Επικαιρότητα

Μετά την σύγχρονη Ξάνθη πάμε σήμερα να δούμε την παλιά πόλη της Ξάνθης. Υπέροχη!

palia.poli.xanthi1
Πρόσφατα είχαμε ανεβάσει στο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ένα δημοσίευμα με σύγχρονες εικόνες από την πόλη της Ξάνθης. Δείτε το ΕΔΩ. Σήμερα επιστρέφουμε, αλλά αυτή τη φορά στην παλιά πόλη που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης, αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και καλύπτει έκταση 380.000 m2.

palia.poli.xanthi2
Η πόλη είναι χτισμένη μετά το 1829. Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης.

palia.poli.xanthi3
Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, ήταν όμως οικονομικά ανθηρή και αυτό οφείλεται στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του, αλλά και στην προνομιακή της θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους.

palia.poli.xanthi4
Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι έμποροι καπνού, κυρίως.

palia.poli.xanthi5
Μια μελέτη αποτέλεσε η έκδοση προεδρικού διατάγματος το 1995 (ΦΕΚ 1037/Δ'/11.09.1996, ΦΕΚ 1097/Δ'/14.12.1995), που καθορίζει τις επιτρεπτές παρεμβάσεις και χαρακτηρίζει τα διατηρητέα κτίσματα. Στην παλιά πόλη υπάρχουν 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα. Από αυτά τα 140 χαρακτηρίζονται πολύ αξιόλογα, 130 αξιόλογα, 260 χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα.

palia.poli.xanthi6
Υιοθετώντας τον παραδοσιακό οικισμό και τις ιστορικές αξίες που αυτός πρεσβεύει, ο Δήμος αγωνίζεται η διάσωση της παλιά πόλης να βασιστεί στην ανάπτυξη μιας «νέας» πόλης μέσα στην παλιά. Πόλη μαγική, που σας περιμένει να την επισκεφτείτε και να την ζήσετε, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία. Και φυσικά ήταν μια καλή ευκαιρία να φωτογραφηθεί όλη η παρέα! Τα στοιχεία γι' αυτές τις λεζάντες πάρθηκαν από το site του Δήμου https://www.cityofxanthi.gr/