Αυτή την εβδομάδα, το μεγάλο βήμα... Ο νέος ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ, σε λίγο, κοντά σας...

terpsithea.anixi1 180421
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ είναι από μόνος μια ολόκληρη ιστορία. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει καταγράψει και έχει ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως με το χωριό μου, το Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης. 'Οπως ΕΔΩ ένα δημοσίευμα που κάναμε πέρσι για τις ζημιές από το σεισμό.

terpsithea.anixi2.190421
Αλλά όλο και σκεφτόμαστε τελευταία να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας. Στα σχέδια μας δεν είναι να "κατέβει" το site, όχι. Αυτό θα παραμείνει πια ως ιστορία, σαν αυτό ΕΔΩ το δημοσίευμα που κάναμε τον Σεπτέμβρη του 2020 τότε που οι βροχές δοκίμασαν και το χωριό μου.

terpsithea.anixi3.190421
Δυσκόλεψα και δυσκολεύω πολλούς που δεν ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει το όνομα του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Αν και μέσα στον ιστότοπο το εξηγώ αναλυτικά, δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι  διαβάζουν, το κάνουν αυτό προσεκτικά. Δείτε ΕΔΩ μια ανάρτηση που κάναμε τον Μάιο του 2020, όταν το συνεργείο του ALPHA επισκέφτηκε τα αγγειοπλαστεία του χωριού μου.

terpsithea.anixi4.190421
Λέμε λοιπόν αυτό το site κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από τώρα, να περάσει στην ιστορία και να υπάρξει ένας νέος ιστότοπος, φρέσκος, με σύγχρονα χαρακτηριστικά που να καταγράψει την ιστορία από εδώ και πέρα. Δείτε ΕΔΩ άλλη μια ανάρτηση από την είσκεψη του ALPHA στα ανθοκήπια του Θραψανού.

terpsithea.anixi5.190421
Κι επειδή αυτός ο διαδικτυακός τόπος έχει πιο πολύ σχέση με την αληθινή ζωή, επιλέξαμε ως εικονογράφηση μερικά λουλούδια από την επιφάνεια γραφείου του υπολογιστή. Κάτι που μας αρέσει πολύ να κάνουμε. Δείτε ΕΔΩ ένα ακόμα δημοσίευμα από τα παλιά... Καλοκαίρι προς φθινόπωρο του 2018, στον Τσούτσουρα. Αυτή τη εβδομάδα, λοιπόνν, τα νεότερα...

Δημοσιογραφικά

Πώς θα μαζέψουν οι αγρότες φέτος την παραγωγή τους, όποια κι είναι, στις ελιές τους;

elies7.2020
Δυσκολεύουν όλο και περισσότερο τα πράγματα... Και συνεχώς προστίθενται και νέα... Κατέγραφα προχθές τους προβληματισμούς μου για τις δικές μου λίγες ελιές στο χωριό (δείτε ΕΔΩ) και σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω στη στήλη μου "Επισημάνσεις"  στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ.

elies9.2020
Και το έκρινα αναγκαίο αυτό, επειδή δεν είναι όλες οι ελιές ίδιες. Κάποιες έχουν καρπό, όπως στο προηγούμενο δημοσίευμα και κάποιες άλλες, όπως σε τούτο, όχι. Η ανάγκη μερικές φορές σε κάνει, να μην μπορείς να τις καλλιεργήσεις όπως θα ήθελες. Και φυσικά δεν θα πάρεις τον ίδιο καρπό.

elies10.2020
Όμως να θυμόμαστε πάντα πως, αυτά τα δέντρα δίνουν καρπό. Κι αν δεν έχουν φέτος θα δώσουν του χρόνου ή του παραχρόνου. Και πάντα θα έχεις το περιθώριο και τη δύναμη να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για την καλλιέργεια τους και τελικά να μπορέσεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 14/11/2020

Η δεύτερη καραντίνα και ο εκ νέου εγκλεισμός σπίτι μας, έχει πολλαπλές συνέπειες στη ζωή μας. Και φυσικά, ο καθένας μας γνωρίζει τα δικά του και τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο.

Αλλά εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τις ελιές, μιας και αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία των ανθρώπων να πάρουν κάτι ως εισόδημα από την παραγωγή τους.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Διότι εγείρονται ερωτήματα: Πώς θα πάνε στο χωράφι τους, πού θα βρουν εργάτες και θα προλάβουν να μαζέψουν την πρώιμη παραγωγή;

Τους καταλαβαίνω… Η σταφίδα δεν υπάρχει πια και μόνο οι ελιές και ο καρπός τους, το λάδι, μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία. Κι έχουν τόσα εμπόδια να αντιμετωπίσουν!

Τον καιρό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις έντονες βροχοπτώσεις που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα και απρόβλεπτα. Τον δάκο που προκαλεί μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και φυσικά τα… άδεια από ανθρώπους χωριά που ψάχνουν με αγωνία για εργατικά χέρια, προκειμένου να μαζέψουν τις ελιές τους.

Όσοι έχουν δοκιμάσει να το κάνουν μόνοι τους, ξέρουν τις δυσκολίες, την κούραση, τον ιδιαίτερο εξοπλισμό που χρειάζεται και που φυσικά έχει το κόστος του. Πριν πέντε χρόνια, αν θυμάμαι καλά, δοκίμασα για μια εβδομάδα να δουλέψω μαζί τους επί ίσοις όροις και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ότι χρειάστηκα ένα μήνα μετά για να συνέλθω.

Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση το γραφείο με το χωράφι… Και οι συνθήκες δουλειάς είναι ασφαλώς, πολύ διαφορετικές. Έξω μπορεί να πέσεις σε κρύο, σε βροχή , σε δύσκολες καταστάσεις.

Όπως κι αν έχει το πράγμα, δεν έπαψα ποτέ να τους σκέφτομαι και να τους συμπονώ. Εκτιμώ μάλιστα ότι τα μεροκάματα που παίρνουν όσοι ασχολούνται με το λιομάζωμα, δεν είναι μεγάλα. Γι’ αυτό ίσως και βλέπετε πολλούς ντόπιους να μην ασχολούνται οι ίδιοι με το λιομάζωμα.episimansis.neo

Πιο πολλοί είναι οι εποχιακοί εργάτες και συνήθως άνθρωποι από άλλες χώρες που έρχονται στο νησί κάθε χρόνο, επειδή γνωρίζουν τους ανθρώπους που θα δουλέψουν κοντά τους.

Προκύπτουν όμως προβλήματα ιδιαίτερα, φέτος με την πανδημία. Και ένα από αυτά είναι το απαγορευτικό στις μετακινήσεις, λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί προκειμένου να λιγοστέψει η επικίνδυνα αυξανόμενη διασπορά του κορονοϊού Covid-19.

Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και θα είναι άραγε καταληκτική η ημερομηνία της 30 Νοέμβρη που έδωσαν; Ουδείς είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει για κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Καθώς θα προχωρούμε πιο βαθιά στο χειμώνα, τα πράγματα θα δυσκολεύουν και άλλο. Οπότε…

Ας μείνουμε όμως στο λιομάζωμα, αφού όλα τα άλλα θα έχουμε τη δυνατότητα , στον καιρό που έρχεται, να τα ξαναδούμε, σε συνάρτηση με τις όποιος εκκρεμότητες προκύψουν.

Ελπίζουμε οι άνθρωποι που έχουν τις ελιές ως εισόδημα για τη χρονιά τους να μπορέσουν να βρουν τον τρόπο να τις μαζέψουν. Διότι ουδείς είναι σε θέση να παρέχει διαβεβαίωση ότι του χρόνου, θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι στη φύση μας να δεχτούμε εύκολα κάποια πράγματα. Αντίθετα η πλάση μας είναι τέτοια που μας κάνει συνεχώς να ψαχνόμαστε για να βρούμε λύσεις. Θα τις βρούμε; Ο χρόνος θα δείξει. Αλλά το να μην καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε.

Βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο ως τώρα και προφανώς χρειάζεται χρόνο για να αποδεχτούμε την κατάσταση μας. Ναι, μόνο που δεν πρέπει να απογοητευόμαστε με το παραμικρό. Όλα θέλουν το χρόνο τους, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Αλλά τώρα είμαι συνταξιούχος πια έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια κστις αυλές, τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA