Δημοσιογραφικά

Φέτος θα φορεθούν τα χοντρά ρούχα. Ποιος έχει τα χρήματα για καύσιμα στο καλοριφέρ;

vroxi.28
Δυστυχώς, αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Τους φόβους της οικονομικής καταστροφής των μετοχών παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, τους πληρώνει ο κάθε μεροκαματιάρης. Αναρωτιόμαστε πόσοι από εμάς θα μπορέσουν να καταβάλλουν τα ποσά κατά πολύ αυξημένα για τη θέρμανση μας…


vroxi

bonis.leo.neoΤη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ήδη κάποιες περιοχές της Ελλάδας βιώνουν την πρώτη κακοκαιρία της φετινής χειμερινής περιόδου. Τη βροχή και το κρύο τα θες, αλλά και απ' την άλλη δεν τα θες. Απ' τη μία τα θες για να ξεφύγεις απ' το καύμα του καλοκαιριού.

Απ την άλλη σκέφτεσαι τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, τους ανθρώπους στην Εύβοια που φοβούνται για πλημμύρες μετά από τόσες πυρκαγιές, τους άστεγους γενικά, αλλά και όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν για να ζεσταθούν, είτε αγοράζοντας ξύλα είτε πετρέλαιο κλπ.

Γιατί εδώ που τα λέμε καλές οι αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης αλλά όπως και προηγούμενες χρονιές, πότε δεν έφτανε το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθεί ένα μέσο σπίτι όλο το χειμώνα. Πάντα έβαζες απ' την τσέπη σου.

Θα μου πεις τσάμπα δεν είναι τίποτα. Αλλά το κράτος οφείλει να σε προστατεύσει και απ' το κρύο του χειμώνα και απ' την "κρύα" τσέπη σου. Ειδικά τώρα με τις ανατιμήσεις στα είδη θέρμανσης. Από 0,80€ πέρσι το λίτρο το πετρέλαιο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, φέτος πάει στο 1.10€. Σε περιφέρεια και νησιά θα έχει ανάλογη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας από 1.20€ μέχρι και 1.30€ το λίτρο.

Γι' αυτό φέτος θα φορεθούν τα χοντρά ρούχα. Θα κυκλοφορούμε στο σπίτι με φούτερ πάνω από την μακρυμάνικη μπλούζα και μετά τις 22:00 θα βάζεις και μπουφάν μέσα στο σαλόνι. Γιατί και με σόμπα ή αερόθερμο ρεύματος να προσπαθήσεις να ζεσταθείς, πάλι θα έρθει μεγάλος ο λογαριασμός λόγω των ανατιμήσεων.

Και έτσι φτάνουμε ξανά στο θέμα που λέγαμε προ μερικών ημερών. Έπεσε μια ηλεκτρονική υπηρεσία και αυξήθηκαν οι τιμές. Αυξήθηκαν φέτος οι τιμές των ορυκτών καυσίμων. Γιατί; Αυξήθηκε ο μισθός του εργάτη που οδηγεί το βυτιοφόρο; Όχι. Αυξήθηκε ο μισθός του εκάστοτε τοπικού εμπόρου; Όχι. Αυξήθηκε ο τρόπος εξόρυξης και παραγωγής των καυσίμων; Όχι.

Απλά πρώτον, αυξήθηκε η ζήτηση και δεύτερον, οι υπάρχουσες εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες στον πλανήτη ευνοούν την αισχροκέρδεια από την πλευρά του κεφαλαίου, του μεγάλου εμπόρου. Αν και από μόνη της η αύξηση της τιμής λόγω αύξησης της ζήτησης είναι από μόνη της αισχροκερδής.

Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία για πλαφόν στην τιμή των καυσίμων; Να υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένες, οικονομικές δικλείδες ασφαλείας προς όφελος του καταναλωτή. Όπως έχει η κατάσταση τώρα, αύριο το πρωί μπορεί να ξυπνήσουμε και να έχει 2€ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Γιατί; Γιατί έτσι.

Επειδή υπάρχουν φόβοι στις παγκόσμιες αγορές. Κατάλαβες; Τους φόβους της οικονομικής καταστροφής των μετοχών παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, τους πληρώνει ο κάθε μεροκαματιάρης.

Για να καταλάβεις καλύτερα πόσο παράλογο είναι αυτό που γίνεται, φαντάσου αν αύριο το πρωί μπορούσε ο κάθε υπάλληλος να πάει στον εργοδότη και να πει "αυτό το μήνα φοβάμαι πως δεν θα μου φτάσουν τα λεφτά. Αντί για 700€ θέλω να πληρωθώ 1200€". Και πάει λέγοντας. Θα ήταν παράλογο. Κάθε μήνα ο καθένας θα ζητούσε ότι ήθελε.

Φαντάσου αν είναι παράλογο αυτό το αίτημα που θα έκανε ένας απλός υπάλληλος, που εδώ που τα λέμε, μπορεί όντως να τα είχε ανάγκη τα 1200€, σκέψου πόσο παράλογο είναι να το κάνουν αυτό εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όχι σαν αίτημα. Ανακοινώνουν απλά τη νέα τιμή.

Αλλά έχουμε πει πώς θα λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τότε, μπουφάν στο σαλόνι, ζεστό τσάι και παρέα με καλά βιβλία. Καλό χειμώνα σε όλους.