Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
003643
Τα δικά σας σχόλια
Μια αναγκαία υπόμνηση!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να γράφετε. Μόνο που για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.
Είναι λογικό να πρέπει να τα δει πρώτα ο διαχειριστής και να απομακρύνει κάποιο, αν -λέμε τώρα- μπορεί να είναι υβριστικό… Απλά πράγματα.
Αλλά θεώρησα ότι έπρεπε να το γνωρίζετε…

Έρχεται ο Χειμώνας!

Μπαίνουμε σε λίγο στον χειμώνα! Δεν είναι μόνο οι θερμοκρασίες που έχουν πέσει και μας τον θυμίζουν, είναι και οι ημερομηνίες που το δείχνουν αυτό. Για να είμαστε σαφείς ο χειμώνας αρχίζει την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ώς και την Δευτέρα 20 Μαρτίου, οπότε και θα έρθει η άνοιξη να τον αντικαταστήσει.
Η λέξη χειμώνας βγαίνει από την αρχαία ελληνική λέξη χειμών, που με την σειρά του βγαίνει από την λέξη χεῖμα που σήμαινε χειμερινός καιρός, παγωνιά, κρύο. Μεταφορικά, επίσης, σημαίνει ψυχρός καιρός με θύελλα.
Δεκέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, αν ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο. Και να το εκτιμάς!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα στην Τζια

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζια, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά πάει αυτή η τέχνη του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ καλό δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει κάθε Κυριακή την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου

Ο πατέρας μου και η μάνα μου σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά-σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε. Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας που δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ τ. 163

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ τ.  163. που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ. δείτε το τ.162 Είκοσι εννιά χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 435

Έτοιμο και το 435 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ το 434,  ΕΔΩ το 433, ΕΔΩ το 432, ΕΔΩ το τ.431,  ΕΔΩ το 430, ΕΔΩ το 429, ΕΔΩ το 428, ΕΔΩ το 427, ΕΔΩ το 426, ΕΔΩ το 425, ΕΔΩ το τ.424, ΕΔΩ το τ.423, ΕΔΩ το τ.422, ΕΔΩ το τ.421, ΕΔΩ το τ.420, ΕΔΩ το τ.419, ΕΔΩ το τ.418, ΕΔΩ το τ.417, ΕΔΩ το τ.416, ΕΔΩ το τ.415, ΕΔΩ το τ.414, ΕΔΩ το 413, ΕΔΩ το 412, ΕΔΩ το 411, ΕΔΩ το 410, ΕΔΩ το τ.409, ΕΔΩ το τ.408, ΕΔΩ το τ.407, ΕΔΩ το τ.406, ΕΔΩ το τ.405 ΕΔΩ το τ.404 ΕΔΩ το τ.403 ΕΔΩ το τ.402, ΕΔΩ το τ.401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ.392, ΕΔΩ το τ.391, ΕΔΩ το τ.390, ΕΔΩ το τ.389, ΕΔΩ το τ.388, ΕΔΩ το τ.387, ΕΔΩ τ.386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε ΕΔΩ είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη, το χωριό μου… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 


Είμαστε στον 17ο χρόνο!
Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχεις ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Μαζεύουν τις ελιές στο Θραψανό. Το λες και πανηγύρι!

Διάλειμμα για μια ρακή. Να πάρουν οι εργάτες γης μια ανάσα από το μάζεμα των ελιών. Δύσκολο το “άθλημα”. Χρειάζεται γερά εργατικά χέρια. Και πούντα; Λείπουν κάθε μέρα και περισσότερο. Καθόλου τυχαίο που εργάτης θέλει 70 ευρώ μερακάματο. Δεν είναι για πολλά μεροκάματα όλη αυτή η διαδικασία. Και η τιμή του λαδιού, λένε, φέτος θα πιάσει τα 5 ευρώ! Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ περισσότερα για το λιομάζομα από το αρχείο μας.

Καλό ακούγεται για τον αγρότη που έχει ελιές φέτος. Θα αντιμετωπίσει κάπως όλη αυτή την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που υπονομεύουν την καθημερινότητα του. Πηγαίνοντας όμως και στο άλλο άκρο σκέφτομαι κι εκείνους τους έρμους καταναλωτές που θα πάνε στα σούπερ μάρκετ να πάρουν ένα αμφίβολης ποιότητας λάδι δε δυσθεώρητα ύψη. Κι άλλα δημοσίευμα τα από το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Έχουμε χάσει την ισορροπία μας… Αλλά κάποιοι από εμάς θα συνεχίσουμε να είμαστε ευχαριστημένοι αν από τη μικρή παραγωγή μας βγάλουμε το λάδι της χρονιάς μας. Άνθρωποι που μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση λένε ότι αυτό θα συμβεί. Μακάρι! Δεν θέλουμε κάτι άλλο για φέτος. Από τις στιγμή που θα τις φτιάξουμε και θα τις καλλιεργήσουμε μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Κάτι ακόμα από παλιότερα μαζέματα του λαδιού ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Η Κρήτη σε μια μεγάλη έκθεση στην καρδιά της Αθήνας

Η μεγαλύτερη γιορτή γεύσεων, παράδοσης, μουσικής και πολιτισμού είναι εδώ, από τις 3 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου, για 9 συνεχόμενες ημέρες, στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος! Η παράδοση δίνει ραντεβού με το σήμερα και το αύριο και οι γεύσεις της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας και θα κατακτήσουν και πάλι τις αισθήσεις των γευσιγνωστών.

Περισσότεροι από 40 συμμετέχοντες, παραγωγοί, οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρά ελληνικά brands από ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές του τόπου μας, θα πλημμυρίσουν το κέντρο της Αθήνας με τα αγνά προϊόντα που παράγουν και αγαπημένες γεύσεις παράδοσης. Το μεγαλύτερο γαστρονομικό αντάμωμα που θα μπορούσε να γίνει στην πρωτεύουσα, είναι γεγονός!

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν και να προμηθευτούν απευθείας αυθεντικές γεύσεις, ζυμωμένες με το μεράκι, καμωμένες απ’ τον μόχθο και την αγάπη των παραγωγών, να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία πίσω από τα παραδοσιακά προϊόντα και να απολαύσουν αλησμόνητες εμπειρίες που έχουν σαγηνεύσει το κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε πολλές γωνιές του κόσμου!

Στη μικρή πλατεία, Σωτήρη Πέτρουλα, στον Κολωνό…

Πώς είναι αυτή την εποχή η φύση, τα δέντρα στον πυκνοκατοικημένο χώρο της Αθήνας; Στη δική μας γειτονιά, έτσι έχουν τα πράγματα στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα ή Αγίου Κωνσταντίνου, όπως την έλεγαν παλιότερα πολλοί μεγαλύτεροι κι έτσι την ξέρουν ακόμα. Τα φύλλα στα δέντρα κιτρινίζουν. Και κάποια θα πέσουν, καθώς περπατάμε προς το χειμώνα. Για την ώρα πάντως, οι θερμοκρασίες είναι ασυνήθιστα υψηλές.

Γενικότερα «κρατάει» πολύ το φειτνό καλοκαίρι ή πιο σωστά φθινόπωρο. Με 18 – 20οC είναι να απορείς που ακόμα δεν έχουν πέσει τα φύλλα από τις μουριές, ενώ από τα άλλα φυλλοβόλα δέντρα βλέπουμε να πέφτουν λίγα – λίγα τα φύλλα τους. Είναι ωραίο να περπατάς μ’ έναν υπέροχο ζεστό ήλιο στο κεφάλι σου στη μικρή πλατεία, ανάμεσα σ’ αυτές τις συστάδες των δέντρων.

Στο πλατύ και ευρύχωρο πεζοδρόμιο, από την πλευρά της Λένορμαν, εκεί που υπάρχουν ακόμα περίπτερα. Μπορείς να χαλαρώσεις και να περπατήσεις, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματα που η καθημερινότητα φέρνει μπροστά μας. Ακόμα και αν χρειαστεί να βγεις για κάποια δουλειά και βρεθείς τυχαία εκεί, όλα μοιάζουν διαφορετικά και είναι πιο όμορφα. Ίσως γιατί εμείς θέλουμε να είναι έτσι.

Περπατώντας την οδό Λένορμαν, μια καθημερινή μέρα…

Η Οδός Λένορμαν είναι ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους της Αθήνας. Αρχίζει από την πλατεία Μεταξουργείου, περνάει από τον Κολωνό και καταλήγει στην Κολοκυνθού. Έχει μήκος περίπου 2,2 χιλιόμετρα και είναι διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της καθόδου για ιδιωτικά οχήματα από την οδό Παλαμηδίου μέχρι και την οδό Τριπόλεως.

Πήρε το όνομά της από το Γάλλο φιλέλληνα αρχαιολόγο Φρανσουά Λενορμάν, ο οποίος το 1860 πήρε μέρος στις ανασκαφές της Ελευσίνας και η προτομή του βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στον Κολωνό. Κι αυτό εδώ είναι ο φημισμένος φούρνος του «Δρίτσα». Κρατάει μια ποιότητα στα προϊόντα που πουλάει.

Μολονότι ο Γάλλος φιλέλληνας από τον οποίο πήρε το όνομά της η οδός, λεγόταν Φρανσουά Λενορμάν (τονισμένο στη λήγουσα), το όνομα που επικράτησε για την οδό είναι Λένορμαν (τονισμός στην προπαραλήγουσα). Το 1927, η Λένορμαν ονομαζόταν οδός Κηφισού και παλαιότερα Κολοκυνθούς. Αυτά τα στοιχεία, ούτε εγώ που ζω αρκετά χρόνια στην περιοχή, τα γνώριζα…

Αγριολουλούδα εποχής. Μανουσάκια, κυκλάμινα, ανεμώνες!

Τα είδαμε στο διαδίκτυο, φωτογραφημένα από την Maria Rouss με το σχόλιο: “Ποσό μου αρέσει κάθε φορά που τα συναντώ! Μανουσάκια! Και μυρίζουν τόσο ωραία! Γίνομαι παιδί, ξανά! Αλήθεια σε ποιον δεν αρέσουν αυτή την εποχή τα άγρια μανουσάκια; Είναι πολύ πιο ωραία να ζεις στην επαρχία και να ξέρεις πού θα πας για να τα βρεις, από το να τα αγοράζεις στη λαϊκή.

Κυκλάμινα του Νοέμβρη. Φωτογραφημένα κάπου στη Έδεσσα από την Marys Land και δημοσιευμένα στην ομάδα «Natura Hellenica». Ότι πιο ωραίο αυτή περίοδο! To κυκλάμινο της υπαίθρου είναι ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της Ευρώπης. Είναι πολυετές φυτό με μωβ άνθη ή σπανιότερα λευκά και χαρακτηριστικά καρδιοειδή φύλλα με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Κάποια είδη κυκλάμινου ανθίζουν την άνοιξη και άλλα το φθινόπωρο.

Η ανεμώνη ή ανεμώνα είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό, ανήκει δε στην οικογένεια των Βατραχιοειδών ή Ρανουγκουλίδων της τάξης των Βατραχιωδών. Είναι εξαπλωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε ως αυτοφυής είτε ως καλλιεργούμενη, αλλά βασικά βρίσκεται στις δασικές εκτάσεις και τα λιβάδια των βόρειων και εύκρατων περιοχών. Εδώ φωτογραφημένες από την Roula Apostolaki στη Ρόδο και δημοσιευμένα στην ομάδα “GreekFlora”.

Αποδεικνύεται τελικά χρήσιμο το «καλάθι του νοικοκυριού»;

Κάθε Τετάρτη ανακοινώνονται τα προϊόντα που βάζει κάθε σούπερ μαρκετ, το οποίο συμμετέχει στο λεγόμενο «Καλάθι του νοικοκυριού». Και το ερώτημα είναι, πέντε εβδομάδες μετά, έχει πράγματι επιτυχία αυτό στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη; Φοβάμαι πως, παρά τα όσα λένε οι πολιτικοί, καθόλου δεν τους έχει αγγίξει. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεχώς αυξάνουν τις τιμές στα ράφια, ανεξέλεγκτα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/12/2022

Κάθε Τετάρτη δίνονται στη δημοσιότητα οι νέες λίστες με τα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι του νοικοκυριού» από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ γα πρώτη φορά προστίθενται και οι κατηγορίες που απευθύνονται σε καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Έτσι από την περασμένη Τετάρτη, «μπήκαν» οι κατηγορίες «Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (πχ. στέβια)» καθώς και τα «Προϊόντα βρώμης» με τις επιχειρήσεις να πρέπει να εντάξουν ένα προϊόν από καθεμία από τις παραπάνω κατηγορίες στα «καλάθια» τους.

Παράλληλα προκειμένου να παραμείνει ίδιος ο αριθμός των κατηγοριών ώστε να μην «ξεχειλώσει» το «καλάθι του νοικοκυριού» συγχωνεύονται οι κατηγορίες «Σερβιέτες» και «Ταμπόν» ενώ διαγράφεται εκείνη με τα προϊόντα «Τσάι ή χαμομήλι».

Αυτό είναι λοιπόν το πρόβλημα; Μην «ξεχειλώσει»; Η ουσία είναι, αν είναι δυνατόν, να χαμηλώσουν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των σούπερ μάρκετ. Το βλέπουμε κάθε φορά που πάμε να ψωνίσουμε τα συνηθισμένα προϊόντα για τις ανάγκες τους σπιτιού. Ενώ στις διαφημίσεις τους ακούμε για μεγάλες εκπτώσεις η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς το βλέπεις σ’ αυτά που πληρώνουμε. Πολύ περισσότερα τα χρήματα που χρειάζονται, από κάθε άλλη φορά!

Είναι ιδιαίτερα υποκριτικό να ακούμε πως στην κατηγορία «κατεψυγμένα λαχανικά» στην οποία έως τώρα τα σούπερ μάρκετ επέλεγαν ανάμεσα σε αρακά, μπάμιες ή φασολάκια, ότι πλέον θα πρέπει να συμπεριλάβουν δύο από τα παραπάνω προϊόντα. Αυτό γίνεται για τους καταναλωτές με διαβήτη καθώς ο αρακάς είναι από τα προϊόντα που δεν θεωρούνται κατάλληλα για τη διατροφή τους.

Εντάξει, το καταλάβαμε πως θέλουν το καλό μας. Ούτε που μας είχε περάσει ποτέ από το μυαλό κάτι διαφορετικό! Διότι έχει κριθεί η ώς τώρα πορεία τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με βάση την πρώτη ανάλυση των στοιχειών για την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», από τα 816 προϊόντα με τη χαμηλότερη τιμή ανά κατηγορία, ανά αλυσίδα, τα 43 αυξήθηκαν οριακά, τα 192 μειώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν στην ίδια τιμή. Τώρα πώς γίνεται στο σύνολο τους αυτά που ψωνίζαμε πάντα, να είναι πολύ ακριβότερα; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Ώς τώρα στο «καλάθι του νοικοκυριού» συμμετέχουν 16 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Πίτσιας, Χαλκιαδάκης), το οnline Efresh.gr και oι πλατφόρμες efood και Wolt. Ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μέτρο, όπως μαθαίνουμε έχουν εκφράσει και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταχθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Από την 1η Δεκεμβρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της υποχρεωτικής ειδικής σήμανσης. Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι, σε διακριτό καρτελάκι τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά Χ 8 εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα.

Τις επόμενες μέρες τέλος, αναμένονται και οι ανακοινώσεις από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με το λεγόμενο εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» που σχεδιάζεται, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν τόσο χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως η βασιλόπιτα, όσο και άλλα είδη κρέατος που καταναλώνονται τις γιορτές, πέραν δηλαδή του κοτόπουλου και χοιρινού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις κατηγορίες που έχουν ήδη διαμορφωθεί.

Η αίσθηση, είναι ότι μας κοροϊδεύουν. Και το κάνουν αυτό, κοιτώντας κατάματα. Είναι κι αυτό, μια τέχνη. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και κάποια στιγμή αυτά τελειώνουν. Όπως τελειώνει και κάθε κοροϊδία. Είτε το καταλαβαίνουν αυτοί, είτε όχι, οι άνθρωποι το αισθάνονται στην τσέπη τους.

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 3/12/2022 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου, «Επισημάνσεις».

Δεν είδαμε και κάτι φοβερό από την κακοκαιρία “Άριελ”

«Στον κλοιό της κακοκαιρία «Άριελ» βρέθηκαν πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική, καθώς ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το πρωί της Τετάρτης». Αυτά από το διαδίκτυο. Αλλά μου φαίνεται ότι, είναι η δεύτερη φορά που μας αναστατώνουν άδικα, οι μετεωρολόγοι. Έβρεξε, βέβαια και πολύ μάλιστα. Αλλά η βροχή ήταν ήπια, ποτιστική, δεν είχε φαινόμενα καταιγίδας.

Κατά τα άλλα, όπως διαβάζουμε στις ειδησεογραφικές στήλες, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων τις επόμενες ώρες. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι οι άνθρωποι, πρόγνωση κάνουν με βάση κάποια στοιχεία που έχουν. Και είναι δυνατόν να πέσουν και έξω καμιά φορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, επτά περιοχές της χώρας επρόκειτο να δεχτούν έντονες βροχές και καταιγίδες. Την ίδια ώρα, νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με φόντο την κακοκαιρία. Το ζήτημα είναι να μας δείξουν πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή για το καλό μας. Μακάρι να ήταν αλήθεια.