Επικαιρότητα

Οι σεισμοί στο Αρκαλοχώρι θα συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες λέει ο κ. Τσελέντης

sismos.kriti240721
Δεν ξέρω αν υπάρχου τοίχοι στο χωριό μας που δοκιμάστηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Σίγουρα όμως από κάποιο χωριό κοντά στο Αρκαλοχώρι είναι ή το ίδιο το Αρκαλοχώρι μια και την φωτογραφία την πήραμε από τα τοπικά ειδησεογραφικά site.

neakriti220721

Και η δημοσιογραφική υπερβολή από την ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ... Ναι, οι άνθρωποι φοβούνται πάντα από έναν σεισμό, αλλά δεν χρειάζονται τέτοιοι τίτλοι, επειδή απλά σπέρνουν τον πανικό κι αυτός δεν είναι ο καλύτερο σύμβουλος. Ψυχραιμία χρειάζεται, για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση...

Ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 19/7 στο Ηράκλειο με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, τρόμαξε τους ανθρώπους στο Θραψανό, απ’ ότι είμαστε σε θέση να ξέρουμε και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σεισμικών δονήσεων με το ίδιο επίκεντρο, που το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει τις εκατό.

Δεν θυμάμαι στο παρελθόν μια τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα, αλλά πριν βγάλουμε δικά μας συμπεράσματα ας ακούσουμε τι λένε οι ειδικοί.

Με ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης, εκτιμά ότι το φαινόμενο θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες και καλεί το Δήμο Μινώα Πεδιάδος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές σε επιβαρυμένα κτίρια.

Χαρακτηριστικό της σεισμικότητας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή είναι ότι στις 09.30 σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός 3,1R.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσελέντης αναφέρει: “Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 07:56 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 340 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 20 χλμ. ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου. Τελικό εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Από τη γνωστή περιοχή του Αρκαλοχωρίου η οποία είναι διεγερμένη το τελευταία καιρό και μας δίνει μικρού μεγέθους γεγονότα, λόγω των μικρής διάστασης ρηγμάτων. Όπως έχω ήδη αναφέρει το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες αλλά με μικρά γεγονότα. Απαιτείται οι κάτοικοι να έχουν υπόψη τους τα στοιχειώδη μέτρα σεισμικής προφύλαξης και ο Δήμος να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτιρίων”.

Οδηγίες δίνονται από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο δήμαρχος κ. Φραγκιαδάκη έγινε γνωστό, ότι οι σεισμικές δραστηριότητες που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στον δήμο, ΔΕΝ εμπνέουν λόγο ανησυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού ( ΟΑΣΠ ) καθηγητή κ. Λέκκα Ευθύμιο, το φαινόμενο δεν συντρέχει ανησυχία λόγω του ότι τα μεγέθη των σεισμικών δονήσεων κυμαίνονται μεταξύ   2,5 - 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενημερώνει τους δημότες του για τα μέτρα προφύλαξης όταν γίνεται σεισμός, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι: Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.

Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.

Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.

Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Ας ελπίσουμε πως θα είναι κάτι παροδικό και δεν θα έχουμε ανθρώπινα θύματα. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που ζουν εκεί και το Θραψανό είναι δυο βήματα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

  • Δείτε μερικά δημοσιεύματα για το θέμα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
  • Κι ΕΔΩ δείτε ένα βίντεο με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο.