Η τσουκνίδα (Urtica dioica) είναι ένα φυτό με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και τη μαγειρική. Είναι ένα πολυετές βότανο με φύλλα που καλύπτονται από μικρές, κεντριστές τρίχες. Όταν ακουστούν, οι τρίχες αυτές προκαλούν αίσθηση καύσου και φαγούρας λόγω της εκκρίσεως ισταμίνης και άλλων χημικών.
Η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως αλλεργίες, αναιμία, αρθρίτιδα και προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Τα φύλλα της είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, D και Κ, καθώς και σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να μαγειρευτούν και να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, τσάγια και πίτες.
Έχουν μια γεύση που μοιάζει με το σπανάκι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η τσουκνίδα αναπτύσσεται καλύτερα σε υγρά και σκιερά περιβάλλοντα και μπορεί να βρεθεί σε άγρια κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να γίνει πολύ επιθετικό αν δεν ελεγχθεί.