Δημοσιογραφικά

Απεργία, ένα δικαίωμα γεμάτο πόνο και δάκρυ. Η πρόσφατη περίπτωση της ΠΕΝΕΝ...

apergia.penen

Από την κινητοποίηση των ναυτεργατών την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στο λιμάνι του Πειραιά. Εκεί που ήταν εύκολο να πάνε τα κανάλια και να κάνουν ρεπορτάζ...

Απεργία 3 Ιουνίου της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά. Κυκλοφόρησαν βίντεο στο διαδίκτυο με διαδηλωτές - συνδικαλιστές να στέκονται μπροστά από επιβατικό πλοίο και να εμποδίζουν την είσοδο των επιβατών.

Με πανό διεκδικούσαν τα δικαιώματα και τις αλλαγές που θέλουν κατακτήσουν. Υπήρξε ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές και επιβάτες.
bonis.leo
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κλήθηκε να σχολιάσει τις εικόνες στο λιμάνι του Πειραιά. Είπε τα εξης: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό. Υπάρχει όμως και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου. Τέτοιου τύπου απεργίες, που βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές και γενικότερα παθογένειες, τις αντιμετωπίζει το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα».

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τα δικά της σχέδια κάθε φορά. Οι πολίτες, κάποιες φορές, αντιδρούν όταν διαφωνούν. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρει η κυβέρνηση να νομιμοποίηση τα σχέδια της ανώδυνα, είναι να νομιμοποιήσει τις απεργίες. Αν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες θα χαρακτηριστεί χουντική η εκάστοτε κυβέρνηση.

Οπότε τις νομιμοποιεί και ισχυρίζεται ότι είναι δικαίωμα του λαού να απεργεί για να διεκδικεί τα δικαιώματα του. Δεν επιβάλλει στον εαυτό της όμως την υποχρέωση να ικανοποιεί τα λογικά αιτήματα των απεργών.

Και ποιός θα ορίσει ποιό είναι το λογικό αίτημα; Η κάθε πλευρά ορίζει το λογικό με βάση αυτό που την εξυπηρετεί, επειδή ο καθένας κοιτάζει το δικό του συμφέρον.

Πόσο πιο καλά θα ήταν τα πράγματα αν όλοι εφάρμοζαν τη συμβουλή της Βίβλου, "ο καθένας ας επιζητεί, όχι το δικό του συμφέρον, αλλά του άλλου"! Όλοι θα ήταν ικανοποιημένοι.

Με νομιμοποιημένες τις απεργίες, ο λαός νομίζει πως έχει δύναμη στα χέρια του, αλλά η εξουσία είναι στην τελική, αυτή που ορίζει τους κανόνες και το παιχνίδι.

Στο τέλος κάνει αυτό που θέλει αυτή. Και ο λαός πιστεύει πως με μια ακόμα απεργία, με μια ακόμα κινητοποίηση, με μια ακόμα διαδήλωση διαμαρτυρίας θα φτιάξουν τα πράγματα και θα αποκτήσουν τα επιδιωκόμενα δικαιώματα.

Αγαπητέ φίλε, αν οι απεργίες μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, θα τις είχαν απαγορεύσει...