Επικαιρότητα

Το χωριό του Βανσάν, Châteauneuf-du-Pape, δώδεκα χιλιόμετρα από τη πόλη Αβινιόν...

bistro1
Το Châteauneuf-du-Pape είναι μια κοινότητα στο Vaucluse τμήμα στην Προβηγκία -Άλπεις-Κυανή Ακτή περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία . Το χωριό βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα (1,9 μίλια) ανατολικά του Ροδανού και 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) βόρεια της πόλης της Αβινιόν . Στην απογραφή του 2012 η κοινότητα είχε έναν πληθυσμό 2.179.

bistro2
Ένα ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται πάνω από το χωριό και να κυριαρχεί στο τοπίο στα νότια. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα για τον Πάπα Ιωάννη XXII, τη δεύτερη από τους πάπες που διέμεναν στο Αβινιόν. Κανένας από τους επόμενουςς Πάπες του Αβινιόν έμεινε στο Châteauneuf, αλλά μετά το σχίσμα του 1378 η αντιπάπας Clement VII ζήτησε την ασφάλεια του κάστρου.

bistro3
Με την αποχώρηση των Παπών το κάστρο πέρασε στον αρχιεπίσκοπο της Αβινιόν, αλλά ήταν πάρα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ ακριβό για να διατηρηθεί και χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πέτρας για τις οικοδομικές εργασίες στο χωριό. Κατά τη στιγμή της Επανάστασης τα κτίρια πωλήθηκαν και μόνο η ακρόπυργο διατηρήθηκε.

bistro4
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε μια προσπάθεια να κατεδαφίσει το ακρόπυργο με δυναμίτη, αλλά μόνο το βόρειο μισό καταστράφηκε, το νότιο μισό παρέμεινε άθικτο. Στοιχεία από την ιστορία του τόπου που ενδιαφέρουν έναν επισκέπτη... Κι εμείς μετά από έρευνα τα βρήκαμε.

bistro5
Σχεδόν όλη η καλλιεργήσιμη γη έχει φυτευτεί με αμπέλια. Η κοινότητα είναι γνωστή για την παραγωγή του κόκκινου κρασιού που ταξινομούνται ως Châteauneuf-du-Pape ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης η οποία παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στην κοινότητα Châteauneuf-du-Pape και σε τμήματα των τεσσάρων γειτονικών περιοχών.

bistro6
Η πρώτη αναφορά του χωριού είναι σε λατινικό κείμενο από το 1094 που χρησιμοποιεί το όνομα Κάστρο Novo. Ο όρος castrum ή Κάστρο στο 11ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει ένα οχυρωμένο χωριό, και όχι ένα κάστρο ( castellum ). Η τρέχουσα γαλλική ονομασία της «Châteauneuf» (αγγλικά: «New Castle») προέρχεται από αυτό το πρώιμο λατινικό όνομα και όχι από το ερειπωμένο κάστρο του 14ου αιώνα που δεσπόζει πάνω από το χωριό.

bistro7
Ακριβώς πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1213 το χωριό αναφέρεται ως Castronovum Calcernarium . Άλλες νωρίς έγγραφα χρησιμοποιήσετε Castronovo Caussornerio ή Castrum Novum Casanerii . Η επίσημη γαλλική ονομασία έγινε Châteauneuf Calcernier. Η λέξη «Calcernier» προέρχεται από την παρουσία σημαντικών κλιβάνους ασβέστη στο χωριό.

bistro8