Αλλάξατε τα ρολόγια σας σήμερα; Αναγκαίο, για να συμβαδίζετε με τους υπόλοιπους...

clocks

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ώρα άλλαξε. Και μπήκαμε σ τη χειρινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μία ώρα πίσω. Συγκεκριμένα, στις 4:00 τα ξημερώματα γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας, μία ώρα πίσω. Αν το έχετε κάνει ακόμα, κάντε το τώρα... 


roloi

Η αλλαγή ώρας αποτελεί ένα θέμα που συζητείται λόγω της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο από το 2021. Και μην αγωνιάτε για τα κινητά σας τηλέφωνα. Αυτά το έκαναν ήδη αυτόματα. Μόνο τα ρολόγια σας να έχετε στο νού σας...

anixi2.andros

Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα, η αλλαγή θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ενώ όσες θέλουν να κρατήσουν την χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021. Μένει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς, αλλά δεν χρειάζεται καμιά ανησυχία και γι' αυτό το θέμα. Αρκετά προβλήματα έχουμε....

anixiatiko7

Δημοσιογραφικά

Ο Τύπος χρειάζεται υποστήριξη, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει

enimerosi221020
Να μια εφημερίδα που τολμά να βάλει στο πρωτοσέλιδο της την ανάγkη στήριξή της από την Πολιτεία για να συνεχίζει να υπάρχει και να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες. Ιδιαίτερα ο επαρχιακός Τύπος το έχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Στην Αθήνα έτσι κι αλλιώς έχει περάσει στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 24/10/2020

Έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια μέσα στις εφημερίδες. Και αυτές έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μου. Ξέρω με τι κόπο βγαίνουν, πώς «στήνονται» και πόση συντονισμένη δουλειά απαιτείται για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Όπως ξέρω και το ρόλο που παίζουν στην τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνονται.

Όμως η πανδημία έχει χτυπήσει και τον Τύπο. Και στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Βέβαια να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, όσοι έχουν εμπλακεί στην έκδοση των εφημερίδων κάνουν πια και μια άλλη κερδοφόρα δουλειά, ενώ στην επαρχία οι εκδότες συνεχίζουν να είναι παραδοσιακοί και πραγματικά χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα μαζί τους και γι’ αυτό και καταχωρώ την ανακοίνωση τους, επειδή ξέρω πως οι άνθρωποι που ηγούνται της εκδοτικής προσπάθειας αυτής της εφημερίδας, δεν θα το έκαναν, από σεμνότητα και μόνο.

Λέει λοιπόν το αυτονόητο, ότι η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο δημοκρατικής λειτουργίας και συγκαταλέγεται στις προσπάθειες υπέρβασης του ανορθολογικού, ελληνικού υδροκεφαλισμού.

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) προβάλλει τρεις άμεσες προτεραιότητες, που μπορεί να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, επιμένοντας στην έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων Τύπου με την Πολιτεία, την λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου, γενικότερα.

1.- Η υποχρέωση των δημόσιων Φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες τερματίζεται στις 31/12/20. Το τέλος των καταχωρίσεων εκτός του ότι περιορίζει την πρόσβαση του καθενός στις ανακοινώσεις, προκηρύξεις, καταχωρήσεις, στερεί από τον περιφερειακό Τύπο και την τελευταία εναπομείνασα πρόνοια υποστήριξης.

Ζητείται η επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να ανακοινώνουν στον Τύπο και πάντως της οποιαδήποτε αλλαγής των δεδομένων να προηγηθεί θεσμικός διάλογος για την αντικατάσταση του ερειπωμένου πλαισίου που διέπει τα του περιφερειακού Τύπου, με άλλο αρτιμελές, σύγχρονο λειτουργικό και δίκαιο υπόδειγμα.

2.- Η διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, απειλεί την επιβίωση των μικρότερων και ασθενέστερων εφημερίδων.

Σημειωτέον ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια.

Η υποχρέωση αυτή θα ισοσκελιζόταν με τους πόρους του πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας, το οποίο καταργήθηκε και ουδέποτε αντικαταστάθηκε.episimansis.neo

Ζητείται εκτός της σύνταξης και εφαρμογής προγράμματος ενίσχυσης, η έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων.

3.- Σχεδόν όλα τα αιτήματα μας κατατείνουν στην ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ&Ε είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητα τους. Σε ό, τι κι αν αναφερόμαστε είτε για πρόγραμμα ενίσχυσης πρόκειται είτε για το δικαίωμα στις καταχωρήσεις είτε ακόμα και στους δικαιούχους της οψέποτε κρατικής διαφήμισης, η αναφορά στο Μητρώο θεωρείται επιβεβλημένη.

Ας τα δουν όλα αυτά τα ζητήματα που θέτουν οι αρμόδιοι, αν υπάρχουν τέτοιοι… Μέσα στα έντυπα, όπως και σ’ αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και περιμένουν να ζήσουν από το μεροκάματο τους. Αλλά το μεροκάματο μπορεί να το δίνει στην ώρα του, ο εργοδότης, μόνο αυτός πάει καλά στην επιχείρηση του.

Μην τους στριμώχνεται, μην του πνίγεται. Χρειάζονται οξυγόνο. Δώστε τους! Αποδείξτε πως αγαπάτε την ελευθεροτυπία και την πολυφωνία. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Δείξτε το έμπρακτα. Υιοθετήστε τις προτάσεις τους.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο φύλλο της εβδομαδιαίας κρητικής εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 24/10/2020 και στη στήλη μου, "Επισημάνσεις"...

Διεθνής έρευνα για την ποιότητα ζωής στις πόλεις, φέρνει την Αθήνα στα τελευταία σκαλοπάτια

athina1
Ωραία είναι η εικόνα της Αθήνας από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εδώ που τα λέμε και σε μας αρέσει και πολύ συχνά κάνουμε τη βόλτα μας μας κατά κει. Επίσης, άνθρωποι από όλο τον κόσμο επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα για να δουν από κοντά την Ακρόπολη. Ένα όνειρο ζωής!

athina
Στην πραγματικότητα όμως το να ζεις από ανάγκη σε μια μεγαλούπολη άναρχα δομημένη όπως η Αθήνα, που δεν έχει επαρκεί χώρους πρασίνου και που το επίπεδο ζωής σε ότι αφορά την ποιότητα του είναι πολύ χαμηλά, δεν είναι και ότι καλύτερο. Και μεις που ζούμε εδώ το ξέρουμε καλά, αυτό.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 17/10/2020

Ζούμε στην Αθήνα από ανάγκη... Αν μπορούσαμε και είχαμε τη δυνατότητα θα φεύγαμε τρέχοντας για κάπου στην επαρχία, αν και οι περισσότεροι έχουμε παγιδευτεί σ' αυτόν τον τρόπο ζωής και μάλλον δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε εύκολα τα πράγματα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για κάποιο λόγο μερικοί ασχολούνται κάνοντας έρευνες πάνω σ' αυτό. Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί μερικά πράγματα "χτυπάνε" από μακριά, αλλά από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το ψάξαμε λίγο το πράγμα.

Κάθε χρόνο λοιπόν κάποιοι ψάχνουν να βρουν την καλύτερη ευρωπαϊκή πόλη για να ζεις, και κάθε χρόνο μονολογούμε για το πόσο κακή είναι η ποιότητα ζωής στην υδροκέφαλη αστική διόγκωση της χώρας μας, την Αθήνα, μια πρωτεύουσα που αγαπάς να μισείς και αντιστρόφως.

Η Αθήνα οικοδομήθηκε άναρχα από το '60 και μετά και ακόμη μετράει τα αναπτυξιακά λάθη του παρελθόντος, με έλλειψη πράσινου, με κάκιστη ρυμοτομία, με ασθματική συντήρηση υποδομών και με πρόχειρες παρεμβάσεις που περισσότερο μοιάζουν με ευκαιριακά "μπαλώματα". Παράδειγμα, ο πρόσφατος Μεγάλος Περίπατος.

Τώρα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με 58.100 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν σε 83 πόλεις, οι 9 στους 10 κατοίκους είναι ικανοποιημένοι με τη διαβίωση στην πόλη τους το 2019. Μαντέψτε τι γίνεται με την Ελλάδα. Στη μειοψηφία, εντάσσονται οι Αθηναίοι.

Σύμφωνα λοιπόν με τους δείκτες ικανοποίησης, στις "πράσινες" θέσεις που απεικονίζουν την καλή ποιότητα ζωής, βρίσκονται οι πόλεις των Σκανδιναβικών κρατών, οι περισσότερες εκ των γερμανικών μεγαλουπόλεων (με το Βερολίνο να βρίσκεται ακριβώς στη μέση των δεικτών), ενώ πάνω από τη μέση βρίσκονται Λονδίνο, Βιέννη, καθώς και κάποιες όχι πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Αντίθετα, οι δείκτες ικανοποίησης δεν είναι καθόλου θετικοί για το Παρίσι, τη Μαδρίτη, και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για Νάπολη και Ρώμη, καθώς και για Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Γενικά, όσο πιο νότια "κινούμαστε" στην Ευρώπη, τόσο πιο άσχημα είναι τα πράγματα, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην οικονομική κρίση. Η έρευνα άλλωστε που μελετά τη ζωή σε 83 χώρες της Ευρώπης, "έτρεξε" μέσα στο 2019, με τα μνημόνια να έχουν αφήσει το "στίγμα" τους.episimansis.neo

Αξιολογούνται η γενική ικανοποίηση, οι υπηρεσίες που προσφέρει η δημοτική αρχή, η ποιότητα του περιβάλλοντος, οι οικονομικές ευκαιρίες, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η συμπεριφορά των τοπικών αρχών έναντι των μεταναστών και των μειονοτήτων, καθώς και η ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα για την Αθήνα δεν είναι καθόλου κολακευτικά και σε ο,τι αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Αντιθέτως, στον αντίποδα είναι η Βιέννη και το Δουβλίνο, μεταξύ άλλων.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα για την πρωτεύουσα της χώρας μας, μόνο σε ο,τι αφορά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Φανταστείτε τώρα αξιοπιστία! Αρνητική είναι και η εντύπωση που έχουν οι Αθηναίοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρει το δημόσιο.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η Αθήνα είναι στη χειρότερη θέση σε ο,τι αφορά τους ελεύθερους και πράσινους χώρους στον αστικό ιστό, με το Ρότερνταμ να έρχεται πρώτο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με έρευνα του OECD (ΟΟΣΑ), στην πρωτεύουσα της Ελλάδας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο (στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Έντμοντον του Καναδά, Ντε Μουάν και Μάντισον στις ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 m2 πρασίνου). Αρνητική πρωτιά κατέχει η Αθήνα και σχετικά με την οικονομική κατάσταση των πολιτών της.

Συνολικά, βάσει των απαντήσεων, καλύτερη πόλη για να ζει κανείς είναι η Ζυρίχη, δεύτερη οι Βρυξέλλες, και τελευταία η Κωνσταντινούπολη που προσμετράτε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ωραία λοιπόν! Το μάθαμε κι αυτό… Όλα εγκυκλοπαιδικές γνώσεις… Αλλά είναι έτσι; Και είναι μόνο αυτό; Σε μας μένει να το αποδείξουμε. Και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να πάρει τα μέτρα που της αναλογούν ώστε να γίνει η ζωή μας στην πόλη όχι μόνο υποφερτή, αλλά και να έχει ποιότητα.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο 17/10/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Χαρακτηρίστηκε "ιστορική απόφαση" και ίσως να μην είναι δημοσιογραφική υπερβολή...

lepenioti
Επάνω η δικαστίνα που ανακοίνωσε τη απόφαση για την ενοχή των στελεχών της Χρυσής Αυγής ωε εγκληματική οργάνωση. Κάτω η αίθουσα του δικαστηρίου στο Εφετείο Αθηνών (παρά το γεγονός ότι ήταν μια πρωτόδικη δίκη). Και το πιο εντυπωσιακό; Πεντέμισι χρόνια ήταν η διάρκεια της και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει ακόμα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι ποινές...

apofasi.dikastiriu

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 10/10/2020

Την Τετάρτη που μας πέρασε εκδόθηκε αυτή η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για το ξερίζωμα της ναζιστικής ιδεολογίας από την κοινωνία. Όπου η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση του δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη. Κάπως έτσι, μερικά πράγματα, περνάνε στην ιστορία.

Ύστερα από 5,5 χρόνια, τη μεγαλύτερη διάρκεια σε δίκη πρωτοβάθμια που έχει γίνει ποτέ, όλα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικάστηκαν. Το ρολόι έδειχνε 11.49 π.μ. όταν από τα χείλη της κυρίας προέδρου, ακούστηκε το «ένοχοι».

Η ειδησεογραφία αναφέρει ότι σε χειροκροτήματα ξέσπασε το ακροατήριο, ενώ αντίστοιχο κλίμα επικρατούσε και έξω από το Εφετείο, καθώς χιλιάδες συγκεντρωμένοι, υποδέχθηκαν την ανακοίνωση με πανηγυρικό τρόπο!

Από τους 18 πολιτικούς που δικαστήκαν σε αυτή τη δίκη, οι επτά μεταξύ άλλων, Μιχαλολιάκος, Παπας, Κασιδιαρης, Λαγός, Γερμενής, κρίθηκαν ένοχοι όχι απλώς για συμμετοχή, αλλά για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτός ο στενός πυρήνας της Χρυσής Αυγής εκπονούσε το σχέδιο για να γίνονται επιθέσεις και χτυπήματα που έφτασαν έως τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τα επτά αυτά πολιτικά στελέχη που καταδικάστηκαν για διεύθυνση πολιτικής οργάνωσης, ένα τόσο σοβαρό αδίκημα, που είναι πολύ πιθανό να τους ανοίξει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού.

Με δεδομένο ότι κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν στο δικαστήριο και καθώς μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας οι δικαστές καλούνται να συζητήσουν επί των αιτημάτων των συνηγόρων για αναγνώριση ελαφρυντικών (!) και βεβαίως τις ποινές, το θέμα είναι τι θα γίνει με τους επτά που απειλούνται με φυλάκιση. Κι αυτό μπορεί και να πάρει μερικές μέρες.

Νομικοί κύκλοι από την πρώτη στιγμή εκτιμούσαν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει ήδη την προεργασία της και εφόσον εκδοθούν εντάλματα θα τα εκτελέσει, ξέροντας πού βρίσκονται οι ένοχοι, οι οποίο ως γνωστόν κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.

Κατά τα άλλα, το δικαστήριο κήρυξε όπως είπαμε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.episimansis.neo

Τραγική φιγούρα και εκείνη που κίνησε πραγματικά γη και ουρανό για να καταφέρει να αναδείξει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, είναι η μάνα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα...

Με αξιοπρέπεια, αυτή η γυναίκα, παρακολούθησε όλες τις συνεδριάσεις και περίμενε με αγωνία από το πρωί της Τετάρτης, την τιμωρία που θα επιφυλάξουν οι φυσικοί δικαστές στο δράστη και τους συμμέτοχους στο έγκλημα, καθώς έχουν πλέον συμπληρωθεί επτά χρόνια από τη δολοφονία του παιδιού της.

Απόφαση, μήνυμα της δικαιοσύνης προς την κοινωνία, που επίσης περίμενε με ξεχωριστό ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής δίκης.

Η Μάγδα Φύσσα, μετά το άκουσμα της απόφασης για την ενοχή της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αλλά και της ενοχής Ρουπακιά, ξέσπασε.

Με δάκρυα στα μάτια, η Μάγδα Φύσσα φώναζε «Εσύ τους καταδίκασες Παύλο μου, μόνος σου τους καταδίκασες», σε μια συγκλονιστική στιγμή που σφράγισε μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Μάγδα Φύσσα μετά την έξοδό της από το Εφετείο με δάκρυα στα μάτια και μέσα σε χειροκροτήματα από όσους βρίσκονταν εκεί, φώναζε «Τους νίκησες γιέ μου»! Στιγμές ανθρώπινες, μακριά από το στοιχείο οποιασδήποτε πολιτική εκμετάλλευσης. Μ’ αυτή τη λογική κάνουμε και μεις την αναφορά μας στο σημερινό άρθρο μας…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 10/10/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Μια άλλη Ακρόπολη αποκαλύφθηκε με το νέο φωτισμό. Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλλειπε!

akropoli
Αυτή είναι η νέα φωτισμένη Ακρόπολη της Αθήνας... Τα αποκαλυπτήρια του νέου φωτισμού της έγιναν την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου. Και τώρα μπορεί να έχουμε τα όποια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε χαρούμενοι που αυτός ο θησαυρός φαντάζει όμορφα από μακριά τη νύχτα. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι;
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 03/10/2020

Μερικές φορές η ειδησεογραφία είναι άκρως αποκαλυπτική: Πάνω από 390 κρούσματα Covid, η Θεσσαλία πνιγμένη, η Οικονομία ρημαγμένη, τα εθνικά στο ναδίρ, αλλά η Ακρόπολη ξαναφωτίστηκε!

Ο ολοκαίνουργιος φωτισμός, λοιπόν, αγκαλιάζει ήδη την Ακρόπολη εκπέμποντας το φως της σε όλη την υφήλιο. Μεγαλοπρεπές το σχέδιο και από μια άποψη όχι κακό, μιας και αυτό το έργο έρχονται να το δουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα.

Την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκε σε live streaming παγκοσμίως ο νέος φωτισμός της. Μια τελετή ιδιαίτερου συμβολισμού, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ακρόπολη, με την ιστορία της και τους συμβολισμού της, εξέπεμψε το λαμπερό της φως.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης που καιρό τώρα ετοιμαζόταν, αποκαλύφθηκε!

Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου που πρόσφερε τη μελέτη και την εγκατάσταση του νέου φωτισμού, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην Πνύκα.

Με τις δράσεις αυτές στον Λόφο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Ωνάση επιβεβαιώνει τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο Πολιτισμός είναι ζήτημα δημοκρατίας και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.

Με την εγκατάσταση, επίσης, του ανελκυστήρα πλαγιάς, λύνετε ένα πρακτικό, αλλά και συμβολικό ζήτημα: Και όλα αυτά προσφέρονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας επειδή τελικά, η Ακρόπολη θα εξακολουθήσει να φωτίζει εμάς.

Για τo Ίδρυμα Ωνάση όλα είναι θέμα παιδείας. Η Ακρόπολη ως ένα μνημείο που εκφράζει της Αθηναϊκή Δημοκρατία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Το μνημείο στέκει και μόνο του χωρίς εμάς. Αλλά εμείς, οφείλουμε να νοηματοδοτούμε κάθε τόσο τον συμβολισμό του, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής. episimansis.neo

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα νέο κίνητρο στους πολίτες για να ανακαλύψουν ξανά την πόλη τους. Το εγχείρημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχουν χαράξει για την Αθήνα, με δράσεις που θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες.

Κάτω από το ολόγιομο -σχεδόν- φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό φωτίζονται εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία αποκτούν «λάμψη» για πρώτη φορά:

Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης που τώρα μπορούμε να τα δούμε φωτισμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης.

Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Να μην ξεχνάμε το παλιό, κλασικό και πάντα επίκαιρο: Ο λαός χρειάζεται «άρτον και θέαμα»…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 3/10/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Φαινόμενο, ανάμεσα στα τόσα άλλα, οι πολλές καταλήψεις σχολείων εν μέσω πανδημίας...

gymnart240920
Ομολογουμένως μας κάνει εντύπωση η χθεσινή μαζηκή διαδήλωση των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις για τις καταλήψεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Όπως και η μαχητική τους στάση. Εντάξει δεν είναι ιδανική η κατάσταση στα σχολεία. Αλλά και τι, από όσα ζούμε, είναι ιδανικό;
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 26/09/2020

Περίπου 200 σχολεία παραμένουν κλειστά από καταλήψεις και αρνητών της μάσκας που για τα προσχήματα έχουν προσθέσει και μερικά αιτήματα ακόμα, όπως η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, η δημιουργία μικρότερων τμημάτων και η καθαριότητα στα σχολεία.

Και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό καθώς την ίδια ώρα η λίστα του υπουργείου Παιδείας για σχολεία και τμήματα που είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού αριθμεί τα 96 σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωί της Πέμπτης.

Την Πέμπτη που μας πέρασε, η συντονιστική επιτροπή των μαθητών πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα που αφορούν στη μη χρήση μάσκας αλλά και προσλήψεις καθηγητών, και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και... για τα Rafale.

Σύμφωνα με τους μαθητές: «Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ…

Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!».

Μαζί με τους μαθητές ήταν και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ) η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας» .

Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.episimansis.neo

Στο μεταξύ στη λήψη μέτρων κατά των μαθητικών καταλήψεων, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης προς τους καταληψίες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και το πιο εύκολο πρόβλημα που έχει μπροστά της.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα».

Όσον αφορά την εικόνα με τους αναπληρωτές η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «στις 25 Αυγούστου διορίστηκαν πάνω από 24.900 αναπληρωτές και την Παρασκευή άλλοι 7368. Χθες βγήκε πρόσκληση για ολιγόμηνες κατ' ελάχιστον τριμηνιαίες συμβάσεις για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που είναι σε άδεια γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αυτή η διαδικασία, διευκρίνισε, «θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα» και «το κονδύλι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ».Η υφυπουργός Παιδείας διευκρίνισε, τέλος, ότι από το υπουργείο εστάλη επιστολή σε γονείς για ανάκτηση κωδικών στην τηλεκπαίδευση μόνο «ώστε να είμαστε έτοιμοι». Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πέλλας στην οποία «τα παιδιά δεν έχουν πάει στο σχολείο ακόμα αλλά εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι».

Σίγουρα το πράγμα δεν είναι απλό… Έχει πολλές αναγνώσεις… Χρειάζεται να συνετιστούν όλοι. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα. Το παρακολουθούμε ως κοινωνικό φαινόμενο. Και δεν είναι ούτε το μόνο, ούτε το πρώτο…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο Σάββατο 26/9/2020 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου, "Επισημάνσεις".

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Επιτέλους, συνταξιούχος!

Τελικά είναι μεγάλη υπόθεση η υπομονή… Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Επιτέλους! Άπό σήμερα 24/10/2020 είμαι και επίσημα συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά όπως το περίμενα τον Νοέμβρη μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μουστο λογαριασμό μου. Η αγωνία μου μετρούσε από τον περσινό Νοέμβριο, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! Και τώρα θα έχω τη δυνατότητα πια, να μπαλώσω ένα σωρό τρύπες που δημιουργήθηκαν τους ατέλειωτους μήνες της προσμονής. Όλα αυτά ήταν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς εφημερίδες. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA