Αρχική » Δημοσιογραφικά
Αρχείο κατηγορίας Δημοσιογραφικά
Δυσεύρετο, πανάκριβο το λάδι φέτος. Ελάχιστη παραγωγή

Τέτοιες φορτωμένες ελιές, δεν θα συναντήσεις εύκολα γυρνώντας στα χωράφια. Περπατώντας ανάμεσα στα λιόδεντρα, νομίζεις πως έχουν κιόλας ραβδιστεί. Μόνο που τα ελαιουργεία δεν έχουν τίποτα σε τσουβάλια στην αναμονή για να αλέσουν. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί, είναι απελπισμένοι, φαντάσου οι καταναλωτές που πρέπει να το αγοράσουν για το σπίτι τους, σε εξωφρενικές τιμές…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 2/12/2023
Τι συμβαίνει φέτος με το λάδι; Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ να αυξάνονται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά, ότι το ελαιόλαδο (ένα λίτρο) πωλούνταν τον Σεπτέμβριο έναντι 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη «άγγιξε» τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% μέσα σε μόλις δύο μήνες.
Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας; «Έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Αλλά λύνονται έτσι τα προβλήματα;
Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.
Οι τιμές ανεβαίνουν και όλα αυτά είναι πλασματικά για τους παραγωγούς, γιατί στην πραγματικό τητα, δεν υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τους καταναλωτές από την στιγμή που θα είναι δυσεύρετο, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Θα πούμε το λάδι, λαδάκι. Δεν θα υπάρχει πλαφόν στην τιμή, θα πουλάει ο καθένας όσο θέλει. Η πλήρης ασυδοσία, δηλαδή.
Και φυσικά όλο και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα νοθείας στο ελαιόλαδο, την ώρα που η τιμή του στο ράφι έχει ξεπεράσει, όπως αναφέραμε, κάθε προηγούμενο. Οι ειδικοί λένε σχετικά: «Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Και ας είμαστε ειλικρινείς το χρώμα στο ελαιόλαδο, δεν είναι ενδεικτικό κριτήριο για το κατά πόσο έχει υποστεί ή όχι επεξεργασία, ενώ το πιο σύνηθες κόλπο είναι η πρόσμιξη με ηλιέλαιο, εξηγώντας πώς εάν το ελαιόλαδο προσμιχθεί με ένα 10% ηλιέλαιου, δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η νοθεία, ούτε στη γεύση, αλλά ούτε και στην όσφρηση, παρά μόνο εάν το λάδι υποστεί χημικές αναλύσεις.
Το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που έχει πολυφαινόλες, οπότε μία εύκολη τεχνική ώστε να ανιχνεύσουμε αν είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι να γίνει ανάλυση στις πολυφαινόλες. Αλλά στις μικρές ποσότ6ητες ποιος κάθεται τώρα να κάνει κάτι τέτοιο.
Όσο προχωράει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αναδεικνύεται ένα ακόμα πρόβλημα, εκτός από τις συνεχείς ανατιμήσεις, το διατροφικό πρόβλημα. Το είδαμε και με τα μάτια μας. Δεν υπάρχουν ελιές πάνω στα λιόδεντρα. Δακτυλοδεικτούμενες είναι φορτωμένες που θα δώσουν παραγωγή.
Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, η φετινή μείωση της παραγωγής είναι πρωτόγνωρη, ενώ το βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην ελληνική και όχι μόνο αγορά. Είδαμε ελαιουργεία να μην έχουν στην αναμονή, κανένα τσουβάλι ελιές. Πού άλλες χρονιές! Τα πράγματα, ήταν εντελώς διαφορετικά.
Για το πρόβλημα που ανακύπτει οι άνθρωποι που περιμένουν να ζήσουν από αυτό λένε: Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη με τη συγκομιδή ελιάς στην Κρήτη, αφού το κερασάκι στην τούρτα το έβαλαν οι δυνατοί άνεμοι, τα προηγούμενα 24ωρα. Είχαμε ελιές που ήταν δακοφαγωμένες και με τους ισχυρούς ανέμους έπεσαν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγής, που ήδη ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Και προσθέτουν: Αυτό σημαίνει ότι πλέον δημιουργείται ένα τεράστιο διατροφικό πρόβλημα. Το οικονομικό πρόβλημα το ξέραμε ότι το είχαμε, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το διατροφικό. Δεν θα έχουμε λάδι να φάμε και αυτό θα το δούμε μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Θα τις ζήσουμε λοιπόν και τέτοιες καταστάσεις; Πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου, αναμένεται να ανέλθει σε 3 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, η παραγωγή στην ΕΕ, αναμένεται να φθάσει τους 1,8 εκατ. τόνους για την ελαιοκομική σεζόν 2023/2024. Μικρές ποσότητες μπροστά στις ανάγκες των ανθρώπων…
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 2/12/2023 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Μας αφορά ο προϋπολογισμός του 2024 που συζητούν;

Η κυβέρνηση, μέσω των φιλικών της ΜΜΕ, λέει: Οι μεγαλύτερες απώλειες φορολογικών εσόδων εντοπίζονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου 239 εκπτώσεις και απαλλαγές κοστίζουν συνολικά 5,349 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (3,85 δισ. ευρώ) αφορά στο αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Οι επιχειρήσεις… απολαμβάνουν 206 εκπτώσεις και απαλλαγές οι οποίες οδηγούν σε απώλεια φορολογικών εσόδων 1,846 δισ. ευρώ για 48.248 επιχειρήσεις.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/11/2023
Το πρωί της περασμένης Τρίτης 21 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, με ενσωματωμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ (352 εκατ. ευρώ συν 1,6 δισ. ευρώ). Είναι η έκφραση που αρέσει πολύ στην κάθε κυβέρνηση…
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση την 13η Δεκεμβρίου, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 5 συνεδριάσεις στις 17 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά, θα διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Τι προβλέπει; Ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμό 2,4% και ανεργία 10,6% το 2024 Το κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,9% από 2,4% εφέτος. Παράλληλα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% σε μέσα επίπεδα (από 3,9% εφέτος) και η ανεργία σε 10,6% (από 11,2%). Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,3% (από 2,9% εφέτος), ενώ η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,6% (από 0,4%).
Ο σχεδιασμός για το 2024 στρέφεται στην εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε σχέση με την ενίσχυση των εισοδημάτων περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την αύξηση, για πρώτη φορά μετά την πάροδο πολλών ετών, των μισθών και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων από τον Ιανουάριο 2024, την άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

Κι ακόμα προβλέπει την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη νέα αύξηση των συντάξεων με βάση τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού καθώς και την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων κατά 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και την αντικατάστασή της με εισφορά 10% επί των αμοιβών από την εργασία.
Για τον στόχο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής προβλέπεται να υλοποιηθούν ποικίλες δράσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData), την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους λοιπούς κλάδους της λιανικής αγοράς, την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών, τη μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων και την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και την αύξηση του προστίμου για αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση και για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες) που έλαβαν χώρα το 2023, με τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση της περιουσίας των πληγέντων και των υποδομών.
Επίσης, επειδή η κλιματική κρίση συντελεί στη συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, η εφαρμογή μόνιμων μέτρων για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Σε ό,τι αγορά τον ΦΠΑ, μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.
Επανέρχονται στον αυξημένο συντελεστή τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 357.000 εκατ. ευρώ ή 160,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, έναντι 356.597 εκατ. ευρώ ή 172,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022. Το 2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 356.000 εκατ. ευρώ ή 152,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2023. Καλός ή κακός; Ο χρόνος θα δείξει!
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 25/11/2023, στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου “Επισημάνσεις”.
Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στις μέρες μας. Δείτε γύρω σας

Όχι πως οι άνθρωποι περίμεναν μια έρευνα, με επιστημονική επένδυση, για να τους πει σε τι κατάσταση βρίσκονται, από οικονομική άποψη, αλλά πραγματικά, ήθελα να ‘ξερα, τους ανθρώπους που μας κυβερνούν και είναι απομονωμένοι στα πολυτελή γραφεία τους, δεν τους απασχολούν τέτοια πράγματα; Υποτίθεται ότι γι’ αυτούς μοχθούν και παλεύουν.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/11/2023
Δεν θα σας μιλήσω για το Πολυτεχνείο, σήμερα… Το κάνω συνειδητά αυτό, μιας και ξέρω πως η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, έχει προφανώς ετοιμάσει το δικό της αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από αυτήν την επέτειο. Θα προτιμήσω να σας μιλήσω για την Ακρίβεια και για τον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν, καθώς αναγκάζονται να «κόψουν» από τη διατροφή τους τυριά, ελαιόλαδο, ψάρι και γλυκά…
Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού ο ένας στους τρεις… χρωστάει χρήματα; Είναι δυνατόν να έχει λόγους για να βλέπει αισιόδοξα το 2024 που έρχεται; Αν και όλο αυτό το ζούμε στην καθημερινότητα μας, έρχονται και οι έρευνες να το επιβεβαιώσουν. Το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χρονιά που έρχεται θα είναι χειρότερη από αυτήν που φεύγει!
Την απόγνωση και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των καταναλωτών από τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων, καταγράφει η νέα έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις καταναλωτικές και κυρίως διατροφικές συνήθειες, οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως μείωσαν θεαματικά τις αγορές τους στο κασέρι/γραβιέρα (μείωση 77%), το μοσχάρι (75%), το τυρί φέτα (73%), το ελαιόλαδο (69%) και το ψάρι κατά 67%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως σε σημαντικό βαθμό μειώθηκε και η κατανάλωση σε προϊόντα που έχουν συνδεθεί με τη διασκέδαση, όπως τα γλυκά (82%) και τα αλκοολούχα ποτά (76%).
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικά αυξήθηκε η κατανάλωση κοτόπουλου (αύξηση 28%) και οσπρίων (27%), ενώ αρκετά έχει ενισχυθεί και η κατανάλωση σπορέλαιου (22%) όπως επίσης και η επιλογή σε λαχανικά (20%). Είναι φανερό πως οι καταναλωτές που περιορίζουν το ελαιόλαδο από τη διατροφή τους, λόγω κόστους καιστρέφονται προς το σπορέλαιο ως μια πιο οικονομική λύση, ενώ τη σημαντική μείωση σε μοσχάρι και ψάρι, έρχεται να ισοφαρίσει η αύξηση σε κοτόπουλο και όσπρια.

Αυτό πάντως που σχεδόν όλα τα νοικοκυριά χρωστάνε, μάλλον πρέπει να απασχολήσει περισσότερο την κυβέρνηση, αφού με κάποιο απροσδιόριστο τρόπο λέει ότι επιδιώκει την ανάπτυξη. Πώς δηλαδή θα γίνει αυτή, με ανθρώπους που δεν… έχουν χρήματα;
Δείτε τα στοιχεία: Τουλάχιστον 1 στους 3 έχει λάβει τραπεζικό δάνειο (35%) ή/και διατηρεί χρέος σε πιστωτική κάρτα (36%). Μάλιστα, ουκ ολίγοι (30%) έχουν χρέος προς την Εφορία, πράγμα που σημαίνει πως μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με το εισόδημά του και αφήνει ανοιχτά «μέτωπα».
Ωστόσο, μόλις το 3% έχει οφειλές για το ενοίκιο, ενώ για τα πάγια έξοδα του σπιτιού, όπως οι λογαριασμοί ύδρευσης, ρεύματος και αερίου οι οφειλές είναι πιο συχνές με το 17% να απαντά πως χρωστάει χρήματα.
Κατά μέσο όρο, σε κάθε σπίτι διαμένουν 2,5 άτομα, ενώ από αυτά στο εισόδημα συνεισφέρουν τα 1,5 άτομα, γεγονός που σημαίνει πως ένα άτομο ζει εις βάρος δύο.
Σχεδόν ένας στους δύο (53%) αξιολογεί σε προσωπικό επίπεδο το 2023 ως κακή χρονιά, ενώ μόλις το 12% τη βρήκε καλή, κάτι που μεταφράζεται πως οι δυσκολίες του έτους όπως το κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν σημαντικά τους πολίτες. Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις (35%) δηλώνει πως το 2023 ήταν ίδιο με το 2022, γεγονός που υποδηλώνει πως ένας στους τρεις δεν είχε σημαντικές μεταβολές στην καθημερινότητά του.
Όσον αφορά τη χρονιά που έρχεται, το 62% εμφανίζεται απαισιόδοξο με τους πολίτες να προβλέπουν πιο δύσκολους καιρούς σε σύγκριση με το 2023, ενώ μόλις το 15% πιστεύει πως το 2024 θα είναι καλύτερο.
Τέλος, αντιπαραβάλλοντας τις απαντήσεις των ερωτώμενων σε ανάλογη περσινή έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC, γίνεται φανερό πως οι προσδοκίες των Ελλήνων έχουν υποστεί αρνητική τροπή στη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς πέρσι το 41% ήταν αισιόδοξο για το 2023, σε αντίθεση με φέτος που το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες. Λοιπόν, πως σας φαίνονται όλα αυτά; Δώστε στον εαυτό σας την απάντηση…
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Χαιρόμαστε, κάθε φορά που βγάζουμε τον “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ”

Ολοκληρώσαμε πρόσφατα, μόλις την περασμένη Πέμπτη, την έκδοση 169 του “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηροδρόμου” και θέλουμε να σας μεταφέρουμε μερικά πράγματα που προσθέτουμε, έτσι ώστε κάθε στιγμή στην έκδοση να προσφέρουν χαρά. Να, εδώ η Σοφία στήνει την εφημερίδα μας στο κομπιούτερ της, στηριγμένη πάνω στα συστήματα της apple, ιδιαίτερα αξιόπιστα στην τυπογραφία.

Και μόλις τελειώσουμε όλη τη διαδικασία με τις τελευταίες πινελιές και το “μακιγιάρισμα”, όπως το λέω εγώ, προκειμένου να είναι έτοιμη και να φύγει για το πιεστήριο, ο Σάκης ετοιμάζει τους μεζέδες για το μικρό γλέντι που θα ακολουθήσει με τη ρακή από την Κρήτη. Φροντίζει μάλιστα να έχει το καθετί που θα προσθέσει ομορφιά πάνω στη συντροφιά, μαζί με την καλή παρέα που είναι διαθέσιμη.

Να, ένα στιγμιότυπο από την προετοιμασία των ατομικών πιάτων. Ήδη ο Λάμπρος ετοιμάζει το πιάτο της Σοφίας. Μετά την Κατερίνα, που είχε βρει κοινά σημεία μαζί της, επειδή έζησαν και οι δυο κάποια στιγμή στο Παγκράτι, τώρα βρήκε καλά σημεία και στα Νέα Φιλαδέλφεια που μένει η Σοφία. Όλα αυτό το λέει ευγένεια και ενδιαφέρον, αλλά όλοι οι άλλοι βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει και χαμογελάμε.

Από αριστερά ο Σάκης, μπαμπάς του Δημήτρη Γαβαλά, ιδιοκτήτη της “Αναγραφής”, του τυπογραφείου που επιμελείται την έκδοση του “ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου”, γνωστού μου εδώ και 50 χρόνια από τις εφημερίδες. Και ο Λάμπρος με τον Θύμιο από τη μεριά του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, ιδιοκτήτη και εκδότη της εφημερίδας. Καλή η παρέα μας!
Είδαμε και στη χώρα μας το ουράνιο φαινόμενο, σέλας…

Δυο φωτογραφίες από τη Λεπτοκαρυά Πιερίας, όπως αποτυπώθηκαν στα social media που «έμειναν», αποτυπώνοντας το ζήτημα μέσα από τις εμπειρίες ανθρώπων που το έζησαν. Τελικά, αποφασίσαμε να το κάνουμε θέμα στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ που θα κυκλοφορήσει αύριο στα περίπτερα της πόλης, αλλά και στους χιλιάδες συνδρομητές της, παντού στον κόσμο.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 11/11/2023
Το σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης πολικό σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο αποκαλείται Νότιο σέλας.
Κι όταν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στα… Βαλκάνια, τότε πώς άραγε το λένε; Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Στην Ελλάδα είχε να εμφανιστεί από το 2003. Τα μόρια του οξυγόνου δίνουν συνήθως πράσινο χρώμα, αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης της χώρας μας από το Βόρειο Πόλο, φθάνει σε μας ένα κόκκινο φως.
Η εξήγηση γι’ αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο δόθηκε τον 20ο αιώνα, αλλά είχε καταγραφεί και από τον Αριστοτέλη, ο οποίος το έχει περιγράψει με ακρίβεια στο βιβλίο του “Τα Μετεωρολογικά” και άρα έχουμε και γραπτή αποτύπωση για το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα από τον 4ο αιώνα προ Χριστού. Τα τελευταία 100 – 120 χρόνια έχει εμφανιστεί 10 με 12 φορές στην Ελλάδα.
Μάρτυρες λοιπόν ενός πρωτόγνωρου για τα ελληνικά δεδομένα θεάματος, έγιναν οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας, Σέρρες και Θράκης οι οποίοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, είδαν στον νυχτερινό ουρανό το Βόρειο Σέλας. Και ξαφνικά τη Δευτέρα 6/11/2023, αυτό το θέμα κυριάρχησε στα ΜΜΕ.
Συνοδεύοντας από εντυπωσιακές φωτογραφίες, από αυτό το σπάνιο φαινόμενο που συναντάς μόνο σε σημεία του βόρειου και νότιου πόλου της γης και πάντως όχι στη χώρα μας. Γι’ αυτό και ‘έκανε τόση και τέτοια εντύπωση!
Τα γνωστά και ως Nothern Lights που δημιουργούνται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες. Εκτός από την Ελλάδα, η Red Aurora εμφανίστηκε και σε άλλες βαλκανικές κυρίως χώρες, ενώ θεάσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία ακόμα και στην Ιταλία.

Η θέαση του φαινομένου σε γεωγραφικά πλάτη νοτιότερα του Βορείου Ημισφαιρίου είναι σχεδόν αδύνατη, όμως αυτή τη φορά έγινε ορατό σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης γεγονός που έχει καταστήσει το φαινόμενο πρωτοφανές.
Σέρρες, Θράκη και Κεντρική Μακεδονία, ήταν από τις περιοχές όπου έγινε ορατό το σπάνιο φαινόμενο, για το οποίο μίλησε και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς. «Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία», ανέφερε.
«Μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας μίας ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο».
Και ποιος θα το πίστευε ότι μία μικρή πόλη σ’ ένα νησί καταμεσής του αρκτικού κύκλου θα στήριζε το τουριστικό της προϊόν στα φώτα; Ο λόγος για την μικρή πόλη Τρόμσο στο νησί Τρομσόγια της Νορβηγίας που μοιάζει σφηνωμένη μέσα στα χιλιάδες συμπλέγματα των νορβηγικών φιόρδ. Η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Νορβηγία πολύ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και παρά το πολικό κλίμα, αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης τουριστών που πληρώνουν όσο όσο για να δουν το βόρειο σέλας.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου η πόλη ζει στο απόλυτο σκοτάδι εξαιτίας της λεγόμενης πολικής νύχτας, ενώ μετά τον Δεκέμβριο μέχρι περίπου τον Φεβρουάριο το βόρειο σέλας είναι το μοναδικό φυσικό φως που πλημμυρίζει τους σκοτεινούς ουρανούς του Τρόμσο. Η μικρή αυτή γωνιά της Νορβηγίας φημίζεται για τον καθαρό ουρανό και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά φωτορύπανσης, κάνοντας την ελκυστικό προορισμό για τους «κυνηγούς του φωτός».
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 11/11/2023, στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Το «παιδί» μου, Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ, μπαίνει στα 29 του χρόνια!

Αυτή είναι η εφημερίδα που στήσαμε από τον πουθενά, το 1995, με τον Μανώλη Φωτόπουλο που ήταν τότε πρόεδρος στο Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ. 29 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκδίδετε ανελλιπώς κάθε δίμηνο. Μόνο στη διάρκεια της πανδημίας «χάσαμε» ένα φύλλο, λόγω ειδικών συνθηκών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 4/11/2023
Αποτελεί για μένα μια ημερομηνία σταθμό. Και είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις ένα έντυπο που «γέννησες» να μεγαλώνει και να κλείνει τα 28 του χρόνια! Αναφέρομαι στην εφημερίδα του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, «Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ», που μεγάλωσε μαζί με εμάς και είναι ό,τι το πιο όμορφο, ενώ συνδέει και ενώνει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο, καθώς διαβάζεται και από πολλούς φίλους απόμαχους του συγκεκριμένου κλάδου.
Ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» αποτελεί μία κατάκτηση που έχει σχέση με τη συνέπεια στον χρόνο έκδοσης και με την προσοχή και την ευθύνη σε σχέση με το περιεχόμενο και τη θεματουργία του. Με την έκδοση του 169 φύλλου του, συνεχίζει χωρίς διακοπές και ταλαντεύσεις να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους του, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τον περιέβαλαν με αγάπη και στοργή σαν να είναι το δικό τους παιδί που όλοι μαζί μεγαλώνουμε.
Μπαίνοντας στα 29 του χρόνια, συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος για την αλήθεια και την προβολή των δίκαιων αιτημάτων των μελών του Σωματείου και όχι μόνο. Και όλα αυτά σε εποχές πολύ δύσκολες καθώς ζήσαμε μία δεκαετή οικονομική κρίση και συνεχίζουμε να ζούμε μέσα σε μία μεγάλη ενεργειακή κρίση που έχει φέρει μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Και σα να μην μας έφταναν όμως αυτά, ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας.
Το ζητούμενο είναι σε κάθε τεύχος του, να γίνεται και καλύτερο και να παρέχει σωστή και αντικειμενική ενημέρωση στον αναγνώστη. Όμως εμείς δεν εφησυχάζουμε και συνεχώς αναζητούμε σε κάθε έκδοση της εφημερίδας, όπως συμβαίνει με κάθε έκδοση που σέβεται τον εαυτό της, να κρατάμε τους αναγνώστες μας ενήμερους για όλα τα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν σήμερα τον απόμαχο της εργασίας.

Αισθανόμαστε λοιπόν πιο ώριμοι και έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε, να εκτιμάμε καλύτερα και να προβάλλουμε ορθότερα τα γεγονότα και τα θέματα που μας αφορούν, δεν παύει όμως να υπάρχει η ευθύνη που έχουμε για να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι σεβόμενοι το αναγνωστικό μας κοινό που γνωρίζει να κρίνει.
Η ευαισθησία μας και ο σεβασμός απέναντι στην κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα μας κάνει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε βήμα μας, από την επιλογή των θεμάτων με κριτήρια άκρως αντικειμενικά, την τακτοποίησή τους σε στήλες, την ομαδοποίηση και τον τίτλο που θα δοθεί σε κάθε στήλη.
Δεν εφησυχάζουμε στην επιτυχία, δεν επαναπαυόμαστε στις «δάφνες μας» και κάθε φορά που συγκεντρώνουμε την ύλη για το επόμενο τεύχος του «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ» μπαίνουμε σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία με άγνωστο αποτέλεσμα, αλλά με σταθερό προσανατολισμό.
Θέλουμε η εφημερίδα μας να είναι μία φωνή δυνατή και αντικειμενική που θα μπορεί να φτάνει παντού, υπερασπιζόμενη την αλήθεια και το δίκιο. Η δύναμή της επικοινωνίας είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην εποχή μας που τα διάφορα site μας βομβαρδίζουν νύχτα και μέρα.
Όμως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη έκδοση του έντυπου, είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε όσο βέβαια γίνεται σ’ αυτήν την ισοπεδωτική λογική που σαρώνει τα πάντα και να συνεχίζει η εφημερίδα μας να κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά του αναγνώστη. Θέλουμε οι αναγνώστες μας να είναι βέβαιοι η εφημερίδα θα είναι τόπος και χώρος συνάντησης και επαφής όλων εκείνων που δεν εφησυχάζουν και που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο συσπειρωμένοι δίπλα στο Σωματείο, ενώνοντας τη φωνή τους με τη φωνή μας.
Σήμερα για όλους εμάς, είναι μέρα χαράς και γιορτής γιατί ο «ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» μας, αυτό το παιδί, μεγάλωσε μαζί μας καθώς μπαίνει στα 29 του χρόνια. Είμαστε κοντά του από τα πρώτα βήματα, χαιρόμαστε και καμαρώνουμε με την πρόοδό του, κλάψαμε με τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, γελάσαμε με τις επιτυχίες του, ξενυχτήσαμε βράδια ατελείωτα προσπαθώντας να του δώσουμε αγάπη και στοργή. Και χαιρόμαστε που συνεχίζουμε να πορευόμαστε μαζί του!
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Ανάταση ναι, αλλά για ποιόν; Να ένα καλό ερώτημα…

Έτσι συμβαίνει με τις παράτες και τις τυμπανοκρουσίες. Μεγάλα λόγια, αναφορά σε ηρωικές πράξεις πατριωτισμού, χειροκροτήματα… Και μετά; Ένα σκοτάδι απλώνεται παντού. Ένας ζόφος, χειρότερος και από αυτόν του 2011. Διότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πάνω στο οικονομικό προστέθηκαν και η απόγνωση από ένα μέλλον που δεν υπάρχει κι ένα αύριο που προδιαγράφεται μαύρο και άραχνο…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 28/10/2023
Οι μέρες είναι ιδιαίτερες. Και η αλήθεια είναι ότι φεύγουν σαν αέρας. Χρειάζεται μερικές φορές να κάνεις μια στάση, να πάρει μια ανάσα και να συλλογιστεί. Ελπίζω να διαθέτετε χρόνο για τέτοιες στάσεις, καμιά φορά και οι αργίες βοηθούν σ’ αυτό. Να το θυμάστε.
Εσείς τώρα κρατάτε στα χέρια σας το φύλλο αυτό, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και ίσως διαβάζετε αυτή τη στήλη, καθώς ζείτε μέσα στο κλίμα των ημερών που θέλει να υπάρχει διάχυτη μια εθνική ευφορία κι ένας πατριωτισμός.
Μου αρέσουν οι καθαροί άνθρωποι. Αυτοί που ότι έχουν να πουν για σένα, επιλέγουν να το κάνουν μπροστά σου και όχι πίσω από την πλάτη σου. Με τέτοιους επιδιώκω να κάνω παρέα, επειδή ξέρω ότι σίγουρα θα ωφεληθώ και ίσως πάρω κάτι από εκείνους, με αποτέλεσμα να βελτιωθώ και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
Στους καιρούς που ζούμε, όλα δοκιμάζονται. Ιδιότητες δυσεύρετε όπως η εγκράτεια, το θάρρος, η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η αποδοχή και τελικά η συνεργατικότητα. Όσοι διαθέτουν τέτοια προσόντα, κάνουν καλά και είτε φάνηκαν ήδη στην ανάγκη, είτε θα φανούν και χρήσιμοι και αναντικατάστατοι. φάνηκαν, είτε θα φανούν στο άμεσο και κοντινό μέλλον.
Δεν με εντυπωσιάζουν πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Κατάφερα να ξεφύγω από αυτή τη μέγγενη, που ταλαιπωρεί πολλούς γύρω μου. Αλλά δεν έγινε τίποτα από μόνο του. Έπρεπε να πετάξω από πάνω μου βαρίδια που μου στερούσαν τη χαρά, όπως οι παράτες, οι αμετροεπείς εθνικισμοί, τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις.
Τα στημένα είναι πάντα τόσο ψεύτικα που και τα παιδιά ακόμα είναι σε θέση να το κατανοήσουν. Και να πάψουν να ενθουσιάζονται. Όλα, για τα μάτια του κόσμου! Μα όλα για την εικόνα. Καμιά σχέση με την ουσία που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει.

Τι νόημα έχει να «γιορτάζω» μια άρνηση, το όχι στους Ιταλούς, όταν αυτό πολύ γρήγορα έγινε «ναι» με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες από τη γερμανική εισβολή που ακολούθησε; Τι νόημα έχουν όλα αυτά σε μια εποχή που όλα οδηγούν στον εφησυχασμό, τον αποχή και την ιδιώτευση. Σε μια εποχή μιζέριας και κακομοιριάς;
Συγχωρείστε μας αλλά εμείς επιλέγουμε συνειδητά να μην ακολουθήσουμε αυτό το κλίμα. Είναι τόσοι πολλοί γύρω σας, δίπλα σας που θα επιλέξουν ευχαρίστως να μοιραστούν τη χαρά σας και τον ενθουσιασμό σας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας που έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας σε ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Η ακρίβεια σε είδη αναγκαία για το σπίτι και μια σχετική ποιότητα ζωής έχει φτάσει στο απόγειο της. Και δεν υπάρχει κανείς να μας προστατέψει από αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος μας.
Κάθε φορά οι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι βρίσκουν κάτι για να μας πείσουν πως αυτό «φταίει» που ακριβαίνουν όλα, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν ισόποσα οι μισθοί και οι συντάξεις. Δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, μας κάνουν συνειδητά φτωχότερους, χωρίς να διακρίνεται πουθενά διέξοδος.
Χθες λοιπόν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγο μετά οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, σήμερα η κρίση και η απειλή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή που τάχα μου επηρεάζουν την αύξηση των καυσίμων, ώστε αυτά να είναι απλησίαστα. Και είναι τραγικό να ξέρεις ότι σε κοροϊδεύουν και το κάνουν αυτό τόσο ξετσίπωτα.
Δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο, αλλά το παραμύθι της εθνικής ανάτασης δεν πρόκειται να το φάμε, αμάσητο. Όχι, όσο έχουμε σώας τας φρένας μας και όσο αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας. Επειδή λοιπόν πατάμε τα πόδια μας στη γη και καταλαβαίνουμε σε πιο σημείο στο ρεύμα του χρόνου βρισκόμαστε, ορθώνουμε με παρρησία και σθένος το ανάστημα μας…
Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 28/10/2023 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
❤️❤️❤️🙏🙏🙏