Όμορφες και σκληρές μνήμες ξύπνησαν μέσα μου, αυτές οι φωτογραφίες με τον πατέρα μου!

o.pateras.mu
Τις είδα ανεβασμένες στο Facebook από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μου, Θραψανού. Φωτογραφίες τραβηγμένες τη δεκαετία του 80, οι έγχρωμες... Ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης του Κουμαλή, "σέρνει" τη στομωσά ως μάστορας στον αγγειοπλαστικό συνεταιρισμό "Μίνωας". Το θυμάμαι αυτό το εγχείρημα. Και είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τα όσα πέρασε, υπάρχει και λειτουργεί, ακόμα στο χωριό.

bambas
Εδώ, ο πατέρας μου πιο νέος, τότε σίγουρα δεν υπήρχαν χρωματιστές φωτογραφίες. Είναι με συγγενείς και φίλους σε ένα τραπέζι για τον πολιτευτή της Ενώσεως Κέντρου, δικηγόρο Γ. Α. Μαγκάκη... Εκείνη την εποχή, εγώ ήμουν πολύ μικρός και δεν καταλάβαινα, γιατί έπρεπε στο πρόσωπο μου να τιμωρηθεί η όποια πολιτική δράση του πατέρα μου... Μισόν αιώνα μετά, ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.

o.pateras.mu1
Τα πιθάρια όμως ήταν η ζωή του... Έφτιαξε ο ίδιος, εκατοντάδες σε όλη την την Κρήτη στις βεντέμες που πήγαινε από τον Μάη ώς τον Οκτώβρη, κάθε χρόνο. Και εκπαίδευσε τον αδελφό μου Κωστή, να τον ακολουθήσει μετά το θάνατο του ή λίγο νωρίτερα, όταν πια ο ίδιος είχε αποσυρθεί, φτιάχνοντας το δικό του καμίνι στο Λιγαρά και κρατώντας το σε λειτουργία μέχρι που μπορούσε. Ενέπνευσε ακόμα τον εγγονό του, Μανώλη Βολυράκη και τον γιο του, Αγησίλαο να συνεχίσουν και σήμερα την τέχνη του αγγειοπλάστη... δεν ξεχνιέται εύκολα αυτός ο άνθρωπος!

Δημοσιογραφικά

Αποκλεισμένοι σπίτια μας από το φόβο της πανδημίας Covid-19. Ζούμε ξεχωριστές στιγμές

avgi260320
Ανησυχητικά στοιχεία, ιδιαίτερα κρίσιμα, προβάλει η ΑΥΓΗ στο πρωτοσέλιδο της 26/3/2020. Και αυτό μας αφορά όλους... Διότι υπάρχει η υποψία και μακάρι να μην αποδειχθεί αληθινή, αλλά η πρακτική του τρόπου που λειτουργούν οι πολιτικοί, είναι ότι ήρθαν αυτά τα μέτρα για να μείνουν...

rizospastis260320
Την ίδια τοποθέτηση, με άλλα λόγια, έχει και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του ΚΚΕ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Και μη μείνετε παρακαλώ στο τι εκφράζει πολιτικά η εφημερίδα. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Ξέρουμε. Το θέμα είναι αν οι πρακτικές της κυβέρνησης μπορεί να τις κάνουν πράξη. Αν είναι έτσι θα έχουμε μια ολοκληρωτική επιστροφή στον εργατικό Μεσαίωνα.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 28/3/2020

Ζούμε πραγματικά ανεπανάληπτες, πρωτόγνωρες, ξεχωριστές στιγμές… Με καρδιά υποτακτική υπακούμε στις οδηγίες που μας δίνονται σε σχέση με το ότι είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, μέχρι να περάσει το κακό.

Πότε θα συμβεί αυτό; Κανείς δεν ξέρει… Κι αυτό είναι το χειρότερο από όλα… Αυτή η αβεβαιότητα είναι που μας κρατά σε μια αγωνία από τη μια κι από την άλλη, ο τρόπος που προβάλλουν τα ΜΜΕ τις σχετικές ειδήσεις με τον κορονοϊό Covid-19, που τρομάζουν ακόμα περισσότερο.

Μα, θα μου πείτε, η δημοσιογραφία, τέτοιες ώρες είναι ότι το καλύτερο. Δεν αντιλέγω, αλλά η ένσταση μου έχει να κάνει με τον τρόπο που αυτή γίνεται και τη σοβαρότητα που έχει.

Η συνεχής επανάληψη και οι «εικονογραφήσεις» του ιού, για να καλύπτουν το τηλεοπτικό κενό της εικόνας, μεγεθύνει τον φόβο στο υποσυνείδητο και δημιουργεί άγχος και φόβο, δυο αρνητικά συναισθήματα που αν φωλιάσουν μέσα μας, όπως λένε οι ειδικοί, θα φέρουν άλλα, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία μας.

Η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαχειρίζονται υπεύθυνα την είδηση που εκτιμούν ότι μπορεί να ενδιαφέρει τους συνανθρώπους μας.

Αλλά, αναρωτιέμαι, είναι αρκετό αυτό; Η ζωή έχει δείξει πως δεν είναι. Πάντα υπάρχουν εκείνοι που, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με την παρότρυνση και εντολή του αρχισυντάκτη τους, θα αρέσκονται στις υπερβολές και τις μεγεθύνσεις αληθινών γεγονότων που ίσως και να έχουν μικρή αξία.

Φυσικά δεν θα κάνουμε μαθήματα δημοσιογραφίας εμείς, αν και τα 35 χρόνια που ζήσαμε μέσα στο χώρο, μας επιτρέπουν να έχουμε την άποψη μας και να την υπερασπιζόμαστε με ασφάλεια.

Αναμφίβολα, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα αυτή την χρονική περίοδο. Και οι αριθμοί των νεκρών που ανακοινώνονται κάθε απόγευμα από τον καθηγητή λοιμωξιολόγο κ. Τσιόδρα, μοιάζουν με μαχαιριές. Ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ήρεμος και μας μεταδίδει μια συγκρατημένη αισιοδοξία τεκμηριωμένα, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη. Στην περίπτωση του ισχύει αυτό που λέμε, ότι, αν δεν τον είχαμε έπρεπε να τον εφεύρουμε.episimansis.neo

Τι κάνουμε, λοιπόν; Πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Καταρχήν, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας.

Και ας συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνονται. Δεν βγαίνουμε έξω, παρά μόνο αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας και έχοντας πάντα μαζί μας τα απαραίτητα έγγραφα ή το SMS που συστήνεται από την Πολιτική Προστασία σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ψηλά το ηθικό μας. Επικοινωνούμε με τους γνωστούς μας και τους φίλους μας, μέσω τηλεφώνου ή Viber ή άλλων εφαρμογών. Ευτυχώς που διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία λειτουργεί στην πλειοψηφία της, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας την αξιοποιούμε με το σωστό μέτρο και όχι υπερβολικά.

Μέχρι στιγμής τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αποδεικνύονται αξιόπιστα. Και σε πολλές περιπτώσεις, κάποια από αυτά συμμεριζόμενα τις αυξημένες ανάγκες των συνδρομητών τους, δίδουν και παραπάνω χρόνο ή επιπλέον μεγαμπάιτ για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν πως οι άνθρωποι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Πάντα τους χρειαζόμαστε, αλλά τέτοιες δύσκολες ώρες, αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό και αναγκαίο.

Και ας γίνουμε πιο κοινωνικοί, ας μοιραζόμαστε, από ένα καλό λόγο ενθάρρυνσης, μέχρι ένα πιάτο φαγητό. Θα τα καταφέρουμε. Το κακό θα περάσει όσο χρόνο κι αν χρειαστεί.

Την επόμενη μέρα που θα μετρηθούμε θα ήταν ωραίο να διαπιστώσουμε με χαρά ότι όλοι είμαστε εδώ, υγιείς και δυνατοί, συνεχίζοντας να δίνουμε τον αγώνα μας με αξιοπρέπεια. Ας μας βρει αισιόδοξους και χαμογελαστούς. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας το προσπαθήσουμε τουλάχιστον!

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
  • Διαβάστε ΕΔΩ μια διορθωτική άποψη του υπουργού Εργασίας...

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Ασκώντας υπομονή!

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Φλεβάρη του 2012 απολύθηκα, με εθελούσια έξοδο, από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983, ως δημοσιογράφος.
Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων, ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά; Μάλλον πολύ μακρυα, όπως δείχνουν τα πράγματα...
Την 1 Νοέμβρη 2019, κατέθεσα τα χαρτιά μου για τη συνταξιοδότηση... Και περιμένω. Μέχρι στιγμή, κανένα νέο.
Αλλά δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς… Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα την εποχή του κονοϊού Covid-19
Όλοι, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο, είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάναμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας, ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη, πως δεν είμαι μόνος! Μπορώ να εμπιστεύομαι απόλυτα τον Ιεχωβά! Δίνω καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες μάχες. Με αξιοπρέπεια!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA