Εικόνες από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης
Τις φωτογραφίες τις είδαμε στην Ομάδα “Νέα Σμύρνη η γειτονιά μας”. Τις έχει τραβήξει ο Νίκος Κανταρζής και στο σημείωμα που τις συνοδεύει αναφέρει ότι “η πλατεία Νέας Σμύρνης, είναι η καλύτερη της Αθήνας. Μια όαση δροσιάς!” Με 20 στρέμματα περίπου έκταση, η Κεντρική αυτή Πλατεία είναι απ’ τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και σίγουρα, αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο γεωγραφικό σημείο της πόλης.
Πρόκειται για έναν χώρο αναψυχής και περιπάτου που περιτριγυρίζεται από το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Νέας Σμύρνης, ενώ φιλοξενεί πολύ συχνά, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, αθλητικά γεγονότα. Βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της πόλης.
Την οριοθετεί, στα ΒΑ, η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου – κεντρικός οδικός άξονας της Νέας Σμύρνης- και η γραμμή του τραμ. Στην πλατεία, βρίσκεται η στάση του τραμ «Αγία Φωτεινή», με το οποίο η πλατεία συνδέεται συγκοινωνιακά με την υπόλοιπη πόλη, με το κέντρο της Αθήνας, με τον Πειραιά και με τα παραλιακά προάστια του Παλαιού Φαλήρου, του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βούλας.
Απ’ την Ελ. Βενιζέλου διέρχονται και οι λεωφορειακές γραμμές προς την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Βορειοδυτικό όριο της πλατείας, ο πεζόδρομος της 25ης Μαρτίου, ενώ εφάπτεται με την πλατεία Καρύλλου, η οποία -όταν ολοκληρωθεί και το έργο της ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη θα συνδέεται με το Άλσος, αποτελώντας ενιαίο χώρο περιπάτου και αναψυχής.
Οι ντομάτες που φύτεψε ο φίλος μας, ο Πέτρος, στον κήπο
Τον Πέτρο, τον βλέπετε σ’ αυτή τη σέλφι με τις ντοματιές που φύτεψε στον κήπο του, εκεί που μένει, κάπου στη Χαλκίδα. Καθώς τον γνωρίζω, είμαι βέβαιος ότι θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια τους και σύντομα θα τις δούμε μεγάλες και με ντομάτες, που θα ξέρει πώς έχουν μεγαλώσει και θα τις βάζει ανεπιφύλακτα στο τραπέζι του.
Εμείς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις δεν έχουμε αυτό το προνόμιο, δυστυχώς. Θα συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε για τις ανάγκες μας, από τη λαϊκή της Τετάρτης, χωρίς να ξέρουμε πού, πώς και με τι τρόπο έχουν καλλιεργηθεί. Κι αν είναι πραγματικά υπαίθριες, όπως λένε ή προέρχονται από κάποιο θερμοκήπιο, ποτισμένες με ένα σωρό φάρμακα.
Ξέρω τη νοστιμιά της πραγματικής ντομάτας! Όταν κατέβαινα, Ιούλιο μήνα, στο χωριό μου, πάντα διέθετα χρόνο για να πάω στον κήπο της Στασούλας, στου Γρέγο και να κόψω πάνω από τη ντοματιά, τη ντομάτα που ήθελα να φάω. Ήταν τόσο νόστιμη που δεν χρειαζόταν καν αλάτι. Μόνο ένα ελαφρύ ξέπλυμα, από το χώμα ήταν αρκετό, για να τη γευτείς επί τόπου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, φίλε!
Μια λιτή και όμορφη γκαλερί στην οδό Χιλλ στην Πλάκα
Περπατάς αμέριμνος την οδό Αδριανού στην Πλάκα, ανάμεσα στα μαγαζιά με τους χιλιάδες τουρίστες και ξαφνικά πέφτεις πάνω σ’ αυτόν τον πίνακα. Εντυπωσιάζει, καθώς βρίσκεται πάνω στο καβαλέτο του, λες και ο καλλιτέχνης το έστησε εκεί πριν λίγο. Αν προσέξετε, πάνω αριστερά στη φωτογραφία, αναφέρει τον μικρό δρόμο. Οδός Χιλλ 2.
Αυτό σε κάνει να το ψάξεις, λίγο περισσότερο. Και εκεί είναι που παθαίνεις πλάκα. Βρίσκεσαι μπροστά στην Sofo Art Gallery. Έναν πολύ ενδιαφέρον τόπο, για όσους αγαπούν την τέχνη της ζωγραφικής. Ψάξαμε να βρούμε οτιδήποτε γι’ αυτή τη γκαλερί. Μας έκανε πολύ εντύπωση, ο τρόπος που παρουσιάζει τα έργα των καλλιτεχνών.
Λιτά, απλά, βάζει τους πίνακες να μιλήσουν, από μόνοι τους. Δεν βρήκαμε πολλά πράγματα… Οι άνθρωποι δείχνουν να αγαπούν τη δουλειά τους και να την υπηρετούν, χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία στην προβολή τους. Και μάλλον αυτοί οι χαμηλοί τόνοι, τους ευνοούν, στοχεύοντας σε ανθρώπους που μπορεί να μπουν από περιέργεια, αλλά να μείνουν.
Το γνωρίζετε; Το Cine Paris άνοιξε και λειτουργεί κανονικά
Οι Αθηναίοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία για το Cine Paris. Για κάποιους, ήταν αγαπημένο μέρος για οικογενειακές συναντήσεις, τα καλοκαίρια. Για άλλους, το σημείο συνάντησης για ένα σημαντικό πρώτο ραντεβού. Κάποιοι το γνωρίζουν επειδή κατά καιρούς έχουν ξοδέψει όλα τους τα χρήματα σε πόστερ στο περιβόητο ισόγειό του. Άλλοι καταβρόχθιζαν προβολές back-to-back, κάθε εβδομάδα.
Στην καρδιά της ιστορικής γειτονιάς της Πλάκας, Κυδαθηναίων 22, το Cine Paris δύσκολα περνάει απαρατήρητο: Με θέα στην Ακρόπολη που κλέβει την προσοχή ακόμα και από τις καλύτερες ταινίες του κόσμου, είναι ένας θερινός κινηματογράφος που είναι μέρος του αθηναϊκού πολιτισμού και για καλό λόγο! Από το καλοκαίρι του 2024, ετοιμαστείτε να αφεθείτε στην κινηματογραφική επιμέλεια του Cinobo στο Cine Paris.
Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αγαπημένες κλασικές ταινίες και τις καλύτερες νέες παραγωγές. Βρείτε νωρίτερα τη θέση σας, πάρτε το ποτό σας στο μπαρ με τα 47 διαφορετικά ποτά και απολαύστε το όμορφο δειλινό και τη φωτισμένη Ακρόπολη πριν την προβολή της ταινίας. Το είδαμε σε μια απογευματινή βόλτα μας – περπάτημα στην Αδριανού, φτάνοντας ώς την Κυδαθηναίων…
Οι αέρηδες των Κυκλάδων στην Αμοργό για λίγη δροσιά!
Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους. Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.
Ολόκληρος ο δήμος της Αμοργού είχε πληθυσμό 1.961 άτομα στην απογραφή του 2021. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία καθώς και με τα ναυτικά επαγγέλματα. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν από τα παλιά χρόνια με τον κλάδο της μελισσουργίας.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται και με τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου. Οι φωτογραφίες είναι της Marta Rajnyšová δημοσιευμένες στην Ομάδα “Amorgos”.
Καλές είναι οι αργίες και γι’ αυτούς που μένουν στην πόλη
Ακούγεται οξύμωρο, αλλά έχει και μια μεγάλη βάση αλήθειας. Πώς γίνεται να νιώθεις καλά στην πόλη μια μέρα αργίας, όπως η χθεσινή και ταυτόχρονα να νιώθεις καλά, με θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τους 36 βαθμούς Κελσίου; Δείτε τη Σταδίου τι όμορφη που ήταν το μεσημέρι. Ελάχιστη κίνηση!
Τα ίδια και η Εδουάρδου Λω, προέκταση της Χρήστου Λαδά. Είναι τρεις (3) η ώρα το μεσημέρι και έχει θέσεις παρκινγκ αυτοκινήτου. Απίστευτο! Αυτό είναι αδύνατον, να το δεις μια καθημερινή μέρα. Η Αθήνα είναι τόσο επιβαρυμένη με τα Ι.Χ. που, δεν υπάρχει χώρος, να πέσει καρφίτσα. Συνέβη όμως ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και το καταγράψαμε.
Πλατεία Κολοκοτρώνη στη διασταύρωση της Κολοκοτρώνη με τη Σταδίου. Κι εδώ η κίνηση είναι σχετικά μικρή. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν οι Έλληνες και, γιορτάζουν δε γιορτάζουν, κάνουν χρήση της αργίας, όπως της χθεσινής που ήταν ιδιόμορφη και δεν αφορούσε όλους τους κλάδους των εργαζομένων και φεύγουν εκτός των τειχών. Αλλά όλα τα μαγαζιά σχεδόν ήταν κλειστά.
Λίγη δροσιά, από τη θάλασσα στο Δυρράχιο της Αλβανίας…
Έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη γνωριμία με το Δυρράχιο. Μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ. Αλλά μέρες ζεστές που είναι, πάμε λίγο να δούμε τη θάλασσα της. Να δροσιστούμε βρε αδελφέ! Το Δυρράχιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, μετά την πρωτεύουσα Τίρανα και βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Τα μοναδικά αξιοθέατα, οι χαλαρωτικές παραλίες και η πολυσύχναστη ατμόσφαιρα, την καθιστούν ιδανική απόδραση για όσους αναζητούν κάτι ελαφρώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα δοκιμασμένα hotspots διακοπών. Ενδιαφέρεστε για το Δυρράχιο και σκέφτεστε να περάσετε από αυτή τη γοητευτική αλβανική πόλη;
Μοιάζει με διαφημιστικό; Σωστά μαντέψατε αν δείτε και τη συνέχεια: Τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Εδώ έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επίσκεψη στο Δυρράχιο. Τουριστικοί οδηγοί για όλα. Πού θα πάτε τι θα δείτε τι κουζίνα θα δοκιμάσατε. Οι φωτογραφίες είναι του φίλου μας Βασίλη, που τώρα βρίσκεται εκεί.
Γειά σας αγαπημένοι φίλοι μας Νικόλα και Σούλα. Η αλήθεια είναι ότι μας έχει κλέψει την καρδιά η γλυκιά μας…