Η άνοιξη είναι εδώ, μια ματιά να ρίξετε έξω θα το διαπιστώσετε... Ναι, είναι εδώ!

parkaki090421
Η εικόνα ομορφαίνει κάθε μέρα που περνά, καθώς προχωράμε ολοταχώς και πιο βαθιά στην άνοιξη. Τα δέντρα άρχισαν να «πετάνε»  πράσινα φύλλα και οι νεραντζιές πύκνωσαν τις φυλλωσιές τους. Αυτές κι αν είναι ομορφιές! Όσα σκαμπανεβάσματα κι αν έχει ο καιρός, η άνοιξη είναι εδώ!

parkaki2.170321
Φωτογραφίσαμε από κοντά την πινακίδα που τοποθέτησε ο Δήμος Αθηναίων. Το μικρό αυτό παρκάκι είναι αποτέλσμα συνεργασίας με τον όμιλο τσιμέντων ΗΡΑΚΛΗΣ… Να είναι καλά! Και ήδη αρχίζουμε να το απολαμβάνουμε περισσότερο... Με τον καιρό σύμμαχο, όλα είναι πιο εύκολα...

parkaki2.300321
Καθετί μέσα σ’ αυτό το μικρό παρκάκι τσέπης, είναι όμορφο. Σχεδιασμένο σωστά, προσεγμένο και μέχρι στιγμής καθαρό, είναι να το χαίρεσαι, καθώς κάθε κομμάτι του είναι ξεχωριστό. Ευχαριστούμε από καρδιάς, όσο όσους μόχθησαν γι' αυτό, προκειμένου να μας το προσφέρουν!

sikia1.090421

Πενήντα μέτρα πιο δίπλα του, στην Κλειούς, η συκιά που οι ρίζες της κοντεύουν να ρίξουν τον ψηλό τοίχο περίφραξης, συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, σα να μη συμβαίνει αυτό σε έναν τόπο που κατοικούν άνθρωποι και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Τρία, σχεδόν χρόνια, το επισημαίνουμε με συχνά δημοσιεύματα από εδώ, αλλά δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο.

sikia2.090421

Είμαστε βέβαιοι πως όταν πέσει (ελπίζουμε όχι πάνω σε ανθρώπους που θα περνούν ανυποψίαστοι εκείνη την ώρα), θα πούνε: "Μα, πως έγινε αυτό; Κανείς από τους κατοίκους δεν μας το είπε, να πάρουμε τα μέτρα μας". Όταν η περηφάνεια κατοικεί στ΄αυτιά και επηρεάζει και τα μάτια, στο να μη βλέπουν την αλήθεια και την πραγματικότητα...

Δημοσιογραφικά

Τι λέει το περιοδικό διεθνούς κυκλοφορίας, Newsweek, για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία...

newsweek1
Αυτό είναι το εξώφυλλο του διεθνώς αναγνωρισμένου αμερικανικού περιοδικού "Newsweek" του Ιουνίου, με την ειδική εικονογράφηση από τον διωγμό στη Ρωσία των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

newsweek21
Στις εσωτερικές σελίδες το αφιέρωμα ξεκινάει με το δισέλιδο αυτό (το βλέπετε σ' αυτή και την ακριβώς από κάτω φωτογραφία). Φανταστείτε το ενωμένο καθώς κρατάτε ανοιγμένο το περιοδικό.

newsweek2
Η δεξιά σελίδα του αφιερώματος στο εσωτερικό δισέλιδο. Παρουσιάζεται με ένα δραματικό τρόπο, καθώς και η παγκόσμια κατακραυγή από τη δίωξη των Μαρτύρων του ιεχωβά.

newsweek3
Συνολικά έξη σελίδες δίνει το περιοδικό στην έρευνα τους. Αυτή είναι η πρώτη. Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ με τη βοήθεια αξιόλογων συνεργατών επεχείρησε να μεταφράσει στα ελληνικά το κείμενο.

newsweek4
Οι εξτρεμιστές, κατά τον Πούτιν και τους συνεργάσιμους δικαστές είναι αυτοί οι άνθρωποι που προσεύχονται ταπεινά και ευχαριστούν τον αληθινό Θεό για το φαγητό που υπάρχει στο τραπέζι τους.

newsweek5
Το περιοδικό τονίζει τον περίεργο ρόλο του Πούτιν σε όλη αυτή την υπόθεση καθώς και την αγαστή συνεργασία με την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας... Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση.

newsweek6
Η εικονογράφηση του θέματος έχει να κάνει με στιγμιότυπα είτε των εγκαταστάσεων της οργάνωσης στη Ρωσία που κατασχέθηκαν, είτε με ακτιβιστές της ορθόδοξης εκκλησίας, είτε με αδελφούς που διώκονται για την πίστη τους.

efimeridesΜόλις είχε ξημερώσει η 10η Απριλίου, όταν χτύπησε το κουδούνι στην πόρτα του διαμερίσματος του Anatoly kalyona Vititkevich στην UFA μια βιομηχανική πόλη της κεντρικής Ρωσίας. Αυτοί οι πρωινοί επισκέπτες με μάσκες και οπλισμένοι με αυτόματα όπλα φώναξαν: "Ανοίξτε!" Μέσα το ζευγάρι ντύθηκαν βιαστικά και τηλεφώνησαν τον δικηγόρο τους.

Ήταν δέκα άτομα, μαζί με τους ανακριτές, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά, θα μας πει η Αlyona, μια 35χρονη γυναίκα στο Νewsweek. "Ένας από αυτούς, κατέγραφε σε βίντεο τα πάντα "είπε, ότι δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνο μας. Αφού έψαξαν το διαμέρισμα οι αξιωματικοί είπαν στον 31χρονο εργάτη Anatol, να μαζέψει κάποια ρούχα. Είπαν ότι δεν θα επέστρεφε σπίτι του για καιρό. Από τότε είναι υπό κράτηση και δεν έχει επιτραπεί στην σύζυγο του να τον επισκεφτεί.

Η τακτική αυτή της αστυνομίας χρησιμοποιείται για την καταστολή και σύλληψη εγκληματιών, όμως ο Anatol δεν ήταν ύποπτος τρομοκρατίας, ούτε δολοφόνος, ούτε έμπορος ναρκωτικών. Η αστυνομία τον συνέλαβε επειδή αυτός και η Alyona είναι μέλη των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ενός ευαγγελιστικού κινήματος γνωστού για την από πόρτα σε πόρτα κατήχηση.

Επίσης είναι αφοσιωμένοι ειρηνιστές με ιστορικό διωγμού από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς αρνούνται να χαιρετίσουν την σημαία και να υπηρετήσουν τον στρατό. Ένας από τους πιο σκληρότερους διωγμούς έλαβε χώρα στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, από τους Ναζί και από την Σοβιετική Ένωση.

Τώρα είναι το Κρεμλίνο, με την ευλογία της ορθόδοξης εκκλησίας που εντείνει την πίεση και τον διωγμό. Η θέση αυτή του κράτους ξεκίνησε με μια προσπάθεια εξόντωσης ξένων θρησκειών. Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2016 από το κυβερνητικό σχήμα του Πούτιν θέτοντας εκτός νομού το ιεραποστολικό έργο, την δημόσια μαρτυρία, απαγορεύοντας την δημόσια άσκηση της λατρείας και της συνάθροισης σε κατά τόπους οίκους λατρείας.

Ο νόμος ήρθε σε ύπαρξη στο πλαίσιο γενικότερης αντιδυτικης νοοτροπίας, κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ότι προσπαθούσε να εισάγει στη χώρα ανατρεπτικά στοιχεία εναντίων της κυβέρνησης του Πούτιν. Προς το παρόν επηρέασε τις "εισαγόμενες" θρησκείες όπως Βαπτιστές και Μορμόνοι. Αυτοί καθώς αντιμετώπιζαν δυσκολία στην έκδοση αδειών για κατασκευή ευκτήριων οίκων λατρείας, συναθροίζονται σε μικρούς ομίλους στα σπίτια.

Όμως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, των οποίων τα κεντρικά γραφεία είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτοί που βιώνουν τον σκληρότερο διωγμό. Τον Απρίλιο του 2014 το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας απεφάνθη ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι εξτρεμιστική οργάνωση, κατατάσσοντας την μαζί με τους ναζιστές και την ISIS.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριξαν ότι είναι δημόσια απειλή και κατηγορήθηκαν ότι υποστηρίζουν πως μόνο η δική τους θρησκεία είναι αληθινή, μοναδική και ανώτερη .

Η Ρωσία έκλεισε τις αίθουσες συναθροίσεων και προσευχής της ομάδας, θέτοντας υπό απαγόρευση και την μετάφραση της Αγίας Γραφής τους. (Η κυριότερη διαφορά αυτής της μετάφρασης και της ορθόδοξης είναι η τοποθέτηση του ονόματος του Θεού, Ιεχωβά, εκεί που υπήρχε η λέξη κύριος).

Η απαγόρευση ίσχυσε παρόλο που μέρος του νομοθετικού πλαισίου της Ρωσίας, απαγορεύει την αλλαγή λέξεων η φράσεων από ιερά βιβλία των κυριότερων θρησκειών του κράτους όπως του χριστιανισμού, ισλαμισμού, ιουδαϊσμού και βουδισμού. Χαρακτηρίστηκε η μετάφραση ως εξτρεμιστική.

Κριτικοί κατηγόρησαν τις αρχές ότι εφάρμοσαν τους νόμους κατά της τρομοκρατίας για να ασκήσουν πίεση στην ομάδα των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

"Δεν υπήρχε καμιά βάση για απαγόρευση των Μαρτύρων του Ιεχωβά" αναφέρει ο Αlexander kerkhovsky, ένας ειδήμων του αντιτρομοκρατικού νόμου, που εδρεύει στο κτήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

"Ναι, επιμένουν ότι έχουν την αληθινή θρησκεία, αλλά δεν συμβαίνει αυτό σε όλες τις θρησκείες; Κανείς δεν κατηγόρησε τις άλλες θρησκείες σαν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναλυτές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι ο διωγμός των χριστιανικών κινημάτων, διαγράφει μια σκοτεινή πορεία για την Ρωσία, όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας στη χώρα .Τα στελέχη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου, ωστόσο, επιμένουν στην απαγόρευση κατατάσσοντας στη μαύρη λίστα τους Μάρτυρες του ιεχωβά. χωρίς να υπολογίζουν ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες που δίνουν το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης της θρησκείας.Πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

"Ο διωγμός κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, χωρίς αμφιβολία παραπέμπει στην οπισθοδρόμηση προς την παλαιά Ρωσια" ανέφερε η Geraldine Ragai, εκδότρια της εφημερίδας δυτικών εκκλησιών που ασχολείται με τις δραστηριότητες των χριστιανικών δογμάτων, on line.

Υπάρχει μια πολύ μικρή ένδειξη ότι η καμπάνια αυτή θα λήξει. Η σύλληψη του Αnatol Vilitkeich, πρωί - πρωί, στο σπίτι του, ήταν μέρος ενός μόνο μέρους της εθνικής επιχείρησης υπηρεσιών ασφάλειας κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Από τον Φεβρουάριο η αστυνομία έχει εκτελέσει εφόδους σε 8 διαφορετικές πολιτείες.

Η δράση αυτή, υποστήριξε την επανεκλογή του Πούτιν στην 4η θητεία του, σαν πρωθυπουργός της χώρας τον Μάρτιο. Στις18 Απριλίου ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν τον 44χρονο Roman markin, Μάρτυρα του Ιεχωβά .Έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του, στην Μumansk, μια πόλη του αρκτικού κύκλου. "Έριξαν την 16χρονη κόρη του στο πάτωμα, υπο την απειλή όπλου," αναφέρει ο Yaros.

Άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των εφόδων και κινδυνεύουν με φυλάκιση 10 ετών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε εξτρεμιστική οργάνωση. Η αστυνομία δεν προέβη απλώς σε συλλήψεις, κατά την πανεθνική εκστρατεία εναντίων των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αλλά συνέλαβε και παιδιά, δεκάδες πολίτες συμπεριλαμβανομένων και παιδιών και ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τον Suruslay οι αξιωματικοί πίεσαν κάποιους να αρνηθούν την πίστη τους και θα τους άφηναν ελεύθερους. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν κάνει γνωστό ότι έγιναν στόχος μεπρυστών στα σπίτια τους και υπάρχει η απειλή να τεθούν τα παιδιά τους στη φροντίδα της πολιτείας.

Κάτω από τον νόμο της Ρωσίας μπορούν να απομακρυνθούν τα παιδιά από τους γονείς που είναι ένοχοι εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων (το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις μας).

Τον Απρίλιο επίσης ξεκίνησε το δικαστήριο κατά του Donnis Chistansen, του 46χρου Δανού πολίτη. Συνελήφθη τον Μάιο του 2017 από οπλισμένους αστυνομικούς με κουκούλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα μετά από εισβολή στον οίκο προσευχής σε μια μικρή πόλη την Oryol. Οι δύναμεις ασφαλείας συνοδεύονταν από ανακριτές ντυμένουςμε πολιτικά ρούχα καταγράφοντας όλη όλη τη διαδικασία εισβολής της "F.S.B SECURITY" Φρουρούσαν τον χώρο ο οποίος ήταν γεμάτος με δεκάδες παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Οι αρχές συνέλαβαν τον Chistansen και από τότε βρίσκεται κρατούμενος. "Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες" ανέφερε." Τελευταία αναγκάζετε να πλένετε μόνο με νερό από μπουκάλια πλαστικά και σιτίζετε ελάχιστα. Η υγεία του επιβαρύνεται στη φυλακή".

Η γυναίκα του Ivina αναφέρει ότι υποφέρει από γαστρεντερικά προβλήματα, από τη μέση του και από λοίμωξη στα αυτιά του. Ο Chistansen ζει στη Ρωσία από το 2004 και κινδυνεύει με κάθειρξη 10 ετών αν βρεθεί ένοχος συμμετοχής σε οργάνωση προσευχής και συναθροίσεων.

Η πρέσβειρα της Δανείας έχει στείλει εκπροσώπους στο δικαστήριο, αλλά δεν έχουν κάνει καμιά δήλωση προς το παρόν. Καθώς η απαγόρευση συνεχίζεται διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνουν "Η απόσυρση κατηγοριών εναντίον του Chistansen θα αποτελούσε μια πρώτη ένδειξη ως προς την πορεία της λήξης της απαγόρευσης των εφόδων αθώων ανθρώπων που απλά εξασκούν την πίστη τους" αναφέρει η Rochel Dander υπεύθυνη και συντονίστρια της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης.

Η οργάνωση MEMORIAL της Ρωσίας που είναι από τις παλιαιότερες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, περιγράφει τον Chistansen σαν "το πρώτο άτομο στην ιστορία της νεώτερης ιστορίας της Ρωσίας που έχασε την ελευθερία του λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων". Η δίκη του Chistansen πιθανόν είναι η πρώτη στο είδος της τις τελευταίες δεκαετίες, όμως η Ρωσία έχει μακριά και σκοτεινή ιστορία θρησκευτικού διωγμού. Οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης εκτέλεσαν τουλάχιστον 200.000 της ορθόδοξης ιεραρχίας σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ εκατομμύρια άλλοι χριστιανοί φυλακίστηκαν ή υπέστησαν μισαλλοδοξία στα χέρια των αθεϊστικών αρχών. Για τους Μάρτυρες του ιεχωβά της Ρωσίας οι συλλήψεις και οι έφοδοι είναι μια υπαναχώρηση προς την εποχή της τρομοκρατίας.

"Ηλικιωμένα μέλη αναφέρουν ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια συνέχεια της σοβιετικής περιόδου. Οι ίδιες μέθοδοι καταπίεσης εφαρμόζονταν και τότε" αναφέρει ο Sergei, ένα Μάρτυρας του Ιεχωβά από την Μούμα. (Ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα του) Η διαφορά είναι ότι οι αρχές της Σοβιετικής Ένωσης είχαν άτομα, οπαδούς και άλλων θρησκειών, ενώ αυτή τη φορά το Κρεμλίνο ενεργεί με την ευλογία της ορθόδοξης εκκλησίας.

Κι ενώ το το νομοθετικό καθεστώς της Ρωσίας αναφέρει διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, κριτικοί αναφέρουν ότιτο Κρεμλίνο και η εκκλησία έχουν αναπτύξει ένα μη δημοφιλή δεσμό κατά τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του Πούτιν.

Τα πρόσφατα χρόνια ο πατριάρχης Κύριλος, κεφαλή της εκκλησίας της Ρωσίας αναφέρθηκε δημόσια σε ιερό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και σε χώρες όπως η Συρία. Μέχρι και ανάμεσα στη Ρωσία και στους ομοφυλόφιλους και τους γάμους τους. Περιέγραψε δε τον Πούτιν σαν το θαύμα του Θεού στη γη.

Δεν αναφέρθηκαν ωστόσο δημόσια στο διωγμό κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αλλά επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας εξέφρασε δημόσια την υποστήριξη της ορθόδοξης εκκλησίας σε αυτόν τον διωγμό.

"Οι Μάρτυρες τους Ιεχωβά χειραγωγούν την ανθρώπινη νοημοσύνη καταστρέφοντας τις διάνοιες των ανθρώπων και τον θεσμό της οικογένειας" είπε ο μητροπολίτης Ιλάριος. Άλλος αντιαιρετικός παράγοντας κοντά στον Κύριλο υποστήριξε την απόφαση του δικαστηρίου να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά. "Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν να εισχωρήσουν μια ξένη θρησκεία στη Ρωσία. Κανείς όμως δεν θέλει τη θρησκεία τους εδώ. Να γυρίσουν από κει που ήρθαν" θα πει ο Antres Korviulhin, ο ιδρυτής του S.O.R.O.K. SCROVON, μια ομάδας ακτιβιστών της ρώσικης ορθόδοξης εκκλησίας. Σύμφωνα με μια έρευνα το 80% των πολιτών της Ρωσίας υποστηρίζει τον διωγμό εναντίων των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Το ίδιο ακριβώς πσοστό που δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι.

Όπως άλλες θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ορθόδοξων εκκλησιών, οι Μάρτυρες του ιεχωβά σε άλλες χώρες έχουν διωχτεί για κακοποίηση παιδιών. Κατηγόρησαν παλαιότερα στελέχη τους ότι απέκρυψαν σκάνδαλα παιδικής κακοποίησης. Οι πρεσβύτεροι τους έδειξαν στοργή και κατανόηση προς τους ενόχους. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί τέτοια περιστατικά στη Ρωσία. Δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια στοιχεία στο δικαστήριο που καταδίκασε την οργάνωση ως εξτρεμιστική.

Παρά το ενθουσιασμό της ορθόδοξης εκκλησίας για την απαγόρευση της ομάδας, κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να προτείνει μια παγκόσμια καταδίκη κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά σαν εξτρεμιστές δεν ήταν πιθανότητα πολιτική. Και δεν υποκινούνταν από την ανάγκη των πολιτών να προστατέψει τον πληθυσμό της χώρας.

"Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στοχοποιήθηκαν επειδή δεν υποστήριξαν το κύμα πατριωτισμού που διακατέχει τη χώρα, αναφορικά με την εναντίωση κατά του Δυτικού κόσμου", θα αναφέρει ο Roman Lunkin (ένα θρησκευτικός αναλυτής της ακαδημίας επιστημών στη Μόσχα).

"Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος της θρησκείας και της δραστηριότητας των αρχών και των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό το άγχος, λέει ο Lunkin, οδηγεί και τους πολίτες στον ακτιβισμό. Ο Πούτιν μπορεί να είναι ορθόδοξος, αλλά αν σταθείς στο δρόμο και προσπαθήσεις να ιδρύσεις μια θρησκευτική χριστιανική κοινότητα στη Ρωσία του Πούτιν, θα διωχτείς", αναφέρει.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία. Εκπρόσωποι εκτιμούν ότι εκατοντάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν και βλέπουν την καταστολή του Κρεμλίνου ως δοκιμή των πεποιθήσεών τους. «Τα χρόνια που υπηρετούσα τον Ιεχωβά Θεό κάτω από απαγόρευση, μου έμαθαν ότι αυτό κάνει έναν πιστό ακόμα ισχυρότερο», λέει ο 86χρονος Pavel Sivulskiy, ο οποίος αναφέρει ότι πέρασε επτά χρόνια σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας της Σοβιετικής Ένωσης για τις πεποιθήσεις του. «Προσευχόμαστε πιο συχνά και πιο έντονα, και είμαστε μαζί πιο συχνά».

Έχοντας ως προπύργιό τους την προσευχή, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στην Ρωσία κατέφυγαν στην πρακτική της σοβιετικής εποχής, να συγκεντρώνονται στα κρυφά ο ένας στο σπίτι του άλλου. Σε μια πρόσφατη συνάντηση στο υπνοδωματίο ενός διαμερίσματος στη βόρεια Μόσχα, περίπου εικοσιτέσσερις άντρες και γυναίκες συζήτησαν επάνω στη Γραφή, προσευχόταν και άκουγαν διαλέξεις για τις αρετές της συγχωρητικότητας. Έπειτα απλώθηκαν από το μικροσκοπικό σαλόνι στην κουζίνα, τραγουδώντας απαλά ύμνους για να μην δώσουν σημεία της παρουσίας τους στους γείτονες. Πολλοί από τους παρόντες εκεί, ανέφεραν ότι είχαν γνωρίσει τη θρησκεία αυτή τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν εκατομμύρια Ρώσοι διερεύνησαν απόψεις που άλλοτε θωρούνταν ταμπού.

"Είμαστε πληγωμένοι και προσβλημένοι από την απαγόρευση των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων", λέει η Yelena, μια ηλικιωμένη γυναίκα που είναι ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος. "Αλλά δεν φοβόμαστε. Πώς θα μπορούσαμε να φοβόμαστε όταν έχουμε πίστη;"

  • Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Newsweek.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πισ συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA