Αρχική » 2026 » Σεπτέμβριος » 14
Αρχείο ημέρας 14 Σεπτεμβρίου 2026
Η Λαϊκή Αγορά Σεπολίων με τα μάτια του Κώστα


Υπάρχει μια ιδιαίτερη γοητεία στις λαϊκές αγορές της γειτονιάς. Μια μέρα πριν την επιστροφή τους στον μόνιμο τόπο διαμονής τους στον Καναδά, ο Κώστας και η Άννυ αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στη Λαϊκή Αγορά των Σεπολίων. Για τον Κώστα, αυτό το πολύχρωμο «παζάρι» δεν είναι απλώς ένα μέρος για ψώνια, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός γεμάτος εικόνες, αρώματα, φωνές και ανθρώπινες ιστορίες.
Περπατώντας ανάμεσα στους πάγκους, η πρώτη εικόνα που σου τραβάει την προσοχή είναι η αίσθηση της τάξης μέσα στη δημιουργική αναταραχή της ημέρας. Παραγωγοί και έμποροι, με το χαμόγελο και τη χαρακτηριστική τους διάθεση, διαθέτουν καθημερινά τα πιο φρέσκα προϊόντα της ελληνικής γης. Οι τιμές τους παραμένουν αισθητά καλύτερες από εκείνες των σούπερ μάρκετ, ενώ η ποικιλία είναι πραγματικά αστείρευτη — γι’ αυτό εξάλλου και ο κόσμος την εμπιστεύεται σταθερά.
Στους πάγκους των Σεπολίων, η εποχικότητα αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο. Σταμάτησαν να θαυμάσουν βουνά από ολόφρεσκες, καταπράσινες μπάμιες και ολοκάθαρες πατάτες τοποθετημένες με φροντίδα, έτοιμες για το κυριακάτικο τραπέζι. Λίγο πιο πέρα, οι χρωματιστές πιπεριές, τα φρέσκα φασολάκια και τα φιστίκια πρόσθεταν τη δική τους πινελιά στον καμβά της αγοράς.
Όμως, την παράσταση έκλεβε ο πάγκος με τα σταφύλια: τσαμπιά από ξανθές σουλτανίνες και μαύρα σταφύλια, γεμάτα χυμό, κρέμονταν επιβλητικά πάνω από τον πάγκο, θυμίζοντας πως το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και η σοδειά είναι στο απόγειό της.
Οι άνθρωποι της γειτονιάς —με τα καροτσάκια τους στο χέρι, ανταλλάσσοντας κουβέντες και συνταγές— δίνουν τον πραγματικό παλμό σε αυτή τη συνήθεια. Η λαϊκή αγορά δεν είναι μόνο αγορά τροφίμων· είναι κοινωνία, είναι επικοινωνία και παράδοση.
Κάπως έτσι, η εμπειρία των Σεπολίων μας θύμισε και τη δική μας αγαπημένη συνήθεια. Κάθε Τετάρτη, η βόλτα στη δική μας Λαϊκή στον Κολωνό είναι ιεροτελεστία για τις ανάγκες της εβδομάδας. Γιατί όσο κι αν αλλάζουν οι ρυθμοί της πόλης, η αυθεντικότητα της λαϊκής αγοράς θα παραμένει πάντα μια σταθερή αξία που μας συνδέει με τη γη, την ποιότητα και τους ανθρώπους της.
Οι Βούλγαροι γιορτάζουν τη νέα σχολική χρονιά

Στη βοή της μεγάλης πόλης, ανάμεσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, υπάρχουν γωνιές όπου η παράδοση, η μνήμη και η συλλογικότητα βρίσκουν καταφύγιο. Μια τέτοια εικόνα γεμάτη χρώμα, μουσική και χαμόγελα εκτυλίχθηκε στην πλατεία Αττικής, όπου μέλη της βουλγαρικής κοινότητας της Αθήνας συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι άνθρωποι αυτοί, που άφησαν τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια να ριζώσουν στην πρωτεύουσα, διατηρώντας παράλληλα αδιάρρηκτους τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μέσα από τους πολιτιστικούς τους συλλόγους, διοργανώνουν συχνά εκδηλώσεις που λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν τους.

Η ατμόσφαιρα στην πλατεία Αττικής ήταν από νωρίς γιορτινή. Η μικροφωνική εγκατάσταση στήθηκε κάτω από τη σκιά των δέντρων, με τους διοργανωτές να ρυθμίζουν τον ήχο και τις κονσόλες για να ακουστούν οι παραδοσιακές μελωδίες της Βουλγαρίας. Πολύχρωμα μπαλόνια στους δρόμους της πλατείας, γιορτινά πανό και στολισμοί έδιναν τον παλμό μιας ημέρας αφιερωμένης στα παιδιά. Μικροί και μεγάλοι γρήγορα έγιναν μια παρέα. Ο κυκλικός παραδοσιακός χορός δεν άργησε να στηθεί ανάμεσα στα δέντρα: γυναίκες, άνδρες και νεαρά παιδιά έπιασαν το χέρι ο ένας του άλλου, χορεύοντας στους ρυθμούς της πατρίδας τους.

Κάποιοι φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές, ενώ άλλοι συμμετείχαν με καθημερινά ρούχα, αποδεικνύοντας ότι η διάθεση για συλλογικότητα δεν απαιτεί επισημότητες. Στα πρόσωπα των παρευρισκόμενων διακρινόταν η συγκίνηση αλλά και η χαρά της συνάντησης. Αφορμή για τη συγκεκριμένη γιορτή στάθηκε το πρώτο κουδούνι του σχολείου. Τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μιλούν άπταιστα τη γλώσσα και σταδιακά αφομοιώνονται από την τοπική κοινωνία.

Αυτή η φυσική διαδικασία ενσωμάτωσης είναι αναμενόμενη και υγιής, όμως για τους γονείς δημιουργεί μια γλυκόπικρη ανάγκη: να κρατήσουν ζωντανή την επαφή των παιδιών τους με τις ρίζες, τα έθιμα και τη γλώσσα της καταγωγής τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες στην καρδιά της Αθήνας υπενθυμίζουν πως η πολυπολιτισμικότητα μιας μητρόπολης δεν είναι απλώς μια αφηρημένη έννοια, αλλά ζωντανές στιγμές ανθρώπων που μοιράζονται τη χαρά, τις μνήμες και την ελπίδα για το μέλλον των παιδιών τους.























Ο Ιεχωβά να τους εύλογη