Επικαιρότητα

Μια βόλτα στο Βανκούβερ, τη μεγαλούπολη πρότυπο για πολλές άλλες...

gastown1.050425
Το Βανκούβερ (αγγλικά Vancouver) είναι παραθαλάσσια πόλη και βασικό λιμάνι στα νότια βαθύπεδα της νοτιοδυτικής Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Η πόλη ορίζεται από τα στενά της Τζόρτζια, τον κολπίσκο Μπούραντ, τον ποταμό Φρέιζερ, την πόλη Μπέρναμπι και τις περιοχές προσχώσεων του πανεπιστημίου. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον ναυτικό Τζορτζ Βανκούβερ, βρετανό εξερευνητή που ταξίδεψε στην περιοχή.

gastown2.050425
Η πρωτεύουσα της δασοσκέπαστης πολιτείας British Columbia είναι μια εντυπωσιακή μεγαλούπολη που συνδυάζει την ποιότητα ζωής με τις άφθονες φυσικές ομορφιές και την επαφή με την ύπαιθρο. Κτισμένη στο νοτιότερο σημείο του Καναδά, θεωρείται η ομορφότερη πόλη της χώρας και μία από τις κορυφαίες στον κόσμο σε ποιότητα ζωής. Θυμίζει λίγο από Νέα Υόρκη, Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο μαζί, αλλά δεν είναι τίποτα απ' όλα αυτά, αφού διαθέτει μια δική της ξεχωριστή φυσιογνωμία.

gastown3.050425
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η πόλη του Βανκούβερ έχει πληθυσμό 603.502 κατοίκων ενώ η μητροπολιτική περιοχή 2.313.328. Το Βανκούβερ είναι η μεγαλύτερη αστική περιοχή στον δυτικό Καναδά και η τρίτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα, αν και ως δήμος είναι όγδοος σε πληθυσμό στον Καναδά. Οι κάτοικοί του παρουσιάζουν εθνική πολυμορφία, καθώς το 52% των κατοίκων του έχουν άλλη μητρική γλώσσα από τα αγγλικά.

gastown4.050425
Το Βανκούβερ αρχικά εποικήθηκε από Ευρωπαίους στα 1860 ως συνέπεια του αποικισμού της Βρετανικής Κολομβίας εξαιτίας της αναζήτησης χρυσού στους ποταμούς Φρέιζερ και Καριμπού. Έχει καταταγεί από το οικονομικό γκρουπ EIU, μεταξύ των κορυφαίων δέκα πιο βιώσιμων πόλεων του κόσμου για πέντε συνεχόμενα χρόνια.

gastown5.050425
Σύγχρονη και πολυπολιτισμική, με υψηλά στάνταρ διαβίωσης και αισθητικής, είναι μια πόλη όπου το πρωί μπορείς να κάνεις σκι στα γύρω βουνά, το μεσημέρι ηλιοθεραπεία σε κάποια παραλία του Ειρηνικού και το απόγευμα μια χαλαρή βόλτα στο μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Βορείου Αμερικής. Το Βανκούβερ, φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του 2010. Το νοτιότερο αστικό κέντρο του Καναδά ιδρύθηκε επίσημα πριν από 130 χρόνια και σήμερα αντιπροσωπεύει για πολλούς τον ιδανικότερο τόπο διαμονής στον κόσμο.

gastown6.050425
Δύο ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν το Βανκούβερ να εξελιχθεί σε μια πόλη-πρότυπο: η γεωγραφική θέση και οι κλιματολογικές συνθήκες. Μόλις 42 χλμ. από τα αμερικανο-καναδικά σύνορα, ανάμεσα στα Βραχώδη Ορη και τον Ειρηνικό Ωκεανό, το Βανκούβερ πλαισιώνεται από μια ειδυλλιακή φύση και χαρακτηρίζεται από αρκετά ήπιες -για την περιοχή- θερμοκρασίες και σπάνιες χιονοπτώσεις.

gastown7.050425
Τα τελευταία χρόνια η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία «χρησιμοποιεί» όλο και πιο συχνά το Βανκούβερ ως φυσικό ντεκόρ, τόσο για διαφημιστικά σποτ όσο και για κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές («Juno», «X-Files», «Watchmen»), κάτι που προσέδωσε στην καναδική μεγαλούπολη -εκτός φυσικά από αίγλη και λάμψη- το προσωνύμιο «Χόλιγουντ του Βορρά».
gastown8.050425
  • Οι πληροφορίες είναι από τη Wikipedia και από ένα δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ.