Δημοσιογραφικά

Είμαστε αισιόδοξοι και τηρούμε τα μέτρα προστασίας για την υγεία τη δικιά μας και όλων μας

vivlio.kalokairi

Αν όπως δείχνουν τα πράγματα δεν μπορέσουμε να πάμε το φετινό ακλοκαίρι λίγες μέρες διακοπών, ένα καλό βιβλίο θα ήταν μια κάποια λύση. Διότι αυτά θα μας βάλουν στα δικά του ταξίδια. Και είναι γνωστό πως τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που κάνεις με το νου.

Μετράμε ήδη τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Ένα καλοκαίρι με πολλά "θέλω" αλλά συγκρατημένες προσδοκίες, λόγω τις κατάστασης, είναι ήδη εδώ. Τουρίστες έρχονται ήδη, αλλά πόσοι θα έρθουν τελικά; Θα φτάσουμε σε προ covid αριθμό τουριστικών αφίξεων; Δύσκολο.

Και ακόμα πιο δύσκολο γίνεται όταν μπαίνουν στην εξίσωση ειδήσεις όπως αυτές που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες, σχετικά με τουρίστα που εισήλθε στην Ελλάδα με αρνητικό self test αλλά μετά από μερικές μέρες διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Επίσης στην Κρήτη εντοπίστηκαν τρία κρούσματα από μια παραλλαγή του κορονοϊού που πρώτη φορά εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Μάλιστα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV στις 3 Ιουνίου και είπε πως χρειάζεται περισσότερος έλεγχος από τις αρμόδιες Επιτροπές για να εξακριβωθεί το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια σε αυτή τη νέα μετάλλαξη.bonis.leo

Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση αυτή η νέα μετάλλαξη. Όλα αυτά προκαλούν αβεβαιότητα η οποία εντείνεται καθώς τα ΜΜΕ προσπαθούν να εμπορικοποιήσουν τους τίτλους των ειδήσεων ελέω τηλεθεαματικότητας.

Τα οικονομικά πολλών νοικοκυριών ίσως να μην τους επιτρέψουν να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Αλλά ακόμα και χωρίς μεγάλη οικονομική χασούρα, πάντα η οικονομική αβεβαιότητα, σφίγγει τα πορτοφόλια.

Ένα καλοκαίρι προετοιμασίας λοιπόν. Προετοιμασίας για το άγνωστο που θα φέρει ο επόμενος χειμώνας απ' όλες τις απόψεις. Οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά.

Θα αντέξει δεύτερο σερί χειμώνα ένα lockdown η κοινωνία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο; Θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα υγιεινής; Θα μάθει πλέον η σημερινή οικογένεια να συνυπάρχει αρμονικά μέσα στο ίδιο σπίτι, χωρίς τσακωμούς και εντάσεις;

Γιατί το ότι το κλείσιμο στο σπίτι μεγάλωσε τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Στους μέχρι πρότινος γρήγορους αστικούς ρυθμούς οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν χρόνο για να βρεθούν μεταξύ τους. Και όταν βρήκαν το χρόνο άρχισαν να τσακώνονται και να βιαιοπραγούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις βγήκαν στην επιφάνεια ανθρώπινα αρνητικά χαρακτηριστικά που κρύβονταν επιμελώς πίσω από μια γεμάτη μέρα στη δουλειά και τον ελάχιστο χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια.

Κανονικά θα έπρεπε οι δεσμοί της οικογένειας να ενισχυθούν. Η κατάσταση εγκλεισμού, κανονικά, θα έπρεπε να φέρει μια θετική κοινωνική ανασύνταξη στνο πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια.

Μια μικρή ανάσα είναι αυτό το καλοκαίρι, πριν βουτήξουμε ξανά στα άγνωστα βάθη του χειμώνα. Ας παραμένουμε αισιόδοξοι και ας τηρούμε τα μέτρα προστασίας για την υγεία τη δικιά μας αλλά και όλων μας. Ας δείξουμε υπομονή και εγκαρτερηση. Ας δείξουμε αγάπη για την οικογένεια μας και για τον πλησίον. Σίγουρα μας έχουν ανάγκη τώρα, πιο πολύ από πότε.

Υ. Γ.: Για όσους δεν πάνε κάπου διακοπές, μια καλή ιδέα για "ταξίδι" είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Ψάξτε στη βιβλιοθήκη σας ή περιηγηθείτε σε μια ιστοσελίδα κάποιου βιβλιοπωλείου. Κάποιο βιβλίο θα βρείτε να σας ταξιδέψει και αυτό το καλοκαίρι. Εξάλλου τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που κάνεις με το νου.