
Ολοκληρώνουμε σήμερα την επίσκεψη μας στο σπίτι του Γάλλου ζωγράφου Κλώντ Μονέ με μια επίσκεψη μας στην κουζίνα του. Αυτή βρίσκεται δίπλα στη σάλα του τραπεζιού. Το δάπεδο και οι τοίχοι (ως το ταβάνι) καλύπτονται με μπλε-λευκά κεραμικά πλακίδια της Rouen —μοναδική δημιουργία που κάνει μια αντίθεση στην κίτρινη τραπεζαρία. Περιέχει μια μεγαλοπρεπή ξυλόσομπα / ξηραντήριο με πολλές εστίες και φούρνους, καθώς και χάλκινες κατσαρόλες και εργαλεία που κρέμονται εμφανώς, συμβάλλοντας στη θερμή αίσθηση του χώρου.

Ακριβώς δίπλα υπάρχει πόρτα προς τον κήπο, διευκολύνοντας τη μεταφορά φρέσκων λαχανικών και βοτάνων απευθείας από τα κηπευτικά καταφύγια του Μονέ. Η κουζίνα ήταν κέντρο οικογενειακής ζωής: ο Μονέ είχε τρεις μαγείρισσες (Caroline, Mélanie, Marguerite) και επέβλεπε κάθε πτυχή της κουζίνας με αυστηρότητα – από τη συγκομιδή ως το στολισμό της σαλάτας με άφθονο μαύρο πιπέρι. Δείτε και τα τρία προηγούμενα δημοσιεύματα για το σπίτι του Μονέ που έχουμε κάνει, ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Διαβάζουμε στην έρευνα που κάναμε: Ο χώρος ήταν ζωντανός από πρωίας —οι κήποι τροφοδοτούσαν το τραπέζι με εποχιακά λαχανικά, φρούτα, ψάρια από τη γύρω περιοχή, κότες και πάπιες. Ο Μονέ ήθελε πολυκοσμία στα γεύματα που παρέθετε. Συνήθως καθόντουσαν τουλάχιστον 10 άτομα, ακόμη και χωρίς επίσημους καλεσμένους. Ήθελε τις σαλάτες του να είναι αστραφτερές, τα αρνίσματα πασπαλισμένα με μοσχοκάρυδο, ενώ μετά το γεύμα έφερναν ζεστά γλυκίσματα από την κουζίνα, όπως μαρέγκες, madeleines ή αλμυρά ψωμιά.
