Τα φραγκόσυκα είναι ώριμα, με τα περισσότερα να έχουν πάρει ένα κιτρινοπορτοκαλί χρώμα. Αυτό είναι σύνηθες για αυτή την εποχή στην Ελλάδα, καθώς τα φραγκόσυκα ωριμάζουν συνήθως από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Είναι γνωστό ότι αποτελούν ένα δημοφιλές, γλυκό και δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού. Οι φυτικές ίνες, μαζί με την πηκτίνη που περιέχουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Τα φραγκόσυκα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και σε μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το κάλιο. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Έχουν διουρητικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, χωρίς να προκαλούν ανισορροπία ηλεκτρολυτών.