Επικαιρότητα

Η φύση διδάσκει με την απλότητα και την ομορφιά της. Τι μπορείς να δεις μέσα στο δάσος...

lul.dasus1.110421
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακολουθώντας τον καλό φίλο μας, τον Πέτρο από τη Χαλκίδα, στις διαδρομές του στο δάσος, όπου είναι η δουλειά του, τον βλέπουμε να βρίσκει στο δρόμο του και να φωτογραφίζει υπέροχα, μοναδικά αγριολούλουδα. Σαν αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

lul.dasus2.110421
Έχετε αναρωτηθεί που βρίσκονται όλα αυτά τα αγριολούλουδα; Πώς φυτρώνουν, ποιος τα φροντίζει και τα συντηρεί, ποιος τους δίνει αυτή τη μεγαλοπρέπεια και την απίστευτη ομορφιά; Φυσικά και υπάρχουν απαντήσεις γι' αυτά τα ερωτήματα. Το ζήτημα είναι προς τα πού, τις απευθύνεις,

lul.dasus3.110421
Μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα «ανήκει στο 2,3% της συνολικής επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω από το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Φωτιάδης.

lul.dasus4.110421
Στα χώματα της χώρας μας, φυτρώνουν πάνω από 6.500 είδη και υποείδη φυτών, συνεπώς και αγριολούλουδων, ενώ, όπως εξηγεί ο κ. Φωτιάδης, οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί εκτιμούν πώς «μαζί η Αλβανία, η Ελλάδα και η Τουρκία σχηματίζουν την πιο πλούσια περιοχή σε φυτά και λουλούδια σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο».

lul.dasus5.110421
Όμως η πολύ μεγάλη ποικιλία συνεπάγεται και μια πολύ μεγάλη σπανιότητα των αγριολούλουδων. «Όσο πιο νότια κινούμαστε, τόσο πιο σπάνια είδη συναντούμε, με αποκορύφωμα την Κρήτη, όπου 1 στα 4 φυτά υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο!» υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

lul.dasus6.110421
Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις κόκκινες περιοχές βιοποικιλότητας σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Αττική φυτρώνουν πάρα πολλά σπάνια είδη!» εξηγεί ο κ. Φωτιάδης. Και ποια είναι η δική μας η ευθύνη. Να τα θαυμάζουμε ναι, αλλά να μην τα ξεριζώνουμε. Μην καταστρέφουμε ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε.