«Να Είστε Ευτυχισμένοι Παρά τις Προκλήσεις», το θέμα της ομιλίας του αδελφού Γκέριτ Λος

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

los
Ο αδελφός Γκέριτ Λος είναι μέλος του Κυβερνώντος Σώματος. Είναι το παλαιότερο μέλος του Κυβερνώντος Σώματος. Όλοι αντιμετωπίζουμε κάποιες προκλήσεις. Ας ακούσουμε, λοιπόν, προσεκτικά τον αδελφό Λος. Δείτε, παρακαλώ ΕΔΩ, ολόκληρο το Broadcasting του Δεκεμβρίου για να ακούσετε και αυτή την ομιλία.

«Τι χαρούμενη μέρα»! Με αυτά τα λόγια αρχίζει ένας θρησκευτικός ύμνος. Και συνεχίζει: «Τι χαρούμενη μέρα τότε που ο Ιησούς με καθάρισε από τις αμαρτίες μου». Συμφωνούμε με αυτούς τους μουσικούς στίχους που γράφτηκαν τον 18ο αιώνα. Συμφωνούμε ότι η συγχώρηση αμαρτιών μάς δίνει χαρά, έτσι δεν είναι; Για πολλούς άλλους, όμως μέρα χαράς είναι η μέρα που πληρώνονται στο τέλος του μήνα.

Ποια είναι μια χαρούμενη μέρα για εσάς, σπουδαστές; Η μέρα της αποφοίτησης! Δεν χαίρεστε επειδή τελείωσε η σχολή Γαλαάδ, αλλά επειδή είχατε το προνόμιο να την παρακολουθήσετε. Πολλοί στον κόσμο πιστεύουν ότι αν είχαν περισσότερα χρήματα, θα ήταν πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, πολλοί οι οποίοι έθεσαν την απόκτηση πλούτου, ως κύριο στόχο στη ζωή τους, είναι απογοητευμένοι τώρα. Ορισμένοι έχουν χάσει το σπίτι τους, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώνουν το δάνειο όταν απολύθηκαν. Τα πλούτη δεν φέρνουν την ευτυχία. Αντίθετα, η διαρκής ευτυχία έρχεται όταν κάνουμε το θέλημα του Ιεχωβά.

Τι είναι η ευτυχία; Η ευτυχία είναι μια κατάσταση ευημερίας, ικανοποίησης ακόμη και βαθιάς, έντονης χαράς. Στον κόσμο όμως, πολλοί είναι δυστυχισμένοι. Το 2015, οι αυτοκτονίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 44.193 δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις ανθρωποκτονίες οι οποίες ήταν μόνο 17.000. Ως και 120 άτομα βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θλιβερό! Αν και σπανίως, εξαιτίας της κατάθλιψης ακόμη και κάποιοι αληθινοί Χριστιανοί, έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους, αλλά γενικά είμαστε ένας ευτυχισμένος λαός, έτσι δεν είναι;

Ας δούμε 12 λόγους στους οποίους οφείλεται η ευτυχία μας.

Πρώτον, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι επειδή λατρεύουμε έναν ευτυχισμένο Θεό!

Το εδάφιο Ψαλμός 33:12 λέει «Ευτυχισμένο είναι το έθνος του οποίου Θεός είναι ο Ιεχωβά». Δεύτερον, επειδή συγχωρούνται οι αμαρτίες μας, όπως αναφέρθηκε στην αρχή. Το εδάφιο Ρωμαίους 4:7 λέει «Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι των οποίων οι άνομες πράξεις έχουν συγχωρηθεί και των οποίων οι αμαρτίες έχουν καλυφτεί».

Τρίτον, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι επειδή μας αγαπούν ο Ιεχωβά και ο Ιησούς.

Τέταρτον, είμαστε ευτυχισμένοι επειδή είμαστε ενωμένοι με την παγκόσμια αδελφότητά μας.

Πέμπτον, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, επειδή ζούμε σε έναν πνευματικό παράδεισο, όπου έχουμε ειρήνη με τον Ιεχωβά, με τους αδελφούς μας και επίσης έχουμε άφθονη πνευματική τροφή.

Έκτον, στην Επί του Όρους Ομιλία ο Ιησούς τόνισε την πνευματικότητα λέγοντας «Ευτυχισμένοι είναι όσοι έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης». Σε αυτή την ομιλία, ο Ιησούς ανέφερε εννιά πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Ποια είναι αυτά; Θα το μάθετε αν ξαναδιαβάσετε εκείνη την ομιλία.

Έβδομον, είμαστε ευτυχισμένοι επειδή η ζωή μας έχει νόημα το οποίο, σύμφωνα με το εδάφιο Εφεσίους 1:12 είναι «να αποτελούμε μέσο για να αινείτε και να δοξάζεται ο Θεός».

Όγδοον, στο εδάφιο Αποκάλυψη 1:3 ο Ιησούς έδειξε ότι η ανάγνωση του Λόγου του Θεού, μάς κάνει ευτυχισμένους. Λέει: «Ευτυχισμένος είναι αυτός που διαβάζει μεγαλόφωνα και εκείνοι που ακούν τα λόγια αυτής της προφητείας». Θέλετε να είστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα; Να διαβάζετε τη Γραφή κάθε μέρα. Στο βιβλίο της Αποκάλυψης ο Ιησούς εξαγγέλλει εφτά «μακαρισμούς». Ποιοι είναι; Ανακαλύψτε το, ξαναδιαβάζοντας την Αποκάλυψη.

Ένατον, είμαστε επίσης ευτυχισμένοι, επειδή υπηρετούμε στον πνευματικό ναό. Στο 7ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης φαίνονται όχι μόνο οι χρισμένοι, αλλά και το μεγάλο πλήθος να υπηρετούν, όχι κοντά ή μπροστά, αλλά μέσα στον ναό. Ο Δαβίδ αποκάλεσε τους Λευίτες ευτυχισμένους. Στο εδάφιο Ψαλμός 65:4 είπε «Ευτυχισμένος είναι εκείνος τον οποίο επιλέγεις και φέρνεις κοντά για να κατοικεί στις αυλές σου». Ο Δαβίδ έκανε διευθετήσεις ώστε οι Λευίτες να υπηρετούν στον ναό δύο φορές τον χρόνο επί μία εβδομάδα. Αντίθετα, όλος ο λαός του Θεού τον υπηρετεί στον πνευματικό ναό όλο τον χρόνο, κάθε μέρα. Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε!

Δέκατον, το εδάφιο Ψαλμός 40:4 λέει «Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται στον Ιεχωβά». Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ευτυχίας. Όταν φτάσετε στον διορισμό σας να έχετε εμπιστοσύνη στο ότι ο Ιεχωβά θα σας στηρίξει. Να εμπιστεύεστε στη δύναμη του Ιεχωβά και όχι στην εκπαίδευση που λάβατε στη Γαλαάδ ή στις ικανότητές σας. Αν δυσκολεύεστε οικονομικά, να εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά. Εκείνος θα σας φροντίσει. Αν πρέπει να μάθετε μια καινούρια γλώσσα εμπιστευτείτε τον. Αν κατηγορηθείτε άδικα να έχετε εμπιστοσύνη ότι τα ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν με τον καιρό. Όταν είστε αποθαρρυμένοι να έχετε εμπιστοσύνη ότι θα έρθουν καλύτεροι καιροί. Υπάρχει φως στο τέλος κάθε τούνελ.

Ενδέκατον, είμαστε ευτυχισμένοι επειδή δίνουμε και ο Ιησούς είπε: «Μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει». Πολύ γνωστά λόγια —Πράξεις 20:35.

Και δωδέκατον, είμαστε ευτυχισμένοι χάρη στην υπέροχη υπόσχεση σχετικά με έναν ουράνιο παράδεισο για ορισμένους και έναν επίγειο παράδεισο για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είμαστε ευτυχισμένοι επειδή αυτό συνδέεται με την υπόσχεση της αιώνιας ζωής.

Πώς φαίνεται η ευτυχία; Φαίνεται από το πνεύμα εκτίμησης και τις εκφράσεις εκτίμησης. Να προσέχετε λοιπόν το πνεύμα παραπόνων. Όταν ο Ιεχωβά απελευθέρωσε τον Ισραήλ ο λαός ήταν ευτυχισμένος. Ωστόσο, σε λίγες μόλις εβδομάδες, παραπονέθηκαν και μάλιστα ήθελαν να επιστρέψουν ως δούλοι στην Αίγυπτο. Για να παραμένετε ευτυχισμένοι, να έχετε θετική άποψη. Μην παραπονιέστε για τα αγκάθια στις τριανταφυλλιές, αλλά να χαίρεστε που κάποιες τριανταφυλλιές έχουν τριαντάφυλλα. Επίσης, όταν πάτε στον διορισμό σας, να εκπέμπετε την ευτυχία που νιώθετε. Να αφήνετε τους άλλους να τη βλέπουν στα μάτια σας, στο πρόσωπό σας, στο χαμόγελό σας.

Ωστόσο, να μη χαμογελάτε σαν πωλητές, αλλά από την καρδιά σας. Η ευτυχία φαίνεται επίσης από το αν τραγουδάει κάποιος. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συχνά τραγουδούν. Τραγουδάμε πού και πού; Τραγουδάμε στη βροχή ή ίσως στο μπάνιο ή κάπου αλλού;

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας; Οι πράξεις των άλλων επηρεάζουν την ευτυχία μας και ό,τι κάνουμε εμείς επηρεάζει την ευτυχία των άλλων. Είναι αναπόφευκτο. Η ευτυχία μας είναι αλληλένδετη με τη ζωή πολλών άλλων ανθρώπων της οικογένειάς μας, των φίλων μας και άλλων.

Η ευτυχία συχνά βρίσκεται σε μικρά πράγματα και η δυστυχία έρχεται όταν παραβλέπονται τα μικρά πράγματα. Ευτυχία δεν είναι η απουσία προβλημάτων, αλλά η ικανότητα να τα ξεπερνούμε. Η ευτυχία δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές περιστάσεις, αλλά από τις ενδόμυχες σκέψεις σας και από τη σχέση σας με τον ευτυχισμένο Θεό μας. Η ευτυχία συνδέεται με τη χαρά και η χαρά είναι πτυχή του καρπού του πνεύματος.

Να επωφελείστε λοιπόν από το άγιο πνεύμα και θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, αν και πεινασμένοι. Αυτό ήταν το θέμα μιας ειδικής ομιλίας. Φυσικά, μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι και όταν δεν είστε πεινασμένοι. Ίσως αξιοποιείτε ευχαρίστως τις ώρες που κάποιο εστιατόριο προσφέρει μειωμένες τιμές.

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν και άγαμοι. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι επειδή είστε παντρεμένοι και κάποιες φορές παρ’ όλο που είστε παντρεμένοι. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι χωρίς παιδιά και παρ’ όλο που έχετε παιδιά. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν και είστε μόνο 15 χρονών και παρ’ όλο που είστε 85 χρονών. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν και άρρωστοι και ακόμη πιο ευτυχισμένοι, φυσικά, αν είστε υγιείς.

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι ακόμη και αν χάσετε στον θάνατο αγαπημένα σας πρόσωπα. Θα τα ξαναδείτε. Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν και διώκεστε για χάρη του Χριστού. Στα εδάφια Λουκάς 6:22, 23, ο Ιησούς είπε «Ευτυχισμένοι είστε όταν οι άνθρωποι σας μισήσουν Χαρείτε εκείνη την ημέρα και σκιρτήστε από χαρά».

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι ακόμη και αν χάσατε τη δουλειά σας, αν χάσατε το πορτοφόλι σας, αν χάσατε την καρδιά σας στο Σαν Φρανσίσκο, όπως λέει και ένα τραγούδι —ή κάπου αλλού. Δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι αν χάσατε τα λογικά σας ή ίσως και να είστε ακόμη πιο ευτυχισμένοι τότε, επειδή αγνοείτε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω σας και σας επηρεάζουν.

Αν είστε ευτυχισμένοι, κάνετε και τους άλλους ευτυχισμένους. Αν είστε δυστυχισμένοι, κάνετε και τους άλλους δυστυχισμένους. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τους άλλους οι άλλοι δεν θα είναι ευχαριστημένοι από σας. Το χιούμορ αυξάνει την ευτυχία. Κάνει τον πόνο και τα προβλήματα, πιο υποφερτά. Να βρίσκετε ευτυχία σε μικρά πράγματα στο ηλιοβασίλεμα, στα σύννεφα, στο κελάηδημα των πουλιών σε μια πεταλούδα πάνω σε ένα λουλούδι σε έναν σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Διατηρήστε την ευτυχία σας κάνοντας στοχασμούς γύρω από τον ερχόμενο Παράδεισο. Να τον προσμένετε. Το εδάφιο Δανιήλ 12:12 λέει «Ευτυχισμένος είναι αυτός που προσμένει». Στον Παράδεισο, δεν θα υπάρχουν πια δάκρυα, ούτε συναισθηματικός πόνος, ούτε δυστυχία. Όλοι θα είναι ευτυχισμένοι κάθε μέρα, διαρκώς. Ας διατηρούμε και ας αυξάνουμε την ευτυχία μας λοιπόν, παρά τις προκλήσεις, αινώντας τον ευτυχισμένο Θεό μας, τον Ιεχωβά και κάνοντας τους άλλους και τον εαυτό μας ακόμη πιο ευτυχισμένους.

  • Εδώ σταδιακά θα δούμε όλες τις ομιλίες από το Broadcasting Δεκεμβρίου 2017
  • Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό μας φίλο MBabis Ggrreeccee. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό, εφικτό. Αλλά είπαμε, όταν ο ένας βοηθάει τον άλλον, τότε το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο!