Αρχική » Δημοσιογραφικά

Αρχείο κατηγορίας Δημοσιογραφικά

Το αρχείο μας είναι εδώ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…
Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
000838
Τα δικά σας σχόλια
Μια αναγκαία υπόμνηση!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο και μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να γράφετε. Μόνο που για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.
Είναι λογικό να πρέπει να τα δει πρώτα ο διαχειριστής και να απομακρύνει κάποιο, αν -λέμε τώρα- μπορεί να είναι υβριστικό… Απλά πράγματα.
Αλλά θεώρησα ότι έπρεπε να το γνωρίζετε…
Καλό καλοκαίρι!
Το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι σχετικά δύσκολο. Αλλά και τι είναι εύκολο σ' αυτή την πόλη, θα μου πεις; Σωστό κι αυτό!
Και παρά το γεγονός ότι οι μέρες που διανύουμε έχουν πολλαπλές δυσκολίες, εμείς θα ευχηθούμε στους αναγνώστες μας να περάσουν καλά αυτό το καλοκαίρι, ότι επιλογές κι αν κάνουν…
Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει…

Η πιο όμορφη ώρα!

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, αν ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο. Και να το εκτιμάς!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.
Διαδικτυακά ραδιόφωνα:

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Πιο χαλαρά τον Αύγουστο

Κουβαλά όλη τη ζέστη των τελευταίων ημερών του Ιουλίου. Και έτσι δείχνει να πορεύεται.
Κι εμείς που ονειρευόμαστε μερικές ημέρες διακοπών, κάπου κοντά στη θάλασσα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι φέτος θα τα καταφέρουμε.
Συζητάμε για την Τέμενη Αιγίου που μας αρέσει πολύ. Αλλά όπως το φοβόμουν, έτσι και έγινε. Ουδείς ενδιαφέρθηκε, από ανθρώπινη άποψη, να με πάρει τηλέφωνο, από την ΠΕΤ, την ΟΜΕ, τον ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ, να μου πει ότι υπάρχει πρόβλημα. Έτσι, Τέμενη τέλος για τον Αύγουστο. Ίσως Σεπτέμβρη, αν κάτι πάει καλύτερα. Ίσως!

Οι αγγειοπλάστες σήμερα…

Από γενιά σε γενιά πάει αυτή η τέχνη του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ καλό δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει κάθε Κυριακή την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…
Με τα αδέλφια μου

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας που δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

«Ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ» τ. 161

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ τ.  161. που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Είκοσι εννιά χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε...

Ο “Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 435

Έτοιμο και το 435 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το 434,  ΕΔΩ το 433, ΕΔΩ το 432, ΕΔΩ το τ.431,  ΕΔΩ το 430, ΕΔΩ το 429, ΕΔΩ το 428, ΕΔΩ το 427, ΕΔΩ το 426, ΕΔΩ το 425, ΕΔΩ το τ.424, ΕΔΩ το τ.423, ΕΔΩ το τ.422, ΕΔΩ το τ.421, ΕΔΩ το τ.420, ΕΔΩ το τ.419, ΕΔΩ το τ.418, ΕΔΩ το τ.417, ΕΔΩ το τ.416, ΕΔΩ το τ.415, ΕΔΩ το τ.414, ΕΔΩ το 413, ΕΔΩ το 412, ΕΔΩ το 411, ΕΔΩ το 410, ΕΔΩ το τ.409, ΕΔΩ το τ.408, ΕΔΩ το τ.407, ΕΔΩ το τ.406, ΕΔΩ το τ.405 ΕΔΩ το τ.404 ΕΔΩ το τ.403 ΕΔΩ το τ.402, ΕΔΩ το τ.401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ.392, ΕΔΩ το τ.391, ΕΔΩ το τ.390, ΕΔΩ το τ.389, ΕΔΩ το τ.388, ΕΔΩ το τ.387, ΕΔΩ τ.386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε ΕΔΩ είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη, το χωριό μου… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 


Είμαστε στον 17ο χρόνο!
Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Δείτε ΕΔΩ μερικά για μένα και ΕΔΩ για το site...

Το ΡΕΘΕΜΝΟΣ κατεβάζει ρολά. Πάει για λίγο… διακοπές!

Και κάπως έτσι κάνουν διακοπές στις εβδομαδιαίες εφημερίδες. Μικρές επιχειρήσεις είναι με ανθρώπους που έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν λίγο μέσα στο καλοκαίρι για να συνεχίσουν απτόητη την έκδοση της εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ. Αν ήμασταν εκεί και κάναμε διακοπές, εμείς θα επιλέγαμε να πάμε στον Πλακιά, στο Λιβυκό Πέλαγος.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 13/08/2022

Μια βδομάδα θα είναι μόνο, που θα σας λείψουμε. Μια εβδομάδα, για να πάρουν και οι άνθρωποι που είναι πίσω από τις τυπωμένες σελίδες αυτής της εφημερίδες, μια ανάσα και να επιστρέψουν πιο δυνατοί ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή καλή η ποιότητα στην ενημέρωση από το ΡΕΘΕΜΝΟΣ.

Βέβαια όλοι το ξέρουμε πόσο γρήγορα περνά ο καιρός ιδιαίτερα όταν είσαι σε διακοπές κι έτσι ούτε που θα το καταλάβουν για πότε έφυγαν και πότε επέστρεψαν. Κι εδώ που τα λέμε οι μέρες που έρχονται θέλουν να είναι πιο ραχατλίδικες, πιο χαλαρές με λιγότερες ευθύνες, αυτό που λέμε καλοκαιρινές!

Εσείς πήγατε διακοπές φέτος ή το σχεδιάζετε ακόμα; Μερικοί ανάμεσα μας ούτε αυτό το σχεδιασμό δεν μπορούν να κάνουν, έτσι όπως έχουν στριμωχτεί οικονομικά. Πού και πώς να πας; Πώς να απολαύσεις μερικά πράγματα που στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, τα είχες;

Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς μια βουτιά στη μνήμη. Τότε που αγαπούσαμε να πηγαίνουμε στον Πλακιά τα καλοκαίρια μας και να περνάμε όμορφες μέρες εκεί, κοντά σε φίλους καλούς, με μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές και θεατρικές, που έδωσαν πνοή και ζωή στον τόπο, με φόντο το Λιβυκό Πέλαγος.

Έχω χρόνια να πάω προς τα κει, αλλά θα το ήθελα πολύ. Δεν θέλω να πω ονόματα, ξέρουν αυτοί, αλλά φαντάζομαι τον εαυτό μου ξαπλωμένο στην παραλία την ώρα του δειλινού κι απέναντι μου, φωτισμένο το παλίγκρεμο με όλη τη φυσική ομορφιά του…

Ξέρω, διάβασα ότι θέλουν να χτίσουν ξενοδοχειακό συγκρότημα εκεί πάνω κι ευτυχώς που ξεσηκώθηκαν όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους βάζοντας ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια να αποτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Είδα κι εδώ στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ να γίνεται πρωτοσέλιδο και καλά έκαναν. Μερικές φορές χρειάζεται ένα σοκ για να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

Γιατί άραγε στο όνομα του τουρισμού να καταστραφεί ένα τόσο όμορφο, άγριο μέρος στη νότια Κρήτη από τη μεριά του Ρεθύμνου; Δεν θα μπορούσαν να βρουν ένα άλλο μέρος να κάνουν την επένδυση της. Μακάρι να μην τους περάσει κι όποιος επιλέγει να έρχεται στον Πλακιά να ζει πράγματα ξέγνοιαστε μέρες. Έχει άλλωστε και ξενοδοχεία πολύ όμορφα και μια σειρά από ενοικιαζόμενα που διαθέτουν πολύ καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών.

Θυμάμαι τόσα πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις, τόσα όμορφα καλοκαίρια εκεί… Τις παρέες μας, τα ποτά μας και τις συναντήσεις μας στο φωτογραφείο του Δημήτρη, τους πίνακες ζωγραφικής της Άρτεμις. Ακόμα έχω ένα στο σπίτι μου στο Θραψανό που αγόρασα σε μια έκθεση της.

Έχω χρόνια να πάω και δεν ξέρω πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα εκεί. Και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν. Αλλά το σπουδαίο είναι ότι, θα τον επέλεγα ξανά ως τόπο ξεκούρασης, συνδυάζοντας μικρές τοπικές εκδρομές στις γύρω θάλασσες με την ξεχωριστή ομορφιά του ή το καΐκι για μια γύρω βόλτα ή μέχρι το κοντινό νησί τη Γαύδο, ξεχασμένο από τον κόσμο και τον πολιτισμό.

36 χλμ μόλις, νότια του Ρεθύμνου, περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο, στην εύφορη πεδιάδα που σχηματίζει ο Κοτσυφός ποταμός, ο οποίος έχει νερό όλο το χρόνο. Ο Πλακιάς ήταν ένα μικρό ψαροχώρι στα τέλη του 20ου αιώνα, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Ιδιαίτερα την περίοδο του ’60 οι παραλίες της Γιαλιάς, όπως λέγεται το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, ήταν ένας αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πασίγνωστη παραλία του Πρέβελη, να κάνετε πεζοπορία στα φαράγγια του Κοτσυφού και του Κουρταλιώτη. Ωστόσο, αν προτιμήσετε να μείνετε στον Πλακιά, θα έχετε πολλές επιλογές καθώς η κωμόπολη είναι άρτια οργανωμένη με πληθώρα από ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, κέντρα για θαλάσσια αθλήματα και καταδύσεις, οργανωμένες πλαζ κ.α.

Στην περιοχή υπάρχουν όλες οι βασικές υποδομές, όπως μικρή μαρίνα, καταστήματα τραπεζών, πρατήρια καυσίμων, ιατρείο και οδοντιατρείο, φαρμακείο, ταχυδρομείο, κλπ. Να, εδώ θα θέλαμε να πάμε εμείς

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 13/8 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου “Επισημάνσεις”

Πολλοί, αλλά «σφιχτοί» οι τουρίστες στην εστίαση

Δύσκολα τα πράγματα στην εστίαση, όπως λένε οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτήν. Με όλη αυτή την επίθεση που δέχονται στην τσέπη τους, οι άνθρωποι κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις ακόμα κι όταν είναι σε διακοπές. Τα πάντα είναι πανάκριβα, από κάπου πρέπει να κάνουν περικοπές.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 06/08/2022

Κορυφώνεται την εβδομάδα που έρχεται το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας και η εισροή ξένων τουριστών αναμένεται να φτάσει στο μάξιμουμ με τα νησιά να βρίσκονται κοντά στο 100% της πληρότητας, ωστόσο όπως διαβάζουμε, τα μαντάτα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά από τον τομέα της εστίασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αλλά και αυτά που μπορούμε να διαπιστώσουμε μόνοι μας, ένας στους δύο επιχειρηματίες καταγράφει πτώση του τζίρου και 6 στους 10 βλέπουν την πελατεία τους να καταναλώνει όλο και λιγότερα προϊόντα, λόγω των αναγκαστικών ανατιμήσεων που προκαλεί η ακρίβεια και γενικότερα η ενεργειακή κρίση.

Μιλώντας με επιχειρηματίες της εστίασης σε εστιατόρια, οι τουρίστες βγαίνουν για φαγητό το πολύ μια φορά την εβδομάδα και οι λογαριασμοί που κάνουν δεν ξεπερνούν τα 10-13 ευρώ το άτομο.

Δικαιολογημένα λοιπόν είναι πολύ προβληματισμένοι. «Καταγράφουμε μια τεράστια πτώση στους τζίρους των μαγαζιών μας που ξεπερνά το 40%, σε σύγκριση με τους περυσινούς μας τζίρους. Εκεί που περιμέναμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το καλοκαίρι, αφού ένας μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών δεν είχαν φύγει για διακοπές έξω από τη χώρα τους τα δυο προηγούμενα χρόνια εν μέσω πανδημίας και είχαν κάνει τις σχετικές οικονομίες για να ξοδέψουν, έρχεται η πραγματικότητα να μας προσγειώσει ανώμαλα, καθώς βλέπουμε ότι τελείωσε ο Ιούλιος, και ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα μας, αποφεύγοντας να προσλάβουμε προσωπικό, τα έσοδα μας κάποιες μέρες του μήνα δεν υπερκαλύπτουν τα έξοδα μας» αναφέρει ιδιοκτήτης ταβέρνας.

Τώρα να πούμε ότι δεν τα λέγαμε όλα αυτά έγκαιρα; Τα λέγαμε! Και τι μ’ αυτό; Κάποιοι αρπάζονταν από τους αριθμούς που έδινε ο ΕΟΤ και οι οποίοι έδειχναν ότι όλα πάνε υπέροχα. Όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Τα ξενοδοχεία όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στην πρωτεύουσα την ίδια ώρα είναι σχεδόν γεμάτα! «Οι ξένοι τουρίστες φέτος αν και έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία της χώρας, είναι… σφικτοί στην κατανάλωση. Είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες τους και υπολογίζουν, πού θα ξοδέψουν και το τελευταίο τους ευρώ.

Δεν βγαίνουν τα έξοδα ούτε μιας οικογενειακής επιχείρησης, που δεν έχει υπαλλήλους, όταν οι πελάτες παραγγέλνουν για μεσημεριανό γεύμα κυρίως, μια σαλάτα και μια τζατζίκι. Η εστίαση αργοπεθαίνει και χρειάζεται την οικονομική στήριξη της Πολιτείας, όπως έχει στηρίξει και τόσους άλλους κλάδους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καταστηματάρχης κεντρικού εστιατορίου.

«Εμείς οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν πάμε καλά. Ενώ υπάρχει μια σχετική ροή στη δουλειά, οι τζίροι μας είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Δεν υπάρχουν πια οι… καλές παρέες που έτρωγαν ακριβά, χωρίς να τους ενδιαφέρει η τιμή του πιάτου. Έχουμε χάσει τους μεγάλους λογαριασμούς που μας έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί πελάτες εξαφανίστηκαν. Χάσαμε και τους καλοφαγάδες Έλληνες που παράγγελναν ό,τι καλύτερο διέθετε το μαγαζί. Προκαλεί εντύπωση και το γεγονός ότι φέτος οι ξένοι πελάτες μας έχουν ξεχάσει εντελώς τι είναι το φιλοδώρημα. Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου φιλοδώρημα στους σερβιτόρους» αναφέρει ιδιοκτήτης στον τομέα της εστίασης.

Φωνή απόγνωσης εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου από τους ανθρώπους της εστίασης. Θα τους ακούσει κανείς; Αμφιβάλω, επειδή αυτοί που μας κυβερνούν έχουν πολλές τρύπες να κλείσουν, καθώς έχουμε μπει ήδη σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, ιδιόμορφη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ένα χειμώνα πολύ δύσκολο από όπου και αν τον δεις.

Όμως τέτοιες φωνές πρέπει να ακούγονται. Οι άνθρωποι στην εστίαση προσφέρουν και προσθέτουν πάνω στο τουριστικό προϊόν, αρκεί φυσικά να μην υπάρχει δόλος, όπως διαβάζουμε και βλέπουμε σε κάτι απίστευτους λογαριασμούς από εστιατόρια της Μυκόνου. Με τέτοιους τρόπους και ρεζίλι διεθνώς γινόμαστε ως χώρα και βάζουμε φωτιά στα θεμέλια του τουρισμού. Σεβόμαστε τον πελάτη και δεν τον θέλουμε μόνο για μια φορά. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλύτερη διαφήμιση είναι το να είναι κανείς ευχαριστημένος και από την παροχή υπηρεσιών και από τις τιμές. Καλό είναι να μην τα ξεχνάμε αυτά.

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου “επισημάνσεις”.

Τελικά είμαστε όλοι, απροστάτευτοι, τηλεφωνικά…

Μέσον επικοινωνίας το σταθερό τηλέφωνο. Υποβαθμισμένο κάπως τώρα πια με τα κινητά να είναι πολύ διαδεδομένα. Όμως τη δεκαετία του 90 τέτοια τηλέφωνο κυριαρχούσαν. Κι άντε τώρα εδώ να δεις ποιος σε παίρνει τηλέφωνο και με τι διάθεση…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 30/07/2022

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη φορά που αισθανόμαστε απροστάτευτοι ως χρήστες της τηλεφωνίας από τα διάφορά δίκτυα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην υπόθεση της απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όχι πως και αυτό δεν έχει τη σοβαρότητα του, αλλά ήδη εκείνος κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οπότε έχουμε δρόμο μπροστά μας…

Μιλάω για πιο απλά, καθημερινά πράγματα, που βιώνουμε όλοι οι χρήστες των έξυπνων – ψηφιακών τηλεφώνων. Την αρχή ξεκίνησαν με μια μέθοδο υπερχρέωσης στα κινητά τηλέφωνα με αριθμούς που αποτυπώνονταν με τη μορφή 004937222466.

Το έκαναν απλά. Εκείνοι τηλεφωνούσαν στο κινητό σου. Και δεν χρειάζονταν τίποτα άλλο να γίνει, από την ώρα που εσύ σήκωνες τη συσκευή κι έλεγες «παρακαλώ». Στην ουσία «έδινες» τη συναίνεση σου στο να σε χρεώσουν γι’ αυτή την κλήση και για κάθε επόμενη.

Παλιό το κόλπο, έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ και οι άνθρωποι ήταν υποψιασμένοι με αποτέλεσμα να μη σηκώνουν άγνωστα διεθνή νούμερα που εμφανίζονταν με την κλήση στο τηλέφωνο τους. Το να βάζεις στη συσκευή σου στο «κόκκινο» το συγκεκριμένο αριθμό, θα μπορούσε να τον αποκλείσει από το να επιχειρήσει να ξαναπάρει. Αλλά αυτό πια δεν είχε καμιά πρακτική αξία, αφού οι απατεώνας διέθεταν λογισμικό που άλλαζε συνεχώς τα νούμερα ώστε να μη μπορεί να αποκλειστεί.

Αυτά με τα κινητά. Τώρα η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και με τα σταθερά τηλέφωνα. Το ίδιο κόλπο εκτιμούν ότι θα τους αποφέρει καρπούς και τρελά κέρδη από την κλοπή ανυποψίαστων ανθρώπων που απλά σηκώνουν το ακουστικό για αν απαντήσουν σε μια κλήση στο τηλέφωνο του σπιτιού τους!

Συνέβη και σε μας που εξυπηρετούμαστε από το δίκτυο της VODAFON και ήταν φυσικό από την πρώτη στιγμή να επικοινωνήσουμε με τον φορέα και να καταγγείλουμε το γεγονός.

Η αντιμετώπιση; Επιεικώς απαράδεκτη. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά και είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν, απολύτως τίποτα. Τίποτα; Ναι, έτσι ακριβώς…

Δική μας, λέει, είναι η ευθύνη να προσέχουμε τα τηλέφωνα μας και να κρίνουμε ποια πρέπει να σηκώνουμε. Τέτοιο θράσος από έναν πάροχο που έχει επιλεγεί από το κράτος να προσφέρει τηλεφωνικές υπηρεσίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πού θα έπρεπε να προσφύγω εγώ, ο κάθε απλός χρήστης υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, για να προστατευτώ; Υπάρχει μια τέτοια υπηρεσία κι αν ναι, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πει τον… πόνο του και να βρει, όχι ένα χτύπημα κατανόησης στην πλάτη, αλλά να βρει λύση, ώστε να νοιώσει ότι προστατεύεται;

Δεν ξέρω αν το έχετε αισθανθεί κι εσείς, αλλά εγώ προσωπικά, πολλές φορές έχω νοιώσει εντελώς απροστάτευτος σε ένα κράτος, υποτίθεται επαρκώς εξοπλισμένο για να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες στον πολίτη. Κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα, άμεσα αν είναι δυνατόν.

Δεν αρκεί βέβαια για κάθε πρόβλημα που προκύπτει να «στήνεται» μια νέα αστυνομία. Όχι, δεν βοηθάει και πολύ κάτι τέτοιο, πέρα από το να μαζεύει έναν ολόκληρο στρατό ανειδίκευτων ένστολων νεαρών, ανίκανων να προσφέρουν οτιδήποτε. Κι επίσης δεν ξέρω τι ρόλο παίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών   σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν θα έπρεπε να ελέγχει τους παρόχους ώστε να παίρνουν επαρκή μέτρα για την προστασία των πολιτών; Λέω τώρα εγώ, καθώς προσπαθώ να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου.

Είναι απίστευτο, τις δύσκολες από πλευράς υψηλών θερμοκρασιών τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, να ζούμε και τέτοια προκλητικά περιστατικά. Ας παίξει επιτέλους το κράτος σωστά το ρόλο του για να νοιώσει προστατευμένος ο πολίτης. Υποχρεωμένο είναι!

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 30/7/2022 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Από διακοπές πώς πάμε; Θα τα καταφέρετε να πάτε;

Δεν είναι τελικά έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση και το πιο εύκολο πράγματα στον κόσμο να πάει κανείς διακοπές. Αν και το ΄χουμε τόσο ανάγκη, για λίγη ξεκούραση, μάλλον στην Αθήνα θα τη βγάλουμε, όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποι μας. Οι λόγοι πολλοί, κυρίως οικονομικοί…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 23/07/2022

Αν μ’ αρέσει κάτι σ’ αυτή τη δουλειά που κάνω πολλά χρόνια, καταγράφοντας την επικαιρότητα είναι που οι νέοι δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν κάποια έρευνα, επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονικά, για να αποδείξουν στο άρθρο τους τα αυτονόητα.

Δείτε την περίπτωση των διακοπών, κάτι που έχουμε μάθει τα τελευταία προ πανδημίας χρόνια είναι να οριοθετούμε στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου με κορύφωση την τελευταία, καθώς τότε έκλειναν τα μαγαζιά για 15 ή 20 μέρες με σκοπό να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις για τον χειμώνα.

Μερικοί είδαν όλα αυτά τα σχέδια να ανατρέπονται στα χρόνια του Covid-19. Ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, το γεγονός ο χώρος υπερχαλάρωνε με στόχο και σκοπό να πάρει πίσω όσα περισσότερα μπορούσε από το χαμένο κέρδος, δημιούργησε ένα πρόβλημα σοβαρό.

Άλλοι πάλι αγνοώντας τα όλα αυτά και ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν και πάντως όχι εδώ, μαζί μας, έκαναν σα να μη συμβαίνει τίποτα και επέλεγαν προορισμούς με διεθνές ενδιαφέρον.

Ο στόχος πολλαπλός. Όχι μόνο να περάσουν για λίγο καλά, αλλά και να το δείξουν ή αλλιώς να το διαφημίσουν από τη σελίδα τους στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτά μας μάραναν στους καιρούς μας.

Το φαίνεσθε και όχι το είναι, κυριαρχεί. Μπορεί να το διαπιστώσετε με την πρώτη προσεκτική ματιά. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στις έρευνες που λένε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, δεν θα καταφέρουν ούτε φέτος να πάνε διακοπές. Λες και περίμεναν να τους το πουν οι έρευνες.

Δεν βλέπουν ότι ο μισθός ή σύνταξη «τελειώνει» από τις 20 του μήνα και χρωστάνε μέχρι να πάρουν τον νέο μισθό ή τη σύνταξη, αν βέβαια διαθέτουν το προνόμιο να εργάζονται ή να ζουν με τη σύνταξη τους.

Δεν ζουν και δεν έχουν υποστεί την κοροϊδία ότι τάχα μου θα… επιδοτηθούν για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης στο σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα και στο καθετί που κινείται;

Και μόνο μια ματιά στις επιδοτήσεις που δίνονται, δείχνει την κατάσταση που βρισκόμαστε. Για το ρεύμα δίνουν ψίχουλα, όπως και για την βενζίνη για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» φρούδες ελπίδες, ούτε καν ψίχουλα.

Απ’ την άλλη βλέπεις με πόση ψυχραιμία και άνεση σου λένε εξωφρενικές τιμές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη «φουλ σεζόν», όπως συνηθίσαμε να λέμε αυτή τη χρονική περίοδο. Κι αναρωτιέσαι: Δεν ζουν ανάμεσα μας αυτοί οι άνθρωποι; Δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια με μας προβλήματα; Δεν νοιώθουν κι αυτοί τον φόβο που νοιώθουμε εμείς;

Θα θέλαμε, αν ήταν (που δεν είναι…) εφικτό να την είχαμε. Καταλαβαίνουμε βέβαια τη χασούρα των δύο προηγούμενων χρόνων. Αλλά, πιστέψτε με, είναι αδύνατον να βγάλεις όλα τα διαφυγόντα κέρδη μέσα σε μια χρονιά, όσο καλή κι αν είναι. Άσε που το τέλος συνήθως κάνεις ταμείο, όπως λένε, όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Ο πλούτος είναι μοιρασμένος δυσανάλογα και πολύ άδικα. Μια μικρή μειοψηφία ευημερεί ακόμα, κάτω από τις όποιες δύσκολες συνθήκες και πολλοί αδυνατούν να βγάλουν το μήνα με τους πόρους που διαθέτουν.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να στεναχωριέστε που και φέτος ίσως δεν τα καταφέρετε, ούτε για τις λίγες μέρες που ίσως πηγαίνατε. Το καλοκαίρι θα περάσει γρήγορα, αρκεί να μη μετράτε μια – μια τις ώρες και τις μέρες με νοσταλγία για τα παλιά, τότε που μπορούσατε.

Έτσι λειτουργώντας, θα βγείτε από την παγίδα, που με έντεχνο τρόπο βάζουν στο μυαλό μας τα ΜΜΕ. Ότι τάχα μου διακοπές είναι μόνο αν πάτε Μύκονο κοντά και δίπλα στους αναγνωρίσιμους, για μια φωτογραφία που θα ανεβάσετε στο Instagram. Όχι! Η ζωή είναι αλλού. Ψάξτε λίγο και είμαι βέβαιος ότι θα τη βρείτε… Δεν είναι πολλά τα μυστικά της και είναι τόσο διάφανη, μπροστά σας!

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ αυτού του Σαββάτου, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Φτάσαμε τα 4 εκατομμύρια κρούσματα! Πολλά δεν είναι;

Ποια ζέστη, ποιος Ιούλιος, εδώ τα κρούσματα χτυπάνε ταβάνι! Εντάξει δεν πια η ενημέρωση καθημερινή, εβδομαδιαία είναι, αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε ότι μας σόκαραν τα πρώτα στοιχεί που είδαμε. Και στο μεταξύ ζούμε στο πετσί μας, όλη αυτή τη δυσκολία, ευτυχώς με έναν πιο ήπιο τρόπο και όχι επώδυνο. Ε, κάτι είναι κι αυτό!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/07/2022

Η πρώτη εβδομαδιαία ενημέρωσης, την περασμένη Τρίτη από τον ΕΟΔΥ ήταν καθηλωτική. Αν και με τον τρόπο που έγινε πολλοί μπερδεύτηκαν… Κρατήσαμε ένα στοιχείο που το κάναμε και τίτλο στο κομμάτι μας. Τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα ως τώρα! Δηλαδή έχουν νοσήσει από Govid-19 σχεδόν οι μισοί Έλληνες κι ανάμεσα τους κι εγώ, ευτυχώς ελαφριά.

Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων Gocid-19. Τα κρούσματα της COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως λόγω των παραλλαγών Όμικρον BA.4, BA.5 και της άρσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Μήπως να μας ανησυχήσει όλο αυτό και να αποκτήσουμε την υπευθυνότητα να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας επειδή κάνουν καλό και όχι επειδή μας απειλούν με πρόστιμα; Μια σκέψη κάνω που καταδεικνύει και το συνεργατικό πνεύμα μας σε προσωπικό επίπεδο

Η αύξηση των κρουσμάτων που βλέπει ο ΠΟΥ και φυσικά δεν αγνοούμε εμείς, μεταφράζεται σε πίεση στα συστήματα υγείας σε ορισμένες περιοχές. Μια ματιά να ρίξετε στην καθημερινή ειδησεογραφία θα σας πείσει τι πίεση ασκείται μέσα στον Ιούλιο στο ΕΣΥ.

Υπάρχουν μια σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη συνεχιζόμενη απόκριση στην COVID-19 όπως οι πρόσφατες αλλαγές στις πολιτικές δοκιμών που εμποδίζουν τον εντοπισμό κρουσμάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού, ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε δοκιμές, προσδιορισμό αλληλουχίας, εμβόλια και θεραπευτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων νέων αντιικών φαρμάκων, μείωση της φυσικής και προερχόμενης από εμβόλια προστασίας και την παγκόσμια επιβάρυνση της κατάστασης μετά τον COVID-19.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης στην εισήγηση της θεωρεί ότι δεδομένης της τρέχουσας μορφής και της απρόβλεπτης δυναμικής της πανδημίας COVID-19, υπάρχει επιτακτική ανάγκη μείωσης της μετάδοσης του ιού SARS–CoV-2, η οποία απαιτεί την υπεύθυνη, συνεπή και συνεχή χρήση προστατευτικών μέτρων σε ατομικό επίπεδο, προς όφελος των κοινοτήτων στο σύνολό τους καθώς και τις συνεχείς προσαρμογές στα μέτρα προστασίας σε όλη την κοινότητα.

Απλό και σαφές το μήνυμα. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην πρώτη εβδομαδιαία ανακοίνωση του δικού μας ΕΟΔΥ: Οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου – Αυξήθηκαν 18% τα κρούσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε την έκθεση για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού (18% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 17% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.058.998 εκ των οποίων 51.6% γυναίκες.

Από γεωγραφικής πλευράς, υπερδιπλασιάστηκαν την εξεταζόμενη περίοδο (4-10 Ιουλίου) τα κρούσματα σε Λευκάδα (+127,42%) και Πέλλα (+116,13%), σχεδόν διπλασιάστηκαν σε Κέα-Κύθνο (+93,33%), Λήμνο (+94,70%), Ξάνθη (+91,20%) και Θεσπρωτία (+87,47%), ενώ στην Αθήνα η αύξηση ήταν 10,31% και στη Θεσσαλονίκη 34,36%. Από την άλλη, μείωση παρουσίασαν Μύκονος (-31,42%), Σύρος (-27,63%), Κως (-13,34%), Λασίθι (-13,72%) και Μήλος (-6,73%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 327 ασθενείς (16% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος εξιτηρίων ανέρχεται σε 239 ασθενείς (19% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (67.0% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 94.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 16 θάνατοι ασθενών COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού (33% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.496 θάνατοι, με το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Λοιπόν; Πώς σας φαίνετε όλο αυτό; Και τι σκέφτεστε να κάνετε εσείς για να βοηθήσετε την κατάσταση;

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στη εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ το Σάββατο 16/7/2022 και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Καλό καλοκαίρι στον συνεργάτη μας, Λεωνίδα Α. Μπόνη

Όλοι έχουν δικαίωμα για λίγη ξεκούραση μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Και φυσικά και ο πολύ καλός φίλος και συνεργάτης μας. Του ευχόμαστε να ανανεωθεί και να επιστρέψει πιο δυνατός, το Σεπτέμβρη. Είπαμε, όλοι το χρειαζόμαστε αυτό. Κι αν το μπορούμε να το κάνουμε, είναι ότι καλύτερο!

Ένας νέος ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ είναι εδώ. Και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει. Ένα site που κρατάει συντροφιά σε αρκετό κόσμο. Και αρκετός κόσμος κρατάει συντροφιά σε αυτό το site. Είναι ένα site αλληλεπίδρασης, ή αλλιώς διαδραστικό.

Ο καθένας μπορεί να σχολιάσει και να σχολιαστεί. Να προβάλει την άποψη του. Αυτό είναι που το κάνει μοναδικό καθώς επίσης και το μεράκι του ανθρώπου που το έχει χτίσει.

Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να επικοινωνώ μαζί σας μέσω των άρθρων μου, κάθε Τετάρτη. Σε αυτό το φιλόξενο site θα συνεχίσουμε να βλέπουμε λίγο διαφορετικά την επικαιρότητα, με άλλο βλέμμα.

Επίσης θα είμαι εδώ για να ακούω την άποψη σας, καθώς μπορείτε να  μου τη στέλνετε ελεύθερα στο bonisleonidas@yahoo.com.

Εύχομαι καλό καλοκαίρι σε όλους με υγεία και ευτυχία. Αν πάτε κάπου διακοπές, να ξέρετε ότι είναι μεγάλο προνόμιο εν μέσω τέτοιων οικονομικών δεδομένων. Απολαύστε τες λοιπόν. Αν δεν πάτε, μη στεναχωριέστε.

Διακοπές μπορείς να κάνεις όπου και αν είσαι, αν διακόψεις απλά την καθημερινότητα με άλλες πιο ευχάριστες δραστηριότητες. Μαζί θα τα πούμε ξανά από το Σεπτέμβριο, πιστοί στο ραντεβού μας στο νέο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά, να προσέχετε τον εαυτό σας, τους γύρω σας, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σας και να σκέφτεστε και αυτούς που δεν βλέπετε.

Μπορεί κανείς να κάνει σχέδια για διακοπές;

Αγαπώ να ζω κάθε στιγμή εδώ στο διαδίκτυο. Ανοίξαμε κουβέντα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Πώς θα είναι τα πράγματα, φέτος; Ένας Θεός ξέρει…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 9/07/2022

Θυμάμαι για χρόνια κατηύθυνα έτσι τα πράγματα, όσο περνούσε από το χέρι μου ώστε να παίρνω την άδεια μου τον Ιούλιο. Και δεν το έκανα αυτό τυχαία. Μελετημένο ήταν το πράγμα.

Σ’ εκείνους τους καιρούς, αλλά και σήμερα, τον Αύγουστο προτιμούσαν οι περισσότεροι. Τότε έκλειναν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις. Είχα λοιπόν ένα διπλό αβαντάζ. Έκανα την άδεια μου στο χωριό μου, συνήθως που μου άρεσε και μετά έκανα μια… δεύτερη άδεια στην Αθήνα!

Έτσι τότε… Τώρα; Τα δυο χρόνια της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά γύρω μας, μέσα μας. Οι μόνοι που συνεχίζουν να λειτουργούν σα να μη συμβαίνει τίποτα είναι οι τουριστικοί προορισμοί.

Τα πολύ υψηλά ενοίκια με το σκεπτικό της φουλ τουριστικής σεζόν και τα ακριβά εισιτήρια στις συγκοινωνίες, αλλά και τα καύσιμα λειτουργούν ως απαγορευτικά για τον μέσο καταναλωτή ή πολίτη αυτής της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά στα ΜΜΕ θα δείτε κατευθυνόμενα ρεπορτάζ και «ειδήσεις» που καμώνονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ώστε η βαριά βιομηχανία του τουρισμού, να αποδώσει, φέτος. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι άνθρωποι είναι «κουμπωμένοι» και αναποφάσιστοι. Θέλουν να πάνε να ξεκουραστούν, να φορτίσουν τις μπαταρίες τους για να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που δεν ξέρουμε πώς θα είναι, ούτε μπορούμε να φανταστούμε, διαβάζοντας τις καθημερινές απογευματινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων.

Κι από την άλλη, υπάρχει μια οικονομική δυσπραγία και μια ξέφρενη ακρίβεια στα είδη βασική ανάγκης, στα τιμολόγια ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν με τα διάφορα επιδόματα με τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση, καθώς παρακολουθεί, αποσβολωμένη, τις εξελίξεις.

Τι σχέδια, τι όνειρα, τι σκέψεις να κάνει για καλοκαιρινές διακοπές; Δύσκολοι καιροί, πρωτόγνωροι, χρειάζεται προσοχή, ψυχραιμία και λογικότητα για να αντιμετωπίσει κανείς τα ζητήματα, χωρίς να αποκάμει.

Φυσικά εσείς θα συνεχίσετε να βλέπετε σε διάφορα έντυπα σελέμπριτι να κάνουν τις διακοπές τους ανέμελοι στα φημισμένα νησιά που για να πας στις παραλίες τους, όπως στην Ψαρού, στη Μύκονο χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς.episimansis.neo

Ξεχωρίζουμε λοιπόν την αλήθεια από το ψέμα. Την υπερβολή από το… δόλωμα. Και βλέποντας ρεαλιστικά πώς έχουν τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε και φέτος να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας.

Όχι ξιπασμένα πράγματα, αλλά ως εκεί που φτάνει το χέρι μας και οι δυνατότητες μας. Όλο και κάτι θα βρεθεί να καλύψει τις ανάγκες μας, ως ένα βαθμό. Και με προσοχή και υπευθυνότητα, αφού τίποτα δεν έχει τελειώσει σε σχέση με τον κορονοϊό Covid-19 και τις απίθανες μεταλλάξεις του.

Ας τους αφήσουμε να κρατούν στα ύψη τις τιμές των τουριστικών καταλυμάτων τους. Άδεια θα είναι στη φουλ σεζόν. Διότι είναι φυσικό να το παθαίνει αυτό, όποιος, έχοντας τσίμπλα στο μάτι και παραπληροφόρηση δεν είναι σε θέση να διακρίνει την πραγματικότητα, πέρα από τη μύτη του.

Θα περάσει όλο αυτό το κακό που ζούμε και θα έρθουν καλύτερες μέρες, όχι γιατί ελπίζουμε στις ανθρώπινες κυβερνήσεις, ότι είναι σε θέση να το κάνουν, αλλά επειδή το υπόσχεται Εκείνος που μπορεί.

Ας μη λιποψυχούμε με όσα ζούμε και ας μην τρελαινόμαστε αν, ούτε και φέτος δεν μπορέσουμε να κάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Στη μεριά μας βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης. Και είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνει έτσι, σ’ αυτό το άδικο, από κάθε άποψη, σύστημα πραγμάτων.

Ας είμαστε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά, όλο αυτό θα αλλάξει. Και η ίδια η ζωή επίσης. Θα έχει πραγματικό νόημα, ενώ το χαμόγελο μας θα είναι αληθινό και από καρδιάς. Εκεί, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας και το ενδιαφέρον μας και όχι στο καλοκαίρι που έτσι κι αλλιώς, όσο ωραίο κι αν είναι περνάει γρήγορα αφήνοντας πίσω του μόνο νοσταλγία.

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 9/7 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».