Όμορφες παιδικές μνήμες ξύπνησαν μέσα μου, αυτές οι φωτογραφίες με τον πατέρα μου!

o.pateras.mu
Τις είδα ανεβασμένες στο Facebook από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μου, Θραψανού. Φωτογραφίες τραβηγμένες τη δεκαετία του 80, οι έγχρωμες... Ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης του Κουμαλή, "σέρνει" τη στομωσά ως μάστορας στον αγγειοπλαστικό συνεταιρισμό "Μίνωας". Το θυμάμαι αυτό το εγχείρημα. Και είναι ενθαρρυντικό ότι, παρά τα όσα πέρασε, υπάρχει και λειτουργεί, ακόμα στο χωριό.

bambas
Εδώ, ο πατέρας μου πιο νέος, τότε σίγουρα δεν υπήρχαν χρωματιστές φωτογραφίες. Είναι με συγγενείς και φίλους σε ένα τραπέζι για τον πολιτευτή της Ενώσεως Κέντρου τότε, δικηγόρο Γ. Α. Μαγκάκη... Εκείνη την εποχή, εγώ ήμουν πολύ μικρός και δεν καταλάβαινα, γιατί έπρεπε στο πρόσωπο μου να τιμωρηθεί η όποια πολιτική δράση του πατέρα μου... Μισόν αιώνα μετά, ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.

o.pateras.mu1
Τα πιθάρια όμως ήταν η ζωή του... Έφτιαξε ο ίδιος, εκατοντάδες σε όλη την την Κρήτη στις βεντέμες που πήγαινε από τον Μάη ώς τον Οκτώβρη, κάθε χρόνο. Και εκπαίδευσε τον αδελφό μου Κωστή, να τον ακολουθήσει μετά το θάνατο του ή λίγο νωρίτερα, όταν πια ο ίδιος είχε αποσυρθεί, φτιάχνοντας το δικό του καμίνι στο Λιγαρά και κρατώντας το σε λειτουργία μέχρι που μπορούσε. Ενέπνευσε ακόμα τον εγγονό του, Μανώλη Βολυράκη και τον γιο του, Αγησίλαο να συνεχίσουν και σήμερα την τέχνη του αγγειοπλάστη... Δεν ξεχνιέται εύκολα αυτός ο άνθρωπος!

me ti mana mou ke ton patera mou

Δημοσιογραφικά

Ο πρώτος φετινός καύσωνας δοκίμασε τις αντοχές μας στην τσιμεντούπολη της Αθήνας

kauswnas1.230622
Ήταν μια έκλαμψη ζέστης, ασυνήθιστης μέσα στον Ιούνιο που χαρακτηρίστηκε καύσωνας. Και τον βιώσαμε με οδυνηρό τρόπο. Εφόσον όμως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας, όλο και περισσότερο πιο συχνά θα πρέπει να τά περιμένουμε. Και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

efimerides

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/07/2022

Ο καύσωνας μπήκε σαν σίφουνας στη ζωή μας μόλις περάσαμε στην καλοκαιρινή ισημερία, αλλά τίποτα δεν μας διαβεβαιώνει ότι επειδή κράτησε λίγο, έτσι ακριβώς θα είναι και η επόμενη φορά... Ας το πιάσουμε λοιπόν από την αρχή. Τι είναι καύσωνας; Είναι μια παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις περιοχές με ωκεάνιο κλίμα.

Ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών.

Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον τρεις μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.episimansis.neo

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας – Ιράκ - Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Κρατήστετο αυτό, παρακαλώ.

Είχε αυτά τα χαρακτηριστικά ο πρώτος καύσωνας; Μερικά ναι, άλλα όχι. Δοκίμασε πάντως τις αντοχές μας, εφόσον είχαμε δουλειές που έπρεπε να γίνουν. Φυσικά εγώ μιλώ για την Αθήνα που εκεί τον έζησα, αλλά γενικώς έτσι ήταν στα περισσότερα μέρη της χώρας. Και δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, όλη η νότια Ευρώπη δεινοπάθησε.

Κι αν βάλεις και την αφρικανική σκόνη που είχαμε από τα δυτικά το κοκτέιλ ήταν ανεπανάληπτο. Δύσκολο στο να το αντιμετωπίσει κανείς.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακούμε τους μετεωρολόγους να το λένε σε όλους τους τόνους και το καταλαβαίνουμε κι εμείς πως η κλιματική αλλαγή φέρνει όλα και χειρότερες επιπτώσεις στον καιρό. Ότι κάποτε ζούσαμε μερικές μέρες τον Ιούλη, εκεί κατά τις 20, τώρα θα το ζούμε παρατεταμένα μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον που θα εναλλάσσεται ανάμεσα στη ζέστη το κρύο, τις ισχυρές καταιγίδες και το χαλάζι.

Τίποτα πια δεν είναι σταθερό όπως το ξέραμε. Κι ενώ οι εποχές από τέσσερις "μαζεύτηκαν" σε δύο κι αυτές οι δύο όλο και τείνουν να γίνουν... μια, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή στον πλανήτη γη. Το νιώθουμε, το ζούμε, δεν είναι εγκυκλοπαιδικό ζήτημα με αναφορές απλά σε επιστημονικούς όρους.

Όχι και αλλοίμονο αν το δεις έτσι. Χρειάζεται ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο να κάνει κινήσεις για να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Με υπευθυνότητα μεγάλη, καθώς αποδεχόμαστε ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με όσα ξέραμε ώς τώρα. Ας το αντιληφθούμε αυτό και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Το χρωστάμε στον εαυτό μας, αν μη τι άλλο.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι η κουβέντα για την εναλλακτική ηλεκτρική ενέργεια. Ζήτημα οπτικής;

iliaki.energia
Καθώς ήρθαν οι υπερβολικά φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ενώ άνοιξε ήδη η ειδική πλατφόρμα προκειμένου να πάρουν πίσω κάτι, όσοι είδαν να μην φτάνει ο μισθός τους να τον πληρώσουν, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τις ήπιες μορφές ενέργειας που αφορούν τον ήλιο και τον αέρα.
bonis.leo.neo
Το θέμα που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την Ευρώπη είναι η ενέργεια. Λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρώπη στη Ρωσία, η δεύτερη μειώνει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα απόθεμα αερίου για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που έρχεται. Και αυτό είναι και το ζητούμενο από την πλευρά της Ρωσίας ώστε να παραμένουν εξαρτημένες από εκείνη και να μπορεί να τους διαπραγματεύεται τις κυρώσεις.

Ακούγονται και κάποιες φωνές που λένε πως θα γυρίσουμε πάλι στο λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας. Βέβαια όλη αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο και στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Και με βάση λοιπόν αυτό τον αντίκτυπο, ρωτάω τώρα εγώ... Που είναι όλοι αυτοί που με ευλαβική μανία εναντιωνόταν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών το περασμένο διάστημα; Με επιχειρήματα ότι χαλάει το οπτικό τοπίο και ότι κάνουν θόρυβο, προσπάθησαν να ακυρώσουν την δημιουργία αιολικών πάρκων.

Θέλω να ακούσω τώρα τα επιχειρήματα τους σχετικά με το ποιος φταίει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Λουφάξανε στις κρυψώνες τους όμως. Δεν μιλάει κανείς.

Βλέπεις η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να μολύνεται ο πλανήτης και χωρίς να έχει επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή δεν αρέσει σε πολλούς. Αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε τον αέρα και τον ήλιο για παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να ήταν μια από τις σχεδόν εντελώς ανεξαρτητοποιημένες ενεργειακά χώρες. Αλλά άστο καλύτερα.

Καλύτερα να πληρώνω 1000 € ρήτρα αναπροσαρμογής πάρα να βλέπω μια ανεμογεννήτρια πάνω στο βουνό. Καλύτερα να μολύνεται ο πλανήτης με την χρησιμοποίηση φυσικού αερίου και λιγνίτη πάρα να υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Εξάλλου αντανακλούν το φως και μας ενοχλεί.

20 ευρώ παραπάνω σχεδιάζουν να δώσουν για το επόμενο τρίμηνο ως στήριξη για τη βενζίνη

benzin 1
Ας και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών από την τεράστια αύξηση της βενζίνης οι... διαρροές αρχίζουν να μιλάνε για κάτι παραπάνω από το προηγούμενο τρίμηνο. Σταγόνα στον Ωκεανό θα πείτε, αλλά έστω κι έτσι, κάτι είναι...
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/07/2022

Ακούμε και διαβάζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σκοπεύει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, με τις υψηλές τιμές των καυσίμων να αποτελούν το βασικό «αγκάθι» που διευρύνει την δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η αγορά. Είναι άραγε σχέδια επί χάρτου ή έχουν κάτι ουσιαστικό να δώσουν. Θα περιμένουμε για να το δούμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αφήνουν να διαρρέουν σκόπιμα στα φιλικά τους ΜΜΕ, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται αφορούν την παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass), σε αναβαθμισμένη μορφή όπως με αύξηση του επιδοτούμενου ποσού καθώς και των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας και το πετρέλαιο κίνησης, με το σενάριο αυτό βέβαια να μην έχει «κλειδώσει».

Κάτι κατάλαβαν, φαίνεται, από την πρώτη φορά. Όχι μόνο δεν λειτουργεί κατευναστικά το 40άρι για τρεις μήνες, αλλά μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα έχει καθώς οι τιμές στα βενζινάδικα ανεβαίνουν συνεχώς και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα πολλού συμπολίτες μας να δυσκολεύονται πια να βάλουν βενζίνη.

Συγκεκριμένα αναφορικά με το επίδομα βενζίνης, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και αναπροσαρμογή προς τα πάνω του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά λένε ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.episimansis.neo

Κάτι καλό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι επίσης η εξάμηνη παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες... Έτσι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου αλλά με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με βάση το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:

• μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και

• για τα εισιτήρια κινηματογράφων,

• για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,

• για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,

• για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,

• για τις υπηρεσίες εστίασης,

• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και

• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Η περίοδος που περνάμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συνανθρώπους μας. Και δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνου που ζώντας από μια σύνταξη δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώσεις ανάγκες διαβίωσης. Οπότε κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενο, μικρό ή μεγαλύτερο. Θα περάσουμε και πολλοί περνάνε ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά ας μην απογοητευόμαστε. Δεν ωφελεί σε τίποτα κάτι τέτοιο. Και πρώτα απ’ όλα εμάς.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Δοκιμάζουν ήδη την εβδομάδα τεσσάρων ημερών, αλλά, όπως πάντα, λίγο... ανορθόδοξα!

agores.ergasias
Οι εργασιακές σχέσεις ήταν πάντα ένα "αγκάθι" στη χώρα μας. Θυμάμαι από πόσα κύματα περάσαμε για να καταφέρουμε να εφαρμοστεί στην πράξη η εβδομάδα των πέντε ημερών και ο εργαζόμενος να έχει "ελεύθερο" το Σαββατοκύριακο για τον εαυτό του, την οικογένεια του, τα παιδιά του.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 11/06/2022

Η είδηση από τη Βρετανία ήταν σαφής: Περισσότερες από 70 επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες που μπορούν ακόμα να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα, αμφισβητούν το τρέχον μοντέλο εργασίας και καλούνται να αποδείξουν ή όχι εάν η παραγωγικότητα αυξάνεται με μείωση του ωραρίου και χωρίς περικοπή μισθού.

«Το 2022 θα είναι η χρονιά που προαναγγέλλει το μέλλον της εργασίας», τονίζει ο Joe O’Connor, διευθυντής του προγράμματος 4 Day Week Global. Καιρός λοιπόν να το δούμε κι αυτό πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Το πείραμα, όπως αναφέρεται, θα διαρκέσει έξι μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, υπό την ευθύνη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο Κολλέγιο της Βοστώνης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global, το UK think tank Autonomy και την 4 Day Week UK Campaign .

Αλλά υπάρχει προηγούμενο: Πέρσι, η Ισλανδία δημοσίευσε τα αποτελέσματα από την πολύχρονη δοκιμή μιας «μικρότερης εβδομάδας εργασίας» και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κατέληξαν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί.

Κι ακόμα, όπως είδαμε το 2019, η Microsoft Japan δοκίμασε τετραήμερη εβδομάδα και διαπίστωσε ότι αύξησε την παραγωγικότητα κατά σχεδόν 40%.

Φυσικά δεν είναι η μόνη. Η Panasonic εισήγαγε ήδη προαιρετική τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τους εργαζόμενους. Και η θυγατρική της Canon στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις έξι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.

Αλλά, όσο κι αν φαίνεται περίεργο κι εδώ στην Ελλάδα κάτι κινείται… Ο δρόμος για την 4ήμερη εργασία φαίνεται πως «ανοίγει», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα.episimansis.neo

Η πρώτη εταιρεία που φαίνεται πως το έφερε στην Ελλάδα είναι η Grant Thornton.

Το διαβάσαμε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, εξήγησε τι σημαίνει η 4ημερη εργασία και πώς θα τίθεται σε ισχύ. Ας το δούμε λίγο μιας και όπως και να το κάνουμε έχει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «είναι ουσιαστικά η πρόβα τζενεράλε του πρόσφατου νόμου Χατζηδάκη που μπορεί εργοδότης να ζητά από το προσωπικό του να δουλεύει πέρα από το 8ωρο 9ωρο και 10ωρο και ενώ οι δύο παραπάνω ώρες για 102 χρόνια αμειβόντουσαν ως υπερωρία, να συμψηφίζονται και να δίδονται σε άλλη περίοδο του έτους και να δουλεύει το προσωπικό λιγότερο».

Άρα δεν θα αμείβεται για αυτό που δουλεύει υπερωρία, αλλά θα συμψηφίζεται». Ο εργοδότης θα το ζητάει, αλλά θα πρέπει να συναινεί και ο εργαζόμενος.

Πρόκειται, για μία «ακραία θεσμική εισήγηση» που τώρα, «όπως γράφει η εφημερίδα, αρχίζει να εφαρμόζεται. Δηλαδή δεν θα πληρώνονται οι υπερωρίες, αλλά θα συμψηφίζονται μία άλλη περίοδο του έτους, όπου δεν θα υπάρχουν δουλειές, θα υπάρχει διευθέτηση του παραπανίσιου ωραρίου με το υπολειπόμενο αλλά θα στερείται της πληρωμής της προσαύξησης των υπερωριών το προσωπικό».

Στην Ελλάδα έχουμε τον τρόπο να… ερμηνεύουμε με το δικό μας τρόπο τα πράγματα και να τα «βαφτίζουμε» όπως θέλουμε. Αλλά μερικά πράγματα, ότι προσπάθεια κι αν κάνεις, δεν μπορούν να διαβαστούν διαφορετικά από αυτό που είναι. Αυτό που επιχειρείται στην Αγγλία είναι μάλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό που, με την κυβέρνηση να πρωτοστατείς, θα ήθελαν να εφαρμόσουν εδώ.

Και όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές, όσο κι αν η εργασία αποτελεί αγαθό για κάθε νοικοκυριό ή γενικά άνθρωπο, μάλλον θα δυσκολευτούν. Δεν είναι κακό να μάθουν να λένε την αλήθεια με το όνομα της. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, είναι βαθιά ριζωμένη σε βάθος χρόνου. Και τίποτα σ’ αυτό το σύστημα δεν θα αφήσει να λειτουργήσει σε βάρος του. Ας είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδιώξει, το ακριβώς αντίθετο.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Μια γενιά αχάριστων γονέων που γεννά μια πολύ επικίνδυνη γενιά νέων ανταρτών…

kakomathimeno.paidi
Μεγάλη κουβέντα η διαπαιδαγώγηση… Αλλά κι αυτή θέλει τον τρόπο της. Η ισορροπία είναι το παν. Τις παλιότερες εποχές τα παιδιά τα χτυπούσαν και οι δάσκαλοι και οι γονείς. Πολύ κακώς βέβαια. Και από εκείνο το άκρο, φτάσαμε σήμερα στο άλλο άκρο. Οι γονείς να έχουν δώσει λευκή επιταγή στα παιδιά να κάνουν ότι θέλουν, εντός και εκτός σπιτιού.
bonis.leo.neo
Τετάρτη σήμερα και καθώς έχουμε μπει στον Ιούνιο οι μαθητές σιγά - σιγά τελειώνουν τις εξετάσεις και τους περιμένει ένα ξένοιαστο καλοκαίρι. Αλλά εμείς θέλουμε να σταθούμε σε γεγονότα που δυστυχώς μας προξενούν από στεναχώρια μέχρι αηδία και ανησυχία. Και βέβαια αναφέρομαι στα περιστατικά βίας, εκφοβισμού και κοροϊδίας τα οποία λαβαίνουν χώρα καθημερινά στα σχολεία. Άνανδρα ανδρείκελα. Τζάμπα μάγκες πουλάνε αγριάδα σε παιδιά. Θέλοντας να κερδίζουν τι; Θαυμασμό; Έπαρση; Να τονώσουν το εγώ τους; Θα σου πω εγώ, τι. Να γεμίσουν το απέραντο κενό τους.

Παιδιά γονέων που εργάζονται πυρετωδώς για να εξασφαλίσουν τα πάντα στα παιδιά τους. Παιδιά γονέων που τα παρατάνε στους παππούδες οι οποίοι μόνο να τα καλοπιάνουν και να τα κανακεύουν ξέρουν. Μια γενιά αχάριστων γονέων που γεννά μια επικίνδυνη γενιά ανταρτών.

Τις παλιότερες εποχές τα παιδιά τα χτυπούσαν και οι δάσκαλοι και οι γονείς. Πολύ κακώς βέβαια. Και από εκείνο το άκρο, φτάσαμε σήμερα στο άλλο άκρο. Οι γονείς να έχουν δώσει λευκή επιταγή στα παιδιά να κάνουν ο,τι θέλουν, εντός και εκτός σπιτιού. Δεν τολμά να προσπαθήσει να διορθώσει (με ωραίο τρόπο) ένα παιδί ο δάσκαλος. Γιατί; Θα βρει απέναντι του το γονέα που θα του ζητήσει τα ρέστα και στο λέω από προσωπική εμπειρία αυτό.

Το παιδί είναι μαθημένο να κάνει ό,τι θέλει με τις πλάτες των γονιών. Ακόμα και αν ένα παιδί σκοτώσει κάποιον στο σχολείο, βρισκόμαστε στην εποχή όπου οι γονείς θα υποστηρίξουν τα παιδιά τους. Βλέπε την παλιά υπόθεση Άλεξ από τη Βέροια. Για αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο να βλέπουμε τόσα περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Αλλά ξέρεις, οι γονείς αγνοούν εις γνώσιν τους. Εθελοτυφλούν. Ο ψευτόμαγκας πιτσιρίκος ο σημερινός θα γίνει ο νταής ο αυριανός που θα δέρνει τη γυναίκα του και με μια κατά λάθος ματιά σου θα είναι έτοιμος να σε δείρει. Που θα κουβαλάει όπλο και θα τρώει ποινή μόνο με αναστολή. Βλέπε περίπτωση Τράνος.

Ο σημερινός ο Τράνος, είναι ο χτεσινός μάγκας και βαρύς του σχολείου και το αντίστροφο. Γιατί όπως λέει και ίδιος είναι απλά ένας κοινός αλήτης. Αλλά όπως λέει και η παροιμία, το μήλο κάτω απ' τη μηλιά. Μια αποτυχημένη ηθικά γενιά, γεννάει μια ξεπεσμένη και διαλυμένη κοινωνία όπου ισχύει ο νόμος της ζούγκλας...ο ισχυρότερος επικρατεί.

Κατά τα άλλα, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Τα υπόλοιπα τα σχολικά θέματα, από Σεπτέμβρη πια.

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Αλλά τώρα είμαι συνταξιούχος πια έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια κστις αυλές, τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA