Ζούμε στα όρια μιας νέας εποχής… Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, παρακαλώ πολύ…

anixi1.030520
Ξεσγύγγουν πάλι λίγο τη μέγγενη με τα περιοριστικά μέτρα… Το ξέρετε… Τι νέο θα έχουμε αυτή την εβδομάδα; Τα ΜΜΕ σας πήραν τα αυτιά για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο και άλλα όπως τα κουρεία και τα κομμωτήρια με ραντεβού έστω που τόσο μας έχουν λείψει... Το σημαντικό όμως είναι ότι μοιάζει να ξαναρχίζει να λειτουργεί η ζωή… Μέσα σε ένα κρύο και παγωμένο από τον καιρό, περιβάλλον

anixi2.030520
Θα πάμε (όπως και το κάναμε) με προσοχή στο κουρείο μας; Ασφαλώς. Έπιβάλεται να ξαναγίνουμε άνθρωποι... Όσες παρεμβάσεις και αν κάναμε στον καιρό της καραντίνας, από μόνοι μας ή με τη βοήθεια των ανθρώπων μας, χρειάζεται ένας επαγγελματίας, προκειμένου να επαναφέρει το κεφάλι μας σε μια υποφερτή κατάσταση.

anixi3.030520
Λίγα – λίγα και με μέτρο όμως, για να μην ξεθαρρεύουμε… Επειδή, αν κρίνουμε σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, την Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, εμείς κρατηθήκαμε σε μια καλή κατάσταση… Συνεισφέραμε λοιπόν και εμείς στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Και τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στη ζωή. Όπως την ξέραμε θα μας πάρει καιρό, αλλά ας δοκιμάζουμε σιγά - σιγά. 

anixi4.030520
Ας είμαστε ρεαλιστές... Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, κάτι τέτοιο… Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φοβούνται… Και οι προγραμματισμοί, ακόμα και οι βραχυπρόθεσμοι, από δύσκολοι έως αδύνατοι. Αλλά η ζωή, δεν μπορεί να σταματήσει έτσι... Αλλιώς φανταζόμαστε ότι θα γίνει όλο αυτό. Και αυτό το εμπεδώσαμε, σε βάθος… Αλλά να λείπουν οι... ηρωισμοί με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες όπως γινόταν στην πρώτη καραντίνα.

anixi5.030520

Όλες οι φωτογραφίες που καλύπτουν το δημοσίευμα αυτό και το ομορφαίνουν, υπενθυμίζοντας μας ότι έξω είναι η ζωή, είναι από την Άνδρο... Ας είναι καλά η Ευαγγελία και ο Λούης... Χωρίς αυτούς και την αγάπη τους, ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ θα ήταν πιο φτωχός... Αλλά ακριβώς, επειδή έχουμε τέτοιους φίλους, αισθανόμαστε πολύ πλούσιοι!

Δημοσιογραφικά

Στα χαμηλά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. «Τσάμπα» πήγε, επικοινωνιακά, η όλη ιστορία

orkwmosia kybernisi
Οι εφημερίδες της χώρας μας πρόβαλαν πολύ χαμηλά το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού... Θες οι αργίες, θες το ζήτημα που προέκυψε ως πονοκέφαλος για την κυβέρνηση με το «αντάρτικο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το γιορτασμό των Φώτων, ούτε τα φυλοκυβερνητικά φύλλα, βρήκαν χώρο για προβολή. Η φωτογραφία είναι από την Eurokinissi.

ethnikoskiriks070121
logos070121Πραγματικά μόνο η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ έδωσε έμφαση στο ζήτημα, αλλά κι αυτοί απομόνωσαν το σχετικό στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Α, είχε και η πρωινή εφημερίδα ΛΟΓΟΣ ένα σχόλιο στην πρώτη της σελίδα την επομένη της ορκωμοσίας, όχι και τόσο κολακευτικό για την κυβέρνηση, που το παραθέτουμε εδώ...

Προέκυψαν μετά και τα γεγονότα με τους διαδηλωτές, τους πέντε νεκρούς από τη εξέγερση στην Ουάσιγκτον στο Καπιτώλιο και η είδηση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη πήγε «άπατη». Ούτε τα ονόματα των νέων υπουργών δεν προλάβαμε να μάθουμε...

Ας είναι, ίσως με τον καιρό, τα καταφέρουμε... Αν και δεν είναι αυτό το ζήτημα. Εμείς έτσι κι αλλιώς, ζούμε την πραγματικότητα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 9/1/2021

Μια «νέα» κυβέρνηση λοιπόν, πόσο πολύ θάρρος, κουράγιο και δύναμη μπορεί να δώσει στους ταλαιπωρημένους από τον κορονοϊό Covid-19, συνανθρώπους μας; Μάλλον καθόλου και σε τίποτα δεν ωφέλησε αυτή η κίνηση.

Η απογοήτευση είναι διάχυτη παντού. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις δυνατότητες των νέων μελών της κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από τα ταλέντα ή τις ικανότητες που μπορεί να είχαν το βέβαιο είναι ότι οι ανθρώπινες δυνατότητες τους, είναι περιορισμένες.

Ας είναι. Κάποιοι θα πανηγυρίσουν, ενώ άλλοι θα κριτικάρουν, επειδή νομίζουν ότι κάπου εκεί εξαντλείται η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και κάποιοι θα δουν το ζήτημα εντελώς αδιάφορα.

Στην εποχή του κορονοϊού Covid-19, όλα είναι πολύ διαφορετικά. Ακόμα και ο ανασχηματισμός… Όταν δεν ξέρεις αν αύριο ζεις, όταν δεν μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον, δεν έχει και τόσο σημασία ποιος κατέχει το τάδε ή το δείνα χαρτοφυλάκιο.

Ίσως να έχει κάποια αξία, κυρίως γι’ αυτούς που θα τρέξουν στα ταμεία του κράτους για να εισπράξουν την παχυλή τους αποζημίωση. Απλά δεν ξέρω αν τους απασχολεί το γεγονός, εφόσον με την κατάρρευση της οικονομίας, ο κρατικός κορβανάς συνεχίζει να έχει χρήματα για αυτούς…

Και νομίζω έτσι, σχετικά αδιάφορα το αντιμετώπισαν και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εκείνοι που επέμεναν από τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι όσοι ζουν και «ποτίζονται» από τον φανατισμό, κυρίως τον κομματικό και ο οποίος έχει να κάνει με τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και τον αγώνα που κάνουν για εναλλαγή στην εξουσία.

Όντως, ζούμε σε εποχές τόσο διαφορετικές… Είδαμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της Ιερά Συνόδου, αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης, να καλούν σε «αντάρτικο» τους πιστούς, απαιτώντας να ανοίξουν οι ναοί για τον εορτασμό των Φώτων, κόντρα στην κυβερνητική απόφαση, για γενικό οριζόντιο λοκντάουν.
episimansis.neo
Ένας δείκτης για το πώς πάνε τα πράγματα και αν οι κατέχοντες εξουσία είναι σε θέση να διαχειριστούν καταστάσεις δύσκολες αποτελεί και το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εμείς, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, διακρίνουμε μια προχειρότητα στη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων.

Όλα γίνονται στο πόδι, εξυπηρετώντας κάποιες ανάγκες και όχι πάντα εκείνες που είναι απαραίτητες και άκρως αναγκαίες, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων.

Έχουμε υπομονή να περιμένουμε; Και βέβαια έχουμε! Αν μάθαμε κάτι όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με την πανδημία, είναι ότι εκπαιδευτήκαμε πάνω σ’ αυτή την ιδιότητα.

Ακούμε με προσοχή και υπευθυνότητα, όλα όσα μας λένε οι ειδικοί γιατροί για να μη συμμετέχουμε στη διασπορά τους ιού, προς βλάβη τόσο του εαυτού μας, όσο και των φίλων μας.

Είναι δυνατόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμό, να μας δυσκολέψει, περισσότερο από ότι είναι τώρα η ζωή μας; Ή μπορεί να μας γεμίσει φρούδες ελπίδες και μια επίπλαστη αισιοδοξία; Όχι βέβαια!

Αφήνουμε τα παιχνίδια της πολιτικής σ’ αυτούς που έχουν μάθει να ζουν μ’ αυτά. Κι ενώ παρακολουθούμε από απόσταση τα τεκταινόμενα, αρνούμαστε γα γίνουμε γρανάζι και ιμάντας της προπαγάνδας τους.

Για μας, το έχουμε πει πολλές φορές ως τώρα και θα το ξαναπούμε, αυτό που έχει μεγάλη αξία, είναι η ίδια η ζωή. Και οφείλουμε να την προστατεύουμε, Τα όποια παιγνίδια τους, δεν μας αγγίζουν.

Αυτό που περιμένουμε από όσους ασκούν εξουσία, είναι να παίξουν με σοβαρότητα το ρόλο τους. Χρειαζόμαστε ήρεμους, και σοβαρούς, ψύχραιμους και αποτελεσματικούς ανθρώπους, να μας κυβερνήσουν. Τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτό το σύστημα πραγμάτων. Μετά, όλα θα πάρουν το δρόμο τους…

  1. Το κείμενο αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 9/1/2021 στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Τελικά είναι μεγάλη υπόθεση η υπομονή… Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Επιτέλους! Άπό τις 24/10/2020 είμαι και επίσημα συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! Και τώρα έχω τη δυνατότητα πια, να μπαλώσω ένα σωρό τρύπες που δημιουργήθηκαν τους ατέλειωτους μήνες της προσμονής. Όλα αυτά ήταν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς εφημερίδες. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA