Αρχική » Ταξίδια

Αρχείο κατηγορίας Ταξίδια

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
031614
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Νωρίς νωρίς από τον Ιούνιο ήρθε το φετινό καλοκαίρι

Η ζωή μας ανάμεσα στις εποχές. Η φύση γύρω μας αλλάζει, αναγεννιέται από το χειμώνα. Κι εμείς το ίδιο! Το χρειαζόμαστε αυτό. Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο ευδιάκριτα ανάμεσα στις εποχές. Τώρα όχι πια...
Το καλοκαίρι του 2025 προβλέπεται το θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Έτσι ήταν και του 2024... Γεμάτο καύσωνες. Αυτό έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Και ο χειμώνας ήταν γεμάτος ακραία καιρικά φαινόμενα. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Ιούλιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 179

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" τ. 179 που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ. το τ.178, ΕΔΩ. δείτε το τ. 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 445

Έτοιμο και το 445 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ Κι ΕΔΩ, το τ.444, ΕΔΩ, το τ. 443, ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Φτιάχτηκε για άλλο λόγο, αλλά θυμίζει τη Νταϊάνα

Η Φλόγα της Ελευθερίας (Flamme de la Liberté) στο Παρίσι είναι ένα χάλκινο γλυπτό που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Pont de l’Alma, στις όχθες του Σηκουάνα. Είναι πιστό αντίγραφο της φλόγας που στέκει στην κορυφή του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και αποτελεί σύμβολο γαλλοαμερικανικής φιλίας.

Αν και το μνημείο δεν έχει αρχικά καμία σχέση με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα, μετά τον τραγικό θάνατό της το 1997 στο τούνελ ακριβώς κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται η Φλόγα, το γλυπτό έγινε αυθόρμητα τόπος μνήμης προς τιμήν της. Πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αφήνουν λουλούδια, σημειώματα και κεριά εκεί, και η Φλόγα συνδέθηκε άρρηκτα με τη μνήμη της.

Ντίσνειλαντ στο Παρίσι, εδώ που η μαγεία περισσεύει

Η Disneyland του Παρισιού είναι ένας προορισμός που ξεχωρίζει και αξίζει σίγουρα να τον επισκεφθείτε, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Δεν είναι απλά ένα θεματικό πάρκο, αλλά ένας κόσμος όπου η μαγεία ζωντανεύει. Η Disneyland του Παρισιού φέρνει τη διάσημη μαγεία της Disney στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι η ευκαιρία σας να ζήσετε τα παραμύθια και τους αγαπημένους σας χαρακτήρες από κοντά, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σχεδιασμός του πάρκου είναι μοναδικός, με την αρχιτεκτονική και την ατμόσφαιρα να εναρμονίζονται άψογα με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, προσφέροντας μια ξεχωριστή αισθητική. Το πάρκο χωρίζεται σε διάφορες θεματικές περιοχές, όπως η Main Street U.S.A., η Fantasyland, η Adventureland, η Frontierland και η Discoveryland. Κάθε περιοχή προσφέρει μια πληθώρα από αξιοθέατα, από συναρπαστικά roller coasters (όπως το Big Thunder Mountain και το Hyperspace Mountain) μέχρι πιο ήρεμες διαδρομές (όπως το “It’s a Small World”) που είναι ιδανικές για μικρότερα παιδιά και όλη την οικογένεια.

Οι παρελάσεις της Disneyland είναι ένα θέαμα που κόβει την ανάσα. Με πολύχρωμα άρματα, αγαπημένους χαρακτήρες, μουσική και χορό, δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα. Επιπλέον, οι ζωντανές παραστάσεις, ειδικά αυτές που πραγματοποιούνται στο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, προσφέρουν ένα εντυπωσιακό φινάλε γεμάτο πυροτεχνήματα και φωτιστικά εφέ που θα σας μείνουν αξέχαστα. Αν και η Disneyland είναι δημοφιλής όλο το χρόνο, κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία.

Πύργος Άιφελ, σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας

Ο Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε μεταξύ 1887 και 1889 από τον μηχανικό Γκυστάβ Άιφελ, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Σχεδιάστηκε ως η κεντρική είσοδος της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα της Γαλλικής Επανάστασης. Αρχικά, ο πύργος προοριζόταν να είναι προσωρινός και να κατεδαφιστεί μετά από 20 χρόνια.

Ωστόσο, η χρησιμότητά του για σκοπούς επικοινωνίας, όπως η ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση, τον έσωσε από την κατεδάφιση. Έχει ύψος 324 μέτρα (μαζί με την κεραία), ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο μέχρι το 1931, όταν κατασκευάστηκε το Empire State Building στη Νέα Υόρκη. Είναι κατασκευασμένος από σφυρήλατο σίδερο και αποτελείται από πάνω από 18.000 μεταλλικά μέρη, ενωμένα με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Το συνολικό του βάρος φτάνει τους 10.000 τόνους.

Εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι, η Αψίδα του Θριάμβου

Η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe) στο Παρίσι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Γαλλίας και ένα σημαντικό σύμβολο της εθνικής υπερηφάνειας. Βρίσκεται στην  Place Charles de Gaulle (παλαιότερα Place de l’Étoile), Παρίσι, Γαλλία. Είναι σε υψόμετρο περίπου 50 μέτρα. Το πλάτος της είναι 45 μέτρα και το ύψος του θόλου 29 μέτρα. Επιβλητικό, απ’ όπου κι αν το δεις…

Η κατασκευή του άρχισε το 1806 και ολοκληρώθηκε το 1836. Τα σχέδια έκανε ο αρχιτέκτονας Jean-François Chalgrin (πέθανε πριν ολοκληρωθεί, συνέχισαν άλλοι αρχιτέκτονες). Την ιδέα είχε ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Εμπνευσμένη από την Αψίδα του Τίτου στη Ρώμη Τα γλυπτά ανάγλυφα που κοσμούν την Αψίδα περιλαμβάνουν: Την αναχώρηση των Εθελοντών του 1792 (La Marseillaise) – γλυπτό του François Rude (ίσως το πιο γνωστό).

Κι επίσης τη Μάχη του Αούστερλιτς, την Ειρήνη του 1815 και τη Μάχη του Άρκολ, Υπάρχουν ακόμα τα ονόματα 660 στρατηγών και περισσότερες από 100 μάχες που είναι χαραγμένα στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες της Αψίδας. Εδώ τοποθετήθηκε το 1921, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να τιμηθούν οι πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ είναι ακόμα η Αιώνια φλόγα που ανάβεται κάθε βράδυ…

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον υδάτινο κήπο του Κλωντ Μονέ

Ο κήπος κυριαρχείται από μια τεχνητή λίμνη γεμάτη νούφαρα (nymphéas) διαφόρων ειδών που ο ίδιος ο Μονέ παρήγγειλε από την Ανατολή. Έχει χαρακτηριστική Ιαπωνική γέφυρα (γνωστή και ως “Ιαπωνική καμάρα”), την οποία ο Μονέ ζωγράφισε πολλές φορές. Πλούσια βλάστηση: ιτιές, μπαμπού, αζαλέες, κρίνοι του νερού, καμέλιες, ίριδες και αλθαίες, σε συνδυασμό με υδρόβια φυτά που αντανακλούν στο νερό.

Το νερό του ποταμού Epte εκτρέπεται για να σχηματίσει τη λίμνη, με ένα σύστημα που ρύθμιζε ο ίδιος ο Μονέ για να εξασφαλίζει την καθαρότητα και την ηρεμία της επιφάνειας. Ο Υδάτινος Κήπος ήταν το κυριότερο αντικείμενο της ζωγραφικής του Μονέ για τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του. Δημιούργησε πάνω από 250 έργα με νούφαρα, με πιο διάσημα εκείνα που φιλοξενούνται στο Musée de l’Orangerie στο Παρίσι, σε δύο μεγάλες ωοειδείς αίθουσες σχεδιασμένες ειδικά για αυτά.

Δείτε τώρα μερικές πρακτικές πληροφορίες αν θέλετε να επισκεφτείτε αυτό το μέρος… Η Fondation Claude Monet λειτουργεί το σπίτι και τον κήπο ως μουσείο.Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθηση. Συνήθως είναι πολύ δημοφιλές σημείο, οπότε συνιστάται κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων. Να ευχαριστήσουμε αοπό καρδιλάς τη Λαμπρινή τη φίλη μας που ενώ είχε πάει εκλδρομή με το γιο της είχε την υπομονή να βγάλει τόσες φωτογραφίες που τις μοιράστηκε μαζί μας…

Ας ρίξουμε μια ματιά στους κήπους του ζωγράφου Μονέ

Οι κήποι του Κλωντ Μονέ (Claude Monet) βρίσκονται στο Ζιβερνύ (Giverny) της Νορμανδίας, στη Γαλλία, και είναι από τους πιο διάσημους και μαγευτικούς κήπους στον κόσμο. Ο ίδιος ο Μονέ, κορυφαίος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος, τους δημιούργησε και τους καλλιεργούσε με τεράστια αφοσίωση για πάνω από 40 χρόνια. Οι κήποι αποτέλεσαν τεράστια πηγή έμπνευσης για τα έργα του, ειδικά για τη διάσημη σειρά με τα Νούφαρα (Nymphéas).

Ο Μονέ εγκαταστάθηκε στο Ζιβερνύ το 1883. Επέλεξε το σπίτι και τον κήπο εκεί, λόγω του φωτός, της ηρεμίας και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Επέκτεινε το αρχικό κτήμα, αγόρασε γειτονικά κομμάτια γης και μεταμόρφωσε τον χώρο σε έναν παράδεισο χρωμάτων και αντανακλάσεων.  Βρίσκεται μπροστά στο σπίτι του Μονέ. Είναι γεμάτος με παρτέρια γεμάτα με λουλούδια κάθε είδους, όπως τουλίπες, παπαρούνες, ντάλιες, παιώνιες, ίριδες κ.ά.

Τοποθετημένα με τρόπο που προκαλεί έντονες αντιθέσεις και συγχρόνως αρμονία χρωμάτων — μια ζωντανή “ζωγραφιά”. Ο υδάτινος Κήπος δημιουργήθηκε μετέπειτα, από το 1893 και μετά. Εκεί βρίσκεται η διάσημη λίμνη με τα νούφαρα και η ιαπωνική γέφυρα με τις αναρριχώμενες γλυσίνιες. Ο Μονέ εμπνεύστηκε από την ιαπωνική αισθητική και απέκτησε μεγάλη συλλογή από ιαπωνικές γκραβούρες. Γι’ αυτόν τον κήπο όμως θα επανέλθουμε με το αυριανό δημοσίευμα…

Ας δούμε και την κουζίνα του ζωγράφου Μονέ στη Γαλλία

Ολοκληρώνουμε σήμερα την επίσκεψη μας στο σπίτι του Γάλλου ζωγράφου Κλώντ Μονέ με μια επίσκεψη μας στην κουζίνα του. Αυτή βρίσκεται δίπλα στη σάλα του τραπεζιού. Το δάπεδο και οι τοίχοι (ως το ταβάνι) καλύπτονται με μπλε-λευκά κεραμικά πλακίδια της Rouen —μοναδική δημιουργία που κάνει μια αντίθεση στην κίτρινη τραπεζαρία. Περιέχει μια μεγαλοπρεπή ξυλόσομπα / ξηραντήριο με πολλές εστίες και φούρνους, καθώς και χάλκινες κατσαρόλες και εργαλεία που κρέμονται εμφανώς, συμβάλλοντας στη θερμή αίσθηση του χώρου.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει πόρτα προς τον κήπο, διευκολύνοντας τη μεταφορά φρέσκων λαχανικών και βοτάνων απευθείας από τα κηπευτικά καταφύγια του Μονέ. Η κουζίνα ήταν κέντρο οικογενειακής ζωής: ο Μονέ είχε τρεις μαγείρισσες (Caroline, Mélanie, Marguerite) και επέβλεπε κάθε πτυχή της κουζίνας με αυστηρότητα – από τη συγκομιδή ως το στολισμό της σαλάτας με άφθονο μαύρο πιπέρι. Δείτε και τα τρία προηγούμενα δημοσιεύματα για το σπίτι του Μονέ που έχουμε κάνει, ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Διαβάζουμε στην έρευνα που κάναμε: Ο χώρος ήταν ζωντανός από πρωίας —οι κήποι τροφοδοτούσαν το τραπέζι με εποχιακά λαχανικά, φρούτα, ψάρια από τη γύρω περιοχή, κότες και πάπιες. Ο Μονέ ήθελε πολυκοσμία στα γεύματα που παρέθετε. Συνήθως καθόντουσαν τουλάχιστον 10 άτομα, ακόμη και χωρίς επίσημους καλεσμένους. Ήθελε τις σαλάτες του να είναι αστραφτερές, τα αρνίσματα πασπαλισμένα με μοσχοκάρυδο, ενώ μετά το γεύμα έφερναν ζεστά γλυκίσματα από την κουζίνα, όπως μαρέγκες, madeleines ή αλμυρά ψωμιά.