Εμείς το είδαμε, το Broadcasting του Ιανουαρίου ως εκκλησία, το Σάββατο 13/1

broacast.ian.2018

Το Broadcasting του Ιανουαρίου 2018 είναι ήδη στον αέρα. Μπορείτε να το δείτε και από εδώ, μέσω του επίσημου Site της οργάνωσης του Ιεχωβά Θεού στη γη. Εμείς το είδαμε, όλοι μαζί οι αδελφοί, το Σάββατο 13/1/2018 στην εκκλησία μας!

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι από τις 6 Οκτωβρίου 2014, ξεκίνησε μια δοκιμαστική διευθέτηση για έναν αγγλόφωνο διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό με το όνομα JW Broadcasting. Και τώρα αυτό το μοναδικό κανάλαι επικοινωνίας είναι στη διάθεση μας.

Μάλιστα από τον Αύγουστο του 2015, τα προγράμματα μεταφράζονται σε πάνω από 70 γλώσσες έτσι ώστε περισσότεροι αδελφοί και αδελφές μας να απολαμβάνουν, αυτές τις πνευματικά εποικοδομητικές εκπομπές.

Και φυσικά και στα ελληνικά εμείς μπορούμε να σούμε το πρόγραμμα μεταγλωτισμένο στα ελληνικά πράγμα που μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα το περιεχόμενο τους. Πολλοί θεατές σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για αυτή τη συναρπαστική νέα προμήθεια. paketo

Τα αποτελέσματα είναι συγκινητικά! Κάθε μηνιαίο πρόγραμμα, που ανεβαίνει συνήθως την πρώτη Δευτέρα του μήνα, ξεπερνάει τις δύο εκατομμύρια προβολές εκείνον τον μήνα. Συνολικά, οι εκπομπές του σταθμού, μαζί με όλα τα άλλα βίντεο, φτάνουν τις δέκα εκατομμύρια και πλέον προβολές τον μήνα. Δεν βρισκετε πολύ συναρπαστικό αυτό νούμερο;

Με την υποστήριξη του Ιεχωβά, είμαστε πεπεισμένοι ότι το JW Broadcasting θα εξακολουθεί να αποτελεί πλούσια πνευματική ευλογία για την παγκόσμια αδελφότητά μας και θα φέρνει ολοένα και μεγαλύτερο αίνο και δόξα στον Ιεχωβά.

Εμείς λοιπόν το είδαμε στην Αίθουσα Βασιλείας που στεγάζετε η εκκλησίας μας Αθήνα Αττική, Χρυσολωρά 10, στο Περιστέρι (είναι πολύ κοντά στο ΜΕΤΡΟ Αγ. Αντωνίου) το  Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στις 12:00. Και ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό με πλούσιους πνευματικούς θυσαυρούς...

Το κάνουμε κάθε μήνα και είναι πολύ όμορφο. Ωστόσο μπορείτε να δείτε ήδη το JW broadcasting αυτού του μήνα, από ΕΔΩ... . Κι ΕΔΩ δείτε το σπέσιαλ Broadcasting για το τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Ρωσία και πώς φτάσαμε σε μια άδικη δικαστική απόφαση.

Αφιέρωμα στην Ετήσια Συνέλευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τον Οκτώβρη 2017!

broacast.ian1.2018

Με πολύ ενθαρρυντικά αποσπάσματα από την Ετήσια Συνέλευση του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο τα ο[ποία περιέχονται στο Broadcasting αυτού του μήνα.

Θα δείτε και θα ακούσετε πολύ όμορφες εμπειρίες από το έργο οικοδόμησης και φυσικά θα δείτε κι εσείς, αν δεν το έχετε ήδη δει στη ζωή σας, το χέρι του Ιεχωβά... Δείτε το, παρακαλώ. Αξίζει.

broadcasting.ian3

Άλλη μια εικόνα από το Broadcasting του Ιανουαρίου... Μιλάνε μέλη της Επιτροπής Οικοδόμησης. Η εμπειρία τους μας βοηθάει να καταλάβουμε το σπουδαίο έργο που γίνεται παγκόσμια... Σε λίγο από εδώ και φυσικά από τον επίσημο ιστότοπο της Οργάνωσης θα δείτε δύο ακόμα μέρη από την Ετήσια Συνέλευση του Κυβερνώντος Σώματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά... Και φυσικά θα δείτε και από εδώ, τους ανάλογους συνδέσμους... Η προσμονή δημιουργεί όμορφα συναισθήματα...

 

Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 θα γίνει η φετινή Συνέλευση μας στη Μαλακάσα

to.kalo

Με νωπές ακόμα τις σκέψεις της πρώτης Περιφερειακής μας Συνέλευσης, ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη της 11ης περιοχής, η οποία έχει προγραμματιστείν να γίνει στην αίθουσα Συνελεύσεων της Μαλακάσας, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018. Το θέμα της είναι «Μην παραιτείστε από το να κάνετε το καλό!» - Γαλάτες 6:9 Ως Χριστιανοί επιθυμούμε να κάνουμε το καλό από την άποψη του θεού.

Αυτό όμως δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Η συνέλευση θα μας βοηθήσει να "σπέρνουμε μεριμνώντας για το πνέυμα" και να μην "σπέρνουμε μεριμνώντας για τη σάρκα". (Γαλάτες 6:8). Το πρόγραμμα  θα τονίσει πόσο αναγκαίο είναι τόσο για τους νέους, όσο και για τους ηλικιωμένους, να ζουν σύμφωνα με τις Γραφικές αρχές.

Σε αυτή τη Συνέλευση ο επίσκοπος περιοχής μας θα έχει την ευθύνη. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα αρχείο PDF με το πρόγραμμα έχει γίνει ήδη διαθέσιμο στον ιστότοπο μας jw.org/el, δείτε ΕΔΩ στη καρτέλα ΕΚΔΟΣΕΙΣ> ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ. Ακόμα δείτε ΕΔΩ τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν, κατά τη διάρκεια του προγράμματος της συνέλευσης, όπως επίσης στην εφαρμογή JW Library στην καρτέλα ΕΚΔΟΣΕΙΣ>ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Και από εκεί, μπορούμε να λάβουμε αναλυτική ενημέρωση.

Το πρόγραμμα περιέχει τους τίτλους των ομιλιών, τις βασικές ερωτήσεις που θα απαντηθούν και τα κύρια εδάφια, τους ύμνους που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και τη διάρκεια κάθε ομιλίας. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες εκ των προτέρων, μπορούμε να κάνουμε σκέψεις γύρω από τους τίτλους των ομιλιών και πρόβα τους ύμνους. Ίσως δε, εντάσσοντας αυτή την προετοιμασία στη βραδιά Οικογενειακής Λατρείας. 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί της Κυριακής. Και θα ολοκληρωθεί στις 4:15 μ.μ. Ένας ευγενής στόχος που μπορούμε να βάλουμε είναι να είμαστε όλοι εκεί και να απαρακολουθήσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα της συνέλευσης περιοχής.

Έτσι θα δείξουμε σεβασμό σε αυτήν την προετοιμασμένη από τον πιστό και φρόνιμο δούλο, διευθέτηση. Είναι κατάλληλο να κάνουμε τον στόχο αυτό αντικείμενο των προσευχών μας. Ο Ιεχωβά να ενεργήσει μέσα μας ώστε και να θέλουμε  και να ενεργήσουμε σε αυτή την περίπτωση - (Φιλιππησίους 2:13).

Υπενθυμίζεται στοργικά να έχουμε μαζί μας, εκτός από την ΑγίαΓραφή και ένα σημειωματάριο, το προσωπικό μας αντίτυπο της ΣΚΟΠΙΑΣ μελέτης που θα εξεταστεί εκείνη την εβδομάδα. Επειδή ένα μέρος θα αφορά τη μελέτη της.

Να θυμόμαστε ακόμα ότι οι υποψήφιοι για βάπτισμα πρέπει να φροντίσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα με ότι αυτό περιλαβάνει. Εκείνοι γνωρίζουν και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνουν με απόλυτη ευσυνειδησία.

Ας φροντίσουμε να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει ως περιοχή, να αείμαστε έγκαιρα στις θέσεις μας ώστε να απολαύσουμε  την εισαγωγική μουσική και τον αρχικό ύμνο.

Καθώς θα προετοιμαζόμαστε μέχρι τότε γι’ αυτή τη συνέλευση, εκτός από την ετοιμασία της καρδιάς, καλό θα είναι να πάρουμε όλα εκείνα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να παρακολουθήσουμε απρόσκοπτα ολόκληρο το πρόγραμμα που παραθέτει ο Ιεχωβά, ο «Μεγάλος Εκπαιδευτής» - Ησαΐας 30:20. Έτσι θα ωφεληθούμε καλύτερα από ένα ζωοσωτήριο και αναζωογονητικό πρόγραμμα.

Ευχόμαστε η εφαρμογή των ζωτικών πληροφοριών που θα παρουσιαστούν να μας βοηθήσουν να περιζώσουμε τη διάνοια μας για να συμμετέχουμε με ζήλο στη υπηρεσία της Βασιλείας (1 Πέτρου 1:13).

  • Δείτε, παρακαλώ κι αυτό ΕΔΩ το βίντεο του πιστού και φρόνιμου δούλου για να προετοιμάσετε την καρδιά σας.

The News

Φυσικό φαινόμενο ο σεισμός, τρομάζει τους ανθρώπους… Πώς να προφυλαχθείτε…

skai.sismos
Εικόνες φρίκης είναι το αποτέλεσμα ενός καταστροφικού σεισμού. Το έκανε πριν λίγες μέρες ο ΣΚΑΙ στην προσπάθεια του να ντύσει με πλάνα αρχείου έναν σεισμό 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ… Και αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά τους  κατατρόμαξαν τους Αθηναίους… Δείτε τη σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ.

oraΑσφαλώς και είναι αλήθεια. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που πάντα τρόμαζε τους ανθρώπους. Και αυτό επειδή κάτι που δεν είναι σε θέση να ελέγξει. Το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει είναι να πάρει κάποια προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Τίποτα άλλο, το ουσιαστικό, δεν μπορεί να κάνει…

Η πρόσφατη σεισμική δόνηση στην Αθήνα (δείτε ΕΔΩ) που αν και μικρός σε μέγεθος μόλις 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έσπειρε τον φόβο και την αγωνία, είναι η αφορμή να θυμηθούμε ένα άρθρο που γράφτηκε στα έντυπα της Οργάνωσης τον Μαρτύρων του Ιεχωβά και μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς ζώντας σε πολυκατοικίες – κουτιά στην πρωτεύουσα, δυσκολεύουμε κατά πολύ την ασφάλεια μας.

Στις 28 Ιουλίου του 1976, στην ηπειρωτική Κίνα, στην πόλη Τανγκσάν, έγινε η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων αιώνων. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα εκατοντάδες πολυώροφα τούβλινα κτίρια της πόλεως εκτός από τέσσερα έπαθαν ζημιές και πολλά απ’ αυτά κατέρρευσαν πάνω στους κατοίκους που κοιμούνταν. Τραίνα εκτροχιάσθηκαν, γέφυρες λεωφόρων κατέρρευσαν, το νερό και το ηλεκτρικό κόπηκαν και 10.000 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν κάτω από τη γη. Όταν δημοσιεύθηκαν οι επίσημοι αριθμοί των θυμάτων μετά από τρία χρόνια, 242.000 πέθαναν, και 164.000 άλλοι τραυματιστήκαν σοβαρά.

«Το σεισμολογικό τμήμα δεν είχε εκδώσει καμιά προειδοποίηση,» παραδέχθηκαν οι Κινέζοι επίσημοι. Πράγματι, ο μεγάλος σεισμός της Τανγκσάν τούς αιφνιδίασε όλους, επειδή φαινόταν απίθανο να γίνει μεγάλος σεισμός σ’ αυτή την περιοχή.

Ήταν σαν ειρωνεία της τύχης, γιατί αυτός ο σεισμός συνέβη στην Κίνα ένα χρόνο μετά από μια επιτυχή πρόβλεψη σεισμού που είχε σώσει χιλιάδες ζωές. Σε μια προηγούμενη περίπτωση οι Κινέζοι έδειξαν υπαίθριες ταινίες για να κρατήσουν τους ανθρώπους στην περιοχή Χάιτσινγκ έξω τα κρύα βράδια του Φεβρουαρίου μέχρις ότου συνέβη ο σεισμός που είχαν προείπει, ακριβώς όπως τον είχαν υπολογίσει.

Σαν αποτέλεσμα της προρρήσεως για το Χάιτσινγκ, ενθουσιαστικές ειδησεογραφικές πληροφορίες έδωσαν την εντύπωση ότι η πρόβλεψη των σεισμών σύντομα θα γινόταν ρουτίνα όπως και η πρόβλεψη του καιρού. Η καταστροφή της Τανγκσάν, όμως, έδειξε διαφορετικά πράγματα. Προς το παρόν, η απάντηση στο ερώτημα, «Μπορούν οι επιστήμονες να προβλέπουν τους σεισμούς;» είναι, «Μερικές φορές.»

Τι Προξενεί τους Σεισμούς;

Οι προβλέψεις των σεισμών βασίζονται σε διάφορες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες που τους προκαλούν, και οι προβλέψεις διαφέρουν στην ακρίβεια. Όπως υπάρχουν μεγάλοι σεισμοί χωρίς καμιά πρόβλεψη, έτσι υπάρχουν και προβλέψεις που δεν πραγματοποιούνται. Το 1976 ένας Αμερικανός γεωφυσικός, ο Δρ Μπράιαν Μπράντυ, άρχισε να προλέγει έναν πολύ ισχυρό σεισμό για τη Λίμα του Περού. Αργότερα προσδιόρισε την ημερομηνία της συμφοράς στον Αύγουστο περίπου του 1981. Ως τότε κανένας επιστήμονας δεν είχε τολμήσει να προβλέψει από πολύ καιρό πριν την ακριβή τοποθεσία, το χρόνο και το μέγεθος ενός σεισμού. Ο Δρ Μπράντυ δεν έκανε τη πρόβλεψή του δημόσια, αλλά τα νέα αυτά δύσκολα μένουν μυστικά, και όταν μαθεύτηκαν δημιουργήθηκε μεγάλος πανικός στην Περουβιανή πρωτεύουσα. Τον Ιούλιο ο Δρ Μπράντυ ανακάλεσε τη πρόβλεψή του, και ο Αύγουστος ήρθε και πέρασε χωρίς να γίνει κανένας σεισμός.

Εν τω μεταξύ τι γίνεται κάτω από τη γη; Κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σεισμοί γίνονται όταν δημιουργούνται πιέσεις μέσα στη γη, κάνοντας τελικά τα ογκώδη στρώματα των πετρωμάτων να σπάζουν απότομα όπως ένα μολύβι που το λυγίζουμε μέχρι να σπάσει. Μερικές φορές οι πιέσεις φαίνονται να προκαλούνται από τεράστιες «τεκτονικές πλάκες» που πάνω τους κάθονται ήπειροι οι οποίες είτε εισχωρούν η μια στην άλλη είτε προχωρούν από πάνω ή κάτω από την άλλη. Το φημισμένο τεκτονικό ρήγμα Σάν Ανδρέας στη νότια Καλιφόρνια βρίσκεται στα σύνορα δυο τέτοιων πλακών. Άλλες φορές, όμως, οι σεισμοί μπορούν να συμβούν βαθιά μέσα σε μια πλάκα για λόγους που δεν έχουν ακόμη καλά κατανοηθεί, όπως όταν πολύ ισχυροί σεισμοί άλλαξαν την πορεία του Ποταμού Μισισιπή στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες το 1811.

Οι επιστήμονες συχνά μπορούν να πουν πότε δημιουργούνται πιέσεις κάτω από τη γη, αλλ’ αυτό δεν είναι αρκετό σαν πρόβλεψη. Πόσο σκληρά είναι τα πετρώματα σε μια ορισμένη περιοχή; Πόση πίεση μπορούν να ανεχθούν προτού σπάσουν; Θα ελευθερώσουν την πίεση σε πολλά και μικρά σπασίματα σε μια κατακλυσμιαία συντριβή; Η πρόβλεψη του Δρ Μπράντυ για το Περού βασιζόταν στις θεωρίες του σχετικά με το πώς σπάνε οι βράχοι, αλλά αυτές οι θεωρίες είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία.

Είτε γίνει πρόβλεψη είτε όχι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι σεισμοί που γίνονται σε μέρη όπως το Περού είναι πιο σοβαροί, γιατί οι πιέσεις στους υπόγειους βράχους είναι συνεχείς. Αλλά η γνώση αυτή μόνη δεν είναι πολύ βοηθητική. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν πότε, και πού, και πόσος σοβαρός θα είναι ο επόμενος σεισμός. Μπορείτε να τους κατηγορήσετε γι’ αυτό;

Από τις Ακτίνες Λέιζερ στο Γατόψαρο

Αν και απρόσμενη η συμφορά του Τανγκσάν δεν ήρθε εντελώς απροειδοποίητα. Δεκατέσσερις μήνες πριν συμβεί, ένα αστεροσκοπείο της περιοχής «κατέγραψε αυξημένες ανησυχητικές κινήσεις κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος στη γη μέσα από την οποία περνούσε» σύμφωνα με μια είδηση στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Ωστόσο, επειδή δεν είχαν άλλα προειδοποιητικά σημεία, δεν δόθηκε καμιά προειδοποίηση.» Αντίθετα, πριν από το σεισμό του Χάιτσινγκ προηγήθηκαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια, ανάμεσα στα οποία περίεργη ήταν η συμπεριφορά των ζώων, κάτι που οι Κινέζοι παίρνουν στα σοβαρά για να προβλέπουν σεισμούς. Τελικά, πριν από το σεισμό του Χάιτσινγκ συνέβησαν πολλές και μικρές δονήσεις πέρυσι τον Δεκέμβριο και πάλι τις μέρες ακριβώς πριν συμβεί ο σεισμός. Το ανησυχητικό σταμάτημα αυτών των σεισμικών δονήσεων ήταν εκείνο που έπεισε τους επίσημους στις 4 Φεβρουαρίου ότι ένας μεγάλος σεισμός θα γινόταν μέσα σε ώρες.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αναγνωρίζονται τα προειδοποιητικά σημάδια αφού γίνει ο σεισμός. Αλλά για να είμαστε πρακτικοί μόνο οι ασυνήθιστοι εκείνοι σεισμοί που δίνουν άφθονα και εντυπωσιακά προειδοποιητικά σήματα είναι πιθανόν να προβλεφθούν με επιτυχία. «Το πρόβλημα είναι ότι οι προειδοποιήσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες ούτε σε δυο σεισμούς, αναφέρει ένας συγγραφέας, «και τα συμπτώματα μάλιστα αυτά μπορεί να παροδηγήσουν.»

Σαν αποτέλεσμα, μια τρομερή ποικιλία ενδείξεων πιθανού σεισμού ερευνάται εδώ κι εκεί σ’ όλο τον κόσμο. Εδώ αναφέρονται μερικά πράγματα :

Η συμπεριφορά των ζώων: Οι μύθοι ότι το γατόψαρο πηδάει πριν από το σεισμό είναι τόσο κοινοί, που κάποτε πίστευαν ότι «οι σεισμοί γίνονταν επειδή τα γατόψαρα χτυπούν μανιασμένα το νερό σε υπόγεια ποτάμια,» αναφέρει το Σάιενς Νταϊτζέστ. Οι Γιαπωνέζοι έχουν κάνει δοκιμές σε δέκα γατόψαρα του Τόκιο και αναφέρουν ότι «αντιδρούσαν αφύσικα πριν από το 85 τα εκατό των σεισμών που ήταν αρκετά αισθητοί στους ανθρώπους σ’ ένα επτάμηνο πείραμα.» Μήπως τα ψάρια ενοχλούνται από τα «βογκητά» πολύ χαμηλής συχνότητας ή τα «ουρλιαχτά» υψηλής συχνότητας που βγάζουν οι πιεζόμενοι βράχοι προτού σπάσουν κάτω από τη γη; Ίσως. Άλλα ζώα που αναφέρονται ότι φέρονται περίεργα πριν από τους σεισμούς είναι τα φίδια, οι αρουραίοι, οι χήνες, τα γουρούνια, οι αγελάδες και τα σκυλιά, και όλα αυτά ενεργούσαν περίεργα πριν από το σεισμό του Χάιτσινγκ.

Αλλαγές εδάφους: Αυτή η μέθοδος για πρόβλεψη σεισμών φαίνεται πιο «επιστημονική» από την παρατήρηση των ζώων, γιατί σ’ αυτή περιλαμβάνονται πάρα πολλές υπερσύγχρονες συσκευές όπως οι ακτίνες λέιζερ για να καταγράφουν τις αλλαγές στο επίπεδο της γης, και ευαίσθητα όργανα για να ανιχνεύουν και την παραμικρή αλλαγή στην κλίση του εδάφους. Και άλλες συσκευές μελετούν τοπικά μαγνητικά και ελκτικά πεδία. Αν το έδαφος υψώνεται βυθίζεται ή γέρνει, οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβαίνει πολύ κάτω από την επιφάνεια, εκεί που γενικά συμβαίνουν οι σεισμοί. Ο καταπληκτικός τεχνικομηχανικός πολιτισμός, όμως, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η πρόβλεψη των σεισμών είναι καλύτερη. Για χρόνια οι επιστήμονες παρακολουθούν την ύψωση τον εδάφους και την πτώση στην περιοχή Πάλμντεϊλ της Καλιφόρνιας. Κι όμως δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το τι σημαίνουν όλα αυτά.

Αλλαγές στο πηγαδίσιο νερό: Όταν η ροή του νερού σ’ ένα αρτεσιανό πηγάδι στην κεντρική Ασία ελαττώθηκε πολύ, Σοβιετικοί επιστήμονες προείπαν ότι επρόκειτο να γίνει σεισμός. Έξι ώρες αργότερα το πηγάδι στέρεψε τελείως και ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την περιοχή. Μια άλλη πολύ δημοφιλής τεχνική είναι το μέτρημα ραδονίου στο πηγαδίσιο νερό. Το αέριο προέρχεται από άτομα ραδίου που έχουν φύγει από τα πετρώματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια. Αν τα πετρώματα πρόκειται να συντριφτούν από συσσωρευμένη ένταση, στην αρχή παρουσιάζουν μικρά σπασίματα. Το νερό μπορεί να διαποτίσει αυτά τα κομμάτια και ν’ απορροφήσει ραδόνιο.

Προβλήματα Λόγω Μερικής Γνώσεως

Παρ’ όλες τις υποσχόμενες νέες μεθόδους και προτάσεις, όμως, η πρόβλεψη των σεισμών απέχει ακόμη πάρα πολύ για να φτάσει στο επίπεδο της προβλέψεως του καιρού. «Η γνώμη μου είναι ότι τουλάχιστον 10 χρόνια θα περάσουν για να γίνονται οι προβλέψεις με επαρκή εγκυρότητα και συνέπεια και να χρησιμεύουν στο κοινό,» λέγει ο γεωλόγος των ΗΠ Κλάρενς Άλλεν. Λόγω των πολλών κινδύνων που προκαλούνται από τους σεισμούς, πολλοί επιστήμονες αφυπνίζονται ως προς την ευθύνη που έχουν και την ατελή κατάσταση της τέχνης τους.

Μερικοί επιστήμονες φοβούνται ότι κάποια μέρα «θα κοιτάζουν τις πολλές μετρήσεις τους και η πείρα και η διαίσθησή τους θα τους λέει ότι ένας ισχυρός σεισμός επίκειται. Αλλά δεν θα δίνουν καμιά προειδοποίηση που θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές,» αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Γιατί; «Δεν θα έχουν αρκετή πεποίθηση στις αποδείξεις που έχουν στα χέρια τους να δικαιολογήσουν την πρόβλεψη για ένα σεισμό σ’ ένα έθνος όπου μια λανθασμένη πρόβλεψη θα μπορούσε να φέρει πάνω τους επαγγελματικό χλευασμό, δημόσια γελοιοποίηση και εκατοντάδες αγωγές.»

Αυτοί που προβλέπουν τους σεισμούς δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Αν δεν συμβεί ο σεισμός που έχει προβλεφθεί, η ψεύτικη προειδοποίηση θα υπονόμευε τη δημόσια εμπιστοσύνη και έκανε τους ανθρώπους να μην προσέξουν σε μια μετέπειτα προειδοποίηση, με τραγικά αποτελέσματα. Θα μπορούσαν να χάσουν την αξία τους τα οικόπεδα και τα σπίτια και οι επιχειρηματίες για την ανάπτυξη μιας περιοχής θα μπορούσαν μάλιστα να διώξουν δικαστικά τους επιστήμονες. Από την άλλη μεριά, αν αποσιωπηθεί μια πρόβλεψη και συμβεί ο σεισμός, τότε τα θύματα και οι οικογένειές τους θα μπορούσαν να καταφύγουν στο δικαστήριο για αμέλεια.

Το πρόβλημα εδώ ξεπερνάει την ατελή γνώση του ανθρώπου για τους σεισμούς. Αποτελεί το βασικό πρόβλημα της άπληστης κοινωνίας μας που συχνά δίνει προτεραιότητα στην τοπική οικονομία παρά στη διάσωση της ζωής.

Η Πιο Ακριβής Πρόβλεψη Σεισμών

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι εκείνος που ήταν πιο ακριβής στην πρόβλεψη σεισμών δεν είναι γνωστός σαν γεωλόγος. Και όμως, αυτός ο άνθρωπος προείπε ότι μια ορισμένη γενιά θα έβλεπε «έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν, και θέλουσι γείνει πείναι . . . και σεισμοί κατά τόπους,» και όλα αυτά 1.900 χρόνια πριν γίνουν. (Ματθαίος 24:7, 34) Αυτός που προείπε αυτά τα γεγονότα, ο Ιησούς Χριστός, συνέχισε μετά και είπε στους αληθινούς Χριστιανούς ότι εκείνο τον καιρό θα υφίσταντο έντονο διωγμό, ότι η ανομία θα πλήθαινε και ότι η αγάπη θα ψυχραινόταν, και ότι το ευαγγέλιο της βασιλείας του Θεού θα κηρύττετο σ’ όλο τον κόσμο, δίνοντας ελπίδα στον κόσμο που βρίσκεται μέσα στο σκοτάδι.—Εδάφια 9-14.

Ενώ διάφορα χαρακτηριστικά της προφητείας του Ιησού μπορεί να φαίνονται ότι εκπληρώθηκαν σε διαφορετικές περιόδους στο παρελθόν, είναι σημαντικό ότι όλες οι φάσεις της προφητείας του Ιησού συμβαίνουν ταυτόχρονα στον εικοστό αιώνα αρχίζοντας από το 1914, το έτος που άρχισε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Υπολογίζεται ότι ενενήντα εκατομμύρια άνθρωποι ή και περισσότεροι έχουν σκοτωθεί σε πολέμους σ’ αυτό τον αιώνα, και οι ειδικοί πάνω στην παγκόσμια υγεία υπολογίζουν ότι πενήντα εκατομμύρια πεθαίνουν από πείνα κάθε χρόνο. Ο διωγμός στους αληθινούς Χριστιανούς στις φανατικά εθνικιστικές χώρες έχει αποδειχθεί με στοιχεία. Όλες οι χώρες σχεδόν του κόσμου θρηνούν για την αυξανόμενη ανομία.

Και σχετικά με τους σεισμούς; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αιώνας μας είδε τους περισσότερους καταστροφικούς σεισμούς από οποιονδήποτε άλλο. Από τότε που έδωσε ο Ιησούς την προφητεία του μέχρι το 1914, η ιστορία αναφέρει πέντε σεισμούς που ο καθένας στοίχισε το θάνατο 100.000 ή και περισσότερων ανθρώπων. Στην περίοδο από το 1914 το λιγότερο έγιναν τέσσερις φορές περισσότεροι τέτοιοι υπερσεισμοί—στην Κίνα το 1920, στο Τόκιο το 1923, στην Κίνα το 1927, και φυσικά, στην Τανγκσάν το 1976. Είναι αλήθεια ότι αυτή η γενεά έχει δει όχι μόνο σεισμούς αλλά ‘μεγάλους σεισμούς,’ όπως αναφέρει το ευαγγέλιον του Λουκά.—Λουκάς 21:11.

Κανένας επιστήμονας, ούτε και αν ήταν εφοδιασμένος με τις καλύτερες θεωρίες, συσκευές και σεισμογράφους, θα ονειρευόταν να προείπει μια απότομη αύξηση σε πολύ καταστροφικούς σεισμούς μετά από 1.900 χρόνια. Πώς το έκανε αυτό ο Ιησούς; «Απ’ εμαυτού δεν λαλώ,» είπε ο Ιησούς, «αλλ’ ο Πατήρ ο μένων εν εμοί αυτός εκτελεί τα έργα.» (Ιωάννης 14:10) Οι προρρήσεις του Ιησού δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιας εκπαιδεύσεως στη γεωλογία αλλά τις εμπνεύσθηκε από τον ουράνιο Πατέρα του, τον Ιεχωβά Θεό. Σε αντίθεση με τις εικασίες των επιστημόνων, οι προρρήσεις του Θεού για το μέλλον αποδεικνύονται πάντα αληθινές!

Αν ζείτε σε μια περιοχή σεισμογενή, να θυμόσαστε—

Πριν από το σεισμό

● Ελέγξτε το σπίτι σας για κινδύνους από το σεισμό. Έχετε καλά στερεωμένους τους θερμοσίφωνες, βάλτε τα βαριά αντικείμενα στο πάτωμα ή σε χαμηλότερα ράφια. Στηρίξτε ή στερεώστε τα ράφια και τα υψηλά βαριά αντικείμενα.

● Ακολουθήστε τους κανόνες οικογενειακής προστασίας. Διδάξτε τα μέλη της οικογένειας πώς να κλείνουν το ρεύμα, το γκάζι και το νερό.

● Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό πυροσβεστήρα και, κουτί πρώτων βοηθειών.

● Έχετε ένα τρανζίστορ κοντά σας με καινούργιες μπαταρίες.

Στη διάρκεια του σεισμού

● Συγκεντρωθείτε στο να παραμείνετε ήρεμοι. Να θυμάστε ότι θα διαρκέσει μόνο ένα λεπτό ή περίπου τόσο.

● Κλείστε τις θερμάστρες, τις κουζίνες και το θερμοσίφωνα.

● Σταθείτε κάτω από μια ανοιχτή πόρτα ή μπείτε κάτω από ένα τραπέζι ή γραφείο.

● Μείνετε μακριά από παράθυρα, καθρέφτες και καμινάδες. Μην τρέξετε έξω όπου μπορεί να χτυπήσετε από προσόψεις, κεραμίδια, κλπ., που θα πέφτουν.

● Αν είστε έξω, φυλαχτείτε από τα στενά δρομάκια, τους τοίχους, τους στύλους του ηλεκτρικού, κλπ. Προσπαθήστε να βγείτε σε ανοιχτή περιοχή.

● Αποφύγετε τους ανελκυστήρες.

Μετά τον σεισμό

● Ελέγξτε για τυχόν τραυματισμούς και πυρκαγιές. Σβήστε αμέσως τις πυρκαγιές.

● Ελέγξτε για διαρροές γκαζιού ή βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Κλείστε το γενικό του γκαζιού ή του ηλεκτρικού αν αυτό είναι απαραίτητο.

● Ακούστε τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο. Μη χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αν δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

● Μην χάνετε άσκοπες βόλτες.

● Ετοιμαστείτε για μετασεισμικές δονήσεις.

  • *** g82 8/12 σ. 13-16 Μπορούν οι Σεισμοί να Προλεχθούν; ***

«Εξαρτάται η Ευτυχία από το Γάμο;» Προβληματισμοί για νέους ή για κάπως μεγαλύτερους

iraklio3.2017
Μέρες που είναι, ας πάμε μια βόλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί στην πλατεία με τα Λιοντάρια. Ένα κομβικό σημείο, πέρασμα για όσους κινούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κρήτης. Ποιος δεν έχει κατέβει για δουλειές ή για οτιδήποτε άλλο στο κέντρο και δεν έχει περάσει από εκεί;

iraklio2.2017
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου είναι ιστορική βιβλιοθήκη στην Κρήτη. Κύριος σκοπός της είναι να παρέχει σημαντικές συλλογές, χρήσιμες για τους χρήστες της καθώς και υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που θα εξυπηρετούν της πληροφοριακές τους ανάγκες και θα προωθούν την μόρφωση και την ενημέρωση.

iraklio1.2017
Τα Λιοντάρια στο Ηράκλειο είναι η πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό. Η Κρήνη Μοροζίνι βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο του Ηρακλείου, αλλά για τους Ηρακλειώτες η ονομασία αυτή είναι άγνωστη και συνήθως αναφέρονται σε αυτή σαν την Πλατεία Λιονταριών ή για συντομία, Λιοντάρια.

▪ Διδάσκει η Αγία Γραφή ότι πρέπει να είστε παντρεμένοι για να νιώθετε ικανοποίηση και ευτυχία; Εκ πρώτης όψεως, ίσως φαίνεται ότι ο Λόγος του Θεού υποστηρίζει αυτή την άποψη. Γιατί;

Σύμφωνα με την αφήγηση της Γένεσης, ο Θεός είδε ότι “δεν ήταν καλό” να παραμένει ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ, μόνος του. Γι’ αυτό, έπλασε την Εύα ως «συμπλήρωμά του». (Γένεση 2:18) «Συμπλήρωμα» είναι αυτό που καθιστά κάτι πλήρες. Από το συγκεκριμένο εδάφιο, ίσως συμπεράνουμε ότι ένα άτομο είναι πλήρες μόνο αν είναι παντρεμένο. Επιπρόσθετα, αρκετές Γραφικές αφηγήσεις παρουσιάζουν το γάμο ως πηγή ευλογιών και χαράς. Μια από αυτές είναι η ιστορία της Ρουθ.

Ωστόσο, έχουν όντως σκοπό τέτοιες αφηγήσεις να μας διδάξουν ότι οι Χριστιανοί σήμερα θα είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι ή πλήρεις μόνο αν παντρευτούν και αποκτήσουν παιδιά; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο πιο πλήρης και ικανοποιημένος άνθρωπος που έζησε ποτέ ήταν ο Ιησούς Χριστός. Εντούτοις, παρέμεινε άγαμος μέχρι το θάνατό του. Ο Ιησούς, ο σοφότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ, αποτελούσε επίσης τέλεια αντανάκλαση «του ευτυχισμένου Θεού», του Ιεχωβά. (1 Τιμόθεο 1:11· Ιωάννης 14:9) Ο Ιησούς αποκάλυψε τι χρειάζεται για να είναι κάποιος ευτυχισμένος σε αυτόν τον κόσμο. (Ματθαίος 5:1-12) Ωστόσο, δεν ανέφερε πουθενά το γάμο.

Μήπως, λοιπόν, η Γραφή αντιφάσκει σε αυτό το ζήτημα; Σε καμία περίπτωση. Πρέπει να δούμε το γάμο υπό το πρίσμα του σκοπού του Ιεχωβά. Μολονότι σχεδίασε το γάμο για να έχουν οι άνθρωποι χαρά, σεξουαλικές σχέσεις και παρηγοριά, ο θεσμός αυτός έχει παίξει κατά καιρούς και σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση συγκεκριμένων πτυχών του θελήματός του. Λόγου χάρη, ο σκοπός του Θεού για τον Αδάμ και την Εύα ήταν “να είναι καρποφόροι και να πληθυνθούν και να γεμίσουν τη γη”. (Γένεση 1:28) Ούτε ο Αδάμ μπορούσε να εκπληρώσει το δηλωμένο σκοπό του Θεού μόνος του ούτε η Εύα. Ο καθένας χρειαζόταν τον άλλον, και ο καθένας συμπλήρωνε τον άλλον κατά μία ιδιαίτερη έννοια.

Παρόμοια, ο Ιεχωβά είχε υπόψη του συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά το γάμο και την οικογενειακή ζωή ενόσω πολιτευόταν με το επίγειο έθνος του Ισραήλ. Ήθελε να είναι το έθνος του πολυπληθές ώστε να μην τους αφανίσουν οι εχθροί τους. Επίσης, σκοπός του ήταν να έρθει μέσω της φυλής του Ιούδα ο Μεσσίας, ο οποίος θα έσωζε την πιστή ανθρωπότητα από τις συνέπειες της αμαρτίας και του θανάτου. (Γένεση 49:10) Συνεπώς, οι πιστές Ισραηλίτισσες θεωρούσαν ιδιαίτερο προνόμιο το να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, ενώ το αντίθετο ήταν αιτία ντροπής και λύπης.

Τι θα πούμε, όμως, για τους Χριστιανούς που ζουν σήμερα σε αυτόν τον κατάμεστο πλανήτη; Είναι άραγε υποχρεωμένοι να παντρεύονται και να αναπαράγονται λόγω της αρχαίας εντολής του Θεού: «Να γεμίσετε τη γη»; Όχι. (Ματθαίος 19:10-12) Ούτε χρειάζεται πλέον να προστατεύει και να διασφαλίζει ο Θεός τη γενεαλογική γραμμή του Μεσσία ή να περιφρουρεί το έθνος στο οποίο θα γεννιόταν αυτός ο Σωτήρας. Πώς πρέπει, λοιπόν, να βλέπουν οι Χριστιανοί το γάμο και την αγαμία;

Στην ουσία, και τα δύο μπορούν να θεωρηθούν δώρα από τον Θεό. Θα συμφωνείτε ότι ένα δώρο που ταιριάζει απόλυτα σε κάποιον ίσως δεν ταιριάζει σε έναν άλλον. Ο γάμος είναι ιερή διευθέτηση η οποία μπορεί να προσφέρει αγάπη, συντροφικότητα, καθώς και σταθερό θεμέλιο για την ανατροφή παιδιών. Ταυτόχρονα, η Γραφή επισημαίνει ρεαλιστικά ότι όσοι παντρεύονται σε αυτόν τον ατελή κόσμο θα αντιμετωπίσουν επίσης προβλήματα, ή αλλιώς «θλίψη στη σάρκα τους». Όσο για την αγαμία, ο Ιεχωβά δεν τη θεωρεί αιτία ντροπής ή λύπης. Αντίθετα, ο Λόγος του αναφέρει ότι η αγαμία έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έναντι του γάμου.—1 Κορινθίους 7:28, 32-35.

Συνεπώς, η Γραφή παρουσιάζει ισορροπημένη άποψη για το γάμο και την αγαμία. Ο Ιεχωβά, ο Πρωτουργός του γάμου και της οικογένειας, θέλει να είναι ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι όλοι οι υπηρέτες του — άγαμοι ή παντρεμένοι.
  • w12 1/10 σ. 25

Μια επιστολή – πρότυπο για να προωθήσουμε το περιοδικό του ΞΥΠΝΑ Δεκεμβρίου 2017

 xipna6.2017
Όλο τον Δεκέμβριο προωθούμε στους ανθρώπους αυτό το περιοδικό, ΞΥΠΝΑ. Φυσικά η οργάνωση μας έχει εξοπλίσει με τον καλύτερο τρόπο για την παρουσίαση του, αλλά δεν είναι καθόλου κακό να βλέπαμε πώς το κάνουν αυτό, έμπειροι αδελφοί μας.

epistoles.4jpgΔείτε πώς το κάνει αυτό ο Βασίλης Δεδότσης, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, και μάλιστα με αφορμή την εκστρατεία για την επίδοση του ειδικού τεύχους του ΞΥΠΝΑ, μας δίνει μια επιστολή που μπορεί να συνοδεύει το έντυπο, εφόσον αποφασίσουμε να επιδώσουμε αυτό το ειδικό ΞΥΠΝΑ σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες του τομέα μας.

Ας το δούμε και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

"ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ;"

"Καθώς η ανθρωπότητα ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να γιορτάσει και να ευχηθεί και πάλι το .....ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ, υποκινούμαι, ως λογικά σκεπτόμενο άτομο, να εκφράσω με ειλικρίνεια κάποιες σκέψεις.

Ως αφετηρία, θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Αυστριακού καθηγητή και φιλόσοφου στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, του κ. Πολ Καρλ Φεγεράμπεντ:

"Έτσι θα ήθελα να γίνει: η αγάπη και όχι η διάνοια να επιζήσει".

Πραγματικά, παρατηρώντας με φρίκη και δέος, τα όσα συμβαίνουν και συνέβησαν στη διάρκεια του 2017, τόσο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, σίγουρα αναρωτιόμαστε, ποιο είναι το βήμα που πρέπει να γίνει, για να μπορούμε να ελέγξουμε αυτό που πάει να μας καταστρέψει, ναι, τον ίδιο τον άνθρωπο, που απειλεί να εξαφανίσει το είδος του;

Σε αρμονία με αυτές τις σκέψεις, θυμήθηκα τα σχόλια του τ. Προέδρου κ. Ομπάμα, όταν επισκέφθηκε την Χιροσίμα τον Αύγουστο του 2016:

"Η επιστήμη, μας επιτρέπει να επικοινωνούμε πέρα από τους ωκεανούς, να πετάμε στα σύννεφα και στο διάστημα, να γιατρεύουμε επιδημίες. Αλλά η ίδια η επιστήμη, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ανίκητη δολοφονική μηχανή!  Ναι, η Χιροσίμα μας το θυμίζει αυτό. Οι σύγχρονοι πόλεμοι μας διδάσκουν αυτή την σκληρή πραγματικότητα."

Τα σχόλια αυτά, μου φέρνουν στο νου το τραγούδι του Κώστα Χατζή:

" Τι λαμπρός πολιτισμός και τι εποχή που ζούμε,

Όπου πας ηλεκτρισμός, μα το φως δεν βλέπω πού ναι.

Μες στο σπίτι μοναξιά, έξω ερημιά θανάτου,

ο καθένας συζητά μόνο με τα βάσανά του.

SOS, SOS, SOS,

πνίγομαι, πνίγομαι στ αλήθεια,

SOS, SOS, SOS,

προς τον κοντινότερο άνθρωπο βοήθεια!"

Με τις ευχές μου για ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο, χαρούμενο, ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον, όπως αυτό επιφυλάσσει και προλέγει η Αγία Γραφή, ελπίζω ότι το συγκεκριμένο ειδικό τεύχος του ΞΥΠΝΑ (Δεκέμβριος 2017), με το τόσο αφυπνιστικό και επίκαιρο ερώτημα, «Είναι ο Κόσμος Εκτός Ελέγχου;», σίγουρα δίνει ειλικρινείς και αξιόπιστες απαντήσεις στα φλέγοντα και ακανθώδη ερωτήματα των καιρών μας."

Βασίλης Δεδότσης (ερευνητής και μελετητής των Γραφών)

Ο αδελφός μας, έκανε το καλύτερο που μπορούσε και μας έδωσε το υπόδειγμα. Εμείς; Ερώτημα που μάλλον πρέπει να απαντηθεί προσωπικά από τον καθένα που διαβάζει αυτό το κομμάτι. Ευκαιρία να το αποδείξουμε στην πράξη...

Ένα ερώτημα που ακούμε συχνά: «Ευθύνεται άραγε ο Θεός για τις φυσικές καταστροφές;»

fisikes.katastrofes2
Στους ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους για να περιγράψουν μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Και συχνά βλέπεις με τεράστια γράμματα ΓΙΑΤΙ ΘΕΕ ΜΟΥ. Είναι η λάθος στιγμή που επικαλούνται τον Θεό, απλά για να του αποδώσουν ευθύνες…
fisikes.katastrofes1

«Ο ΘΕΟΣ είναι αγάπη», αναφέρει η Αγία Γραφή. (1 Ιωάννη 4:8) Επίσης, είναι δίκαιος και ελεήμων. «Ο Βράχος—οι ενέργειές του είναι τέλειες, διότι όλες οι οδοί του είναι δικαιοσύνη. Θεός πιστότητας, στον οποίο δεν υπάρχει αδικία· δίκαιος και ευθύς είναι αυτός».—Δευτερονόμιο 32:4.

fisikes.katastrofes3
grapsimoΩς Δημιουργός, ο Ιεχωβά Θεός έχει την ικανότητα να προβλέπει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη, και έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει. Λαβαίνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, καθώς και τις ιδιότητες του Θεού όπως αποκαλύπτονται στην Αγία Γραφή, πολλοί ρωτούν δικαιολογημένα: «Γιατί επιτρέπει ο Θεός να συμβαίνουν φυσικές καταστροφές;» Όπως έχουν διαπιστώσει εκατομμύρια άτομα που επιζητούν ειλικρινά να μάθουν, ο ίδιος ο Θεός έχει δώσει την πιο λογική απάντηση στο γραπτό του Λόγο. (2 Τιμόθεο 3:16) Παρακαλούμε εξετάστε τα ακόλουθα.

Απέρριψαν την Αγάπη του Θεού

Η Γραφή μάς λέει ότι ο Θεός έδωσε στους πρώτους μας γονείς όλα όσα χρειάζονταν για να απολαμβάνουν ευτυχισμένη και ασφαλή ζωή. Επιπλέον, καθώς εκείνοι και οι απόγονοί τους θα υπάκουαν στην εντολή που είχε δώσει ο Θεός να “είναι καρποφόροι και να πληθυνθούν και να γεμίσουν τη γη”, η αυξανόμενη ανθρώπινη οικογένεια θα μπορούσε να βασίζεται στη συνεχή φροντίδα του Θεού. —Γένεση 1:28.

Δυστυχώς, όμως, ο Αδάμ και η Εύα έστρεψαν εσκεμμένα τα νώτα τους στον Δημιουργό τους παρακούοντάς τον θεληματικά και επιλέγοντας ανεξάρτητη πορεία από εκείνον. (Γένεση 1:28· 3:1-6) Η συντριπτική πλειονότητα των απογόνων τους έχει ακολουθήσει τα βήματά τους. (Γένεση 6:5, 6, 11, 12) Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι ως σύνολο έχουν επιλέξει να εξουσιάζουν τον εαυτό τους και το σπίτι τους, τη γη, χωρίς καμία καθοδηγία από τον Θεό. Ο Ιεχωβά, ως Θεός αγάπης ο οποίος σέβεται την αρχή της ελεύθερης βούλησης, δεν επιβάλλει την κυριαρχία του στους ανθρώπους, ακόμη και αν η πορεία τους οδηγεί σε βλάβη.

Εντούτοις, ο Ιεχωβά δεν εγκατέλειψε την ανθρώπινη οικογένεια. Μέχρι σήμερα «αυτός κάνει τον ήλιο του να ανατέλλει σε πονηρούς και αγαθούς και φέρνει βροχή σε δικαίους και αδίκους». (Ματθαίος 5:45) Επίσης, ο Θεός έδωσε στην ανθρωπότητα την ικανότητα να μαθαίνει σχετικά με τη γη και τους κύκλους της, και λίγο πολύ αυτή η γνώση έχει παράσχει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προβλέπουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλους ενδεχόμενους κινδύνους, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει επίσης σε ποια μέρη της γης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εκδηλωθούν ακραία σεισμικά ή ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Σε μερικές χώρες αυτή η γνώση έχει συμβάλει στο να σωθούν ζωές μέσω ενημέρωσης καθώς και μέσω ανάπτυξης καλύτερων κατασκευαστικών μεθόδων και συστημάτων προειδοποίησης. Ωστόσο, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που αναφέρονται ετησίως αυξάνεται σταθερά. Οι λόγοι είναι πολλοί και περίπλοκοι.

Διαβίωση σε Περιοχές Υψηλού Κινδύνου

Η σοβαρότητα μιας καταστροφής δεν σχετίζεται πάντα με την ένταση των φυσικών δυνάμεων που περιλαμβάνονται. Η συγκέντρωση ανθρώπων στην πληγείσα περιοχή έχει συνήθως μεγαλύτερη σημασία. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα, σε περισσότερες από 160 χώρες, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο θανάτου εξαιτίας φυσικών καταστροφών. «Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε [κίνδυνο], προκαλείται καταστροφή από κάτι που πριν ήταν απλώς φυσικό φαινόμενο», λέει ο επιστήμονας Κλάους Τζέικοπ του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι η ραγδαία, χωρίς προγραμματισμό αστικοποίηση, η αποψίλωση των δασών και η εκτεταμένη χρήση τσιμέντου που καλύπτει έδαφος το οποίο φυσιολογικά θα απορροφούσε τα νερά της βροχής. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές κατολισθήσεις λάσπης και εκτεταμένες πλημμύρες.

Ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί επίσης να μετατρέψει έναν σεισμό σε μεγάλη καταστροφή, επειδή δεν είναι το κρουστικό κύμα ενέργειας αυτό που προξενεί τους περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς αλλά τα κτίρια που καταρρέουν. Δικαιολογημένα, οι σεισμολόγοι λένε: «Οι σεισμοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Τα κτίρια σκοτώνουν ανθρώπους».

Η πολιτική ανεπάρκεια μπορεί να συμβάλει στον αριθμό των θανάτων. Σε μια χώρα της Νότιας Αμερικής, οι σεισμοί έχουν ισοπεδώσει την πρωτεύουσα τρεις φορές στα προηγούμενα 400 χρόνια. Από τον τελευταίο σεισμό δε, ο οποίος έλαβε χώρα το 1967, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε φτάνοντας τα πέντε εκατομμύρια. «Αλλά οι πολεοδομικοί κανονισμοί που θα μπορούσαν να προστατέψουν τον πληθυσμό είτε δεν υπάρχουν είτε δεν επιβάλλονται», αναφέρει το περιοδικό «Νέος Επιστήμονας» (New Scientist).

Η τελευταία δήλωση εφαρμόζεται κατάλληλα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, η οποία ήταν χτισμένη σε χαμηλό υψόμετρο, σε μια περιοχή ευάλωτη στις πλημμύρες. Παρά την ύπαρξη φραγμάτων και αντλιών, η καταστροφή για την οποία πολλοί ανησυχούσαν συνέβη τελικά το 2005 όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε την περιοχή. «Μακρόχρονες προειδοποιήσεις» είτε αγνοήθηκαν είτε «έτυχαν “χλιαρής” αντιμετώπισης», ανέφερε ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «Οι ΗΠΑ Σήμερα» (USA Today).

Παρόμοια στάση εκδηλώνεται απέναντι στο φαινόμενο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, γεγονός που, όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, μπορεί να εντείνει καταστροφές που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα και να ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας. Ασφαλώς, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες — πράγματα για τα οποία δεν είναι υπεύθυνος ο Θεός. Αυτοί οι ανθρώπινοι παράγοντες φέρνουν στο νου τη Γραφική αλήθεια που λέει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί «να κατευθύνει το βήμα του». (Ιερεμίας 10:23) Ένα ακόμη ανθρώπινο στοιχείο είναι η στάση του κόσμου απέναντι στις προειδοποιήσεις — τόσο της φύσης όσο και των αρχών.

Μάθετε να Αναγνωρίζετε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Εξαρχής πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να πλήξουν χωρίς προειδοποίηση. «Καιρός και απρόβλεπτη περίσταση [μας] βρίσκουν όλους», αναφέρει το εδάφιο Εκκλησιαστής 9:11. Συνήθως, όμως, υπάρχει κάποια ένδειξη —είτε από τη φύση είτε από τις αρχές— ότι επίκειται συμφορά. Επομένως, όταν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα σημάδια, μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές που έχουν για επιβίωση.

Όταν το νησί Σιμελούε της Ινδονησίας πλήγηκε από τσουνάμι το 2004, πέθαναν εφτά άνθρωποι σε πληθυσμό πολλών χιλιάδων. Γνωρίζοντας πως πριν από ένα τσουνάμι μπορεί να εμφανιστεί αφύσικη άμπωτη, οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή όταν η θάλασσα υποχώρησε. Παρόμοια, άνθρωποι έχουν γλιτώσει από βίαιες θύελλες και ηφαιστειακές εκρήξεις δίνοντας προσοχή στις προειδοποιήσεις. Επειδή οι προειδοποιήσεις της φύσης μερικές φορές προηγούνται των προειδοποιήσεων από τις αρχές, είναι σοφό να είστε εξοικειωμένοι και με τις δύο μορφές προειδοποιήσεων, ιδιαίτερα αν ζείτε σε περιοχή η οποία διατρέχει κίνδυνο καταστροφών.

Δυστυχώς, όμως, «οι άνθρωποι έχουν την τάση να αρνούνται την ύπαρξη κινδύνου ακόμη και όταν αυτός είναι ολοφάνερος», είπε κάποιος ηφαιστειολόγος. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι λανθασμένοι συναγερμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο ή εκεί όπου έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που συνέβη η τελευταία καταστροφή. Μερικές φορές δε, οι άνθρωποι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, ακόμη και αν βρίσκονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο με την καταστροφή.

Σε πολλές περιοχές οι άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί ώστε δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερο μέρος. Αλλά η πραγματικότητα της φτώχειας, αντί να αντικατοπτρίζει κάποια αποτυχία από μέρους του Δημιουργού μας, τονίζει την ανθρώπινη ανεπάρκεια. Οι κυβερνήσεις, λόγου χάρη, διαθέτουν συχνά τεράστια χρηματικά ποσά για εξοπλισμούς αλλά κάνουν λίγα πράγματα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Εντούτοις, για τους περισσότερους ανθρώπους υπάρχει σε κάποιον βαθμό διαθέσιμη βοήθεια, ανεξάρτητα από το ποια μπορεί να είναι η κατάστασή τους. Πώς συμβαίνει αυτό; Ο Θεός, μέσω του γραπτού του Λόγου, της Αγίας Γραφής, μας έχει δώσει πολλές θαυμάσιες αρχές οι οποίες, όταν εφαρμόζονται, μπορούν να σώσουν ζωές.

Ζωοσωτήριες Αρχές

Μην υποβάλλετε τον Θεό σε δοκιμή. «Δεν πρέπει να υποβάλλετε τον Ιεχωβά τον Θεό σας σε δοκιμή», αναφέρει το εδάφιο Δευτερονόμιο 6:16. Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν υιοθετούν δεισιδαιμονική άποψη για τη ζωή, πιστεύοντας ότι ο Θεός θα τους προστατεύει πάντοτε από σωματική βλάβη. Γι’ αυτό, όταν απειλεί ο κίνδυνος, ακολουθούν τη θεόπνευστη συμβουλή: «Οξυδερκής είναι αυτός που βλέπει τη συμφορά και κρύβεται, αλλά οι άπειροι προχωρούν και πρέπει να υποστούν την ποινή». —Παροιμίες 22:3.

Να θεωρείτε τη ζωή πολυτιμότερη από τα υλικά αποκτήματα. «Ακόμη και όταν έχει κανείς αφθονία, η ζωή του δεν είναι αποτέλεσμα των υπαρχόντων του». (Λουκάς 12:15) Ναι, τα υλικά πράγματα έχουν κάποια αξία, αλλά δεν έχουν αξία για τους νεκρούς. Επομένως, εκείνοι που αγαπούν τη ζωή και θεωρούν πολύτιμο το προνόμιο να υπηρετούν τον Θεό δεν διακινδυνεύουν άσκοπα προκειμένου να προστατέψουν την περιουσία τους. —Ψαλμός 115:17.

Το 2004, ο Ταντάσι, ο οποίος ζει στην Ιαπωνία, εγκατέλειψε αμέσως το σπίτι του όταν έγινε σεισμός και προτού δώσουν οδηγίες οι αρχές. Η ζωή του ήταν σημαντικότερη για εκείνον από το σπίτι του και τα υπάρχοντά του. Ο Ακίρα, ο οποίος ζει στην ίδια περιοχή, έγραψε ότι «το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται, όχι από τις υλικές απώλειες, αλλά από τη στάση του ατόμου. Θεώρησα αυτή την καταστροφή καλή ευκαιρία προκειμένου να απλοποιήσω τη ζωή μου».

Να δίνετε προσοχή στις προειδοποιήσεις των αρχών. “Να υποτάσσεστε στις ανώτερες εξουσίες”. (Ρωμαίους 13:1) Όταν οι αρχές διατάζουν να εκκενώσετε κάποιον χώρο ή να ακολουθήσετε μια άλλη διαδικασία για την ασφάλειά σας, είναι σοφό να υπακούσετε. Ο Ταντάσι παρέμεινε μακριά από την επικίνδυνη ζώνη υπακούοντας σε μια εντολή για εκκένωση της περιοχής και έτσι απέφυγε τον τραυματισμό ή το θάνατο εξαιτίας μετασεισμών.

Όταν δεν δίνονται προειδοποιήσεις από τις αρχές για μια επαπειλούμενη καταστροφή, οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πότε και πώς θα αντιδράσουν, λαβαίνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Σε μερικές περιοχές, οι τοπικές αρχές μπορεί να προσφέρουν χρήσιμες οδηγίες για επιβίωση από κάποια καταστροφή. Αν υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες πληροφορίες στην περιοχή σας, έχετε εξοικειωθεί με αυτές; Επίσης, τις έχετε συζητήσει με την οικογένειά σας; Σε πολλά μέρη του κόσμου, υπό την καθοδηγία του τοπικού γραφείου τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι εκκλησίες των Μαρτύρων έχουν ορίσει ποιες διαδικασίες θα ακολουθούνται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν επαπειλείται καταστροφή ή όταν αυτή συμβαίνει, και τέτοιες διαδικασίες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμες.

Να εκδηλώνετε Χριστιανική αγάπη. «Σας δίνω μια καινούρια εντολή», είπε ο Ιησούς, «να αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα». (Ιωάννης 13:34) Εκείνοι που εκδηλώνουν αυτοθυσιαστική, χριστοειδή αγάπη κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να βοηθούν ο ένας τον άλλον να προετοιμαστούν για μια φυσική καταστροφή ή να επιβιώσουν από αυτήν. Πρεσβύτεροι ανάμεσα στους Μάρτυρες του Ιεχωβά εργάζονται ακούραστα για να έρθουν σε επαφή με όλα τα μέλη της εκκλησίας ώστε να βεβαιωθούν ότι αυτά είναι ασφαλή ή ότι μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Επίσης, οι πρεσβύτεροι ελέγχουν αν έχουν όλοι τα αναγκαία της ζωής, όπως καθαρό, πόσιμο νερό, τροφή, ρουχισμό και απαραίτητα φάρμακα. Στο μεταξύ, οικογένειες Μαρτύρων σε ασφαλείς περιοχές ανοίγουν τα σπίτια τους σε αδελφούς τους που εγκατέλειψαν τα δικά τους σπίτια. Τέτοια αγάπη είναι αληθινά «τέλειος δεσμός ενότητας». —Κολοσσαείς 3:14.

Θα επιδεινωθούν άραγε οι φυσικές καταστροφές, όπως προβλέπουν κάποιοι; Ίσως, αλλά μόνο για λίγο καιρό. Γιατί; Επειδή η τραγική εποχή της ανεξαρτησίας της ανθρωπότητας από τον Θεό πρόκειται να τερματιστεί σύντομα. Έπειτα από αυτό, ολόκληρη η γη και όλοι οι κάτοικοί της θα βρίσκονται πλήρως υπό τη στοργική κυριαρχία του Ιεχωβά, με θαυμάσια αποτελέσματα.

[Υποσημειώσεις]

Οι σεισμοί, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και ούτω καθεξής δεν είναι αυτά καθαυτά καταστροφές. Γίνονται φυσικές καταστροφές μόνο όταν επηρεάζουν δυσμενώς τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Για πιο λεπτομερή εξέταση του γιατί επιτρέπει ο Θεός προσωρινά τα παθήματα και το κακό, παρακαλούμε δείτε τη σειρά άρθρων με θέμα «“Γιατί;”— Απάντηση στη Δυσκολότερη Ερώτηση», στο τεύχος του Νοεμβρίου 2006 αυτού του περιοδικού, καθώς και το κεφάλαιο 11 του βιβλίου «Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;» που είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ;

Το Γραφείο της Πόλης της Νέας Υόρκης για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών συστήνει στις οικογένειες να κάνουν σχέδια για την εκκένωση του σπιτιού έχοντας έτοιμο ένα «σακίδιο με είδη πρώτης ανάγκης» —ένα ανθεκτικό σακίδιο που θα βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο και θα μεταφέρεται εύκολα, το οποίο θα περιέχει σημαντικά είδη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

▪ Αντίγραφα σημαντικών εγγράφων σε αδιάβροχη συσκευασία

▪ Επιπλέον κλειδιά αυτοκινήτου και σπιτιού

▪ Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς και μετρητά

▪ Εμφιαλωμένο νερό και τροφές που δεν αλλοιώνονται

▪ Φακός(-οί), ραδιόφωνο AM/FM, κινητό τηλέφωνο (αν έχετε), επιπλέον μπαταρίες

▪ Φάρμακα για μία τουλάχιστον εβδομάδα, κατάλογος δοσολογιών, ιατρικές συνταγές, καθώς και ονόματα και τηλέφωνα γιατρών. (Φροντίστε να αντικαθιστάτε τα φάρμακα προτού λήξουν)

▪ Κουτί πρώτων βοηθειών

▪ Ανθεκτικά, άνετα παπούτσια και αδιάβροχα ρούχα

▪ Πληροφορίες για το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα μέλη του σπιτικού σας και το πού θα συναντηθούν, καθώς και χάρτη της περιοχής

▪ Προμήθειες για τη φροντίδα των παιδιών

[Υποσημείωση]

Αν και τα παραπάνω βασίζονται στον επίσημο κατάλογο, περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές. Ίσως στην περίπτωσή σας ή στο μέρος όπου ζείτε εσείς να μην εφαρμόζονται όλα τα σημεία του καταλόγου και πιθανόν να πρέπει να προσθέσετε κάποια άλλα. Λόγου χάρη, οι ηλικιωμένοι και οι ανάπηροι έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες.

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΞΥΠΝΑ τ. 9/07

«Εσείς Συνιστάτε τον Εαυτό σας στους Άλλους;» Ένα ερώτημα για τον εαυτό μας…

sinelefsi. peri.1.2017
Είναι κάτι που θα έχετε παρατηρήσει ότι συμβαίνει έξω στον κόσμο… Ο εγωισμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος, σ’ αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο. Μερικοί μάλιστα έχουν τόση μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, ώστε νομίζουν ότι αποτελούν το… κέντρο της γης. Κι .όμως η ταπεινοφροσύνη είναι ότι καλύτερο συνίσταται ότι μας ωφελεί…

“Δεν με ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι!” Σε μια στιγμή θυμού ή απογοήτευσης, μπορεί να πιάσατε τον εαυτό σας να κάνει αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση. Αλλά μόλις καταλαγιάσει η κρίση «γενναιότητας», ίσως αρχίζετε να νιώθετε ανησυχία. Γιατί; Επειδή οι περισσότεροι όντως ενδιαφερόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς.

Πράγματι, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα αισθήματα των άλλων. Ιδιαίτερα εμείς ως Χριστιανοί, χειροτονημένοι διάκονοι του Ιεχωβά Θεού, πρέπει να δείχνουμε κατάλληλο ενδιαφέρον για το πώς μας θεωρούν οι άλλοι. Όπως και να ’χει, εμείς είμαστε «θεατρικό θέαμα στον κόσμο». (1 Κορινθίους 4:9) Στα εδάφια 2 Κορινθίους 6:3, 4 διαβάζουμε μια ωφέλιμη συμβουλή από τον απόστολο Παύλο: «Με κανέναν τρόπο δεν δίνουμε οποιαδήποτε αιτία για πρόσκομμα, για να μη δοθεί μομφή στη διακονία μας· αλλά με κάθε τρόπο συνιστούμε τους εαυτούς μας ως διακόνους του Θεού».

Τι σημαίνει, όμως, το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους; Μήπως σημαίνει να αυτοπροωθούμαστε ή να εφιστούμε με ακατάλληλο τρόπο την προσοχή στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας; Όχι. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, είναι να εφαρμόζουμε τα λόγια του εδαφίου 1 Πέτρου 2:12: «Να διατηρείτε καλή τη διαγωγή σας ανάμεσα στα έθνη, ώστε . . . να δοξάσουν τον Θεό, ως αποτέλεσμα των καλών σας έργων των οποίων είναι αυτόπτες μάρτυρες». Οι Χριστιανοί συνιστούν τους εαυτούς τους αφήνοντας τη διαγωγή τους να μιλάει! Αυτό τελικά φέρνει αίνο, όχι σε εμάς, αλλά στον Θεό. Εντούτοις, το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους μπορεί να φέρει και προσωπικά οφέλη. Ας εξετάσουμε τρεις τομείς στους οποίους θα μπορούσε να συμβεί αυτό με εσάς.

Ως Υποψήφιος Γαμήλιος Σύντροφος

Για παράδειγμα, εξετάστε το ζήτημα του γάμου. Ο γάμος είναι ένα δώρο από τον Ιεχωβά Θεό, εκείνον «στον οποίο κάθε οικογένεια στον ουρανό και στη γη οφείλει το όνομά της». (Εφεσίους 3:15) Ίσως επιθυμείτε να παντρευτείτε μια μέρα. Αν είναι έτσι, σε τι βαθμό συνιστάτε τον εαυτό σας ως υποψήφιο γαμήλιο σύντροφο; Ναι, ποια φήμη έχετε δημιουργήσει ως άγαμος Χριστιανός άντρας ή γυναίκα;

Σε μερικές χώρες αυτό ενδιαφέρει πολύ τις οικογένειες. Στην Γκάνα, για παράδειγμα, όταν δύο άτομα θέλουν να παντρευτούν, το υποψήφιο ζευγάρι κατά παράδοση ενημερώνει τους γονείς του. Κατόπιν, αυτοί ενημερώνουν την υπόλοιπη οικογένεια. Στη συνέχεια, η οικογένεια του άντρα αρχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τη φήμη που έχει η κοπέλα στη γειτονιά. Όταν οι γονείς πείθονται ότι η κοπέλα είναι κατάλληλη, πληροφορούν την οικογένειά της ότι ο γιος τους έχει την πρόθεση να παντρευτεί την κόρη τους. Τώρα, η οικογένεια της κοπέλας εξετάζει τη φήμη του άντρα προτού εγκρίνει το γάμο. Γι’ αυτό, ένα ρητό στην Γκάνα λέει: «Ρώτησε εκείνους που πρέπει να ξέρουν προτού παντρευτείς».

Τι θα λεχθεί για τις Δυτικές χώρες, όπου τα άτομα συνήθως είναι ελεύθερα να επιλέξουν μόνα τους το γαμήλιο σύντροφό τους; Ακόμη και εκεί, ο ώριμος Χριστιανός άντρας ή η γυναίκα είναι σοφό να ζητήσει την ειλικρινή γνώμη εκείνων που γνωρίζουν καλά τον υποψήφιο σύντροφό του, όπως είναι οι γονείς ή κάποιοι ώριμοι φίλοι. Σύμφωνα με το βιβλίο «Το Μυστικό της Οικογενειακής Ευτυχίας», η κοπέλα μπορεί να ρωτήσει: «“Τι είδους φήμη έχει αυτός ο άντρας; Ποιοι είναι οι φίλοι του; Εκδηλώνει εγκράτεια; Πώς συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους; Από τι είδους οικογένεια προέρχεται; Πώς φέρεται στην οικογένειά του; Ποια είναι η στάση του απέναντι στα χρήματα; Μήπως κάνει κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών; Μήπως είναι κυκλοθυμικός, ακόμη και βίαιος; Τι εκκλησιαστικές ευθύνες έχει, και πώς τις χειρίζεται; Θα μπορούσα να τον σέβομαι βαθιά;”—Λευιτικό 19:32· Παροιμίες 22:29· 31:23· Εφεσίους 5:3-5, 33· 1 Τιμόθεο 5:8· 6:10· Τίτο 2:6, 7».

Παρόμοια, ο άντρας θα θέλει να μάθει ορισμένα πράγματα για τη Χριστιανή που σκέφτεται να παντρευτεί. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Βοόζ έδειξε τέτοιο ενδιαφέρον για τη Ρουθ, τη γυναίκα που αργότερα παντρεύτηκε. Όταν η Ρουθ ρώτησε: «Πώς βρήκα εγώ εύνοια στα μάτια σου ώστε να μου δοθεί προσοχή, ενώ είμαι αλλοεθνής;» ο Βοόζ είπε: «Μου ανέφεραν επακριβώς όλα όσα έχεις κάνει». (Ρουθ 2:10-12) Ναι, ο Βοόζ, όχι μόνο παρατήρησε προσωπικά ότι η Ρουθ ήταν όσια, αφοσιωμένη και σκληρά εργαζόμενη γυναίκα, αλλά επίσης άκουσε ευνοϊκά σχόλια από άλλους.

Με όμοιο τρόπο, η διαγωγή σας θα επηρεάσει το κατά πόσον οι άλλοι σας θεωρούν κατάλληλο γαμήλιο σύντροφο. Πώς ακριβώς συνιστάτε εσείς τον εαυτό σας στους άλλους σε αυτόν τον τομέα;

Ως Υπάλληλος

Ο χώρος εργασίας είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο η καλή διαγωγή μπορεί να σας ωφελήσει. Ο επαγγελματικός ανταγωνισμός μπορεί να είναι έντονος. Οι υπάλληλοι που είναι γνωστοί ως άτομα τα οποία δεν υπακούν στους ανωτέρους τους, αργοπορούν κατά συνήθεια και είναι ανέντιμοι, συχνά απολύονται. Οι εταιρίες μπορεί επίσης να απολύουν έμπειρους υπαλλήλους για να περικόψουν έξοδα. Όταν άνεργα άτομα αναζητούν νέα εργασία, ίσως διαπιστώσουν ότι οι εταιρίες ρωτούν τους προηγούμενους εργοδότες για να μάθουν σχετικά με τις επαγγελματικές τους συνήθειες, τη στάση και την πείρα τους. Πολλοί Χριστιανοί συνιστούν με επιτυχία τους εαυτούς τους στους εργοδότες με τη γεμάτη σεβασμό διαγωγή, το σεμνό ντύσιμο, την ευχάριστη συμπεριφορά και τις εξαιρετικές Χριστιανικές ιδιότητές τους.

Η εντιμότητα είναι μια από αυτές τις ιδιότητες—και για πολλούς εργοδότες έχει μέγιστη σημασία. Όπως ο απόστολος Παύλος, θέλουμε να «συμπεριφερόμαστε έντιμα σε όλα». (Εβραίους 13:18) Σε ένα ορυχείο στην Γκάνα, αναφέρθηκαν κάποιες μικροκλοπές. Ο υπεύθυνος του τμήματος επεξεργασίας, που ήταν Μάρτυρας, παρέμεινε στην εργασία του ενώ άλλοι απολύθηκαν. Γιατί; Η διεύθυνση είχε παρατηρήσει την εντιμότητά του στο πέρασμα των ετών. Η σκληρή εργασία και ο σεβασμός του για τους προϊσταμένους ήταν επίσης πολύ γνωστά. Ναι, η ορθή διαγωγή του τού εξασφάλισε την εργασία του!

Ποια είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας Χριστιανός για να συνιστά τον εαυτό του στην αγορά εργασίας; Μάθετε να είστε επιδέξιος σε οποιαδήποτε εργασία σάς αναθέτουν. (Παροιμίες 22:29) Να εργάζεστε με επιμέλεια και ευσυνειδησία. (Παροιμίες 10:4· 13:4) Να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στον εργοδότη και στον προϊστάμενό σας. (Εφεσίους 6:5) Η συνέπεια, η εντιμότητα, η αποδοτικότητα και η φιλοπονία είναι ιδιότητες που εκτιμούν οι εργοδότες και οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε εργασία ακόμη και όταν οι δουλειές είναι σπάνιες.

Προνόμια στην Εκκλησία

Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, υπάρχει ανάγκη για ώριμους άντρες που θα αναλάβουν την ηγεσία στη Χριστιανική εκκλησία. Για ποιο λόγο; Ο Ησαΐας προφήτευσε: «Κάνε πιο ευρύχωρο τον τόπο της σκηνής σου. Και ας τεντώσουν τα υφάσματα του μεγαλειώδους καταλύματός σου». (Ησαΐας 54:2) Σε εκπλήρωση αυτής της προφητείας, η παγκόσμια εκκλησία του Ιεχωβά συνεχίζει να αυξάνεται.

Αν λοιπόν είστε Χριστιανός άντρας, πώς μπορείτε να συνιστάτε τον εαυτό σας ως κατάλληλο να υπηρετείτε με κάποιο διορισμό; Εξετάστε το παράδειγμα του νεαρού Τιμόθεου. Ο Λουκάς αναφέρει ότι ο Τιμόθεος «είχε καλή φήμη μεταξύ των αδελφών στα Λύστρα και στο Ικόνιο». Ναι, με την καλή του διαγωγή, αυτός ο νεαρός είχε συστήσει τον εαυτό του στους άλλους σε δύο διαφορετικές πόλεις. Γι’ αυτό, ο Παύλος προσκάλεσε τον Τιμόθεο να τον συντροφεύσει στη διακονία τού περιοδεύοντα επισκόπου. —Πράξεις 16:1-4.

Πώς μπορεί κάποιος άντρας σήμερα να «επιδιώκει θέση επισκόπου» με κατάλληλο, θεοσεβή τρόπο; Ασφαλώς όχι κάνοντας εκστρατεία για να διοριστεί, αλλά καλλιεργώντας τις πνευματικές ιδιότητες που είναι αναγκαίες για τέτοιες ευθύνες. (1 Τιμόθεο 3:1-10, 12, 13· Τίτο 1:5-9) Μπορεί επίσης να δείξει ότι «επιθυμεί καλό έργο» έχοντας πλήρη συμμετοχή στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης. (Ματθαίος 24:14· 28:19, 20) Εκείνοι που συνιστούν τους εαυτούς τους ως υπεύθυνους Χριστιανούς άντρες ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ευημερία των πνευματικών αδελφών τους. Ακολουθούν τη συμβουλή του αποστόλου Παύλου: «Να δίνετε στους αγίους σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να ακολουθείτε την πορεία της φιλοξενίας». (Ρωμαίους 12:13) Κάνοντας τέτοια πράγματα, ένας Χριστιανός άντρας μπορεί πραγματικά να “συνιστά τον εαυτό του ως διάκονο του Θεού”.

Σε Κάθε Περίσταση

Το να συνιστούμε τους εαυτούς μας στους άλλους δεν σημαίνει να προσποιούμαστε ή να γίνουμε «ανθρωπάρεσκοι». (Εφεσίους 6:6) Ουσιαστικά, σημαίνει να συνιστούμε τους εαυτούς μας στον Δημιουργό μας, τον Ιεχωβά Θεό, ακολουθώντας ευσυνείδητα τους νόμους και τις αρχές του. Αν αναπτύσσετε την πνευματικότητά σας και ενισχύετε τη σχέση σας με τον Ιεχωβά Θεό, οι άλλοι θα βλέπουν ότι υπάρχει βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο φέρεστε στην οικογένειά σας, στους συναδέλφους σας και στους συγχριστιανούς σας. Θα διακρίνουν επίσης τη σταθερότητα και την ισορροπία σας, την καλή κρίση σας, την ικανότητά σας να χειρίζεστε ευθύνες και την ταπεινοφροσύνη σας. Έτσι θα κερδίσετε την αγάπη και το σεβασμό τους και, το πιο σπουδαίο, θα κερδίσετε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά Θεού επειδή συνιστάτε τον εαυτό σας στους άλλους!

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 15/4/2000

Χειμωνιάτικο τριήμερο στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά το καλοκαίρι και κάθε εποχή είναι υπέροχα!

xionismeni.zagora1

Όλα πήγαν καλά. Με την ασφαλή επιστροφή μας ολοκληρώθηκε το ταξίδι μας στο Πήλιο τον Γενάρη του 2017... Στη Ζαγορά ήμασταν από το μεσημέρι της Παρασκευής 6/1/2017 και επιστρέψαμε στη βάση μας το βράδυ της Κυριακής! Βρήκαμε το μέρος, ύστερα από μια πολύ όμορφη διαδρομή χωρίς προβλήματα με πολύ κρύο, αν και δεν νιώθουμε κάτι τέτοιο αφού οι φίλοι μας Βικτόρια και Δημήτρης που μας φιλοξένησαν στα studio τους, είχαν φροντίσει να έχουμε επαρκή θέρμανση και ζεστή καρδιά... Έτσι, απολαμβάναμε την κάθε στιγμή... Δείτε μερικά δημοσιεύματα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Θα πάρετε μια γεύση, πώς περάσαμε.

Το ταξίδι μας αυτό με τους φίλους μας, Άρη και Χάρις το είχαμε προγραμματίσει πολύ καιρό, πριν… Χωρίς να γνωρίζουμε τον καιρό, πώς θα εξελιχθεί. Εντάξει, χειμώνας ήταν, αλλά επιλέξαμε έναν ξενώνα που οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί στους φίλους μας.

Το χρειαζόμασταν αυτό το ταξίδι – ανάσα. Σκεφτόμασταν την Κρήτη, αλλά στην πορεία μετρήσαμε πολλές παραμέτρους… Ήθελε περισσότερες μέρες και έξοδα και είπαμε να το αφήσουμε για το καλοκαίρι. Να το απολαύσουμε, κάτω από καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Έτσι είδαμε τα χιόνια που εφτασαν στο μέρος που μέναμε… Δεν μας πειράζει καθόλου. Ίσως να μην καταφέραμε να κάνουμε τις βόλτες που θέλαμε, επειδή η κίνηση δεν 'ηταν πάρα πολύ εύκολη, αλλά περάσαμε πολύ όμορφα... Κάθετί εδώ είναι όμορφο. Έτσι όμορφη, φαντάζομαι θα είναι η εμπειρία και την άνοιξη ή το καλοκαίρι!

Όλοι έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη από μια μικρή αλλαγή και από παραστάσεις ξεχωριστές. Ξέρουμε πως έτσι κάνουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας πιο ενδιαφέρουσα για μας και για τους γύρω μας. Αυτό, στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας, το κάνουμε καθημερινά πράξη...

Το Πήλιο όποια εποχή και αν το επισκεφθείς, είναι πανέμορφο. Σίγουρα όμως το χειμώνα έχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Σχεδιάζουμε να ξαναπάμε το συντομότερο δυνατόν και να απολαύσουμε, όπως κάναμε και στην πρώτη επίσκεψη μας, την κάθε στιγμή… 

xionismeni.zagora2

Από τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε στην Ζαγορά Πηλίου... Η Βικτόρια κάνει τηγανήτες στο χιονισμένο μπαλκόνι της, για να προσθέσει μια νότα αγάπης στο πρωινό που μας ετοίμαζε... Υπέροχοι. Τις απόλαυσα με την ψυχή μου... Η φιλοξενεία τους, μοναδική! Αν θέλετε να εκδράμετε στο Πήλιο, αξίζει να είναι στην πρώτη επιλογή σας. Μόνο που χρειάζεται να προηγηθεί τηλέφωνο επικοινωνίας...

Είμαστε βέβαιοι ότι θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Ασε που θα δείτε την αδελφική αγάπη σε όλο της το μεγαλείο... Αλλά είπαμε, είναι απαραίτητο να προηγηθεί τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο, για τη διαμονή σας...

zagora110117

Ο Τάκης ξεχιονίζει τους δρόμους κάτω από το σπίτι τους... Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το σπίτι τους στο σαλόνι που παίρναμε μαζί του το πρωινό...

Τι όμορφη που είναι η ενότητα κάτω από το πνεύμα του Ιεχωβά Θεού. Όλοι μαζί στην Κρήτη

sinelefsi.kritis.28.2016

Στη φωτογραφία εικονίζονται αδελφοί της φυλακής από τις 10ετίες του 1970 μέχρι τη 10ετία του 1990, όσοι βέβαια βρεθήκαν στην Κρήτη με αφορμή την Περιφερειακή Συνέλευση, τον Αύγουστο του 2016 Ήταν πολύ συγκινητικό για όλους να συναντηθούν με πραγματικούς φίλους και συναγωνιστές, με τους οποίους έζησαν όχι μόνο πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και πολύ ευχάριστες και έτσι τους ένωσε πιο σφικτά η υπέροχη ιδιότητα της αγάπης! Ειλικρινά ευχαριστούμε από καρδιάς τον Ιεχωβά για το υπέροχο δώρο της αδελφότητα, το οποίο μεγαλουργεί στους καιρούς μας! Σε όλους αυτούς τους αγωνιστές της ακεραιότητας εκπληρώθηκαν περίτρανα τα εδάφια Ησαίας 54:17 και  40:29-31.

Η εργασία είναι αγαθό! Ας βοηθήσουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη...

work

Όπως γνωρίζουμε, πολλοί αδελφοί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ανεργία. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τους αναγνώστες της ιστοσελίδας μου, αν γνωρίζουν κάποια πληροφορία σχετικά με εύρεση εργασίας, να επικοινωνούν με τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, και να αναφέρουν τις πληροφορίες που γνωρίζουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους αδελφούς και αδελφές μας είναι άνεργοι.
Η πράξη μας αυτή είναι σύμφωνη με τις σκέψεις που αναφέρονται στα εδάφια Ιωάννης 13: 34, 35
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων αγωνίας τέτοιων καταστάσεων. Σ’ αυτή τη λογική ανταποκριθήκαμε στο δίκαιο αίτημα του Στέλιου Ηλιάκη από την Κρήτη που εκείνη την εποχή ήταν στη Βουλγαρία. Σας θυμίζω λίγο τα δυο δημοσιεύματα που κάναμε. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πειραματικά μια μέθοδο του «ζητώ» ή «προσφέρω» εργασία. Τις επόμενες μέρες θα πάρει μια πιο ουσιαστική μορφή… Θα λάβουμε υπόψη μας και τις δικές σας παρατηρήσεις και υποδείξεις. Το e-mail που μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είναι nikosth2004@yahoo.gr Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ προσφέρετε να βοηθήσει ως σύνδεσμος επαφής και επικοινωνίας.

Αυτό που εγώ θέλω από εσάς είναι ότι αγγελίες έχουμε βάλει και εξυπηρετούνται (οι αδελφοί μας δηλαδή βρήκαν δουλεια ή το διαμέρισμα νοικιάστηκε...) ας επικοινωνήσουμε μαζί μας και ας μας το πουν. Οι αγγελίες μας θέλουμε να είναι πέρα για πέρα, αληθινές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ευχαριστούμε!

Άλλωστε, οι ανάγκες ήταν πάντα και παραμένουν μεγάλες!

Συναντήθηκαν στη Συνέλευση Περιφερείας Κρήτης 2016, ύστερα από 48 ολόκληρα χρόνια!

sinelefsi.kritis.26.2016

Για φαντάσου! 48 χρόνια είναι αυτά και ο χρόνος έχει κάνει την δουλειά του. Συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης Περιφερείας Κρήτης του 2016, ύστερα από μισό σχεδόν αιώνα... Πρωτοσυναντήθηκαν στη φυλακή όταν ήταν νεαροί, με αφορμή τη διακράτηση ουδετερότητας. Τώρα είναι πια μπαμπάδες, παππούδες και με άσπρα μαλλιά! Πραγματικά όταν βιώνεις τέτοια πράγματα είναι να συγκινείσαι πολύ και αναπόφευκτα θυμάσαι τα παλιά, τότε που αμούστακα παιδιά κρατούσαν οσιότητα στην υπόσχεσή τους να υπηρετούν μόνο τον Ιεχωβά Θεό. Τι υπέροχα παραδείγματα! Εκεί, στην Κρήτη, θα τους γνωρίζετε φαντάζομαι ποιοι είναι...

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Πέρσι δεν είχαν, για να δούμε φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.kalokeri1

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες…

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να έτσι. Κι όχι μόνο προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Μια τηλεοπτική όαση!

studio1

Μια ευχάριστη ανακοίνωση επεφύλαξε μεταξύ άλλων το Κυβερνών Σώμα στην ετήσια συνάθροιση του, το 2014. Αφορούσε τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού τελευταίας τεχνολογίας που εκπέμπει μέσω internet. Από τον Μάϊο 2015 το κανάλι το έχουμε με ελληνικούς υπότιτλους, και τώρα μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, ώστε να το παρακολουθούμε καλύτερα, όλοι εμείς που δεν γνωρίζουμε καλά αγγλικά. Από εδώ μπορείτε επίσης να δείτε παρά πολλά χρήσιμα βίντεο και φυσικά στις αρχές κάθε μήνα, το Jehovah’s Witnesses Broadcasting... Θα ωφεληθείτε πάρα πολύ και θα ενισχύσετε την πνευματικότητα σας... ΕΔΩ, δείτε το πρόγραμμα του Ιανουαρίου 2018... Σχεδόν δυο ώρες πρόγραμμα!

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA