Η ελαιοκαλλιέργεια στην Άνδρο έχει μεγάλη ιστορία και το νησί διατηρεί μια σημαντική παράδοση γύρω από την ελιά και το λάδι. Μας το θύμισε ο φίλος μας Λούης με τις φωτογραφίες αυτές που ανάβασε στη σελίδα του στο Facebook. Η ελιά είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και σημαντικά προϊόντα του νησιού. Στην Άνδρο, όπως και σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, καλλιεργούνται ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες και στον άνεμο των Κυκλάδων.
Παρόλο που δεν υπάρχει μία αποκλειστικά “ανδριώτικη” ποικιλία, οι πιο διαδεδομένες είναι: Κορωνέικη: H “βασίλισσα” των ελληνικών ποικιλιών, γνωστή για την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και τον άνεμο. Δίνει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα και φρουτώδη γεύση. Θρουμπολιά (ή Θασίτικη): Ποικιλία που ευδοκιμεί στα νησιά του Αιγαίου και είναι γνωστή για τους βρώσιμους καρπούς της, αλλά παράγει και ποιοτικό ελαιόλαδο. Αδραμυττινή (Μυτιληνιά/Αϊβαλιώτικη): Αν και κυρίως στη Λέσβο, καλλιεργείται και στην Άνδρο, δίνοντας λάδι καλής ποιότητας.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του φίλου μας Λούη, το λιομάζωμα στην Άνδρο ξεκινάει συνήθως τους φθινοπωρινούς μήνες. Ο Λούης το ξεκίνησε ήδη… Ανάλογα με την ποικιλία και το πόσο “πράσινο” ή “μαύρο” θέλουν τον καρπό. Ξεκινούν συνήθως από τα τέλη Οκτωβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Η συγκομιδή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο για όψιμες ποικιλίες.