Ένα μικρό διάλειμμα με την Ιταλία. Συνεχίζουμε αύριο…
Μ’ αυτή την υπέροχη φωτογραφία του δειλινού από τη Ρώμη και συγκεκριμένα από την piatsa di popolo υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αύριο την περιήγηση μας στη Ρώμη, μέσα από τα μάτια της φίλης μας Λαμπρινής. Να δούμε λίγο τις συνοικίες της, να πάμε να δούμε τα φαγητά σε ένα εστιατόριο της πόλης και φυσικά θα επισκεφτούμε το Βατικανό. Έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να κάνουμε εδώ. Λίγο υπομονή λοιπόν…
Μια ματιά στις φυλακές Επταπυργίου Θεσσαλονίκης
Το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ (Yedi Kule), βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές. Τώρα λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος και χώρος πολιτισμού για συναυλίες. Το είδαμε κι εμείς με φίλους, πριν αρκετά χρόνια. Δείτε ΕΔΩ.
Κατά τη δεκαετία του 1890, το φρούριο μετατράπηκε σε φυλακή. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, αλλά η φυλακή αναφέρεται σε ένα χάρτη του 1899 της πόλης, παρέχοντας έτσι ένα terminus ante quem για την αλλαγή. Γι’ αυτή τη μετατροπή συνεπάγεται η απομάκρυνση όλων των προηγούμενων κτιρίων στο εσωτερικό του κάστρου, από τα οποία κανένα ίχνος δεν επιζεί σήμερα.
Οι αλλαγές στις οχυρώσεις δεν ήταν σημαντικές, αν και ο πρωταρχικός τους ρόλος αντιστράφηκε: από την προστασία των κατοίκων από την εξωτερική απειλή, τώρα εξυπηρετούσαν την απομόνωση των κρατουμένων από τον έξω κόσμο. Η εσωτερική αυλή ήταν χωρισμένη με φράχτες σε πέντε ξεχωριστές μονάδες. Στα εξωτερικά κτίρια, στη νότια πλευρά του κάστρου, στεγαζόταν η διοίκηση, η φυλακή των γυναικών, και προς τα δυτικά, τα κελιά απομόνωσης.
Υπάρχουν άνθρωποι εν ζωή που έχουν μνήμες εδώ μέσα. Που βρέθηκαν άδικα ως παιδιά για έξι μήνες πίσω από τα σκοτεινά αυτά κελιά και που τα κατάφεραν να σταθούν όρθια με πολύ αγώνα. Φυσικά δεν μας ξαφνιάζει κάτι τέτοιο. Ξέρουμε πόσο άδικο είναι αυτό το σύστημα. Και πόσο δύσκολο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας… Αφιερωμένο σ΄ αυτούς τους δυνατούς!
Από τις πιο απάνθρωπες και σκληρές φυλακές της Ευρώπης. Ευτυχώς... κάποιος σώφρων άρχοντας αυτού του τόπου κατάλαβε ότι δεν τιμά…