Αρχική » Χωρίς κατηγορία

Αρχείο κατηγορίας Χωρίς κατηγορία

Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
029313
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Ανάμεσα στο χειμώνα και το καλοκαίρι, λίγη άνοιξη!

Η ζωή μας ανάμεσα στις εποχές. Η φύση γύρω μας αλλάζει, αναγεννιέται από το χειμώνα. Κι εμείς το ίδιο! Το χρειαζόμαστε αυτό. Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο ευδιάκριτα ανάμεσα στις εποχές. Τώρα όχι πια...
Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτο καύσωνες. Αυτό έκανε πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Και ο χειμώνας ήταν γεμάτος ακραία καιρικά φαινόμενα. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Μάιος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Ένας Θραψανιώτης Αγγειοπλάστης μιλά στην T.V.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 178

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ. δείτε το τ. 177, ΕΔΩ το τ. 176, ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ το τ. 174, ΕΔΩ το τ. 173, ΕΔΩ το τ. 172, ΕΔΩ το τ. 171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε δημοσιογραφικά...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 444

Έτοιμο και το 444 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ κι ΕΔΩ, Κι ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Φραγκοσυκιές στο λόφο Φιλοπάππου στην Ακρόπολη

Οι φραγκοσυκιές είναι ανθεκτικά φυτά που ευδοκιμούν σε ξηροθερμικά κλίματα, όπως αυτό της Αθήνας. Στον λόφο του Φιλοπάππου, μπορεί κανείς να συναντήσει μικρές φραγκοσυκιές να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα βράχια, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη πινελιά στο αττικό τοπίο. Οι καρποί τους, τα φραγκόσυκα, είναι γλυκά και δροσιστικά, ενώ το φυτό χρησιμοποιείται συχνά για φυσικούς φράχτες. Ευχαριστούμε, φίλε Βασίλη, για τη φωτογραφία…

Το δειλινό στη Νισαίας, όπως το είδαν οι αδελφές μας…

Ήρθαν από το Βανκούβερ του Καναδά στην Ελλάδα, φιλοξενούμενες της Άννυς για τρεις εβδομάδες με πολλά όνειρα να γνωρίσουν τη χώρα μας. Έχουν βάλει στόχους και ταξίδια στο εσωτερικό με έμφαση τους Παξούς που τους έμαθαν μέσα από το NETFLIX και τη σειρά του Παπακαλιάτη “Μαέτρο”. Και φυσικά πολλά άλλα όμορφα μέρη της Ελλάδας. Αλλά δείτε τις πρώτες εικόνες που τράβηξαν από το μπαλκόνι! Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα… Και το έστειλαν στην Άννυ για να της δείξουν τι όμορφα περνάνε… Πραγματικά υπέροχο στιγμιότυπο. Οι αδελφές ξέρουν να ζουν την κάθε στιγμή…

Σήμερα, ο 13ος Ποδηλατικός Γύρος της Πεδιάδας

Σήμερα, Κυριακή 4 Μαΐου 2025, θα πραγματοποιηθεί ο 13ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας! Οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν τη διαδρομή που περνάει διαδοχικά από τα χωριά Αποστόλοι, Σαμπάς, Ζωφόροι, Βόνη, Γαλατάς και Θραψανό, με τερματισμό τη λίμνη Λειβάδες.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11 π.μ. στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων Πεδιάδας. Η απόσταση που θα καλύψουν οι ποδηλάτες είναι 18 χλμ και η εκτιμώμενη διάρκεια της διαδρομής θα είναι περίπου δύο ώρες (ώρα λήξης 13:00).

Πρόκειται για μία αθλητική δράση που αναβιώνει για 13η συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χωριά και τις φυσικές ομορφιές του τόπου, αναβιώνοντας εικόνες από άλλες εποχές, όπου οι άνθρωποι μετακινούνταν στην εύφορη πεδιάδα με τα ποδήλατά τους.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η αναψυχή των συμμετεχόντων, καθώς και η γνωριμία μεταξύ τους, όπως και με την ενδιαφέρουσα διαδρομή, χρησιμοποιώντας έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Τον 13ο ποδηλατικό γύρο Πεδιάδας συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αποστολιανών “Οι Αποστόλοι”, Ενεργών Πολιτών Σαμπά, Ζωφόρων, Βόνης, Γαλατά και Θραψανού με την Περιφέρεια Κρήτης και τη στήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Αντιδήμαρχο Καλογερίδη Γρηγόρη στο 6973040672.

Δείτε ΕΔΩ το περσινό δημοσίευμα που κάναμε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Από τον maleviziotis.gr

Η άνοιξη στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο

Κάτι ψιλές βροχούλες είχαμε στην Αθήνα κυρίως το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά αυτό δεν δικαιολογούσε τα εκταλτα δελτία της ΕΜΥ. Ο καιρός άλλαζε πολύ γρήγορα προς το καλύτερο. Δείτε εδώ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείιο ένα δέντρο γεμάτο με ροζ-μωβ άνθη. Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του φυλλώματος. Τα φύλλα είναι πράσινα και σχετικά μεγάλα. Ο ουρανός είναι καθαρός και γαλάζιος, υποδηλώνοντας μια ηλιόλουστη μέρα. 

Λόγω των μεγάλων, εντυπωσιακών ροζ-μωβ άνθεων, το δέντρο θα μπορούσε να είναι ένα είδος Μπαουχίνιας (Bauhinia), όπως η Bauhinia variegata ή η Bauhinia × blakeana. Μοιάζει επίσης με Tabebuia rosea. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνονται και άλλα πράσινα δέντρα και κάποιοι άνθρωποι που περπατούν, υποδηλώνοντας έναν δρόμο ή ένα πεζοδρόμιο. Η εικόνα αποπνέει μια αίσθηση άνοιξης και ομορφιάς της φύσης μέσα στην πόλη.

Πολυπολιτισμική εικόνα της Αθήνας στην πλ. Βικτωρίας

Μια χαλαρή στιγμή σε έναν δημόσιο χώρο πρασίνου, στην πλατεία Βικτωρίας, χθες. Το μεγάλο δέντρο στη σκιά του οποίου κάθονται οι δύο άνθρωποι δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, ενώ το πάρκο φαίνεται να είναι σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης. Οι πλακοστρωμένοι διάδρομοι και οι ξύλινες γλάστρες με φυτά προσθέτουν στην ατμόσφαιρα οργάνωσης και φροντίδας του χώρου. Από την άλλη, η παρουσία των περαστικών δείχνει ότι το πάρκο δεν είναι μόνο χώρος ανάπαυσης αλλά και μέρος της καθημερινής δραστηριότητας στην πόλη. Το φως και η ζωντάνια των χρωμάτων υποδηλώνουν ότι πρόκειται για μια σκηνή με θετική και φυσική ενέργεια.

Η φωτογραφία παρουσιάζει την πρόσοψη του εστιατορίου “Restaurant Albasha”. Η πινακίδα του εστιατορίου είναι ιδιαίτερα εμφανής, με εικόνες από φαγητά και την ονομασία γραμμένη τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά, προσδίδοντας μια πολυπολιτισμική αίσθηση στο χώρο. Η παρουσία των ανθρώπων που κάθονται στα τραπέζια κοντά στην είσοδο δημιουργεί μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φαγητό και χαλαρή κοινωνική συναναστροφή. Η Αθηνας σε δυο καθημερινές της στιγμές…

Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινα άνθη σαν βούρτσες

Ως Καλλιστήμων (Callistemon) της οικογένειας των Μυρτωδών, το γένος του οποίου περιλαμβάνει περί τα 12 είδη, ιθαγενή της Αυστραλίας, περιγράφει το φυτό αυτό που έχει εγκλιματιστεί πολύ καλά και απαντάται ευρέως στα μέρη μας, ο Π.Γ. Γεννάδιος («Λεξικόν Φυτολογικόν», Αθήνα, 1914). Τρία τέτοια δέντρα είδαμε σε μια μικρή πλατεία της Αθήνας.

Πρόκειται για θάμνους και αειθαλή δέντρα, διακοσμητικά. Από τα συνηθέστερα είδη που χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά είναι, όπως γράφει, ο Καλλιστήμων ο γραμμόφυλλος (Callistemon linearis), ο Καλλιστήμων ο ιτεόφυλλος (Callistemon salignus) και ο Καλλιστήμων ο ευειδής (Callistemon speciorus). Το είδος που περιγράφουμε αναφέρεται σήμερα στη βιβλιογραφία, μάλλον, ως Callistemon citrinus.

Το είδαμε την Παρασκευή 18/4/2025 στην πλατεία Τσάτσου, μια μικρή πλατεία με συντριβάνι, εκεί που ενώνεται η Λένορμαν με την Αχιλλέως στην Αθήνα κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο… Τις πληροφορίες τις πήραμε από το SIte www.kolivas.de και φιλοξενούνταν στα ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΑ ΝΕΑ…

Η μέγιστη ανθοφορία του δέντρου αυτού παρατηρείται από τέλη άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Τα άνθη είναι πλούσια σε νέκταρ και προσελκύουν τις μέλισσες. Το φαντάζεστε μια τέτοια ομορφιά στο κέντρο της Αθήνας; Και όμως υπάρχουν όμορφα μέρη που αξίζει να τα περπατήσει κανείς.

Λευκά κρίνα, ιδανικά για το ανθοδοχείο του σπιτιού…

Τo Κρίνo (επιστ. Λείριον, Lilium) είναι μία μεγάλη κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το ένα μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Τα κρίνα είναι βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού. Από τα γνωστότερα είδη κρίνου είναι το Λείριον το πάλλευκο (Lilium candidum). Έχει ύψος μέχρι ένα μέτρο και λευκό άνθος. Εδώ στο ανθοδοχείο της Στασούλας!