Πώς να δοξάζουμε τον Ιεχωβά Θεό με όλα όσα έχουμε; Αξίζει να το δούμε αυτό το θέμα…

Γράφτηκε από τον/την Νίκος Θεοδωράκης. Posted in Δημόσιες Ομιλίες

ergo.2015

Το 1941 ένας Ελβετός μηχανικός ο Τζορτζ ντε Μεστάλ βγήκε μια βόλτα με τον σκύλο του στα χωράφια. Όταν επέστρεψε παρατήρησε της κολλιτσίδες που ήταν πάνω στο παντελόνι του και πάνω στο σκύλο του. Η προσεκτική παρατήρηση τον οδήγησε να κατασκευάσει το Βέλκρο. Δείτε ΕΔΩ. Και σήμερα το χρησιμοποιούμε τόσο στη ζωή μας.

Κάπως έτσι οι αδελφοί Ράιτ, παρατηρώντας πώς πετούν τα πουλιά, έφτιαξαν το αεροπλάνο. Δείτε ΕΔΩ. Βιομιμητική λέγεται ο κλάδος που ασχολείται με τέτοια θέματα. Σε ποιον όμως αξίζει η δόξα και η τιμή για το πρωτότυπο. Στο εδάφιο Αποκάλυψη 4:11 αναφέρεται («Άξιος είσαι, Ιεχωβά, ναι, ο Θεός μας, να λάβεις τη δόξα+ και την τιμή+ και τη δύναμη,+ επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα,+ και λόγω του θελήματός+ σου υπήρξαν και δημιουργήθηκαν».) Και θυμόμαστε πώς τίμησαν την γέννηση του Ιησού.

Εμείς όμως γιατί χρειάζεται να δοξάζουμε τον Θεό; Στο εδάφιο Ιακώβου 5:17 αναφέρει (Ο Ηλίας ήταν άνθρωπος με αισθήματα σαν τα δικά μας,+ και όμως στην προσευχή προσευχήθηκε να μη βρέξει·+ και δεν έβρεξε πάνω στη γη τρία χρόνια και έξι μήνες. ).

Εκείνος έστειλε τον μονογενή γιο του στη γη για να θυσιάσει τη ζωή του για χάρη μας, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε για πάντα. Στο εδάφιο Ψαλμός 96:7,8 αναφέρονται πολύ δυναμικά λόγια (7Αποδώστε στον Ιεχωβά, εσείς οι οικογένειες των λαών,+Αποδώστε στον Ιεχωβά δόξα και ισχύ.+8Αποδώστε στον Ιεχωβά τη δόξα που ανήκει στο όνομά του·+Πάρτε δώρο και ελάτε στις αυλές του.+) αλλά και στο 10 (Πείτε ανάμεσα στα έθνη: «Ο Ιεχωβά έχει γίνει βασιλιάς.+Και η παραγωγική γη στερεώνεται ώστε δεν είναι δυνατόν να κλονιστεί.+Αυτός θα υπερασπίσει την υπόθεση των λαών με ευθύτητα».+) Είναι ακριβώς αυτά τα λόγια που μας υπενθυμίζουν να τον δοξάζουμε καθημερινά…

Συμβαίνουν τέτοια πράγματα σήμερα στον κόσμο; Πολλοί βλέπουμε ότι στρέφουν το ενδιαφέρον στον εαυτό τους. Και άλλοι λένε ότι όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα έγιναν στην τύχη και δεν έχουν έναν συγκεκριμένο δημιουργό. Υπάρχουν κι άλλοι που λένε ότι είναι Χριστιανοί, αλλά συνεχίζουν να είναι βίαιοι και συμμετέχουν σε πολέμους. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι κανόνες και οι αρχές της Αγίας Γραφής είναι απαρχαιωμένοι…

Οι θρησκείες είναι επίσης ένας ανασταλτικός παράγοντας. Στο εδάφιο 2 Κορινθίους 4:4 διαβάζουμε (ανάμεσα στους οποίους ο θεός αυτού του συστήματος πραγμάτων+έχει τυφλώσει τις διάνοιες των απίστων,+ για να μη λάμψει+ ο φωτισμός+ των ένδοξων καλών νέων+ σχετικά με τον Χριστό, ο οποίος είναι η εικόνα+ του Θεού. ). Διακρίνουμε ποιος είναι πίσω από αυτό; Είναι ο Σατανάς, ο Διάβολος. Εκείνος ευθύνεται για την αποθάρρυνση και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό.

Είναι ανάγκη έχοντας ως πρότυπο μας τον Ιησού να μιμούμαστε το παράδειγμά του… Στο εδάφιο Φιληππισίους 2: 5-7 (5Να διατηρείτε αυτή τη διανοητική στάση μέσα σας η οποία ήταν και μέσα στον Χριστό Ιησού,+ 6ο οποίος, αν και υπήρχε με μορφή Θεού,+ δεν διανοήθηκε κάποια αρπαγή, δηλαδή το να είναι ίσος με τον Θεό.+) βλέπουμε ότι ο ίδιος ήταν ταπεινός και υπάκουος. Δεν ζήτησε ποτέ δόξα για τον εαυτό του. Μιλούσε συνεχώς για τον Ιεχωβά και αναφέρονταν για ότι έλεγε στη Γραφή με επίκεντρο την Βασιλεία του Θεού. Ιωάννης 15:8 (Με αυτό δοξάζεται ο Πατέρας μου, με το να κάνετε πολύ καρπό και να αποδεικνύεστε μαθητές μου.+ ).

Σήμερα το μπορούμε να κάνουμε; Δεν ενεργούμε όπως ο κόσμος σε ότι αφορά την ηθική, τη διαγωγή, αλλά ακολουθούμε τις αρχές της Γραφής και έτσι δοξάζουμε τον Θεό… Στο εδάφιο Ρωμαίους 12:2 (Να χαίρεστε σε σχέση με την ελπίδα.+ Να υπομένετε στη θλίψη.+ Να εγκαρτερείτε στην προσευχή.+) βλέπουμε ότι όταν κάνουμε μια ανακαίνιση οτιδήποτε δεν χρειάζεται, αφαιρείται…

Χρειάζεται να γεμίζουμε το μυαλό μας με χρήσιμα πράγματα. Να βάζουμε σε προτεραιότητα το κήρυγμα των καλών νέων κάνοντας το αυτό δραστήρια, βοηθώντας και άλλους ανθρώπους να δοξάζουν τον Ιεχωβά. Είναι περισσότερο από απαραίτητο να γινόμαστε καλύτεροι καλλιεργώντας όμορφες ιδιότητες όπως η αγάπη και η ταπεινοφροσύνη.

Ευθύνη μας λοιπόν είναι να τον υπηρετούμε και να τον δοξάζουμε με όλα όσα έχουμε. Κι εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή εκ μέρους μας. Οι ηλικιωμένοι ίσως σκέφτονται ότι δεν έχουν τη δύναμη, άλλοι ότι δεν έχουν λάβει εκπαίδευση ή δεν έχουν την οικονομική άνεση. Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τέτοιες σκέψεις να γίνουν παγίδα για μας. Στο εδάφιο Ψαλμός 103:13,14 αναφέρεται(13Όπως ο πατέρας δείχνει έλεος στους γιους του,+Έτσι και ο Ιεχωβά έδειξε έλεος σε όσους τον φοβούνται.+14Διότι αυτός γνωρίζει καλά την πλάση μας,+Θυμάται ότι είμαστε χώμα.+). Εκείνος λοιπόν δεν απαιτεί από εμάς περισσότερα από όσα μπορούμε να του δώσουμε.

Στο εδάφιο Λουκάς 21:1-4 (Καθώς σήκωσε τα μάτια του, είδε τους πλούσιους να ρίχνουν τα δώρα τους στα χρηματοφυλάκια.+ 2Κατόπιν είδε μια άπορη χήρα να ρίχνει εκεί δύο μικρά νομίσματα ελάχιστης αξίας+ 3και είπε: «Σας λέω αληθινά: Αυτή η χήρα, αν και φτωχή, έριξε περισσότερα από όσα έριξαν όλοι.+ 4Διότι όλοι αυτοί έριξαν δώρα από το περίσσευμά τους, αυτή όμως από το υστέρημά της έριξε όλο το βιος που είχε».+) βλέπουμε το παράδειγμα της χήρας με τη μικρή συνεισφορά στα χρηματοκιβώτια του ναού…

Ας μη βάζουμε λοιπόν μόνοι μας περιορισμούς στον εαυτό μας. Εκείνος ζητάει από εμάς το καλύτερο που μπορούμε και αυτό προφανώς δεν είναι το ίδιο για όλους, αλλά πολύ διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Αυτό που εμείς κάνουμε, είναι να προσπαθούμε για το καλύτερο να είμαστε παρόντες στις συναθροίσεις και να εκπαιδευόμαστε. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο για τον Ιεχωβά. Και να το βάζουμε εμείς σε προτεραιότητα, αντί για την εργασία μας ή την ψυχαγωγία μας.

Ότι κάνουμε το κάνουμε επειδή Εκείνος αξίζει τη δόξα και την τιμή, την υπηρεσία μας και όλες μας τις δυνάμεις και δεν κάνουμε τίποτα για τα μάτια των άλλων. Ο Ιεχωβά μας έχει δώσει μερικά ουσιαστικά βοηθήματα:

-Τις συναθροίσεις

- Γραφικά παραδείγματα μέσα στο Λόγου, την Αγία Γραφή, θετικά και αρνητικά.

- Εκεί θα δούμε και παραδείγματα γραφικών προσώπων που ευλογήθηκαν.

- Το προνόμιο της προσευχής για να επικοινωνούμε μαζί του.

Έτσι, μιμούμενοι τον Ιησού, απολαμβάνουμε ικανοποίηση και ειρήνη διάνοιας. Μαθαίνουμε για τον Θεό και χαιρόμαστε γι’ αυτό Και περιμένουμε την ανταμοιβή μας, μια αιώνια ζωή σε ένα παραδεισένιο κόσμο απαλλαγμένη από προβλήματα και ανησυχίες. Στο εδάφιο Ησαΐας 43:4 (Επειδή υπήρξες πολύτιμος στα μάτια μου,+ θεωρήθηκες αξιότιμος και εγώ σε αγάπησα.+ Και θα δώσω ανθρώπους αντί για εσένα, και εθνότητες αντί για την ψυχή σου.+) βλέπουμε πολύ όμορφα λόγια για εκείνον τον καιρό... Δεν θα θέλαμε να ειπωθούν για τον καθένα μας;