Μια απρόσμενη μουσική στάση στην Καπνικαρέα


Κάποιες μέρες η Αθήνα αποκαλύπτει την πιο όμορφη, καλλιτεχνική και αυθεντική πλευρά της εκεί ακριβώς που δεν το περιμένεις, στην καρδιά του ιστορικού της κέντρου. Ακόμα και τώρα, στην καρδιά του Οκτώβρη, με τον καιρό να θυμίζει γλυκό φθινόπωρο, ο πεζόδρομος της Ερμού διατηρεί μια μοναδική ζωντάνια. Ανάμεσα στον βηματισμό των περαστικών, τις βιτρίνες των καταστημάτων και τις συνομιλίες των τουριστών, η πλατεία της Καπνικαρέας συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό καταφύγιο τέχνης.
Εκεί, μπροστά από τους πέτρινους τοίχους του βυζαντινού ναού, συναντήσαμε μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα του δρόμου. Μια κοπέλα άγνωστη σε εμάς, αλλά με περίσσιο μπρίο, εκφραστικότητα και μια ζεστή, γεμάτη συναίσθημα φωνή. Για σχεδόν δύο ώρες, η νεαρή τραγουδίστρια χάρισε στους περαστικούς ένα υπέροχο έντεχνο πρόγραμμα, μετατρέποντας τον πλακόστρωτο δρόμο σε μια υπαίθρια μουσική σκηνή.
Με σύγχρονο εξοπλισμό —έναν φορητό ενισχυτή, ηχείο και το κινητό της τηλέφωνο συνδεδεμένο μέσω Bluetooth για τις μουσικές συνοδείες— κατάφερε να δημιουργήσει ένα άρτιο και ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Η αντίθεση ανάμεσα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ναού της Καπνικαρέας και τη μοντέρνα τεχνολογία που χρησιμοποιούσε η καλλιτέχνιδα έδινε μια ιδιαίτερη πινελιά στη συνολική εικόνα.
Το κοινό ανταποκρίθηκε αμέσως. Οι άνθρωποι που περπατούσαν στην Ερμού σταματούσαν, αφήνοντας για λίγο τις υποχρεώσεις ή τα ψώνια τους, για να απολαύσουν τη φωνή της. Πολλοί πλησίαζαν για να ρίξουν το κάτι τίς τους στο κουτί της, δείχνοντας την έμπρακτη εκτίμησή τους. Ανάμεσά τους, δεκάδες ξένοι τουρίστες που κατέκλυζαν την περιοχή, φωτογραφίζοντας τη στιγμή και χειροκροτώντας με θέρμη. Είναι φανερό πως τέτοιες αυθεντικές προσπάθειες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της πόλης. Το ταλέντο και η προσπάθειά της σίγουρα ανταμείφθηκαν, βγάζοντας ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, πριν παραδώσει με χαμόγελο τη σκηνή του δρόμου στον επόμενο συνάδελφό της. Αυτή είναι η γοητεία που προσφέρει η Καπνικαρέα. Μια γωνιά της Αθήνας όπου η μουσική, η ιστορία και οι άνθρωποι συναντιούνται καθημερινά, προσφέροντας στιγμές που σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Βόλτα στην Αιόλου μέχρι το Λουτρό των Αέρηδων

Η χθεσινή βόλτα στο τέλος της οδού Αιόλου, εκεί ακριβώς όπου ο ιστορικός δρόμος συναντά τον βράχο της Ακρόπολης και τη Ρωμαϊκή Αγορά, είχε μια γλυκιά, φθινοπωρινή αύρα. Ο καιρός στάθηκε σύμμαχος με λίγη ψυχρούλα, προσφέροντας την ιδανική ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα. Καθώς οι ειδήσεις από την Κρήτη έφταναν σαν από άλλον πλανήτη, το βλέμμα μας ταξίδεψε από τα γραφικά μαγαζιά και τις πινακίδες σήμανσης προς το επιβλητικό Ωρολόγιο του Κυρρήστου – τους περίφημους Αέρηδες – και το μοναδικό Λουτρό των Αέρηδων που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Το Λουτρό των Αέρηδων αποτελεί το μοναδικό δημόσιο οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) που διασώζεται στην Αθήνα. Η πρώτη φάση της κατασκευής του χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα. Γνωστό κατά την Οθωμανική περίοδο και ως «Λουτρό του Αμπίντ Εφέντη», χτίστηκε για να καλύψει βασικές κοινωνικές και θρησκευτικές ανάγκες της εποχής. Στον ισλαμικό κόσμο, η καθαριότητα του σώματος συνδεόταν άμεσα με τη θρησκευτική λατρεία (κάθαρση πριν την προσευχή). Παράλληλα, τα χαμάμ λειτουργούσαν ως κεντρικοί χώροι κοινωνικής δικτύωσης, χαλάρωσης, αλλά και ανταλλαγής νέων για τους κατοίκους της Αθήνας – ιδιαίτερα για τις γυναίκες, για τις οποίες η επίσκεψη στο χαμάμ αποτελούσε μια σπάνια ευκαιρία δημόσιας εξόδου και συναναστροφής.

Το λουτρό κάλυπτε τις ανάγκες υγιεινής και φροντίδας μιας πόλης που δεν διέθετε ιδιωτικά μπάνια στα σπίτια. Αρχικά ήταν μονό λουτρό (ξεχωριστές ώρες ή μέρες για άνδρες και γυναίκες), ενώ κατά τον 19ο αιώνα μετατράπηκε σε διπλό, επιτρέποντας την ταυτόχρονη χρήση και από τα δύο φύλα σε διαφορετικούς χώρους. Το συγκρότημα διέθετε αποδυτήρια (ψυχρούς χώρους), χλιαρούς χώρους και τους θερμούς θαλάμους με τους γυάλινους «φωταγωγούς» (φεγγίτες) στους θόλους για το φυσικό φως, ενώ η θέρμανση επιτυγχανόταν μέσω υποκαύστων υπόγειων αγωγών. Συνέχισε να λειτουργεί αδιάλειπτα ως δημόσιο λουτρό μέχρι το 1965.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς και των Αέρηδων περιβάλλεται από προστατευτική κιγκλίδωση. Ωστόσο, για να επισκεφθείτε το ίδιο το Λουτρό δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσετε ούτε να παραβιάσετε την περίφραξη! Το Λουτρό των Αέρηδων είναι σήμερα αποκατεστημένο μνημείο, επισκέψιμο για το κοινό, και λειτουργεί ως παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόσβαση: Η είσοδος του μνημείου βρίσκεται στον παράλληλο πεζόδρομο της οδού Κυρρήστου 8. Ακολουθώντας την κατευθυντήρια πινακίδα “Bath-house of the Winds” που βλέπουμε στη γωνία της Αιόλου, στρίβετε αριστερά και φτάνετε απευθείας στην πύλη του παραρτήματος του μουσείου.























Νίκο χαίρομαι που η ελπίδα σας κρατάει όρθιους, δραστήριους και δημιουργικούς. Συνεχίστε να κρατάτε γερά αυτήν την άγκυρα με την…