Επικαιρότητα

Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με ήρεμο δρόμο


Η φωτογραφία είναι από την Σύμη όπου είχαμε πάει μια Κυριακή όταν κατεβήκαμε φέτος το καλοκαίρι στο χωριό. Την είχα αφήσει πάνω στην επιφάνεια γραφείου του υπολογιστή μου και σήμερα που την είδα είπα να τη χρησιμοποιήσω...

Την αρχή το φοβήθηκα
ότι θα είχε κίνηση ο δρόμος της εξόδου από την Αθήνα. Αχ, αυτά τα τηλεοπτικά δελτία, καλύτερα να μην τα βλέπει κανείς. Όλο υπερβολές είναι... Τελικά ο δρόμος ήταν ήρεμος. Ίσως γιατί οι τελευταίοι έφυγαν νωρίτερα...

Πάντως στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, απόγευμα Παρασκευής, κυκλοφορούσες άνετα, δεν υπήρχαν μποτιλιαρίσματα και η κίνηση ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Μόνο στην Κακιά Σκάλα και για λίγα χιλιόμετρα είχε ένα μικρό μποτιλιάρισμα. Κάτι ανάλογο σε κίνηση είχε και στις στροφές της Μεγαλόπολης, αλλά εδώ δεν έφταιγε η κίνηση. Ένα φορτηγό να “πέσει” μπροστά σε πάει καρότσα ώς που να τελειώσουν οι στροφές.

Δεν ξέρω αν έπιασαν τα πολυδιαφημισμένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο, Μάκαρι να είναι έτσι γιατί έχουμε και... είσοδο την Κυριακή με την επιστροφή.

Το ραδιόφωνο είναι καλή συντροφιά στην τριώρη διαδρομή -με τις στάσεις- με το αυτοκίνητο. Έχει συνεχή ροή με τραγούδια. Δεν υπάρχουν, τέτοια μέρα, παραγωγοί στους σταθμούς. Οι περισσότεροι την έχουν κάνει εκτός Αθηνών.

Όσο για το χωριό, μας προειδοποίησαν: Όλη την περασμένη εβδομάδα έβρεχε κατά διαστήματα. Και το βράδυ κάνει κρύο. Ήθελα να κατέβω με το... κοντοπαντέλωνο, να νοιώσω και πιο άνετα, καλοκαιρινά, μα τελικά προτίμησα να το πάρω εφεδρικό, μαζί με το... κανονικό. Υπερβολές; Θα δείξει.

Ο μικρός δεν... τρελαίνεται να μας περιμένει. Έχει τις παρέες του, παίζει μ' αυτές “τι θέλετε τώρα να κατέβαιτε;” λέει και σε “κολλάει” στον τοίχο.

Κι όμως όλα στο χωριό είναι καλύτερα. Και οι ρυθμοί τελείως διαφορετικοί από αυτούς της πόλης. Είναι, έτσι κι αλλιώς πολλοί οι Αθηναίοι που έχουν κατέβει και σκοπεύουν να καθίσουν μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και – στις 29 – έχουν το πανηγύρι του Αί Γιάννη του ρηγολόγου, που δεν “κωλώνει” στη νηστεία και τον γιορτάζουν στην πλατεία το βράδυ με κλαρίνα και χορούς ώς το πρωί με μεζέ την καλοψημένη γουρουνοπούλα στη λαδόκολλα.

Πάντα τον Αύγουστο έχει κίνηση το Ελλινικό. Είναι που οι περισσότεροι κάτοικοι του ζουν στην Αθήνα, αλλά έχουν σπίτια εδώ προτιμούν να κάνουν τον μήνα αυτόν για να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Με το εμπόριο ασχολούνται οι άνθρωποι. Δικαιολογημένα...