Δημοσιογραφικά

Η συντροφιά του ραδιοφώνου... Το Δεύτερο, είναι ότι καλύτερο θα βρεις στα ερτζιανά

giasemi
Το αφιέρωμα του Δεύτερου στην εκπομπή "Αδέσποτες Νότες" ήταν στο γιασεμί και στα τραγούδια που έχουν γραφτεί γι’ αυτό το υπέροχο και μοναδικό λουλούδι που ομορφαίνει τις αυλές των σπιτιών. Και δεν είναι λίγα αυτά τα τραγούδια που άφησαν εποχή…

bonis.leo.neoΤο γραφείο είχε σήμερα μια άλλη αύρα. Αφορμή γι' αυτό, είναι ένα μικρό αφιέρωμα του δεύτερου προγράμματος το μεσημέρι της Πέμπτης που μας πέρασε. Όπως πάντα το ραδιόφωνο συντονισμένο στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Η αλήθεια είναι πως η ελληνική μουσική κρύβει πολλά μικρά διαμάντια στο πεντάγραμμο της.

Θέμα του αφιερώματος το γιασεμί. Ένα τόσο ξεχωριστό λουλούδι. Μικρό, διακριτικό αλλά με ξεχωριστή μυρωδιά. Κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα στην ελληνική δισκογραφία αλλά και στην ελληνική ύπαιθρο. Περισσότερες πληροφορίες για το γιασεμί ΕΔΩ.

Από το μακρινό 1985 μας έρχεται το "Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί" με την ξεχωριστή φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.

"Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί

κι ο ουρανός λιβάνι

και λες πως ήρθε η στιγμή

πικρή στιγμή

ο κόσμος να πεθάνει."

Κάπου εκεί βρισκόμαστε. Στο μεταίχμιο των εποχών. Στη στιγμή της αλλαγής. Ήρθε η στιγμή ο παλιός ο "κόσμος" να πεθάνει; Να αλλάξουμε εποχή; Να φύγουμε από τα δεδομένα των καιρών; Ή μουσική είναι οδηγός μας σ' αυτό το ταξίδι.

Βρισκόμαστε στο 1997, τότε που πρωτοακούσαμε το "Λευκό μου γιασεμί" από την Έλλη Πασπαλά.

"Κι ένας αέρας ζεστός

γιασεμιά φορτωμένος

φυσάει βουρκωμένος...

κι όπως γυρεύεις να βρεις

λίγο λευκό να πιαστείς

γιασεμί στο σκοτάδι

σαν άστρο ανάβει.

Λευκό μου γιασεμί

μη νυχτώσεις."

Ναι, μέσα στη σκοτεινιά των καιρών γυρεύεις λίγο λευκό να πιαστείς. Μια ελπίδα μέσα στην καταχνιά. Λευκό γιασεμί αφημένο στην καρδιά σου. Λευκό της νιότης. Λευκό της χαράς. Λευκό της έμπνευσης.

Πάντα η μουσική ήταν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Ακόμα και σε μια εποχή αλλαγών, πάλι παίζει καίριο ρόλο. Όλα αυτά στις "Αδέσποτες Νότες" του Δεύτερου Προγράμματος. Παραμένουμε συντονισμένοι στο Δεύτερο. Το ποιοτικό ραδιόφωνο.

  • Ακούστε το Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΔΩ.