Αρχική » 2024 » Ιούνιος

Αρχείο μηνός Ιούνιος 2024

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
022230
Τα σχόλια σας!
Μια αναγκαία υπόμνηση!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.
Είναι λογικό να πρέπει να τα δει πρώτα ο διαχειριστής και να απομακρύνει κάποιο, αν -λέμε τώρα- μπορεί να είναι υβριστικό…

Πολύ θερμό το φετινό καλοκαίρι!

Το ζούμε ήδη και το βλέπουμε. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που διανύουμε ήταν οι πιο θερμοί μήνες των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτοι καύσωνες. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζούμε ήδη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι και το υπόλοιπο καλοκαίρι αν και δεν έχει ακόμα πολύ μπροστά μας. Θα το περάσουμε κι αυτό. Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Λίγη δροσιά στη θάλασσα, λοιπόν!
Ιούνιος 2024
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 174

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ τ. 174, "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ.172, ΕΔΩ το τ.171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, εδώ ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 442

Έτοιμο και το 442 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ Κι ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 


Είμαστε στον 21ο χρόνο!
Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχεις ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Εικόνες από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης

Τις φωτογραφίες τις είδαμε στην Ομάδα “Νέα Σμύρνη η γειτονιά μας”. Τις έχει τραβήξει ο Νίκος Κανταρζής και στο σημείωμα που τις συνοδεύει αναφέρει ότι “η πλατεία Νέας Σμύρνης, είναι η καλύτερη της Αθήνας. Μια όαση δροσιάς!”  Με 20 στρέμματα περίπου έκταση, η Κεντρική αυτή Πλατεία είναι απ’ τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και σίγουρα, αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο γεωγραφικό σημείο της πόλης.

Πρόκειται για έναν χώρο αναψυχής και περιπάτου που περιτριγυρίζεται από το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Νέας Σμύρνης, ενώ φιλοξενεί πολύ συχνά, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, αθλητικά γεγονότα. Βρίσκεται στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

Την οριοθετεί, στα ΒΑ, η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου – κεντρικός οδικός άξονας της Νέας Σμύρνης- και η γραμμή του τραμ. Στην πλατεία, βρίσκεται η στάση του τραμ «Αγία Φωτεινή», με το οποίο η πλατεία συνδέεται συγκοινωνιακά με την υπόλοιπη πόλη, με το κέντρο της Αθήνας, με τον Πειραιά και με τα παραλιακά προάστια του Παλαιού Φαλήρου, του Ελληνικού, της Γλυφάδας και της Βούλας.

Απ’ την Ελ. Βενιζέλου διέρχονται και οι λεωφορειακές γραμμές προς την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Βορειοδυτικό όριο της πλατείας, ο πεζόδρομος της 25ης Μαρτίου, ενώ εφάπτεται με την πλατεία Καρύλλου, η οποία -όταν ολοκληρωθεί και το έργο της ανάπλασης που είναι σε εξέλιξη θα συνδέεται με το Άλσος, αποτελώντας ενιαίο χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Οι ντομάτες που φύτεψε ο φίλος μας, ο Πέτρος, στον κήπο

Τον Πέτρο, τον βλέπετε σ’ αυτή τη σέλφι με τις ντοματιές που φύτεψε στον κήπο του, εκεί που μένει, κάπου στη Χαλκίδα. Καθώς τον γνωρίζω, είμαι βέβαιος ότι θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια τους και σύντομα θα τις δούμε μεγάλες και με ντομάτες, που θα ξέρει πώς έχουν μεγαλώσει και θα τις βάζει ανεπιφύλακτα στο τραπέζι του.

Εμείς που ζούμε σε μεγαλουπόλεις δεν έχουμε αυτό το προνόμιο, δυστυχώς. Θα συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε για τις ανάγκες μας, από τη λαϊκή της Τετάρτης, χωρίς να ξέρουμε πού, πώς και με τι τρόπο έχουν καλλιεργηθεί. Κι αν είναι πραγματικά υπαίθριες, όπως λένε ή προέρχονται από κάποιο θερμοκήπιο, ποτισμένες με ένα σωρό φάρμακα.

Ξέρω τη νοστιμιά της πραγματικής ντομάτας! Όταν κατέβαινα, Ιούλιο μήνα, στο χωριό μου, πάντα διέθετα χρόνο για να πάω στον κήπο της Στασούλας, στου Γρέγο και να κόψω πάνω από τη ντοματιά, τη ντομάτα που ήθελα να φάω. Ήταν τόσο νόστιμη που δεν χρειαζόταν καν αλάτι. Μόνο ένα ελαφρύ ξέπλυμα, από το χώμα ήταν αρκετό, για να τη γευτείς επί τόπου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, φίλε!

Μια λιτή και όμορφη γκαλερί στην οδό Χιλλ στην Πλάκα

Περπατάς αμέριμνος την οδό Αδριανού στην Πλάκα, ανάμεσα στα μαγαζιά με τους χιλιάδες τουρίστες και ξαφνικά πέφτεις πάνω σ’ αυτόν τον πίνακα. Εντυπωσιάζει, καθώς βρίσκεται πάνω στο καβαλέτο του, λες και ο καλλιτέχνης το έστησε εκεί πριν λίγο. Αν προσέξετε, πάνω αριστερά στη φωτογραφία, αναφέρει τον μικρό δρόμο. Οδός Χιλλ 2.

Αυτό σε κάνει να το ψάξεις, λίγο περισσότερο. Και εκεί είναι που παθαίνεις πλάκα. Βρίσκεσαι μπροστά στην Sofo Art Gallery. Έναν πολύ ενδιαφέρον τόπο, για όσους αγαπούν την τέχνη της ζωγραφικής. Ψάξαμε να βρούμε οτιδήποτε γι’ αυτή τη γκαλερί. Μας έκανε πολύ εντύπωση, ο τρόπος που παρουσιάζει τα έργα των καλλιτεχνών.

Λιτά, απλά, βάζει τους πίνακες να μιλήσουν, από μόνοι τους. Δεν βρήκαμε πολλά πράγματα… Οι άνθρωποι δείχνουν να αγαπούν τη δουλειά τους και να την υπηρετούν, χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία στην προβολή τους. Και μάλλον αυτοί οι χαμηλοί τόνοι, τους ευνοούν, στοχεύοντας σε ανθρώπους που μπορεί να μπουν από περιέργεια, αλλά να μείνουν.

Το γνωρίζετε; Το Cine Paris άνοιξε και λειτουργεί κανονικά

Οι Αθηναίοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία για το Cine Paris. Για κάποιους, ήταν αγαπημένο μέρος για οικογενειακές συναντήσεις, τα καλοκαίρια. Για άλλους, το σημείο συνάντησης για ένα σημαντικό πρώτο ραντεβού. Κάποιοι το γνωρίζουν επειδή κατά καιρούς έχουν ξοδέψει όλα τους τα χρήματα σε πόστερ στο περιβόητο ισόγειό του. Άλλοι καταβρόχθιζαν προβολές back-to-back, κάθε εβδομάδα.

Στην καρδιά της ιστορικής γειτονιάς της Πλάκας, Κυδαθηναίων 22, το Cine Paris δύσκολα περνάει απαρατήρητο: Με θέα στην Ακρόπολη που κλέβει την προσοχή ακόμα και από τις καλύτερες ταινίες του κόσμου, είναι ένας θερινός κινηματογράφος που είναι μέρος του αθηναϊκού πολιτισμού και για καλό λόγο! Από το καλοκαίρι του 2024, ετοιμαστείτε να αφεθείτε στην κινηματογραφική επιμέλεια του Cinobo στο Cine Paris.

Θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αγαπημένες κλασικές ταινίες και τις καλύτερες νέες παραγωγές. Βρείτε νωρίτερα τη θέση σας, πάρτε το ποτό σας στο μπαρ με τα 47 διαφορετικά ποτά και απολαύστε το όμορφο δειλινό και τη φωτισμένη Ακρόπολη πριν την προβολή της ταινίας. Το είδαμε σε μια απογευματινή βόλτα μας – περπάτημα στην Αδριανού, φτάνοντας ώς την Κυδαθηναίων…

Οι αέρηδες των Κυκλάδων στην Αμοργό για λίγη δροσιά!

Η Αμοργός είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου πελάγους. Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Νάξου και σε απόσταση 136 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.

Ολόκληρος ο δήμος της Αμοργού είχε πληθυσμό 1.961 άτομα στην απογραφή του 2021. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία καθώς και με τα ναυτικά επαγγέλματα. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν από τα παλιά χρόνια με τον κλάδο της μελισσουργίας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται και με τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία. Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου. Οι φωτογραφίες είναι της Marta Rajnyšová δημοσιευμένες στην Ομάδα “Amorgos”.

Καλές είναι οι αργίες και γι’ αυτούς που μένουν στην πόλη

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά έχει και μια μεγάλη βάση αλήθειας. Πώς γίνεται να νιώθεις καλά στην πόλη μια μέρα αργίας, όπως η χθεσινή και ταυτόχρονα να νιώθεις καλά, με θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τους 36 βαθμούς Κελσίου; Δείτε τη Σταδίου τι όμορφη που ήταν το μεσημέρι. Ελάχιστη κίνηση!

Τα ίδια και η Εδουάρδου Λω, προέκταση της Χρήστου Λαδά. Είναι τρεις (3) η ώρα το μεσημέρι και έχει θέσεις παρκινγκ αυτοκινήτου. Απίστευτο! Αυτό είναι αδύνατον, να το δεις μια καθημερινή μέρα. Η Αθήνα είναι τόσο επιβαρυμένη με τα Ι.Χ. που, δεν υπάρχει χώρος, να πέσει καρφίτσα. Συνέβη όμως ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και το καταγράψαμε.

Πλατεία Κολοκοτρώνη στη διασταύρωση της Κολοκοτρώνη με τη Σταδίου. Κι εδώ η κίνηση είναι σχετικά μικρή. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν οι Έλληνες και, γιορτάζουν δε γιορτάζουν, κάνουν χρήση της αργίας, όπως της χθεσινής που ήταν ιδιόμορφη και δεν αφορούσε όλους τους κλάδους των εργαζομένων και φεύγουν εκτός των τειχών. Αλλά όλα τα μαγαζιά σχεδόν ήταν κλειστά.

Λίγη δροσιά, από τη θάλασσα στο Δυρράχιο της Αλβανίας…

Έχουμε ήδη κάνει μια πρώτη γνωριμία με το Δυρράχιο. Μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ. Αλλά μέρες ζεστές που είναι, πάμε λίγο να δούμε τη θάλασσα της. Να δροσιστούμε βρε αδελφέ! Το Δυρράχιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, μετά την πρωτεύουσα Τίρανα και βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τα μοναδικά αξιοθέατα, οι χαλαρωτικές παραλίες και η πολυσύχναστη ατμόσφαιρα, την καθιστούν ιδανική απόδραση για όσους αναζητούν κάτι ελαφρώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα δοκιμασμένα hotspots διακοπών. Ενδιαφέρεστε για το Δυρράχιο και σκέφτεστε να περάσετε από αυτή τη γοητευτική αλβανική πόλη;

Μοιάζει με διαφημιστικό; Σωστά μαντέψατε αν δείτε και τη συνέχεια: Τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Εδώ έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επίσκεψη στο Δυρράχιο. Τουριστικοί οδηγοί για όλα. Πού θα πάτε τι θα δείτε τι κουζίνα θα δοκιμάσατε. Οι φωτογραφίες είναι του φίλου μας Βασίλη, που τώρα βρίσκεται εκεί.