
Φωτογραφίες του Σταύρος Αποστόλου τραβηγμένες στη Ρόδο και δημοσιευμένες στον Ομάδα Natura Hellenica με την ένδειξη Limonium aucheri. Πού αλλού θα το βρεις αυτό το φυτό; Πολύ σπάνιο σε Αττική και Πελοπόννησο, συχνό σε πολλά νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου: Άνδρος, Κρήτη, Εύβοια, Κάσος, Κύθηρα, Κύθνος, Κως, Λέρος, Λιάδι, Νίσυρος, Σύρος.

Πρόκειται για ένα είδος φυτού, από το γένος της θαλάσσιας λεβάντας (Limonium) στην οικογένεια των κολοκυθών (Plumbaginaceae). Είναι ένας πολυετής υποθάμνος που φτάνει σε ύψος τα 18 με 35 εκατοστά. Το στέλεχος είναι διακλαδισμένο στη βάση. Τα φύλλα έχουν διαστάσεις 15 έως 35 × 5 έως 12 χιλιοστά, είναι φτιαγμένα έως σφηνοειδή, ζαρωμένα, σαρκώδη και αμβλύ έως φραγκοσυκιά.

Το περίγραμμα του πανικού είναι ρομβικό με το Tragdoldig. Οι ακίδες είναι μονόπλευρες, χαλαρές, καμπύλες, μεγέθους 30 έως 80 χιλιοστών και έχουν 1 έως 2 μονόανθα στάχυα ανά εκατοστό . Το εσωτερικό βράκτο έχει μέγεθος 5 έως 6 χιλιοστά. Ο κάλυκας έχει μέγεθος 6,5 έως 7 χιλιοστά. Η περίοδος ανθοφορίας εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Εμφανίζεται στο νότιο Αιγαίο και στην Κύπρο. Το είδος αναπτύσσεται σε ασβεστόλιθους και συσσωματώματα.
Υπεροχο το κειμενο. Το ποιημα στο τελος μου θύμισε τις γυναικες της γειτονιάς της μητέρας μου που οταν πεθανε τις…