε φρέσκα, οργανικά προϊόντα από την τοπική παραγωγή είναι εύκολη και οικονομική. Τα χωριά θεωρούνται γενικά πιο ασφαλή μέρη για να ζήσει κανείς. Τα σκέφτηκα. Πολλά ήταν έτσι, αλλά υπάρχουν και αρνητικά όπως στην υγεία όπου σε σύγκριση με τις πόλεις, τα χωριά συχνά έχουν περιορισμένες υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.
Αποχαιρετίσαμε την Τασία Σοφούλη στο Γ΄ Νεκροταφείο
Το Σάββατο 23/11/2024 ήταν μια μέρα θλίψης για μας. Βρεθήκαμε στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών στη Νίκαια για να να αποχαιρετήσουμε τη αδ. Τασία Σοφούλη από αυτή τη ζωή. Παρά τις υποχρεώσεις μας καταφέραμε να είμαστε εκεί νωρίς. Λίγοι άνθρωποι, ευτυχώς και κάποιοι από την εκκλησία που διευθέτησαν όπως εμείς τα πράγματα, για να είμαστε εκεί. Η Τασία ήταν 93 χρονών. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Κόρινθο στο χωριό του γιου του άνδρα της στη Στιμάγκα. Είχαμε να τη δούμε από την εποχή του Govid-19 όταν της πηγαίναμε τα έντυπα σπίτι της, στην περιοχή Μεταξουργείου… Δείτε ΕΔΩ ένα δημοσίευμα που έκανα στις 20 Ιουνίου του 2017. Από το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ.
Η καθημερινότητα μας… Ξαναπιάσαμε το νήμα που ξέραμε
Η πόλη που ζούμε, η γειτονιά του Κολωνού είναι μια κλασική γειτονιά της Αθήνας… Ατέλειωτες πολυκατοικίες, διαμερίσματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τη μια και την άλλη άκρη του δρόμου, όπου αυτό είναι εφικτό. Το ζητούμενο είναι να περνάει ένα αυτοκίνητο ανάμεσα τους και να υπάρχουν υποτυπώδη πεζοδρόμια για τους πεζούς. Και αυτά υπάρχουν. Εδώ, η οδός Διστόμου.
Κάθετη στη Διστόμου είναι η Επιδαύρου. Ξεκινάει από την οδό Συράκου, δίπλα από την πλατεία Πανταζοπούλου, διασχίζει τη Λένορμαν, είναι τα όρια της μιας πλευράς της πλατείας Πέτρουλα ή Αγιου Κωνσταντίνου και φτάνει χαμηλά στη Μαραθονομάχων, κάπου κοντά στο ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ένας δρόμος, που συχνά έχει μια κάποια κινητικότητα.
Οι φωτογραφίες είναι παρμένες χθες Κυριακή που κινηθήκαμε στα όρια της περιοχής. Ίσως γι’ αυτό και η ελάχιστη έως μηδενική κίνηση από ανθρώπους. Τις Κυριακές, οι άνθρωποι που εργάζονται δεν βιάζονται να ξυπνήσουν… Ακόμα κι όταν το βιολογικό ρολόι τους το επιβάλει, έχουν τον τρόπο να χουζουρέψουν στο κρεβάτι ώς το μεσημέρι. Κάπως έτσι, είναι η γειτονιά που ζω…
Έφτασαν ασφαλείς πίσω στο σπίτι τους, τα παιδιά μας
Ο αποχαιρετισμός σε ένα ταξίδι είναι σκληρός… Χαμογελάς από συνήθεια, αλλά η καρδιά σου το ξέρει, πως δεν θα ήθελες να συμβεί αυτό. Θα ήθελες η παραμονή να είχε παράταση, να είχε ακόμα εκείνη τη γλύκα που άφηναν στα χείλη, όλες τις προηγούμενες μέρες. Στο αεροδρόμιο, στην αναμονή μέχρι να τακτοποιηθείς στο αεροπλάνο μιας υπαρατλαντικής πτήσης, χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή. Σήμερα, όλα αυτά είναι πια αναμνήσεις. Εκείνοι είναι πια σπίτι τους, προσπαθώντας να τακτοποιήσουν πίσω στη θέση τους, τα πράγματα από τις βαλίτσες τους. Τουλάχιστον έφτασαν καλά. Του χρόνου πάλι!
Πρώτη μέρα, χωρίς τα παιδιά μας, Κώστα και Άννυ…
Επέστρεψαν από χθες στο σπίτι τους… Στην πραγματικότητα σήμερα έφτασαν εκεί, έχουμε πάρει σχετικό καθησυχαστικό μήνυμα. Είναι αυτά τα περίεργα και παράξενα με τις ώρες, στα διάφορα σημεία του πλανήτη, που δυσκολευόμαστε μερικές φορές να κατανοήσουμε. Κι εμείς στην πρώτη μέρα της απουσία τους, γυρίσαμε στις αναμνήσεις.
Πάμε λοιπόν στον Πόρο, το νησί που επισκέφτηκαν τελευταίο για ένα τριήμερο οι δυο τους. Ο Κώστας ξέρει πως μ’ αρέσει να γνωρίζω νέους τόπους. Και έτσι είναι. Με τροφοδοτούσε πάντα φωτογραφίες. Αν και στον Πόρο έχω ξαναπάει, τα μέρη που μου έστειλε και τα βλέπετε σήμερα δημοσιευμένα, μου φάνηκαν παντελώς άγνωστα. Ήταν σαν να τα έβλεπα για πρώτη φορά!
Αλλά μου άρεσε το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των πεύκων που ακουμπούν, θαρρείς, την ακρογιαλιά και στάθηκα λίγο παραπάνω. Κάπως έτσι, όμορφη και φωτεινή, θέλαμε να είναι η πρώτη μέρα που είναι μακριά μας. Και νομίζω, ως ένα βαθμό, ότι τα καταφέραμε. Ο Πόρος που δεν ξέραμε μέσα από τα δικά τους μάτια…
Τελευταίο ξεχωριστό δείπνο στην “Ταβέρνα των Φίλων”…
Μια ομαδική φωτογραφία, δεν την είχαμε το φετινό καλοκαίρι. Και μείναμε τόσον καιρό μαζί, ταξιδέψαμε σε αρκετά μέρη, βγήκαμε, περπατήσαμε, γνωρίσαμε καινούριους τόπους με τον Κώστα και την Άννυ. Την Τρίτη όμως το βράδυ, κατά τις οκτώ και μισή, βρεθήκαμε στην “Ταβέρνα των Φίλων” επί της Άργους γωνία με την Αλαμάνας στον Κολωνό. Θέλαμε να τους κάνουμε το τραπέζι του αποχωρισμού και να είναι ξεχωριστό. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Τα πιάτα ήταν εντελώς ξεχωριστά και η βραδιά εξελίχτηκε πολύ όμορφη. Άξιζε και με το παραπάνω.
Καλοί μας φίλοι Νίκο και Σούλα, η αλήθεια είναι ότι πολύ το χαρήκαμε που σας έκανε και κάνει πολύ καλό…