Οι άνθρωποι μετράνε τις ζημιές από τις καταστροφές που έφεραν οι πλημμύρες...

xipna5.2017

Μόλις τον περασμένο μήνα μοιράσαμε κι ακόμα συνεχίζουμε να το κάνουμε, αυτό το περιοδικό. Πρόκειται για το ΞΥΠΝΑ τ. 5 του 2017. Πόσο μπροστά είναι η οργάνωση μας! Το βλέπουμε τώρα με τις βροχές και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή αδελφοί και να μην παίρνουμε τίποτα αψήφιστα και επιπόλαια, διότι αυτό μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές...

Να θυμάστε: Καθένας μπορεί να πέσει θύμα μιας καταστροφής. Άρα και εμείς. Το σημαντικότερο εφόδιο για την επιβίωσή σας είναι η προετοιμασία. Αλλά τι περιλαμβάνει η προετοιμασία;

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι καταστροφές είναι μια πραγματικότητα και ότι τόσο εσείς όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να κινδυνέψετε. Όταν συμβεί η καταστροφή, θα είναι πλέον πολύ αργά για να προετοιμαστείτε.

Ενημερωθείτε για τις καταστροφές που μπορεί να συμβούν στην περιοχή σας. Μάθετε πού υπάρχουν καταφύγια. Εξακριβώστε αν η κατασκευή του σπιτιού σας και η τοποθεσία του είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται. Πάρτε μέτρα για την προστασία σας από φωτιά. Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και να αλλάζετε τις μπαταρίες τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ετοιμάστε προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση καταστροφής, είναι πιθανό να κοπεί το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο και να διακοπούν οι μεταφορές. Αν έχετε αυτοκίνητο, να φροντίζετε να είναι το ρεζερβουάρ τουλάχιστον μισογεμάτο και να έχετε πάντοτε στο σπίτι σας τρόφιμα, νερό και σακίδιο με είδη έκτακτης ανάγκης.

Να έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα φίλων, είτε μένουν κοντά σας είτε μακριά.

Καταρτίστε σχέδιο διαφυγής και εξοικειωθείτε με αυτό. Μάθετε πού βρίσκονται οι κοντινότερες έξοδοι στο κτίριο όπου μένετε ή εργάζεστε, καθώς και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του σχολείου των παιδιών σας. Ορίστε συγκεκριμένα σημεία όπου θα συναντηθεί η οικογένειά σας —για παράδειγμα κάποιο σχολείο ή μια πλατεία— ένα κοντά στη γειτονιά σας και ένα πιο μακριά. Οι αρχές συστήνουν να κάνετε πρόβα με την οικογένειά σας πηγαίνοντας σε αυτά τα σημεία με τα πόδια.

Σκεφτείτε πώς θα βοηθήσετε και άλλους, παραδείγματος χάρη ηλικιωμένους ή αναπήρους.

Ας έχουμε έτοιμο ένα σακίδιο…

Επίσης, μερικές οικογένειες έχουν ετοιμάσει σακίδιο με είδη έκτακτης ανάγκης στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής: 
·         Κουβέρτες, μια αλλαξιά ζεστά ρούχα και ανθεκτικά παπούτσια
·         Φακός, ραδιόφωνο (με μπαταρίες ή μανιβέλα) και επιπλέον μπαταρίες
·         Κουτί πρώτων βοηθειών και σφυρίχτρα για να καλέσετε βοήθεια
·         Σκεύη φαγητού, ανοιχτήρι κονσέρβας, σετ εργαλείων τσέπης και αδιάβροχα σπίρτα
·         Μάσκες σκόνης, αδιάβροχη κολλητική ταινία και κομμάτια νάιλον
·         Οδοντόβουρτσες, σαπούνι, πετσέτες και χαρτί υγείας
·         Προμήθειες για τη φροντίδα των παιδιών και απαραίτητα είδη για τη φροντίδα ηλικιωμένων ή αναπήρων
·         Αδιάβροχη συσκευασία με απαραίτητα φάρμακα και αντίγραφα ιατρικών συνταγών καθώς και άλλων σημαντικών εγγράφων
·         Κατάλογος τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης και σημείων συνάντησης, καθώς και χάρτης της περιοχής
·         Πιστωτικές κάρτες και μετρητά
·         Επιπλέον κλειδιά σπιτιού και αυτοκινήτου
·         Χαρτί, μολύβια, βιβλία και παιχνίδια για παιδιά
·         Αγία Γραφή

Δείτε, παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. Και μη θεωρείτε ποτέ, ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να ακουμπήσει εσάς...

Το JW Broadcasting Νοεμβρίου το είδαμε όλοι μαζί χθες, Σάββατο 18/11, στις 1 μ.μ.

noenvrios2017.1

Το JW Broadcasting του Νοεμβρίου 2017 παίζει ήδη! Για μας είναι πολύ όμορφο να το δούμε με φίλους μας, όλοι μαζί και μετά να συζητήσουμε το περιεχόμενο του. Βεβαίως μπορείτε και από εδώ να το δείτε. Πιο κάτω υπάρχει ο σύνδεσμος, αλλά έχει άλλη γοητεία όλη αυτή η ομορφιά του, να το δούμε όλοι μαζί σαν προβολή κινηματογράφου,

Από τις 6 Οκτωβρίου 2014, ξεκίνησε μια δοκιμαστική διευθέτηση για έναν αγγλόφωνο διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό με το όνομα JW Broadcasting. Από τον Αύγουστο του 2015, τα προγράμματα μεταφράζονται σε πάνω από 70 γλώσσες έτσι ώστε περισσότεροι αδελφοί και αδελφές μας να απολαμβάνουν αυτές τις πνευματικά εποικοδομητικές εκπομπές.

Και φυσικά και στα ελληνικά. Πολλοί θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για αυτή τη συναρπαστική νέα προμήθεια. paketo

Τα αποτελέσματα είναι συγκινητικά! Κάθε μηνιαίο πρόγραμμα, που ανεβαίνει συνήθως την πρώτη Δευτέρα του μήνα, ξεπερνάει τις δύο εκατομμύρια προβολές εκείνον τον μήνα. Συνολικά, οι εκπομπές του σταθμού, μαζί με όλα τα άλλα βίντεο, φτάνουν τις δέκα εκατομμύρια και πλέον προβολές τον μήνα.

Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, είμαστε πεπεισμένοι ότι το JW Broadcasting θα εξακολουθεί να αποτελεί πλούσια πνευματική ευλογία για την παγκόσμια αδελφότητά μας και θα φέρνει ολοένα και μεγαλύτερο αίνο και δόξα στον Ιεχωβά.

Εμείς το βλέπουμε μαζί στην Αίθουσα Βασιλείας που στεγάζετε η εκκλησίας μας Αθήνα Αττική, Χρυσολωρά 10, στο Περιστέρι (είναι πολύ κοντά στο ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου) το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Αυτή τη φορά το είδαμε χθες Σάββατο 18/11/2017, ώρα 1 μ.μ.

Το κάνουμε κάθε μήνα και είναι πολύ όμορφο. Ωστόσο μπορείτε να δείτε ήδη το JW broadcasting αυτού του μήνα, από ΕΔΩ... Κι ΕΔΩ δείτε το σπέσιαλ Broadcasting για το τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Ρωσία και πώς φτάσαμε σε μια άδικη δικαστική απόφαση.

noenvrios2017.2

Δυο εικόνες από το Broadcasting του Νοεμβρίου 2017... Δείτε το, αξίζει, πιστέψτε με...

noenvrios2017.3

Έτσι λοιπόν κάνουμε το βλέπουμε κάποιο Σάββατο μέσα στο μήνα όλοι μαζί στην Αίθουσα Βασιλείας της εκκλησίας μας σε ημερομηνία που ανακοινώνει το πρεσβυτέριο. Συνιστούμε να το δείτε, έστω και από δω. Είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθείτε...

noenvrios2017.4

Εικόνα και ήχος καθαρός... Με μηνύματα που μπορεί να φτάσουν στην καρδιά κάθε καλόπιστου ανθρώπου... Δοκιμάστε να το δείτε, αξίζει, πιστέψτε με...

The News

Ποτέ Μην Παύετε να Αυξάνετε την Εκτίμηση Σας για το Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή…

ag.grafi.nea1

“Πόσο πολύτιμες είναι οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους!”—ΨΑΛΜΟΣ 139:17.
anagnosi.grafis
ti.didaskiΉταν μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Καθώς γίνονταν επισκευές στο ναό του Ιεχωβά στην Ιερουσαλήμ, ο Αρχιερέας Χελκίας βρήκε «το βιβλίο του νόμου του Ιεχωβά που είχε δοθεί με το χέρι του Μωυσή», αναμφίβολα το πρωτότυπο κείμενο το οποίο είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου 800 χρόνια! Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ένιωσε ο θεοφοβούμενος Βασιλιάς Ιωσίας όταν έφεραν μπροστά του εκείνο το βιβλίο; Πράγματι, το θεωρούσε πολύτιμο και έβαλε αμέσως τον Σαφάν το γραμματέα να το διαβάσει μεγαλόφωνα.—2 Χρονικών 34:14-18.

Σήμερα το Λόγο του Θεού μπορούν να τον διαβάσουν, ολόκληρο ή εν μέρει, δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά μήπως αυτό καθιστά τις Γραφές λιγότερο πολύτιμες, λιγότερο σημαντικές; Ασφαλώς όχι! Εξάλλου, περιέχουν τις σκέψεις του ίδιου του Παντοδυνάμου, οι οποίες έχουν καταγραφεί προς όφελός μας. (2 Τιμόθεο 3:16) Ο ψαλμωδός Δαβίδ, εκφράζοντας τα αισθήματά του για το Λόγο του Θεού, έγραψε: «Πόσο πολύτιμες . . . είναι για εμένα οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους!»—Ψαλμός 139:17.

