Στην τελική ευθεία η Σχολή Κεραμικής στο Θραψανό
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της σύγχρονης υπερτοπικής πανεπιστημιακής δομής εκπαίδευσης για την κεραμική στο Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η Δομή θα εγκαινιαστεί αρχές Οκτωβρίου και με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου πολιτιστικής υποδομής, δημιουργείται στο Δήμο ένας ισχυρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας.
Μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα υλοποιηθεί πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την κεραμική στο Θραψανό. Η Σχολή που σύντομα θα είναι έτοιμη, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 εκπαιδευόμενες/εκπαιδευόμενους να δημιουργούν πρωτοπόρα και ανταγωνιστικά αντικείμενα ικανά να ενταχθούν σε ένα διεθνές εμπορικό πλαίσιο.
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε ενήλικες, αποφοίτους Γυμνασίου ή/ και κατόχους τίτλων σπουδών, που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν στην κεραμική και επιθυμούν να καταρτιστούν στις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σε σύγχρονες προσεγγίσεις της τέχνης αυτής.
Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς κόστος συμμετοχής για τους/ τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες και θα διεξαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι και τον Δεκεμβρίου του 2025. Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα οδηγήσει στη λήψη Πιστοποιητικού Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης).
Για περαιτέρω διευκρινήσεις μπορείτε να καλείτε στο τηλ: 2461056445 (Αγαλερίδου Έλενα)
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου για τις δομές που συντονίζει το ΠΔΜ είναι ο Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (ΤΕΕΤ).
Από το cretaone.gr
Σε ισχύ δελτίο επιδείνωσης καιρού. Ας προσέχουμε
Από χθες το απόγευμα τέθηκε σε ισχύ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον καιρό που επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ. Σύμφωνα με αυτό θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες που ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Και κατά την ΕΜΥ θα συνεχιστούν και σήμερα. Ας είμαστε προσεκτικοί, αν διαπιστώσουμε τέτοια πράγματα στον τόπο που μένουμε.
Χθες λοιπόν, Κυριακή είχαμε κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες που έπεσαν αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Οι καταιγίδες ήταν κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι στράφηκαν σε βορειοδυτικούς και ενισχύθηκαν στα 7 με 8 και κάποιες στιγμές ίσως φτάσουν και τα 9 μποφόρ αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα και στο Αιγαίο. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού. Αλλά μήπως δεν έπρεπε να γίνει έτσι; Πολύ δεν κράτησε το φετινό καλοκαίρι με τους μεγάλους καύσωνες; “Ντύσαμε” αυτό το κομμάτι με όμορφα ηλιοβασιλέματα. Πάρτε δύναμη!
Μας αρέσει να περπατάμε σε δρόμους κοντά στο σπίτι
Αυτή είναι η Ηρούς, ένας μικρός δρόμος που ξεκινά από την Τηλεφάνους και καταλήγει σε ένα μικρό δρομάκο που τον περνάς μόνο πεζός για να πας σε ένα δημοτικό σχολείο κι ένα νηπιαγωγείο της περιοχής Κολωνού. Αλλά αυτός ο δρόμος κάνει και κάτι άλλο εκπληκτικό που το είδαμε στους χάρτες της Google, καθώς ψάχναμε να βρούμε περισσότερα πράγματα. Ενώ είναι παράλληλος της Λένορμαν ξαφνικά, καθώς πέφτει μπροστά σε ένα καλλιεργούμενο οικόπεδο με αγροτικές καλλιέργειες «στρίβει» δεξιά και φτάνει (ο ίδιος δρόμος με το ίδιο όνομα) να ακουμπήσει πάνω στη Λάνορμαν. Ε, αυτά μόνο σ’ αυτή την περιοχή, μπορεί να γίνονται. Βγαίνει στο ύψος που ήταν παλιότερα τα γραφεία της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. Η οικονομική εφημερίδα δε λειτουργεί πια εδώ, τα νέα της αφεντικά την πήγαν Πειραιά, αλλά οι ταμπέλες της εφημερίδας παραμένουν ακόμα…
Η Νέα Υόρκη μέσα από τα μάτια του φίλου μας Μηνά…
Η Νέα Υόρκη (αγγλικά: New York City, New York), γνωστή επίσης ως Πόλη της Νέας Υόρκης, για να διακριθεί από την ομώνυμη πολιτεία εντός της οποίας βρίσκεται, με πληθυσμό πάνω από 8.104.190 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2020), αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό και την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς στον κόσμο.
Η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, έχει πληθυσμό, 20.140.470 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2020). Η συνδυασμένη στατιστική περιοχή της Νέας Υόρκης, έχει πληθυσμό 23.58 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελεί μία ισχυρή πόλη που ασκεί πολύ σημαντική επίδραση στο εμπόριο, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, την τέχνη, τη μόδα, την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, η Νέα Υόρκη αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο για τη διεθνή διπλωματία και έχει περιγραφεί ως η πολιτιστική, η τεχνολογική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου.
Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα Ιακώβου της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης. Αρχικά ονομάστηκε Νέο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής παρουσίας στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς λιμένες του κόσμου. Αποτελείται από πέντε δήμους, καθένας από τους οποίους είναι μια κομητεία της Νέας Υόρκης. Το Manhattan από την πλευρά του Brooklyn, όπως φαίνεται
Οι κάτοικοι του Δήμου Μινώα, εκτός «Εξοικονομώ»
Άδικη, ανεξήγητη και ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει την εξαίρεση των σεισμόπληκτων περιοχών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο Δήμαρχος τονίζει ότι είναι αδιανόητο να μη στηρίζονται οι κάτοικοι του Δήμου που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε αντιδιαστολή με τη -δίκαιη- στήριξη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Για το ίδιο θέμα έστειλε σχετική επιστολή ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η ΕΛΠΙΔΑ», προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Θ. Σκυλακάκη και Χρ. Τριαντόπουλο, στην οποία τα μέλη ζητούν εξηγήσεις για το σκεπτικό της άδικης αυτής εξαίρεσης. Κι όλα αυτά καθώς πολλοί άνθρωποι ζουν ακόμα στα κοντέινερ…
Από το https://cretaone.gr/
Στους δρόμους του Χολαργού. Γνωρίζοντας την Αθήνα…
Το ότι μας αρέσει να γνωρίζουμε νέους τόπους, ανθρώπους, πολιτισμούς, κουλτούρες, το γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες μας. Το βλέπουμε στα καθημερινά δημοσιεύματα μας. Ταξιδεύουμε, είτε νοητά, μέσα από φωτογραφίες φίλων και συνεργατών, είτε πραγματικά, με φωτογραφίες δικές μας. Το κάνουμε αυτό με χαρά επειδή γεμίζουμε παραγωγικά το χρόνο μας με κάτι που αγαπούμε
Σήμερα λοιπόν λέμε να σας πάμε στοπ Χολαργό. Ένα προάστιο της Αθήνας, κοντά στην Αγία Παρασκευή που ξεκινά από τη Μεσογείων και φτάνει ώς τις παρυφές του Υμηττού. Έχουμε φίλους που μένουν εκεί, αλλά αυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε εκεί για άλλη δουλειά. Κρατήσαμε λοιπόν κάτι από τους δρόμους τους και την κίνηση τους. Και όπως βλέπετε κι εσείς είναι ήπια. Κι ας είναι Σεπτέμβρης.
Υποτίθεται ότι οι γονείς έχουν επιστρέψει, αφού εδώ και δυο εβδομάδες άνοιξαν τα σχολεία. Ο μήνας που παραδοσιακά ήταν “νεκρός” για την Αθήνα ήταν ο Αύγουστος, αλλά όπως όλα αλλάζουν γύρω μας με γρήγορους ρυθμούς φαίνεται ότι κι αυτό έχει αλλάξει. Οι δρόμοι είναι έρημοι και μόνο τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δείχνουν ότι κάπου εκεί υπάρχουν και άνθρωποι.
Γωνία Σεπολίων – Ξανθίππης, ένα νέο μαγαζί ετοιμάζεται
Αλλάζει η Αθήνα, η πόλη, οι άνθρωποι… Αυτό το μαγαζί το είχαμε δει, στη γωνία Σεπολίων και Ξανθίππης στα Σεπόλια, να λειτουργεί με τις ταμπέλες που φέρει ακόμα. Κάποια στιγμή το είδαμε να αδειάζει από εμπορεύματα. Και χθες, εργάτες δούλευαν στο εσωτερικό του και ή το ανακαίνιζαν ή ετοίμαζαν κάτι άλλο στη θέση του. Θα περιμένουμε λίγο να το δούμε, καθώς θα διαμορφώνεται καλύτερα. Ότι κι αν συμβαίνει, το ενθαρρυντικό είναι ότι κάτι κινείται. Κι αυτό είναι περισσότερο από εμφανές.
Γειά σας αγαπημένοι φίλοι μας Νικόλα και Σούλα. Η αλήθεια είναι ότι μας έχει κλέψει την καρδιά η γλυκιά μας…