
Φθινόπωρο στην Κρήτη, με τις εικόνες και τα αρώματα της φύσης να αναδίδονται σε κάθε βήμα, ανάμεσα σε ελαιώνες, λίγο πριν ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος. Ηράκλειο στον νότο της Μεσογείου, ανάμεσα στα βουνά και στα χωράφια, μια ομάδα Ισπανών συνεταιριστών από τις Βαλεαρίδες Νήσους, βρέθηκε φέτος για λίγες μέρες σ’ ένα ταξίδι γνώσης, ανταλλαγής εμπειριών και -όπως φάνηκε- κοινής αγωνίας. Προέρχονταν από τη Μαγιόρκα, τη Μενόρκα, την Ίμπιζα και τη Φορμεντέρα: τέσσερα νησιά της Ισπανίας που, όπως και η Κρήτη, ζουν ανάμεσα στη θάλασσα, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγοί που παλεύουν καθημερινά με την ανισότητα, το κόστος και τη γραφειοκρατία, αλλά εξακολουθούν να βλέπουν στη γη τους το μέλλον. Οι 15 Ισπανοί συνεταιριστές επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών, οινοποιεία της ενδοχώρας και το Θραψανό, παρακολουθώντας από κοντά την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την παραγωγή ελαιολάδου. Οι Κρητικοί τούς υποδέχθηκαν με ρακί, ψωμί και λάδι -με την τυπική φιλοξενία του τόπου- και τους ξενάγησαν στους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα από τα ZARPANEWS.