Η εκτίμηση του Δαβίδ για τον Ιεχωβά, το Λόγο του και τη διευθέτησή του για αληθινή λατρεία δεν εξασθένησε ποτέ. Η πληθώρα των ωραίων ψαλμών που συνέθεσε ο Δαβίδ εξέφραζαν τα αισθήματά του. Για παράδειγμα, στο εδάφιο Ψαλμός 27:4 έγραψε: «Ένα πράγμα ζήτησα από τον Ιεχωβά. Αυτό θα επιζητώ: Να κατοικώ στον οίκο του Ιεχωβά όλες τις ημέρες της ζωής μου, για να βλέπω την τερπνότητα του Ιεχωβά και να ατενίζω με εκτίμηση το ναό του». Η έκφραση του πρωτότυπου εβραϊκού κειμένου που αποδίδεται «ατενίζω με εκτίμηση» σημαίνει «προσηλώνω το βλέμμα μου παρατεταμένα, περιεργάζομαι προσεκτικά, βλέπω με ευχαρίστηση, ικανοποίηση, θαυμασμό». Σαφώς, ο Δαβίδ ήταν άνθρωπος με πνευματικό βάθος, ο οποίος εκτιμούσε αληθινά τις πνευματικές προμήθειες του Ιεχωβά και απολάμβανε κάθε «μπουκιά» πνευματικής αλήθειας που αποκάλυπτε ο Θεός. Το παράδειγμα εκτίμησης που έθεσε είναι άξιο μίμησης. —Ψαλμός 19:7-11.

Να Εκτιμάτε το Προνόμιο που Έχετε να Γνωρίζετε τη Γραφική Αλήθεια

Η απόκτηση ενόρασης στο Λόγο του Θεού δεν εξαρτάται από τις διανοητικές ικανότητες ούτε από την κοσμική εκπαίδευση, πράγματα τα οποία τείνουν να τρέφουν την υπερηφάνεια. Απεναντίας, εξαρτάται από την παρ’ αξία καλοσύνη του Ιεχωβά, την οποία εκείνος εκδηλώνει προς ταπεινούς ανθρώπους με ειλικρινή καρδιά που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης. (Ματθαίος 5:3· 1 Ιωάννη 5:20) Αναλογιζόμενος το γεγονός ότι τα ονόματα ατελών ανθρώπων θα χαράζονταν στον ουρανό, ο Ιησούς «ένιωσε αγαλλίαση μέσω του αγίου πνεύματος και είπε: “Σε αινώ δημόσια, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, επειδή έχεις κρύψει προσεκτικά αυτά τα πράγματα από σοφούς και διανοουμένους, και τα έχεις αποκαλύψει σε νήπια”». —Λουκάς 10:17-21.

Αφού ο Ιησούς ανέπεμψε εκείνη την εγκάρδια προσευχή, στράφηκε στους μαθητές του και είπε: «Ευτυχισμένα είναι τα μάτια που βλέπουν αυτά που βλέπετε εσείς. Διότι σας λέω: Πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν αυτά που βλέπετε εσείς, αλλά δεν τα είδαν, και να ακούσουν αυτά που ακούτε εσείς, αλλά δεν τα άκουσαν». Ναι, ο Ιησούς παρότρυνε τους πιστούς ακολούθους του να μη θεωρούν δεδομένες τις πολύτιμες αλήθειες της Βασιλείας που τους αποκαλύπτονταν. Αυτές οι αλήθειες δεν είχαν αποκαλυφτεί σε παλιότερες γενιές υπηρετών του Θεού, και ασφαλώς δεν φανερώθηκαν σε «σοφούς και διανοουμένους» της εποχής του Ιησού! —Λουκάς 10:23, 24.

Στην εποχή μας, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να εκτιμούμε τη θεϊκή αλήθεια, διότι ο Ιεχωβά, μέσω του “πιστού και φρόνιμου δούλου”, έχει δώσει στο λαό του πιο βαθιά ενόραση στο Λόγο του. (Ματθαίος 24:45· Δανιήλ 12:10) Αναφορικά με τον καιρό του τέλους, ο προφήτης Δανιήλ έγραψε: «Πολλοί θα περιτρέχουν και η αληθινή γνώση θα γίνει άφθονη». (Δανιήλ 12:4) Δεν συμφωνείτε ότι σήμερα η γνώση του Θεού έχει «γίνει άφθονη» και ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά τρέφονται καλά από πνευματική άποψη;

Τι αντίθεση βλέπουμε ανάμεσα στην πνευματική ευημερία του λαού του Θεού και στη θρησκευτική σύγχυση της Βαβυλώνας της Μεγάλης! Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι ή αηδιασμένοι από την ψεύτικη θρησκεία στρέφονται στην αληθινή λατρεία. Πρόκειται για προβατοειδή άτομα τα οποία “δεν θέλουν να συμμετάσχουν με [τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη] στις αμαρτίες της ούτε να λάβουν από τις πληγές της”. Ο Ιεχωβά και οι υπηρέτες του προσκαλούν όλα αυτά τα άτομα στην αληθινή Χριστιανική εκκλησία. —Αποκάλυψη 18:2-4· 22:17.

Άτομα που Δείχνουν Εκτίμηση Συρρέουν στον Θεό

Ο Ιεχωβά προείπε τα εξής αναφορικά με τον πνευματικό του οίκο λατρείας: «Θα σείσω όλα τα έθνη, και θα έρθουν τα επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών· και θα γεμίσω αυτόν τον οίκο με δόξα». (Αγγαίος 2:7) Αυτή η εκπληκτική προφητεία είχε μια εκπλήρωση τον καιρό του Αγγαίου όταν ένα αποκαταστημένο υπόλοιπο του λαού του Θεού ανοικοδόμησε το ναό στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα, τα λόγια του Αγγαίου λαβαίνουν περαιτέρω εκπλήρωση σε σχέση με το μεγάλο πνευματικό ναό του Ιεχωβά.

Εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη συρρεύσει στο συμβολικό ναό για να λατρέψουν τον Θεό «με πνεύμα και αλήθεια», και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες «επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών» εξακολουθούν να συρρέουν. (Ιωάννης 4:23, 24) Για παράδειγμα, η παγκόσμια έκθεση για το υπηρεσιακό έτος 2006 (έντεκα χρόνια πριν…) δείχνει ότι βαφτίστηκαν 248.327 άτομα συμβολίζοντας την αφιέρωσή τους στον Ιεχωβά. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 680 καινούρια άτομα κάθε μέρα! Η αγάπη τους για την αλήθεια και η επιθυμία που έχουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά ως διαγγελείς της Βασιλείας πιστοποιούν ότι αυτοί όντως ελκύστηκαν από τον Θεό. —Ιωάννης 6:44, 65.

Πολλά από αυτά τα άτομα που έχουν ειλικρινή καρδιά ελκύστηκαν στην αλήθεια επειδή διέκριναν «τη διαφορά ανάμεσα στον δίκαιο και στον πονηρό, ανάμεσα σε αυτόν που υπηρετεί τον Θεό και σε αυτόν που δεν τον έχει υπηρετήσει». (Μαλαχίας 3:18) Πάρτε για παράδειγμα την εμπειρία του Γουέιν και της Βιρτζίνια, ενός αντρογύνου που ανήκε σε κάποια Προτεσταντική εκκλησία αλλά είχε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αυτοί μισούσαν τον πόλεμο, οπότε προβληματίζονταν και αναστατώνονταν όταν έβλεπαν κληρικούς να ευλογούν στρατιώτες και όπλα. Καθώς γερνούσαν, ένιωθαν ότι οι άλλοι στην εκκλησία τούς αγνοούσαν, παρότι η Βιρτζίνια υπήρξε δασκάλα του κατηχητικού επί αρκετά χρόνια. «Κανείς δεν μας επισκεπτόταν ούτε έδειχνε ενδιαφέρον για την πνευματική μας ευημερία», είπαν οι ίδιοι. «Το μόνο που ήθελε η εκκλησία ήταν τα χρήματά μας. Νιώθαμε σαν χαμένοι». Απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο όταν η εκκλησία τους υιοθέτησε ανεκτική στάση ως προς την ομοφυλοφιλία.

Στο μεταξύ, η εγγονή και κατόπιν η κόρη του Γουέιν και της Βιρτζίνια έγιναν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Μολονότι ο Γουέιν και η Βιρτζίνια αναστατώθηκαν στην αρχή, αργότερα άλλαξαν γνώμη και δέχτηκαν να κάνουν Γραφική μελέτη. «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες», είπε ο Γουέιν, «μάθαμε περισσότερα για την Αγία Γραφή από όσα είχαμε μάθει τα προηγούμενα 70 χρόνια! Ποτέ δεν είχαμε μάθει ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά, και δεν ξέραμε τίποτα για τη Βασιλεία και τον Παράδεισο στη γη». Έπειτα από λίγο, αυτό το ειλικρινές αντρόγυνο άρχισε να παρακολουθεί τις Χριστιανικές συναθροίσεις και να συμμετέχει στη διακονία. «Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους για την αλήθεια», είπε η Βιρτζίνια. Βαφτίστηκαν το 2005, έχοντας περάσει και οι δύο τα 80 τους χρόνια. «Βρήκαμε ένα αληθινό Χριστιανικό σπιτικό», είπαν.

Να Εκτιμάτε το ότι Είστε “Εξοπλισμένοι για Κάθε Καλό Έργο

Ο Ιεχωβά βοηθάει πάντοτε τους υπηρέτες του να κάνουν το θέλημά του. Ο Νώε, για παράδειγμα, έλαβε σαφείς, συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς να κατασκευάσει την κιβωτό —ένα έργο που έπρεπε να γίνει απολύτως σωστό με την πρώτη! Και όντως έγινε. Γιατί; Επειδή ο Νώε «ενήργησε σύμφωνα με όλα όσα τον είχε διατάξει ο Θεός. Ενήργησε έτσι ακριβώς». (Γένεση 6:14-22) Ο Ιεχωβά και σήμερα εξοπλίζει πλήρως τους υπηρέτες του για να κάνουν το θέλημά του. Το κύριο έργο μας είναι βεβαίως να κηρύττουμε τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού και να βοηθάμε τους αξίους να γίνουν μαθητές του Ιησού Χριστού. Και όπως στην περίπτωση του Νώε, η επιτυχία μας εξαρτάται από την υπακοή. Πρέπει να ακολουθούμε υπάκουα την κατεύθυνση που παρέχει ο Ιεχωβά μέσω του Λόγου και της οργάνωσής του. —Ματθαίος 24:14· 28:19, 20.

Προκειμένου να επιτελέσουμε αυτό το έργο, πρέπει να μάθουμε να “χειριζόμαστε ορθά” το βασικό μας εργαλείο, το Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι ωφέλιμος «για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων, για διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι πλήρως ικανός, απόλυτα εξοπλισμένος για κάθε καλό έργο». (2 Τιμόθεο 2:15· 3:16, 17) Ο Ιεχωβά, όπως έκανε και τον πρώτο αιώνα, μας δίνει πολύτιμη εκπαίδευση μέσω της Χριστιανικής εκκλησίας. Σήμερα, στις 99.770 εκκλησίες που υπάρχουν παγκόσμια, η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας και η Συνάθροιση Υπηρεσίας διεξάγονται κάθε εβδομάδα για να μας βοηθούν στη διακονία. Δείχνετε εσείς την εκτίμησή σας για αυτές τις σημαντικές συναθροίσεις παρακολουθώντας τες τακτικά και εφαρμόζοντας τα πράγματα που μαθαίνετε; —Εβραίους 10:24, 25.

Καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες στη διακονία, εκατομμύρια μέλη του λαού του Θεού σε όλο τον κόσμο δείχνουν την εκτίμησή τους για την εκπαίδευση που λαβαίνουν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού έτους 2006, 6.741.444 διαγγελείς της Βασιλείας δαπάνησαν συνολικά 1.333.966.199 ώρες σε όλες τις πτυχές του έργου, πράγμα που περιλάμβανε τη διεξαγωγή 6.286.618 οικιακών Γραφικών μελετών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενθαρρυντικές λεπτομέρειες που περιέχονται στην παγκόσμια έκθεση. Σας καλούμε να εξετάσετε προσεκτικά την εν λόγω έκθεση και να αντλήσετε ενθάρρυνση από αυτήν, όπως ακριβώς οι αδελφοί μας τον πρώτο αιώνα αναμφίβολα ενθαρρύνονταν πολύ από εκθέσεις σχετικά με την επέκταση του έργου κηρύγματος στην εποχή τους. —Πράξεις 1:15· 2:5-11, 41, 47· 4:4· 6:7.

Η τεράστια κραυγή αίνου που υψώνεται προς τον Θεό κάθε χρόνο αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση που έχουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά για το προνόμιο του να γνωρίζουν τον Ιεχωβά και να δίνουν μαρτυρία για αυτόν. (Ησαΐας 43:10) Είναι αλήθεια ότι η θυσία αίνου την οποία προσφέρουν οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή ανήμποροι αδελφοί και αδελφές μας μπορεί να παρομοιαστεί με το δίλεπτο της χήρας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιεχωβά και ο Γιος του εκτιμούν αληθινά όλους όσους υπηρετούν τον Θεό ολόψυχα, καθώς κάνουν οτιδήποτε μπορούν. —Λουκάς 21:1-4· Γαλάτες 6:4.

Ο Ιεχωβά μέσω της οργάνωσής του, εκτός του ότι μας εκπαιδεύει για τη διακονία, μας εξοπλίζει με άριστα μέσα διδασκαλίας. Τις πρόσφατες δεκαετίες, μεταξύ αυτών ήταν τα βιβλία Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή, Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στον Παράδεισο στη Γη, Γνώση που Οδηγεί στην Αιώνια Ζωή και, τώρα, το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; Εκείνοι που εκτιμούν αληθινά αυτές τις προμήθειες τις αξιοποιούν στη διακονία.

Να Αξιοποιείτε το Βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή

Το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; με τα 19 του κεφάλαια, το αναλυτικό του παράρτημα και τη σαφή, απλή του γλώσσα αποδεικνύεται ευλογία στη διακονία. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο 12 εξετάζει το θέμα «Να Ζείτε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό». Αυτή η ύλη εξηγεί στο σπουδαστή πώς μπορεί να γίνει φίλος του Θεού, κάτι που πολλοί ίσως ούτε καν έχουν σκεφτεί ή διανοηθεί ότι είναι δυνατόν. (Ιακώβου 2:23) Τι ανταπόκριση βρίσκει αυτό το βοήθημα Γραφικής μελέτης;

Ένας επίσκοπος περιοχής στην Αυστραλία αναφέρει ότι το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή ασκεί «άμεση έλξη η οποία βοηθάει να αρχίζουμε γρήγορα συζητήσεις με τους οικοδεσπότες». Ο ίδιος προσθέτει ότι το βιβλίο είναι τόσο εύχρηστο ώστε «έχει δώσει σε πολλούς ευαγγελιζομένους της Βασιλείας ανανεωμένη πεποίθηση και χαρά στη διακονία. Δεν είναι να απορεί κανείς που μερικοί λένε ότι αυτό το βιβλίο είναι πραγματικό χρυσάφι!»

«Πρέπει να σας έστειλε ο Θεός», είπε μια γυναίκα από τη Γουιάνα στο σκαπανέα που πήγε στην πόρτα της. Ο σύντροφός της είχε πρόσφατα εγκαταλείψει εκείνη και τα δύο μικρά παιδιά τους. Ο σκαπανέας άνοιξε το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή στο κεφάλαιο 1 και της διάβασε την παράγραφο 11, κάτω από τον υπότιτλο «Πώς Νιώθει ο Θεός για τις Αδικίες που Αντιμετωπίζουμε;» «Τα σημεία αυτά τη συγκίνησαν βαθιά», είπε ο σκαπανέας. «Μάλιστα, χρειάστηκε να σηκωθεί και να πάει στο πίσω μέρος του καταστήματός της για να ξεσπάσει σε κλάματα». Αυτή η γυναίκα δέχτηκε να κάνει τακτική Γραφική μελέτη με μια αδελφή από εκείνη την περιοχή και συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο.

Ο Χοσέ, ο οποίος ζει στην Ισπανία, έχασε τη σύζυγό του σε τροχαίο δυστύχημα. Αναζήτησε παρηγοριά στα ναρκωτικά, και έλαβε επίσης βοήθεια από ειδικούς. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα που απασχολούσε περισσότερο τον Χοσέ: «Γιατί επέτρεψε ο Θεός να πεθάνει η γυναίκα μου;» Κάποια μέρα ο Χοσέ γνώρισε τον Φραντσέσκ, ο οποίος εργαζόταν στην ίδια εταιρία. Ο Φραντσέσκ πρότεινε να συζητήσουν το κεφάλαιο 11 του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή, με τον τίτλο «Γιατί Επιτρέπει ο Θεός τα Παθήματα;» Η Γραφική εξήγηση και το παράδειγμα με το δάσκαλο και το μαθητή εντυπωσίασαν βαθιά τον Χοσέ. Άρχισε να μελετάει με ενθουσιασμό, παρακολούθησε μια συνέλευση περιοχής και τώρα παρακολουθεί τις συναθροίσεις στην τοπική Αίθουσα Βασιλείας.

Ο Ρόμαν, ένας 40χρονος επιχειρηματίας από την Πολωνία, είχε ανέκαθεν σεβασμό για το Λόγο του Θεού. Επειδή, όμως, ήταν πολύ απασχολημένος με την εργασία του, έκανε περιορισμένη πρόοδο στη Γραφική του μελέτη. Εντούτοις, παρακολούθησε μια συνέλευση περιφερείας και πήρε ένα αντίτυπο του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή. Έκτοτε, σημείωσε αξιόλογη βελτίωση. «Με αυτό το βιβλίο», λέει ο ίδιος, «όλες οι βασικές διδασκαλίες της Γραφής φαίνεται πως ενώνονται και σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα, σαν τα κομμάτια ενός παζλ». Ο Ρόμαν μελετάει τώρα τη Γραφή τακτικά και κάνει θαυμάσια πρόοδο.

Συνεχίστε να Αυξάνετε σε Εκτίμηση

Όπως εξηγήθηκε στις συναρπαστικές Συνελεύσεις Περιφερείας «Η Απελευθέρωση Πλησιάζει!», οι αληθινοί Χριστιανοί λαχταρούν την «αιώνια απελευθέρωση» την οποία έχει υποσχεθεί ο Θεός και η οποία καταστάθηκε δυνατή μέσω του χυμένου αίματος του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξουμε την εγκάρδια εκτίμησή μας για αυτήν την πολύτιμη ελπίδα από το να συνεχίσουμε να καθαριζόμαστε «από νεκρά έργα για να αποδίδουμε ιερή υπηρεσία προς τον ζωντανό Θεό». —Εβραίους 9:12, 14.

Ναι, το γεγονός ότι έξι και πλέον εκατομμύρια διαγγελείς της Βασιλείας υπομένουν πιστά στην υπηρεσία του Θεού αποτελεί στ’ αλήθεια θαύμα, σε μια εποχή κατά την οποία ασκείται άνευ προηγουμένου πίεση να υπηρετεί ο καθένας τον εαυτό του. Αποτελεί επίσης απόδειξη του ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά εκτιμούν βαθιά το προνόμιο που έχουν να υπηρετούν τον Θεό, γνωρίζοντας ότι «ο κόπος [τους] δεν είναι μάταιος σε σχέση με τον Κύριο». Είθε να μην πάψει ποτέ να αυξάνεται αυτή η εκτίμηση!—1 Κορινθίους 15:58· Ψαλμός 110:3.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/2/2007

Ιστορία... Σοκινιανοί ή «Πολωνοί Αδελφοί» — Απέρριπταν την Τριάδα και Διώχθηκαν!

sokinos1
Ο Λέλιο Σοκίνο, ήταν ένας από τους Ιταλούς που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα συγγράμματα του Σερβέτου, (Δες ΕΔΩ) να εξετάσει ο ίδιος το δόγμα της Τριάδας. Κι αυτός επίσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το δόγμα δεν βασιζόταν στην Αγία Γραφή.

sokinos3«Ο Πατέρας είναι Θεός, ο Γιος είναι Θεός και το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, και εντούτοις δεν υπάρχουν τρεις Θεοί, αλλά ένας Θεός». Έτσι ορίζει την Τριάδα το Σύμβολο του Αθανασίου. Οι εκκλησίες του λεγόμενου Χριστιανικού κόσμου διδάσκουν την Τριάδα 16 και πλέον αιώνες, και μέχρι σήμερα αυτή ονομάζεται «το κεντρικό δόγμα της Χριστιανικής θρησκείας». Αλλά είναι πράγματι το κεντρικό δόγμα; Στο πέρασμα των χρόνων, αρκετοί θαρραλέοι άντρες και γυναίκες τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι η Αγία Γραφή διδάσκει κάτι διαφορετικό και συχνά το πλήρωναν αυτό με τη ζωή τους.

Ο Μιχαήλ Σερβέτος ήταν ένας απ’ αυτούς. Τον καταδίωκαν για να τον σκοτώσουν. Την αυγή μιας ανοιξιάτικης μέρας του 1553, ο σεβαστός γιατρός δραπέτευσε από τη φυλακή, ενώ φορούσε τη ρόμπα και το σκούφο του, και κατέφυγε στη γαλλική ύπαιθρο. Η δίκη του από τις Καθολικές αρχές της Βιέννης είχε πάρει άσχημη τροπή. Ήξεραν ποιος ήταν. Ο ίδιος ο μεγάλος εχθρός τους, ο Προτεστάντης ηγέτης της Γενεύης Ιωάννης Καλβίνος, είχε βοηθήσει να προδοθεί ο Σερβέτος και να πέσει στα χέρια τους.

Παρ’ όλο το μίσος που έτρεφαν μεταξύ τους Προτεστάντες και Καθολικοί, εκείνα τα πρώτα χρόνια της Μεταρρύθμισης, ενώθηκαν σ’ ένα ακόμη μεγαλύτερο μίσος γι’ αυτόν τον άντρα. Ποιο ήταν το έγκλημά του; Τον θεωρούσαν αιρετικό. Ο Μιχαήλ Σερβέτος είχε γράψει βιβλία που αποδείκνυαν ότι η διδασκαλία που είχαν οι εκκλησίες σχετικά με την Τριάδα ήταν αντιγραφική. Ο ίδιος είπε: «Η παπική Τριάδα, ο νηπιοβαπτισμός και τα άλλα μυστήρια του Παπισμού είναι δόγματα των δαιμόνων».

Πού θα μπορούσε να πάει; Ο Σερβέτος μπορεί να ήξερε ότι είχε λίγους ακολούθους στη Βόρεια Ιταλία. Στα κρυφά πάντοτε, άρχισε να κατευθύνεται προς τα εκεί. Καθώς όμως περνούσε από τη Γενεύη, τον εντόπισαν παρά το ότι ήταν μεταμφιεσμένος. Ο Καλβίνος τον κατήγγειλε στις αρχές και άσκησε πίεση για να πετύχει την εκτέλεσή του. Στις 27 Οκτωβρίου 1553, ο Σερβέτος κάηκε ζωντανός πάνω σ’ έναν πάσσαλο, μ’ ένα από τα βιβλία του δεμένο στο μηρό του. Πέθανε προσευχόμενος για τους εχθρούς του και αρνούμενος να αποκηρύξει όσα πίστευε. Μερικοί παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν τόσο, ώστε στράφηκαν ενάντια στην Τριάδα!

Αυτή η κτηνώδης εκτέλεση υποκίνησε τον Λέλιο Σοκίνο, έναν από τους Ιταλούς που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα συγγράμματα του Σερβέτου, να εξετάσει ο ίδιος το δόγμα της Τριάδας. Κι αυτός επίσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό το δόγμα δεν βασιζόταν στην Αγία Γραφή. Μίλησε για τις πεποιθήσεις του στο νεαρό ανιψιό του Φαύστο. Μάλιστα άφησε στον Φαύστο όλα τα χαρτιά και τα συγγράμματά του. Ο Φαύστος Σοκίνος συγκλονίστηκε πολύ, κι αποφάσισε σιγά-σιγά να αφήσει την άνετη ζωή του αυλικού κι αντί γι’ αυτό, να μιλάει στους άλλους για τις αλήθειες τις οποίες είχε μάθει από την Αγία Γραφή.

Διωγμένος από την Καθολική Ιερά Εξέταση, ο Σοκίνος ταξίδεψε προς τα βόρεια. Στην Πολωνία, βρήκε ένα μικρό όμιλο Αναβαπτιστών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Οι αδελφοί . . . που έχουν απορρίψει την Τριάδα» ή αλλιώς γνωστοί και ως «Πολωνοί Αδελφοί». Για τον Σοκίνο, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η θρησκεία ήταν προσκολλημένη στην αλήθεια της Αγίας Γραφής περισσότερο από κάθε άλλη. Έτσι, αυτός εγκαταστάθηκε στην Κρακοβία και άρχισε να γράφει προκειμένου να τους υποστηρίξει.

Τι Πίστευαν;

Εκείνοι οι Σοκινιανοί, όπως ονομάστηκαν αργότερα, ήθελαν πάνω απ’ όλα να αποκαταστήσουν την αγνή Χριστιανοσύνη που διδάσκει η Αγία Γραφή. Πίστευαν ότι η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση είχε αφαιρέσει επιφανειακά μόνο τη διαφθορά και τις τυπικιστικές τελετουργίες της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ δεν είχε αγγίξει καθόλου το σάπιο της πυρήνα και τις αντιγραφικές της διδασκαλίες.

Όπως και οι θρησκείες που τους περιέβαλλαν, ήταν κι αυτοί ένοχοι πολλών σφαλμάτων. Ωστόσο, απ’ όλες τις θρησκείες της Μεταρρύθμισης, αυτό το μικρό ρεύμα του Σοκινιανισμού προσκολλήθηκε στην Αγία Γραφή περισσότερο από τις πιο πολλές άλλες θρησκείες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

Όπως και οι Αναβαπτιστές, αυτοί δίδασκαν ότι ο νηπιοβαπτισμός ήταν αντιγραφικός, εφόσον στην Αγία Γραφή βαφτίζονταν μονάχα ενήλικοι. Επίσης οι Σοκινιανοί υποστήριζαν σταθερά τη Γραφική εντολή να αγαπούν τον πλησίον τους και να αφήσουν τα όπλα του πολέμου. Ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες πότιζαν αχόρταγα την Ευρώπη με αίμα, οι Σοκινιανοί αρνούνταν να πάνε στον πόλεμο για οποιοδήποτε λόγο. Πολλοί απ’ αυτούς πέθαναν λόγω αυτής της Γραφικής στάσης. Επιπλέον, δεν συμφωνούσαν να έχουν δημόσια αξιώματα, επειδή αυτό θα μπορούσε να τους κάνει ένοχους πολέμου.

Το πνεύμα του εθνικισμού, που ήταν τόσο διαδεδομένο εκείνο τον καιρό, δεν τους επηρέαζε καθόλου. Αυτοί πίστευαν ότι οι αληθινοί Χριστιανοί ήταν ξένοι, σ’ οποιαδήποτε χώρα αυτού του κόσμου κι αν ζούσαν. (Ιωάννης 17:16· 18:36) Στις συναθροίσεις τους, οι οποίες διεξάγονταν ως και τρεις φορές την εβδομάδα, έψαλλαν ύμνους, άκουγαν κηρύγματα και διάβαζαν ένα έντυπο που εξηγούσε τις διδασκαλίες τους. Ήταν φημισμένοι για τους υψηλούς ηθικούς κανόνες τους. Για να συνεχίσει να διατηρείται η αγνότητα της εκκλησίας, οι ομόπιστοι λάβαιναν διόρθωση και νουθεσίες και, αν ήταν απαραίτητο, αφόριζαν, δηλαδή απέκοπταν, οποιοδήποτε μέλος τους, το οποίο αρνούνταν να δεχτεί τις εξηγήσεις που έδιναν οι Σοκινιανοί σχετικά με το Λόγο του Θεού ή να ζει σύμφωνα μ’ αυτές.—2 Ιωάννου 10· 1 Κορινθίους 5:11.

Οι Σοκινιανοί δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν το προσωπικό όνομα του Θεού, Ιεχωβά. Θεωρούσαν ιδιαίτερα σπουδαία τα λόγια του εδαφίου Ιωάννης 17:3, το οποίο λέει ότι η απόκτηση γνώσης γι’ αυτόν και για τον Γιο του σημαίνει αιώνια ζωή. Την αιώνια ζωή την έβλεπαν ως τη μεγαλειώδη ελπίδα όλων των αληθινών Χριστιανών. Αρνούνταν κατηγορηματικά το δόγμα περί αθανασίας της ψυχής. Αντίθετα, δίδασκαν, όπως και η Αγία Γραφή, ότι η ψυχή πεθαίνει και ότι υπάρχει η ελπίδα για ζωή που βασίζεται σε μια μελλοντική ανάσταση.—Ιεζεκιήλ 18:4· Ιωάννης 5:28, 29.

Απέρριπταν επίσης τη διδασκαλία της πύρινης κόλασης, ως αντιγραφική. Ο Σοκίνος διέκρινε ξεκάθαρα ότι είναι παράλογο να λέει κανείς πως ο Θεός θα βασάνιζε έναν άνθρωπο αιώνια στη φωτιά, προκειμένου να τον τιμωρήσει για τις αμαρτίες που διέπραξε αυτός μέσα σε 70 ή 80 χρόνια! Μερικοί από τους πρώτους Σοκινιανούς ηγέτες δίδασκαν ακόμη και τη Χιλιετή Βασιλεία του Χριστού στη γη.—Εκκλησιαστής 9:5· Αποκάλυψις 20:4.

sokinos2Γιατί Απέρριπταν την Τριάδα;

Ωστόσο, όπως και ο Σερβέτος που ήταν προγενέστερός τους, οι Σοκινιανοί ήταν κυρίως φημισμένοι επειδή απέρριπταν τη διδασκαλία των εκκλησιών περί Τριάδας. Γιατί απέρριπταν αυτή τη διδασκαλία; Ο τρόπος λογίκευσης που ακολουθούσαν είχε δύο πτυχές. Πρώτον και κύριον, διέκριναν ότι η Τριάδα ήταν αντιγραφική.

Μέχρι και σήμερα, οι λόγιοι παραδέχονται με προθυμία ότι η Αγία Γραφή δεν περιέχει καμιά αναφορά σε οποιαδήποτε Τριάδα, αλλά ότι αυτή η διδασκαλία ήταν αποτέλεσμα της ‘δημιουργικής θεολογίας’, ήταν μια προσπάθεια να συγχωνευτεί η «Χριστιανοσύνη» του τέταρτου αιώνα με την ελληνική φιλοσοφία. Τι θέση θα μπορούσε να έχει μια τέτοια διδασκαλία σ’ ένα κίνημα που προσπαθούσε να αποκαταστήσει την αγνή Χριστιανοσύνη; Δεν είχε καμιά θέση.

Ένας ιστορικός είπε τα εξής για τον Σερβέτο: «Αντί να θέτουν οι άνθρωποι την πίστη τους σ’ ένα δόγμα, του οποίου οι ίδιοι οι όροι—Τριάδα, υπόσταση, πρόσωπο, ουσία—δεν ήταν παρμένοι από την Αγία Γραφή αλλά τους είχαν εφεύρει οι φιλόσοφοι και σύμφωνα με το οποίο ο Χριστός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια φιλοσοφική αφηρημένη έννοια, αυτός επιθυμούσε να τους κάνει να θέτουν την πίστη τους σ’ έναν ζωντανό Θεό, σ’ έναν θεϊκό Χριστό ο οποίος ήταν μια ιστορική πραγματικότητα και σ’ ένα Άγιο Πνεύμα που ενεργεί παντοτινά στην καρδιά των ανθρώπων». Αυτός πίστευε ότι οι τρεις ήταν ένα, μονάχα με την έννοια του εδαφίου Ιωάννης 17:21 και έλεγε πως το άγιο πνεύμα είναι η ενεργός δύναμη του Θεού κι όχι κάποιο πρόσωπο.

Εκτός απ’ αυτό, οι Σοκινιανοί διέκριναν ότι οι δήθεν Γραφικές αποδείξεις γι’ αυτό το δόγμα ήταν πολύ αδύνατες. Το εδάφιο που προτιμούν οι Τριαδιστές, το 1 Ιωάννου 5:7, είχε γίνει ήδη γνωστό ότι ήταν νόθο και ότι επρόκειτο για μεταγενέστερη και μη θεόπνευστη προσθήκη στην Αγία Γραφή. Το άλλο εδάφιο, το Ιωάννης 1:1, έχει νόημα μονάχα αν κατανοήσουμε ότι αποκαλεί τον Χριστό «θείο» ή «έναν θεό», αντί να τον κάνει το ίδιο με τον παντοδύναμο Θεό.

Αλλά το πιο γερό χτύπημα στην Τριάδα ήταν ότι αυτή καθαυτήν η περιγραφή την οποία κάνει η Αγία Γραφή για τον Θεό, για τον Ιησού και για το άγιο πνεύμα, καθιστά εντελώς αδύνατο το να είναι μέλη οποιασδήποτε τριάδας. Πώς γίνεται αυτό; Πρώτα απ’ όλα, η Αγία Γραφή δείχνει ότι το άγιο πνεύμα δεν είναι καν πρόσωπο, αλλά είναι η ενεργός δύναμη του Θεού. (Λουκάς 1:41· Πράξεις 10:38) Δεύτερον, ο Χριστός δεν θα μπορούσε να είναι «ίσος και συναιώνιος» με τον Πατέρα, αφού η Αγία Γραφή τον περιγράφει ως κατώτερο του Πατέρα του και ως δημιουργημένο απ’ Αυτόν. (Ιωάννης 14:28· Κολοσσαείς 1:15, ΚΔΤΚ) Τελικά, πώς θα μπορούσε ο Ιεχωβά, που περιγράφεται τόσο συχνά ως ο ένας Θεός, να αποτελεί μέρος μιας τρίπτυχης θεότητας;—Δευτερονόμιον 6:4· Ησαΐας 44:6.

Έχοντας λοιπόν Γραφική βάση, οι Σοκινιανοί αρνούνταν την Τριάδα. Αλλά την απέρριπταν και με βάση την απλή λογική. Σύμφωνα με έναν ιστορικό της Μεταρρύθμισης: «Ο Σοκίνος πίστευε ότι . . . μολονότι [η Αγία Γραφή] μπορεί να περιέχει πράγματα που είναι υπεράνω της λογικής . . . , δεν περιέχει τίποτα που να αντιφάσκει με τη λογική». Είναι σαφές ότι η Τριάδα, με τις αντιφατικές της αντιλήψεις περί ενός θεού, ο οποίος είναι ταυτόχρονα τρία πρόσωπα, ανήκει στη δεύτερη απ’ αυτές τις κατηγορίες. Ένας ιστορικός περιγράφει ως εξής το τι πίστευε ο Σερβέτος γι’ αυτό το δόγμα: «Προκαλούσε σύγχυση στο κεφάλι του και δεν θέρμαινε την καρδιά του ούτε ενέπνεε τη θέλησή του».

Βέβαια, οι Σοκινιανοί έπεσαν πράγματι σε μερικά ολοφάνερα δογματικά λάθη. Ο Σοκίνος και οι ακόλουθοί του αρνούνταν την αρχή σχετικά με το αντίλυτρο του Χριστού. Ωστόσο, η Αγία Γραφή διδάσκει ξεκάθαρα ότι ο Χριστός πλήρωσε με το θάνατό του το τίμημα προκειμένου να απολυτρωθεί η ανθρωπότητα από την αμαρτωλή κατάστασή της. (Ρωμαίους 5:12· 1 Τιμόθεον 2:5, 6) Υπήρχαν επίσης κι άλλα λάθη. Για παράδειγμα, ο Σοκίνος δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είχε προανθρώπινη ύπαρξη, πράγμα που αποτελεί άλλη μια σαφή διδασκαλία της Αγίας Γραφής.—Ιωάννης 8:58.

Οι «Πολωνοί Αδελφοί» — Μια Σύντομη και Τραγική Ιστορία

Η Δευτερεύουσα Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία (όπως ονομάζονταν επίσημα οι Σοκινιανοί ή «Πολωνοί Αδελφοί») άκμασε στην Πολωνία, για εκατό περίπου χρόνια. Όταν έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, αριθμούσαν 300 εκκλησίες. Πώς όμως έφτασαν στο σημείο να αντπυχθούν τόσο πολύ;

Όλα άρχισαν το 1556 όταν δημιουργήθηκε ένα σοβαρό ρήγμα στην Καλβινιστική Εκκλησία της Πολωνίας. Ένα κύριο σημείο διένεξης ήταν το δόγμα της Τριάδας. Οι ηγέτες ενός προοδευτικού κινήματος εντός της εκκλησίας απέρριπταν το δόγμα ως αντιγραφικό. Αυτό εξαγρίωσε την εκκλησιαστική ηγεσία και οδήγησε τελικά στην απόσχιση του προοδευτικού κινήματος το 1565. Οι Καλβινιστές αποκαλούσαν τους διαφωνούντες ‘Αρειανούς’, αλλά οι οπαδοί της νέας ομάδας προτιμούσαν να ονομάζονται Χριστιανοί ή «Πολωνοί Αδελφοί». (Σημείωση: Ο Άρειος (250-336 Κ.Χ.) ήταν ένας Αλεξανδρινός ιερέας ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Ιησούς είναι κατώτερος από τον Πατέρα. Η Σύνοδος της Νίκαιας απέρριψε την άποψή του το 325 Κ.Χ.)

Κάποιος Πολωνός ευγενής, ο Γιαν Σενιένσκι, θέλησε να προσφέρει στη νέα εκκλησία ένα «ήσυχο, απομονωμένο μέρος», όπως είπε, στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Κάνοντας χρήση ενός ειδικού προνομίου που του είχε χορηγήσει ο βασιλιάς της Πολωνίας, το 1569 ο Σενιένσκι ίδρυσε την πόλη Ρακοβία, βορειοανατολικά της Κρακοβίας, η οποία αργότερα έγινε κέντρο του Σοκινιανισμού στην Πολωνία. Ο Σενιένσκι παραχώρησε στους κατοίκους της Ρακοβίας ορισμένα δικαιώματα, περιλαμβανομένης και της ελευθερίας λατρείας. Εκείνη περίπου την περίοδο που ο Φαύστος Σοκίνος ταξίδεψε στην Πολωνία και έγινε εξέχον μέλος του κινήματος των «Πολωνών Αδελφών».

Η νέα πόλη προσέλκυσε τεχνίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς, αστούς και αριστοκράτες διαφόρων δογμάτων. Επίσης, εκεί συνέρρεαν ιερείς από την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Τρανσυλβανία, τη Γαλλία, ακόμη και την Αγγλία. Εντούτοις, δεν συμμερίζονταν όλοι αυτοί οι νεοφερμένοι τις πεποιθήσεις των Σοκινιανών· έτσι, τα επόμενα τρία χρόνια, από το 1569 ως το 1572, η Ρακοβία έγινε τόπος ατέλειωτων θεολογικών συζητήσεων. Με ποιο αποτέλεσμα;

Ένας Οίκος Διαιρείται

Το κίνημα των Σοκινιανών άρχισε να διαιρείται—από τη μια πλευρά ήταν αυτοί που διακρατούσαν πιο ριζοσπαστικές απόψεις και από την άλλη εκείνοι που είχαν πιο μετριοπαθείς ιδέες. Παρά τις διαφορές τους, όμως, οι πεποιθήσεις που διακρατούσαν από κοινού, όπως προαναφέρθηκαν, ήταν χαρακτηριστικές και περιφρονούσαν τις δημοφιλείς θρησκευτικές παραδόσεις.

Τόσο οι Καλβινιστές όσο και οι Καθολικοί κληρικοί εξαπέλυσαν σφοδρή εναντίωση κατά της ομάδας αυτής, αλλά οι Σοκινιανοί ιερείς επωφελήθηκαν από την ατμόσφαιρα ανεξιθρησκείας που προήγαν Πολωνοί βασιλιάδες όπως ο Σιγισμούνδος Β΄ Αύγουστος και ο Στέφανος Μπάταρι προκειμένου να διδάξουν τις ιδέες τους.

Το Σημαντικότατο Έργο του Μπούντνι

Η Καλβινιστική μετάφραση της Αγίας Γραφής, που χρησιμοποιούνταν ευρέως εκείνον τον καιρό, δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες πολλών αναγνωστών. Η μετάφραση έγινε, όχι από τις πρωτότυπες γλώσσες, αλλά από τη λατινική Βουλγάτα και μια σύγχρονη γαλλική μετάφραση. «Η πιστότητα και η ακρίβεια των σκέψεων θυσιάστηκαν χάρη του όμορφου ύφους», αναφέρει μια πηγή. Διείσδυσαν πολλά λάθη. Γι’ αυτό, ένας πολύ γνωστός λόγιος ονόματι Σίμων Μπούντνι κλήθηκε να διορθώσει τη μετάφραση. Εκείνος έκρινε ότι θα ήταν ευκολότερο να ετοιμάσει μια εντελώς καινούρια μετάφραση παρά να διορθώσει την προηγούμενη. Ο Μπούντνι άρχισε το έργο του γύρω στο 1567.

Καθώς μετέφραζε, ο Μπούντνι ανέλυε σε βάθος κάθε λέξη και τις παράγωγές της με τρόπο που κανένας δεν το είχε κάνει ως τότε στην Πολωνία. Εκεί όπου το εβραϊκό κείμενο είχε δυσκολίες, παρέθετε την κυριολεκτική μετάφραση σε περιθωριακές σημειώσεις. Όπου ήταν απαραίτητο, επινοούσε καινούριες λέξεις και προσπαθούσε να χρησιμοποιεί την απλή, καθομιλουμένη πολωνική της εποχής του. Στόχος του ήταν να προσφέρει στον αναγνώστη μια πιστή και επακριβή μετάφραση της Αγίας Γραφής.

Ο Μπούντνι εξέδωσε τη μετάφραση ολόκληρης της Αγίας Γραφής το 1572. Εντούτοις, εκείνοι που είχαν την επιμέλεια του έργου παραποίησαν τη μετάφρασή του των Ελληνικών Γραφών. Απτόητος, ο Μπούντνι άρχισε να ετοιμάζει μια αναθεωρημένη μετάφραση, η οποία ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Η υπέροχη μετάφραση των Ελληνικών Γραφών του Μπούντνι υπερτερούσε από τις προηγούμενες πολωνικές μεταφράσεις. Επιπρόσθετα, σε πολλά μέρη αποκατέστησε το θεϊκό όνομα Ιεχωβά.

Στο τελικό μέρος του 16ου αιώνα και στις πρώτες τρεις δεκαετίες του 17ου αιώνα, η Ρακοβία, η έδρα του κινήματος, έγινε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο. Εκεί οι ηγέτες και οι συγγραφείς των Πολωνών Αδελφών εξέδιδαν τα φυλλάδια και τα άλλα συγγράμματά τους.

Ενθάρρυναν τη Μόρφωση

Το εκδοτικό έργο των Πολωνών Αδελφών άρχισε να προοδεύει περίπου το 1600 όταν εγκαταστάθηκε ένα τυπογραφικό πιεστήριο στη Ρακοβία. Το πιεστήριο μπορούσε να τυπώνει και μικρές διατριβές και μεγάλα βιβλία σε αρκετές γλώσσες. Μια κοντινή χαρτοποιία, ιδιοκτησία των «Πολωνών Αδελφών», προμήθευε χαρτί υψηλής ποιότητας για αυτά τα έντυπα. Ως εκτυπωτικό κέντρο, η Ρακοβία σύντομα ανταγωνιζόταν τα καλύτερα στην Ευρώπη. Πιστεύεται ότι, τα επόμενα 40 χρόνια, εκείνο το πιεστήριο τύπωσε περίπου 500 διαφορετικά βιβλία και φυλλάδια, σε 20 περίπου γλώσσες. Ιεραπόστολοι και περιοδεύοντες σπουδαστές τα διέδωσαν σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει ειπωθεί ότι τα έντυπα με περιεχόμενο κατά των Σοκινιανών, που είχαν πηγή έμπνευσης τα παραπάνω έργα και γράφτηκαν τους επόμενους δυο και πλέον αιώνες, θα μπορούσαν να γεμίσουν μια βιβλιοθήκη!

Οι «Πολωνοί Αδελφοί» σύντομα διέκριναν ότι υπήρχε ανάγκη να μορφωθούν τόσο οι ομόπιστοί τους όσο και άλλοι. Γι’ αυτόν το σκοπό, το 1602 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Ρακοβίας το οποίο προσήλκυσε σεβαστούς δασκάλους και σπουδαστές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Οι γιοι των «Πολωνών Αδελφών», καθώς και τα άρρενα παιδιά των Καθολικών και των Προτεσταντών, φοιτούσαν εκεί. Αν και επρόκειτο για θεολογική σχολή, η θρησκεία δεν ήταν το μόνο μάθημα που διδασκόταν. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν επίσης ξένες γλώσσες, ηθική, οικονομικά, ιστορία, νομικά, λογική, φυσικές επιστήμες, μαθηματικά, ιατρική και γυμναστική. Το πανεπιστήμιο είχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία συνέχισε να επεκτείνεται, χάρη στο τοπικό τυπογραφείο.

Καθώς προχωρούσε ο 17ος αιώνας, φαινόταν ότι οι «Πολωνοί Αδελφοί» θα εξακολουθούσαν να ευημερούν. Ωστόσο, δεν επρόκειτο να συμβεί αυτό, αφού Καθολικοί και Προτεστάντες έτρεφαν το ίδιο μίσος για τους Σοκινιανούς.

Η Εκκλησία και το Κράτος Αντεπιτίθενται

Ο ίδιος ο Φαύστος Σοκίνος υπέστη επίθεση, ξυλοδαρμό, κακομεταχείριση από έναν όχλο και παραλίγο να τον πνίξουν, λόγω των πεποιθήσεών του. Ακόμη και πριν από το θάνατό του το 1604, οι Ιησουίτες, που είχαν σκοπό να αποκαταστήσουν το μεγαλείο της Καθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να εισχωρούν ανεπαίσθητα σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να ασκούν επιρροή στο βασιλιά.

Ο διωγμός των Σοκινιανών άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Το 1611, αφαίρεσαν την περιουσία ενός πλούσιου Σοκινιανού και καταδίκασαν τον ίδιο στις εξής ποινές: να του κοπεί η γλώσσα, να αποκεφαλιστεί, να του κοπεί το ένα χέρι και το ένα πόδι και μετά να καεί. Φυσικά, αυτός θα μπορούσε να εξακολουθήσει να ζει με την ησυχία του, αν άλλαζε απλώς τη θρησκεία του. Αλλά δεν υποχώρησε. Χωρίς να λυγίσει, εκτελέστηκε στην αγορά της Βαρσοβίας.

Ο Ζμπίγκνιεβ Ογκονόφσκι, από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, εξηγεί: «Στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 17ου αιώνα, η κατάσταση των ‘Αρειανών’ στην Πολωνία άρχισε να δυσχεραίνεται απότομα». Αυτό οφειλόταν στην ολοένα και πιο τολμηρή δράση του Καθολικού κλήρου. Ο κλήρος χρησιμοποιούσε κάθε δυνατό μέσο, ακόμη και συκοφαντίες και λιβελογραφήματα, για να δυσφημίσει τους «Πολωνούς Αδελφούς». Η επίθεση διευκολύνθηκε από την αλλαγμένη πολιτική κατάσταση στην Πολωνία. Ο νέος Πολωνός βασιλιάς, ο Σιγισμούνδος Γ΄ Βάζα, ήταν εχθρός των «Πολωνών Αδελφών». Οι διάδοχοί του, ιδιαίτερα ο Ιωάννης Β΄ Καζίμηρος Βάζα, υποστήριζαν παρόμοια τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Καθολική Εκκλησία για να συντρίψει τους «Πολωνούς Αδελφούς».

Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο όταν ειπώθηκε ότι κάποιοι σπουδαστές από τη Ρακοβία βεβήλωσαν εσκεμμένα ένα σταυρό. Αυτό το περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για την καταστροφή της έδρας των «Πολωνών Αδελφών». Ο ιδιοκτήτης του Πανεπιστημίου της Ρακοβίας κατηγορήθηκε ενώπιον ενός κοινοβουλευτικού δικαστηρίου ότι “διέσπειρε τη φαυλότητα” επειδή υποστήριζε το Πανεπιστήμιο της Ρακοβίας και το τυπογραφείο του. Οι «Πολωνοί Αδελφοί» κατηγορήθηκαν για ανατρεπτική δράση, συμμετοχή σε όργια και ανήθικη ζωή. Το 1638 κοινοβούλιο της Πολωνίας διέταξε να κλείσει το Πανεπιστήμιο της Ρακοβίας και το τυπογραφείο και να καταστραφεί ο ναός που ανήκε στους «Πολωνούς Αδελφούς». Οι πιστοί διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Οι καθηγητές του πανεπιστημίου εκδιώχθηκαν από τη χώρα επί ποινή θανάτου. Μερικοί «Πολωνοί Αδελφοί» μετακινήθηκαν σε πιο ασφαλή μέρη, όπως η Σιλεσία και η Σλοβακία.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1658, οι Ιησουίτες πέτυχαν επιτέλους το στόχο τους! Το κοινοβούλιο έκανε άλλο ένα βήμα αποφασίζοντας ότι όλα τα μέλη της Δευτερεύουσας Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας που τότε μπορεί να αριθμούσαν περί τα 10.000 άτομα ή και περισσότερα, θα έπρεπε να πουλήσουν την περιουσία τους και να φύγουν στο εξωτερικό εντός τριών ετών. Αργότερα η προθεσμία συντομεύτηκε στα δύο έτη. Οποιοσδήποτε συνέχιζε να ασπάζεται τις πεποιθήσεις τους έπειτα από αυτό θα εκτελούνταν. Ξέσπασε κτηνώδης διωγμός.

Εκατοντάδες άτομα διάλεξαν την εξορία. Μερικοί εξόριστοι Σοκινιανοί εγκαταστάθηκαν στην Πρωσία και την Ολλανδία, όπου συνέχισαν τις εκτυπωτικές τους δραστηριότητες. Στην Τρανσυλβανία λειτουργούσε μια εκκλησία ως τις αρχές του 18ου αιώνα. Τελικά, διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να τους είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσουν την ενότητά τους. Κι αυτοί οι εναπομείναντες απομονωμένοι όμιλοι εξαφανίστηκαν σταδιακά.

Η Κληρονομιά των Σοκινιανών

Ωστόσο, τα συγγράμματα των Σοκινιανών εξακολούθησαν να ασκούν επιρροή. Το έργο Racovian Catechism (Ρακοβιανή Κατήχηση), που στηριζόταν στα συγγράμματα του Σοκίνου και εκδόθηκε λίγο μετά το θάνατό του, μεταφράστηκε στην αγγλική από τον Τζον Μπιντλ το 1652. Με εντολή του Κοινοβουλίου τα αντίτυπα αυτού του βιβλίου κατασχέθηκαν και κάηκαν, και ο Μπιντλ φυλακίστηκε. Μολονότι απελευθερώθηκε για ένα χρονικό διάστημα, φυλακίστηκε πάλι και πέθανε στη φυλακή.

Αλλά τα επιχειρήματα κατά της Τριάδας δεν θα εξαφανίζονταν τόσο εύκολα στην Αγγλία, όπου πολλοί λογικοί άνθρωποι που είχαν γνώσεις διέκριναν ότι αυτά ήταν αληθινά σύμφωνα με τη Γραφή. Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες σ’ ολόκληρη την ιστορία, αρνήθηκε την Τριάδα στα συγγράμματά του· μερικές φορές μάλιστα τον αποκαλούν Σοκινιανό. Τον Τζόζεφ Πρίστλεϊ, ο οποίος ήταν διάσημος χημικός και ανακάλυψε το οξυγόνο, τον αποκαλούσαν κι αυτόν Σοκινιανό. Ο Τζον Μίλτον επίσης, ο μεγάλος ποιητής, απέρριπτε την Τριάδα. Μάλιστα, ο Γάλλος φιλόσοφος Βολτέρος έβρισκε αστείο το ότι ο Λούθηρος, ο Καλβίνος και ο Ζβίγγλιος—των οποίων τα συγγράμματα φαινόταν στον Βολτέρο ότι ήταν «αδύνατο να τα διαβάσει κανείς»—πήραν με το μέρος τους μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ «οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι και οι καλύτεροι συγγραφείς της ίδιας περιόδου», όπως ο Νεύτων και άλλοι Σοκινιανοί, είχαν πάρει με το μέρος τους μόνο ένα μικροσκοπικό ποίμνιο, το οποίο μειωνόταν.

Οι άντρες αυτοί, όπως κι ο Σοκίνος που ήταν προγενέστερός τους, τόνιζαν τη σπουδαιότητα του να υπάρχει λογική στη θρησκεία. Κι αυτό ακριβώς πρέπει να γίνεται. Η ίδια η Αγία Γραφή μάς παροτρύνει να υπηρετούμε τον Θεό ‘με τη δύναμη της λογικής μας’. (Ρωμαίους 12:1, ΜΝΚ) Εντούτοις, στο Ουνιταριανιστικό κίνημα, που αναπτύχθηκε στην Αγγλία από τις Σοκινιανικές ρίζες, ο ανθρώπινος τρόπος λογίκευσης άρχισε να υπερισχύει της Αγίας Γραφής. Στα μέσα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την ιστορία του κινήματός τους, οι Ουνιταριανοί της Αγγλίας και της Αμερικής «άρχισαν να εγκαταλείπουν τη γραφή ως την κυριότερη πηγή θρησκευτικής αλήθειας».

Ωστόσο, οι πρώτοι Σοκινιανοί έθεσαν ένα παράδειγμα από το οποίο θα μπορούσαν να διδαχτούν πολλές σύγχρονες θρησκείες, πράγμα που όμως δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, ένας Πρεσβυτεριανός διάκονος επαίνεσε τη θέση που έπαιρναν σχετικά με τον πόλεμο, σε σύγκριση με την «ανικανότητα [των σύγχρονων θρησκειών] μπροστά στον Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα όλες οι θρησκείες του λεγόμενου Χριστιανικού κόσμου θα έπαιρναν θέση κατά του πολέμου. Αλλά αυτά τα λόγια τα έγραψε το 1932. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε λίγα χρόνια αργότερα, και οι εκκλησίες υποστήριξαν και πάλι την αιματοχυσία. Σήμερα ο πόλεμος μαίνεται σ’ ένα μεγάλο μέρος της υφηλίου. Και η θρησκεία προκαλεί περισσότερους πολέμους απ’ όσους εμποδίζει.

Το σύνολο του καθ’ ομολογίαν Χριστιανικού Κόσμου έχει χάσει το σεβασμό του για την Αγία Γραφή και σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η στάση των κληρικών του! Αντί για την Αγία Γραφή, συνεχίζουν όλους αυτούς τους αιώνες να διδάσκουν ιδέες ανθρώπωνανθρώπινες φιλοσοφίες μεταξύ των οποίων είναι η αθανασία της ψυχής, η πύρινη κόλαση και η Τριάδα— απομακρύνοντας έτσι τους πιστούς τους ολοένα και περισσότερο από την αλήθεια για τον Θεό! Οι Σοκινιανοί ήταν σπουδαστές του Λόγου του Θεού. Ανακάλυψαν μερικές πολύτιμες αλήθειες, και δεν δίστασαν να τις μοιραστούν με άλλους. Σας προτρέπουμε να κάνετε κι εσείς το ίδιο!

  • Πηγή: Ξύπνα! 88 22/11 19-22, Σκοπιά 00 1/1 21-23
  • Επιμέλεια: Χαριτάκης Κώστας, Εκκλησία Πολίχνη Νέα Θεσσαλονίκη, 29/10/2017.

Εκδρομή με την εκκλησία της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης στα πανέμορφα Χανιά

ekl.alikarnasos1
Το έχουμε ζήσει κι εμείς με τη δική μας εκκλησία τότε που πήγαμε στα Καλάβρυτα, στο Ναύπλιο ή στην Αρχαία Κόρινθο και είναι πραγματικά πολύ όμορφη αυτή κοινωνική συναναστροφή με τους αδελφούς, μια ολόκληρη μέρα. Και βλέπουμε ότι το συνηθίζουν κι άλλες εκκλησίες. Αυτή την όμορφη συνήθεια θέλουμε να προβάλουμε σήμερα δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την εκκλησία Ν. Αλικαρνασσού στα Χανιά.

ekl.alikarnasos2
Οι αδελφοί της εκκλησίας Ν. Αλικαρνασσός Ηρακλείου, εκμεταλλεύτηκαν την αργία της 28η  Οκτωβρίου και έκαναν εκδρομή προς τα Χανιά. Επισκέφθηκαν ένα υπέροχο καταπράσινο χωριό, τις Βρύσες για καφέ. Κατόπιν την πόλη των Χανίων, επίσκεψη στο παλιό λιμάνι στην παλιά πόλη και ακόμη επισκέφτηκαν το Ακρωτήρι με τους τάφους των Βενιζέλων.

ekl.alikarnasos3
Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο κάθισαν και έφαγαν στον Κουρνά με την ομώνυμη λίμνη, επίσης μια στάση έγινε και στο Ρέθυμνο και επιστροφή στη βάση τους, το Ηράκλειο. Ήταν μία όαση αυτή η εκδρομή στην καθημερινότητα που καταπιέζει τους ανθρώπους. Δύο πούλμαν με 102 αδελφούς απόλαυσαν μια ωραία συναναστροφή και εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ τους.

ekl.alikarnasos4
Χρειάζεται ένα μεγάλο μπράβο σε όλους γιατί και σε αυτή την επικοινωνία, αυτό που πρυτάνευσε ήταν η αγάπη, ο σεβασμός και η κατανόηση. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι τόσο που σε μια δεδομένη στιγμή θα ήθελαν να απολαύσουν ξανά μια τέτοια συναναστροφή. Ο καιρός θα το δείξει. Είναι πάντως ωραίο να είναι μαζί οι αδελφοί σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες της απομόνωσης.

Η ιστορία φέρνει στη μνήμη όμορφα πράγματα όπως η διακράτηση χριστιανικής ακεραιότητας

filaki.1974
Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τόσο αυτές τις φωτογραφίες - κειμήλια, όσο και  τα αισθήματά μας! Εδώ την ημέρα αποφυλάκισης των αδελφών μας πριν από 40 χρόνια Έξω από τις φυλακές Ιωαννίνων!

bogiati.1969
Αν και η φωτογραφία έχει από μόνη τη λεζάντα, εμείς να προσθέσουμε ότι είναι από τις φυλακές Μπογιατίου... Πόσο περήφανοι είμαστε που έχουμε τέτοιους αδελφούς!

roloiΣαν χθες, στις 7 Νοεμβρίου του 1977, ακριβώς πριν 40 χρόνια, οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν και οι ως τότε κρατούμενοι Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά, αποφυλακιστήκαν από τις φυλακές Ιωαννίνων!

Η πρώτη φωτογραφία - κειμήλιο, είναι αυτή που επέτρεψε τότε, η Διοίκηση των φυλακών, να βγάλουν οι αδελφοί μας στην πύλη της φυλακής Ιωαννίνων, ως ενθύμιο της πολύχρονης φυλάκισής τους!

Τα ίδια κτίρια που σήμερα είναι ερείπια, κάποτε φυλάκισαν αθώους, σημάδεψαν με φρικτά βασανιστήρια ζωές νεαρών τηρητών ακεραιότητας, στέρησαν με απάνθρωπο τρόπο την ελευθερία για πολλά χρόνια σε ανθρώπους που είπαν όχι στη βία και στον πόλεμο!

Παράλληλα όμως, έφεραν κοντά ανθρώπους με κοινούς στόχους, ιδανικά, πίστη.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα κολαστήρια που σήμερα είναι ερείπια, τελικά έχτισαν άφθαρτες φιλίες, σφυρηλάτησαν ακλόνητη πίστη και σιδερένια υπομονή και ανέδειξαν ανθρώπους με υπέροχες προσωπικότητες.

Έτσι, η πίστη αυτών των νεαρών τηρητών ακεραιότητας, με την βοήθεια του Ιεχωβά Θεού, ανάγκασε το άδικο σύστημα, πολιτικό, θρησκευτικό, νομοθετικό και δικαστικό να υποχωρήσει και να παρακμάσει, μέχρι του σημείου να γίνει ερείπια και κατοικίδιο ποντικών και φιδιών! Παροιμίες 21:1).

Στο Grecotel στην Κυλλήνη για να παρακολουθήσουμε την τοπική Συνέλευση Περιοχής

kilini1
Ήταν ωραίο το ταξίδι μας χθες το πρωί από το Αίγιο ως την Κυλλήνη και το ξενοδοχείο Grecotel όπου πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση Περιοχής που ανήκει η εκκλησία Αιγίου Αχαΐας. Βρεθήκαμε εδώ, επειδή είχαμε υποσχεθεί το καλοκαίρι που μας πέρασε, στη φίλη μας Ρούλα ότι θα είμαστε παρόντες στη βάφτιση της.

kilini2
Και να, που ήρθε η ώρα που περίμενε με λαχτάρα τόσα χρόνια, καθώς μελετούσε ένθερμα το Λόγο του Θεού την Αγία Γραφή και μάθαινε τι απαιτήσεις έχει Εκείνος από εμάς προκειμένου να τον ευχαριστούμε καθημερινά. Φτάσαμε χθες στο Αίγιο. Και να ‘μαστε τώρα στην Κυλλήνη. Ερχόμαστε για πρώτη φορά εδώ..

kilini3
Η Συνέλευση έχει θέμα της «Μην παραιτείστε καθώς εκπληρώνετε τον Νόμο του Χριστού» και για μας δεν ήταν κάτι νέο, επειδή το είχαμε ήδη κάνει, πριν ένα μήνα περίπου, στη δίκη μας Περιοχή, στην Αίθουσα Συνελεύσεων της Μαλακάσας. Και φυσικά έχει εξαιρετικές αρχές, που μας βοηθούν στην καθημερινή μας ζωή.

kilini4
Η επανάληψη βέβαια, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν... Κι απ’ την άλλη μας βοήθησε πολύ ο καιρός. Όλη η διαδρομή, μέχρι εδώ, ήταν πολύ όμορφη με έναν ήλιο εξαιρετικό.! Και το ξενοδοχείο Grecotel στην Κυλλήνη καλύπτει μια πολύ μεγάλη έκταση σε ένα φανταστικό μέρος, με όμορφες κατασκευές. Πυκνή βλάστηση και δέντρα καλύπτουν τα πάντα γύρω.

kilini5
«Ευχή» στην Αγία Γραφή σημαίνει, υπόσχεση που οφείλεις να κρατάς κάθε μέρα. Η Ρούλα ήταν ανάμεσα στους αδελφούς μας που βαφτίστηκαν σε αυτή τη Συνέλευση Περιοχή. Παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή, την ομιλία για το βάφτισμα. Αν και έχουμε ακούσει πολλές παρόμοιες ομιλίες, αυτή που ακούσαμε εδώ ήταν ξεχωριστή.

kilini6
Μαζί με τη Ρούλα σε αυτή τη Συνέλευση βαφτίστηκαν άλλοι τέσσερις νέοι αδελφοί μας. Στο πρωινό πρόγραμμα ήταν παρόντες 666 αδελφοί όπως ακούσαμε από τον εισηγητή. Και κανείς δεν αισθάνθηκε άσχημα. Διότι απλά, κανείς από τους παρόντες δεν είναι προληπτικός! Και σε αυτό μας έχει βοηθήσει και μας έχει ελευθερώσει, η αλήθεια του Λόγου του Θεού.

kilini8
Λίγο αργότερα έξω από το ξενοδοχείο στην πισίνα που στήθηκε για το βάφτισμα.... Ανάμεσα σε πολλούς αδελφούς που περίμεναν υπομονετικά τους πέντε νέους αδελφούς μας κι ανάμεσα τους τη Ρούλα, τη δίκη μας Ρούλα από το Άνω Διακοφτό... Ο ήλιος ήταν καυτός και η αντοχή μας δοκιμάστηκε, περιμένοντας.. Αλλά άξιζε τον κόπο!

kilini9
Ήταν για μας μια πολύ όμορφη μέρα στη Κυλλήνη καθώς παρακολουθήσαμε όλο το προγράμματος Συνέλευσης. Και μπορεί σωματικά να κουραστήκαμε, επειδή τόσες ώρες στο πόδι είναι φυσικό να νιώσουμε έτσι... Όμως πνευματικά, γυρίσαμε ενισχυμένοι και δυνατοί. Τι πιο όμορφο να θέλει κανείς;

kilini7

Χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά το καλοκαίρι και κάθε εποχή είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που εκείνη την εποχή ήταν στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Πέρσι δεν είχαν, για να δούμε φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.kalokeri1

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες…

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα τους με κούφια δημοσιογραφικά θέματα που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να έτσι. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το κυβερνών σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Δοκιμάστε το. Θα οφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ δείτε το πρόγραμμα του Νοεμβρίου 2017 που εκπέμπετε τώρα... Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον!

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA