Δημοσιογραφικά

Διεθνής έρευνα για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, φέρνει την Αθήνα στα τελευταία σκαλοπάτια

athina1
Ωραία είναι η εικόνα της Αθήνας από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εδώ που τα λέμε και σε μας αρέσει και πολύ συχνά κάνουμε τη βόλτα μας μας κατά κει. Επίσης, άνθρωποι από όλο τον κόσμο επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για να δουν από κοντά την Ακρόπολη. Ένα όνειρο ζωής!

athina
Στην πραγματικότητα όμως το να ζεις από ανάγκη σε μια μεγαλούπολη άναρχα δομημένη όπως η Αθήνα, που δεν έχει επαρκεί χώρους πρασίνου και που το επίπεδο ζωής σε ότι αφορά την ποιότητα του είναι πολύ χαμηλά, δεν είναι και ότι καλύτερο. Και μεις που ζούμε εδώ το ξέρουμε καλά, αυτό.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 17/10/2020

Ζούμε στην Αθήνα από ανάγκη... Αν μπορούσαμε και είχαμε τη δυνατότητα θα φεύγαμε τρέχοντας για κάπου στην επαρχία, αν και οι περισσότεροι έχουμε παγιδευτεί σ' αυτόν τον τρόπο ζωής και μάλλον δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εύκολα τα πράγματα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για κάποιο λόγο μερικοί ασχολούνται κάνοντας έρευνες πάνω σ' αυτό. Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί μερικά πράγματα "χτυπάνε" από μακριά, αλλά από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το ψάξαμε λίγο το πράγμα.

Κάθε χρόνο λοιπόν κάποιοι ψάχνουν να βρουν την καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για να ζεις, και κάθε χρόνο μονολογούμε για το πόσο κακή είναι η ποιότητα ζωής στην υδροκέφαλη αστική διόγκωση της χώρας μας, την Αθήνα, μια πρωτεύουσα που αγαπάς να μισείς και αντιστρόφως.

Η Αθήνα οικοδομήθηκε άναρχα από το '60 και μετά και ακόμη μετράει τα αναπτυξιακά λάθη του παρελθόντος, με έλλειψη πράσινου, με κάκιστη ρυμοτομία, με ασθματική συντήρηση υποδομών και με πρόχειρες παρεμβάσεις που περισσότερο μοιάζουν με ευκαιριακά "μπαλώματα". Παράδειγμα, ο πρόσφατος Μεγάλος Περίπατος.

Τώρα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με 58.100 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 83 πόλεις, οι 9 στους 10 κατοίκους είναι ικανοποιημένοι με τη διαβίωση στην πόλη τους το 2019. Μαντέψτε τι γίνεται με την Ελλάδα. Στη μειοψηφία, εντάσσονται οι Αθηναίοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τους δείκτες ικανοποίησης, στις "πράσινες" θέσεις που απεικονίζουν την καλή ποιότητα ζωής, βρίσκονται οι πόλεις των Σκανδιναβικών κρατών, οι περισσότερες εκ των γερμανικών μεγαλουπόλεων (με το Βερολίνο να βρίσκεται ακριβώς στη μέση των δεικτών), ενώ πάνω από τη μέση βρίσκονται Λονδίνο, Βιέννη, καθώς και κάποιες όχι πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Αντίθετα, οι δείκτες ικανοποίησης δεν είναι καθόλου θετικοί για το Παρίσι, τη Μαδρίτη, και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για Νάπολη και Ρώμη, καθώς και για Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Γενικά, όσο πιο νότια "κινούμαστε" στην Ευρώπη, τόσο πιο άσχημα είναι τα πράγματα, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην οικονομική κρίση. Η έρευνα άλλωστε που μελετά τη ζωή σε 83 χώρες της Ευρώπης, "έτρεξε" μέσα στο 2019, με τα μνημόνια να έχουν αφήσει το "στίγμα" τους.episimansis.neo

Αξιολογούνται η γενική ικανοποίηση, οι υπηρεσίες που προσφέρει η δημοτική αρχή, η ποιότητα του περιβάλλοντος, οι οικονομικές ευκαιρίες, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η συμπεριφορά των τοπικών αρχών έναντι των μεταναστών και των μειονοτήτων, καθώς και η ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα για την Αθήνα δεν είναι καθόλου κολακευτικά και σε ο,τι αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Αντιθέτως, στον αντίποδα είναι η Βιέννη και το Δουβλίνο, μεταξύ άλλων.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα για την πρωτεύουσα της χώρας μας, μόνο σε ο,τι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Φανταστείτε τώρα αξιοπιστία! Αρνητική είναι και η εντύπωση που έχουν οι Αθηναίοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρει το δημόσιο.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η Αθήνα είναι στη χειρότερη θέση σε ο,τι αφορά τους ελεύθερους και πράσινους χώρους στον αστικό ιστό, με το Ρότερνταμ να έρχεται πρώτο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με έρευνα του OECD (ΟΟΣΑ), στην πρωτεύουσα της Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο (στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Έντμοντον του Καναδά, Ντε Μουάν και Μάντισον στις ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 m2 πρασίνου). Αρνητική πρωτιά κατέχει η Αθήνα και σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών της.

Συνολικά, βάσει των απαντήσεων, καλύτερη πόλη για να ζει κανείς είναι η Ζυρίχη, δεύτερη οι Βρυξέλλες, και τελευταία η Κωνσταντινούπολη που προσμετράτε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ωραία λοιπόν! Το μάθαμε κι αυτό… Όλα εγκυκλοπαιδικές γνώσεις… Αλλά είναι έτσι; Και είναι μόνο αυτό; Σε μας μένει να το αποδείξουμε. Και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να πάρει τα μέτρα που της αναλογούν ώστε να γίνει η ζωή μας στην πόλη όχι μόνο υποφερτή, αλλά και να έχει ποιότητα.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο 17/10/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Επιτέλους, συνταξιούχος!

Τελικά είναι μεγάλη υπόθεση η υπομονή… Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Επιτέλους! Άπό σήμερα 24/10/2020 είμαι και επίσημα συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά όπως το περίμενα τον Νοέμβρη μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μουστο λογαριασμό μου. Η αγωνία μου μετρούσε από τον περσινό Νοέμβριο, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! Και τώρα θα έχω τη δυνατότητα πια, να μπαλώσω ένα σωρό τρύπες που δημιουργήθηκαν τους ατέλειωτους μήνες της προσμονής. Όλα αυτά ήταν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς εφημερίδες. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA