Επιστρέψαμε το αναπηρικό καροτσάκι στον Θοδωρή. Και τον ευχαριστήσαμε πολύ!

thodoris
Ήταν κάτι που θέλαμε να το κάνουμε από πέρσι... Αλλά βλέπεις δεν τα καταφέραμε να έρθουμε στην Κρήτη, επειδή μας έπεσαν πολλά μαζεμένα και έπρεπε να ακολουθήσουμε ένα πιο συνετό δρόμο. Το κάναμε την πρώτη μέρα που μας ξημέρωσε στο χωριό.

Πήγαμε να δώσουμε πίσω στον φίλο μας Θοδωρής το αναπηρικό καροτσάκι που μας είχε στείλει όταν κάναμε έκκληση μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ στην αδελφότητα αν έχει κάποιος και μπορεί αν μας το δώσει για να καλύψουμε τις ανάγκες του παππού Διονύση...

Δείτε ΕΔΩ πώς το παρουσιάσαμε τότε στο Site αυτό και πώς ο Θοδωρής έσπευσε να καλύψει την ανάγκη μας. Ο παππούς Διονύσης, το χρησιμοποίησε για λίγο. Δείτε ΕΔΩ άλλο ένα δημοσίευμα που κάναμε τότε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ.

Αλλά ο παππούς Διονύσης κοιμήθηκε τον ύπνο του θανάτου, πέρσι τον Ιούνιο. Δείτε ΕΔΩ ένα δημοσίευμα που κάναμε τότε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Το αναπηρικό καροτσάκι έπρεπε να επιστρέψει σε εκείνον που ανήκε. Και αυτό ακριβώς κάναμε... Ευχαριστούμε πολύ φίλε Θοδωρή!

Και μια βόλτα στο Ηράκλειο

irakleio1
Μιας και πήγαμε λοιπόν στην πόλη κάναμε μια βόλτα στο πιο εμβλημτικό σημείο της πόλης. Στη μικρή πλατεία στο κ΄λεντρο του Ηρακλείου, όπου και το σιντριβάνι με τα λιοντάρια.

irakleio2
Οι άνθρωποι εκεί, έχουν ένα χαμόγελο και είναι διαθέσιμοι να συνεργαστούν σε ότι τους ζητήσεις. Και ιδού τα αποτελέσματα με τις φωτογραφίες που βλέπετε.

irakleio3
Δε γίνεται να είσαι στο Ηράκλειο και να μην περάσεις από αυτό το σημείο; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα λιοντάρια. Έτσι περάσαμε κι εμείς καθώς βρισκόμαστε εκεί.

ftasame.kriti9

Μας αρέσουν τα ταξίδια, το ξέρετε... Είμαστε στο χωριό μου, το όμορφο Θραψανό...

xirokamares1

Συνεχίζουμε τα ταξίδια μας... Αυτή τη φορά για Κρήτη... Στα δημοσιεύματα που ακολουθούν θα δείτε μερικά πράγμα από τα χωριό μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Εδώ θα δείτε την εμπειρία μας από Θεσσαλονίκη και Πολύχρονο Χαλκιδικής. Την πρώτη τη γνωρίσαμε μέσα από τα μάτια φίλων μας και αδελφών μας, που προσφέρθηκαν ευγενικά και για φιλοξενία και για ξενάγηση. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ, δυο δημοσιεύματα που κάναμε για τον τόπο.

Σε ένα Σεπτέμβρη άκρως καλοκαιρινό, που μας έδωσε υπέροχες μέρες, όπου βρισκόμασταν. Δείτε παρακαλώ ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ μερικά δημοσιεύματα από μια εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ που κάναμε με τους φίλους μας, Γιάννη και Λένα. Αποκομίσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις. Και το είπαμε και θα το κάνουμε, αν ο Ιεχωβά μας το επιστρέψει. Θα ξανάρθουμε στην πολύ φιλόξενη Βόρειο Ελλάδα.

polixono. paralia

Πολύ όμορφα ήταν και στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Όλες οι μέρες είχαν κάτι να μας δώσουν και οι παρέες με τους φίλους μας στο έργο και την κοινωνική συναναστροφή, μας αναζωγόνησε. Έτσι είναι, όταν όλα κυλούν όμορφα... Το Πολύχρονο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2011 έχει 997 κατοίκους. Το χωριό φημίζεται για την παραλία του, η οποία προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος ονομάζεται "Νεάπολη". Κύριες ασχολίες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις.

panorama
Εδώ λοιπόν περάσαμε 15 ολόκληρες μέρες... Κοντά στους φίλους μας Άρη και Χάρις. Σε ένα ξεχωριστό τόπο με τους φίλους μας από τη Βόρειο Ελλάδα να μας στέλνουν μηνύματα, ότι θέλουν να πάμε να μας γνωρίσουν από κοντά.
Πραγματικά, μας συγκινεί η αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας όπου κι αν βρισκόμαστε... Μακάρι να μην είχαμε υποχρεώσεις και να ανταποκρινόμαστε με χαρά σε όλες τις προσκλήσεις που γνωρίζουμε ότι έχουν κίνητρο την αγάπη και τη φιλοξενία. Αλλά, στα ταξίδια μας ιέλουμε να χαλαρώσουμε, να πάρουμε δυνάμεις για να αντέξουμε το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Εύκολο; Δύσκολο; Ο χρόνος θα δείξει. Για την ώρα, ελάτε να δούμε ΕΔΩ ένα ακόμα δημοσίευμα από το χωριό του Άρη, τα Κανάλια Καρδίτσας.

polixrono1.020918

Δείτε μερικά δημοσιεύματα από το Πολύχρονο ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ και πριν δυο χρόνια ΕΔΩ...

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, συνεχίζουμε καθημερινά να βάζουμε αναρτήσεις από εδώ, από το χωριό Θραψανό που βρισκόμαστε, τώρα...

Δημοσιογραφικά

Χρηματιστήριο σε συνεχή πτώση! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μας, τους απλούς πολίτες;

xrimatistirio
Σκίτσο του Θοδωρή Μακρή που αποτυπώνει με χιούμορ μια πραγματική κατάσταση. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μας που προσπαθούν να αντιμετωπίσουμε την σκληρή κατάσταση που ζούμε, με χαμόγελο... Καμιά φορά με το πενάκι τους, οι σκιτσογράφοι επικεντρώνουν καλύτερα στις καταστάσεις.

avgi101018
Είναι εντυπωσιακό ότι η ΑΥΓΗ, το site της εφημερίδας που στηρίζει τη κυβέρνηση δίνει αυτέ τις ΕΔΩ τις πληροφορίες για να ισχυροποιήσει τη δουλειά που έχει κάνει στην οικονομία. Και ίσως να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις από την συνεχή πτώση του χρηματιστηρίου...

kontranews101018
Από κοντά και η KONTRA NEWS έτοιμη να υπερασπιστεί την κυβέρνηση... Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει η συγκεκριμένη εφημερίδα που έστησε ο Γ. Κουρής ως συνέχεια της ΑΥΡΙΑΝΗΣ αφήνοντας πίσω της χρέη και απλήρωτους εργαζόμενους. Δεν πάει πολύ ένα τέτοιο έντυπο να το παίζει τιμητής;

dimoprasiwn101018
Η ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ δεν μια γνωστή οικονομική εφημερίδα. Είναι όμως μια από τις λίγες που κυκλοφορούν πια, στον καιρό των μνημονίων και της κρίσης. Και αυτή κάνει πρώτο θέμα τις απώλειες του χρηματιστηρίου, εικονογραφώντας ανάλογα το θέμα.

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 13/10/2018

Τι είναι τούτα που διαβάζουμε και παρακολουθούμε με το χρηματιστήριο; Εμείς βέβαια ποτέ δεν πιστέψαμε στον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Ακόμα και στις εποχές που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν σοφά, επί εποχής Σημίτη, εμείς απείχαμε συνειδητά. Ωστόσο το θέμα, αποτελεί είδηση και ως τέτοιο θα το δούμε

Διαβάζουμε λοιπόν: Συνολικές απώλειες 7,42% και μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά 3,146 δισ. ευρώ καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, μετά την μεγάλη υποχώρηση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Όλα αυτά την Τετάρτη που μας πέρασε...

Η αγορά λοιπόν κινήθηκε έντονα πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση δεν είχε δύναμη και διάρκεια. Πιέσθηκαν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, παρά την αρχική αντίδρασή τους, μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 626,17 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,43%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 649,50 μονάδες (+1,20%) και κατώτερη τιμή στις 622,61 μονάδες (-2,99%).

Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 21,96%. Κι αυτό ακόμα και για τους μη γνωρίζοντες, μάλλον σε... θάνατο παραπέμπει, παρά σε ανάπτυξη σε μεταμνημονικές εποχές, όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,206 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 28.412.639 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της ΑΔΜΗΕ (+0,13% στα 1,572 ευρώ), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,62% στα 1,1270 ευρώ), της Motor Oil (-6,14% στα 21,400 ευρώ), της Eurobank (-5,12% στα 0,500 ευρώ), της Jumbo (-4,89% στα 10,900 ευρώ), της Viohalco(-4,53% στα 2,530 ευρώ) και της ΕΧΑΕ (-4,07% στα 4,125 ευρώ).

Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (-5,01%), των Προσωπικών Προϊόντων (4,35%) και των Τραπεζών (-3,50%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 8.685.530 και 6.210.493 μετοχές, αντιστοίχως.episimansis

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 9,290 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 7,364 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 68 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ίλυδα+20,00%, Βιοκαρπέτ+9,91% και Εβροφάρμα+9,68%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κυριακούλης -20,35%, Q&R -12,17% και Δρομέας-9,57%.

Όσοι είχαν την αίσθηση, ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα ήταν περίπατος, διαπιστώνουν κάθε μέρα που περνάει πως οι αγορές που κάποιοι έχουν θεοποιήσει, λειτουργούν ως όρνεα που προσπαθούν να κατασπαράξουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, στη γέννηση της.

Και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας, καθώς σκόπιμα ή όχι, έχουν επιλέξει να ρίξουν το βάρος στα λεγόμενα εθνικά θέματα. με αποτέλεσμα να τελματώνουν άλλα ουσιαστικά για την επιβίωση μας και τα οποία απαιτούν συναίνεση και όχι καθημερινή αντιπαλότητα στο καναβάτσο.

Αλλά, πότε στάθηκαν οι πολιτικοί με υπευθυνότητα απέναντι στα σοβαρά ζητήματα για να το κάνουν τώρα; Αλίμονο σ’ αυτούς που τους εμπιστεύονται ακόμα και περιμένουν να δώσουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Ουδόλως τους απασχολούν. Μόνο η θεσούλα τους στην εξουσία και ο μισθός από τις βουλευτικές και υπουργικές αποζημιώσεις, αξίζει γι’ αυτούς. Τίποτε άλλο.

  • Το κείμενο αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις» στις 13/10/2018.
  • Ιδού ένα ακόμα άρθρο που τοποθετεί κάπως πιο εξειδικευμένο το πρόβλημα με τις μετοχές των τραπεζών που πιέζονται ασφυκτικά... Διαβάστε το ΕΔΩ. Θα σας βοηθήσει να δείτε πιο καθαρά τα πράγματα...

Περί δημοψηφίσματος στη γείτονα χώρα των Σκοπίων, ο λόγος. Και κάποιοι προβληματισμοί

iefimerida011018
Έτσι παρουσίασε η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της 1 Οκτωβρίου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια που είχε γίνει μόλις την προηγούμενη μέρα... Γιατί αλήθεια τόσο έμφαση από τα ελληνικά ΜΜΕ; Γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει το θέμα της ονοματοδοσίας της χώρας αυτής, όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι της απείχαν από τη ψηφοφορία;

eleftherostypos011018
Έχει πραγματικά ενδιαφέρον και αξίζει να σχολιάσει κανείς το πρωτοσέλιδο της ίδιας ημέρας, του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Εμπλέκει στην ιστορία και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, θεωρώντας και δική του την αποτυχία του Σκοπιανού πρωθυπουργού, να πείσει το λαό του, ότι όλα γίνονται για το καλό του.

avgi031018
Η ΑΥΓΗ, κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη (επειδή τη Δευτέρα δεν κυκλοφορούν πρωινά φύλλα, μόνο απογευματινά) επιμένει ότι ο δρόμος για τη λύση παραμένει ανοιχτός. Ειλικρινά δεν καταλάβαμε ποτέ αυτή την εμμονή, αλλά δεν μας πέφτει και λόγος. Για να επιμένουν ίσως κάτι να ξέρουν.

nea031018
Τρείς μέρες μετά, επανέρχονται ΤΑ ΝΕΑ να μας πείσουν με το πρωτοσέλιδο τους ότι τα... ξεπούλησαν όλα οι Έλληνες ηγέτες. Και αφού είναι τόσο απλό το ζήτημα βρε παλικάρια, γιατί δεν πείστηκαν οι Σκοπιανοί να πάνε να στηρίξουν τον ηγέτη τους στο δημοψήφισμα. Γιατί δεν μπορούμε να το καταλάβουμε εμείς, ένα τόσο εύκολο (για σας) πράγμα;

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 06/10/2018

Την προηγούμενη εβδομάδα ζήσαμε το απόλυτο παράλογο. Να κάνουν δημοψήφισμα τα Σκόπια για το θέμα της ονοματοδοσίας της χώρας, να πηγαίνουν πολύ λίγοι στις κάλπες (γύρω στο 38% αν θυμάμαι καλά) κι εμείς να… ανησυχούμε για το αποτέλεσμα τους!

Ειλικρινά πολλές φορές προσπάθησα ήρεμα, ψύχραιμα να καταλάβω πως γίνεται αυτό το θέμα με τη Μακεδονία, τόσο μεγάλο και δεν το κατάλαβα. Ιδιαίτερα με τη στάση εκείνων που, υποτίθεται ότι πασχίζουν και αγωνιούν για το όνομα. Από την άλλη έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της επικαιρότητας, ζήτημα μάλιστα που ενδεχομένως να κρίνει και την κυβερνητική συνεργασία στη χώρα μας.

Άφησα λοιπόν να δω τα πράγματα με τα μάτια των ξένων. Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ αντίθετα για τον Αλέξη Τσίπρα η αποτυχία του δημοψηφίσματος ίσως να τον ανακουφίζει, γιατί κερδίζει χρόνο σε σχέση με τις εκλογές. Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα στην πολιτική.

Σύμφωνα με το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung οι λόγοι της αποτυχίας είναι καθαρά ενδογενείς. «Οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», αλλά στην πλειοψηφία τους σιώπησαν, το δημοψήφισμα απέτυχε, το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της βαλκανικής χώρας προς την κατεύθυνση της Δύσης καταλήγει προς το παρόν σε μια βαθιά τάφρο» σημειώνει ο σχολιαστής της χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα αποτελεί επώδυνη ήττα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, που είχε το θάρρος να συμβάλει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το περιβόητο θέμα του ονόματος. Αλλά και για την άκρως συντηρητική αντιπολίτευση που δυσφήμισε τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση και εργάστηκε για την αποτυχία της, αποτελεί πύρρειο νίκη.

Ο απεσταλμένος του Spiegel στα Σκόπια παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η πρώτη είναι της Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά, η οποία περιγράφει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της το διάστημα του πολέμου και μετά και η οποία ψήφισε «Ναι» θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η δεύτερη αφορά έναν μορφωμένο εργαζόμενο σε ανταλλακτήριο, ο οποίος ψήφισε «Όχι». Στο γερμανό δημοσιογράφο περιγράφει ως διεφθαρμένες όλες τις κυβερνήσεις της χώρας. episimansis

Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: «Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για μεγάλη επιτυχία του «Ναι» αποτελεί στην πραγματικότητα προαναγγελία πιθανής πολιτικής αποτυχίας για να σώσει το γόητρό του (…) Η συμμετοχή έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες, τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν στο δημοψήφισμα μια εθνική ταπείνωση, ο πρόεδρος Ιβανόφ έκανε λόγο ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία.

Μακροσκελές άρθρο φιλοξενεί στη διαδικτυακή της σελίδα η Handelsblatt, στο οποίο μεταξύ άλλων, προσπαθεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική κυβέρνηση η αποτυχία του δημοψηφίσματος. «Η Ελλάδα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η πρώτη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών… αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται κρυφά να αισθάνεται ανακουφισμένος», παρατηρεί ο αρθρογράφος της.

Η Neue Zürchner Zeitung «διαβάζει» το αποτέλεσμα ως επιτυχία της καμπάνιας του «Όχι», μιας καμπάνιας που ήταν ελάχιστα ορατή, ενώ η εφημερίδα Bild επιγράφει σχετικό άρθρο με τον τίτλο «η Μακεδονία θα συνεχίζει να ονομάζεται Μακεδονία». Οι αρθρογράφοι της περιγράφουν την προβληματική και καθόλου βεβαία επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο, ελλείψει ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς, αλλά προσωπικά δεν διαφωτίστηκα και πολύ. Συνεχίζει να υπάρχει ένα πυκνό σκοτάδι γύρω μου, σε ένα θέμα που απλά εξυπηρετεί πολιτικές καταστάσεις… Και θα το ξαναβρούμε μπροστά μας.

  • Το κείμενο αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 6/10/2018 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Πού πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους πρόσφυγες; Ένα ερώτημα και οι σκανδαλοθήρες

fileleftheros21098
Το θέμα ξεκίνησε κάπως έτσι στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ την Παρασκευή 21/9. Την ίδια μέρα ο υπουργός Πάνος Καμμένος ασκεί μήνυση στην εφημερίδα για συκοφάντηση δια του Τύπου και το αδίκημα θεωρείται αυτόφωρο, για τους υπεύθυνους της εφημερίδας.

fileleftheros250918
Την επομένη συλλαμβάνονται και περνούν τη νύχτα τους στο αστυνομικό τμήμα. Παραβλέπουμε το πρωτοσέλιδο της επόμενη μέρας που παρουσιάζει τους δημοσιογράφους ως ήρωες διότι μόνο τέτοιοι δεν είναι. Και πάμε στο πρωτοσέλιδο της Τρίτης 25/9 που συνεχίζουν το θέμα σα να μη συμβαίνει τίποτα.

fileleytheros
Την επομένη 26/9 η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους δικαιώνει δημοσιογραφικά τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ που δικαιολογημένα τονίζει αυτή την παρέμβαση. Το περίεργο είναι ότι καμιά άλλη εφημερίδα που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δεν αναφέρεται στο θέμα αυτό.

fileleytheros270918
Επιμένει και την επομένη 27/9 ως να μην υπάρχει κανένα άλλο θέμα στην επικαιρότητα. Ενθαρρυμένη και από την απόφαση της κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή άμεσα τροπολογία που να καταργεί το αυτόφωρο όταν πρόκειται για αδικήματα Τύπου.

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 29/09/2018

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, με το θέμα μάλιστα να παίρνει ευρείες διαστάσεις ακόμη κι εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα, είδαμε δημοσιογράφους που η εφημερίδα τους, ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, που κινείται στα όρια της ακραίας αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση να οδηγούνται στο αυτόφωρο ύστερα από μήνυση του υπουργού κ. Καμμένου.

Ο υπουργός Άμυνας, λοιπόν, Πάνος Καμμένος, μπορεί να πέτυχε τη σύλληψη των δημοσιογράφων που κατήγγειλαν κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τα αιτήματα για έρευνα στη διαχείριση των 1,6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα.

Ιδιαίτερα, βαρυσήμαντο ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως με το ζήτημα ασχολούνται, πλέον, διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης. Ξεφεύγει έτσι από το μικρόκοσμο μας και παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις…

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ φέρεται να παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ερευνώντας πιθανή κακοδιαχείριση των κεφαλαίων των συγκεκριμένων κονδυλίων. Μα, πώς τους πέρασε από το μυαλό ότι στην Ελλάδα της καλής διαχείρισης θα γινόταν στο συγκεκριμένο θέμα, λαθροχειρία;

Δίνοντας συνέχεια στην υπόθεση και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι αναθέσεις για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης στα νησιά, η έρευνα επικεντρώνεται σε «υποτιθέμενες παρατυπίες όσον αφορά την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ». Δείτε πόσο κομψά αναφέρουν το ζήτημα.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης ερευνά τη δυνητική κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ για την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια της κράτησης, όπως αναφέραμε ήδη, τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ μετά από μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δεν προέβη σε λεπτομέρειες (παρά το γεγονός ότι θα το ήθελαν πολλοί) σχετικά με την έρευνα ή να διευκρινίσει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα, δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέπραξαν παρατυπία».episimansis

Τι ψάχνουν; Αν επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον υπουργό Άμυνας έλαβαν μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε περυσινή καταγγελία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη Τώρα», η οποία ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η καθένας αντιλαμβάνεται πως σε τέτοιο επίπεδο μάλλον είναι αδύνατον να βρει κανείς άκρη, δεδομένου ότι ακόμα κι έτσι να έχει συμβεί αυτό δεν μπορεί αν αποδειχθεί με κάποιο τρόπο. Έχοντας ωστόσο εμπειρία από το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα δεν θα μας ήταν δύσκολο να φανταστούμε πως αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί. Και μάλιστα καλυμμένα όλα με τον μανδύα του νομότυπου. Το γιατί τώρα, ένα τέτοιο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα, είναι κάτι που έχει την ερμηνεία του στο γεγονός ότι έχουμε μπει πια για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Και προεκλογική περίοδος χωρίς σκανδαλολογία, γίνεται; Δεν γίνεται.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε κι άλλα, χειρότερα. Που μπορεί να έχουν ψήγματα αλήθειας, αλλά σίγουρα δεν θα αποδεικνύονται εύκολα. Αυτό που θα μένει μόνο θα είναι η λάσπη στον ανεμιστήρα. Γνωστά πράγματα στους πολιτικούς.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 29/10/2018 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Για πολλοστή φορά, οι πολιτικοί, ασχολούνται με ένα θέμα χωρίς να κάνουν ένα βήμα

dimokratia201918
Δεν θυμάμαι κι εγώ πόσες φορές το θέμα Παπαντωνίου γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στη Βουλή και τους ανακριτές. Κι ωστόσο ο ίδιος απολαμβάνει την ελευθερία του και πίνει εις υγεία των ανόητων που πριμοδοτούν θέματα χωρίς να δίνουν καμιά συνέχεια. Απλά για τα μάτια του κόσμου.

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 22/09/2018

Πόσες φορές δεν την έχουμε δει αυτή την είδηση; Και λοιπόν; Τίποτα δεν εμποδίζει από καιρό σε καιρό κάποια κέντρα να την ξαναβγάζουν στον αέρα, προφανώς για να εκτονώσουν καταστάσεις. Άλλη μια λοιπόν φορά το ίδιο θέμα, χωρίς ο κ. Παπαντωνίου να έχει καμιά επίπτωση για τις πράξεις του…

Αυτή τη φορά η είδηση λέει: Διαδρομές χρήματος μέσω ελβετικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών περιγράφουν με λεπτομέρειες οι αρμόδιοι εισαγγελείς στην ογκώδη δικογραφία που διαβίβασαν στην Βουλή και αφορά τον πρώην υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου

Σύμφωνα με το 16σελιδο παραπεμπτικό που συνοδεύει τον περίπου 900σελιδο φάκελο ερευνών, (!) κοινό αντικείμενο όλων των δικογραφιών είναι το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στον εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σημαντικά στοιχεία έφτασαν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης μέσω δικαστικής συνδρομής από ελβετικές και κυπριακές αρχές.

Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο κ. Παπαντωνίου φέρεται με πρόθεση, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να ζήτησε και να έλαβε από την γαλλική εταιρεία Thales Nederland B.V ποσό αξίας τουλάχιστον 2.835.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της.

Στο ίδιο διαβιβαστικό υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για τον κ. Παπαντωνίου δεν ασχολήθηκε με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχαν τέτοια στοιχεία. "Από την πρόσφατη ανακριτική μας έρευνα ωστόσο έχουν προκύψει κατά τη γνώμη μας στοιχεία που δύνανται στα πλαίσια του ανωτέρω εξοπλιστικού προγράμματος να στοιχειοθετήσουν σε βάρος του πρώην ΥΠΕΘΑ Ιωάννη Παπαντωνίου το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα πάντα με τους ανακριτές, εμφανίζεται να νομιμοποιεί «παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κυρία υποκατασκευάστρια εταιρεία τουλάχιστον ύψος 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,0 2 ελβετικών φράγκων που διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε Αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα.

Πόσο ανόητοι μπορεί να γίνουν καμιά οι δημοσιογράφοι όταν αναμεταδίδουν πράγματα χωρίς να χρησιμοποιούν την λογική ως εργαλείο. Δηλαδή τι λένε; Ότι δεν δήλωσε αυτά τα χρήματα στην Εφορία ως εισόδημα; Θεέ μου!episimansis

Ταυτόχρονα από την ανακριτική έρευνα έχει διαπιστωθεί και η διακίνηση ξεχωριστού ποσού ύψος, τουλάχιστον 2.242.299 € το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα, κατά την ανάκριση πρόσωπα με παρεμφερή ωστόσο τρόπο και μέθοδο αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,0 5 ελβετικών φράγκων».

«Ο ανωτέρω υπουργός με αφορμή την εκπόνηση και υλοποίηση του ως άνω εξοπλιστικού προγράμματος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας έλαβε τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά μέσω τραπεζικώνλογαριασμών κατά τρόπο τέτοιο ώστε να αποκρύπτεται τόσο η φύση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητά του ως τελικού αποδέκτη και πραγματικού δικαιούχου αυτών» αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Τα νέα στοιχεία είναι πιθανό να ενεργοποιήσουν την σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαντωνίου, με την σχετική πρόταση να κατατίθεται αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, την 1η Οκτωβρίου. Τι αντιλαμβάνεστε εσείς; Άλλο ένα θέμα για εντυπώσεις κι ένα βαθύτερο θάψιμο…

Ωστόσο, είναι πιθανό και η συγκεκριμένη υπόθεση να επαναδιαβιβαστεί στην τακτική Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό της αναρμοδιότητας της Βουλής να έρευνα αυτές τις υποθέσεις... Αντιλαμβάνεστε με τι υψηλές ταχύτητες θα κινηθούν άμεσα, ε;

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο 22/9/2018 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".
  • Και για να μην πει κανείς ότι είμαστε προκατειλημμένοι, ιδού ΕΔΩ και η άποψη του κ. Γιάννου Παπαντωνίου για το θέμα. Αν τα επιχειρήματα τους εσάς σας πείθουν, καλώς... Διαφορετικά επιστρέψτε στα σχόλια μας, όπως τα έχουμε καταγράψει στο παραπάνω δημοσίευμα...

Τα καλύτερα του χρόνου! Τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9 το πρωί… Δεν είναι φοβερό;

ethnos110918
Αυτό το θέμα διαλέξαμε γι’ αυτή την εβδομάδα. Το άνοιγμα των σχολείων ύστερα από τη καλοκαιρινή ραστώνη… Το ΕΘΝΟΣ, έτσι το παρουσίασε ανήμερα στο πρωτοσέλιδο του,

logos110918
Μέχρι και ο "βαθυστόχαστος" ΛΟΓΟΣ το επέλεξε για πρώτο θέμα. Δε λέω, έχει μνήμες για όλους όσους περάσαμε κάποτε από τα θρανία, αλλά δεν είναι και το φοβερό δημοσιογραφικό θέμα.

kosmos110918
Επιλέξαμε δύο ακόμα περωτοσέλιδα, για τη σημερινή μας εικονογράφηση, Το πρώτο αφορά την περιφερειακή εφημερίδα της Θεσσαλίας, ΚΟΣΜΟΣ, που επικεντρώνει στα τοπικά της σχολεία.

apopsinotou110918
Το δεύτερο είναι μια τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα της νότιας Κρήτης που το προβάλει τόσο εντυπωσιακά ως να το ήξερε μόνο αυτή και μας το αποκαλύπτει, περήφανη…

efimeridesΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 14/09/2018

Την Τρίτη που μας πέρασε, άνοιξαν τα σχολεία για τη νέα χρονιά. Με όλες τις παράτες και τις τυμπανοκρουσίες που στη χώρα που ζούμε της δίνουν ως να ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Με παράπονα για ελλείψεις, αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι φέτος η Πολιτεία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ώστε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερα κενά και τα βιβλία στην ώρα τους.

Στην εποχή τη δικιά μου, θυμάμαι ότι έκαναν μήνες μέχρι να καλυφθούν αυτά τα κενά. Όχι ότι, ως μαθητές, μας χαλούσαν τα κενά που είχαμε εκείνες τις ώρες, αλλά αυτά τα είδαμε αργότερα, όταν μεγαλώσαμε. Μερικά κενά ήταν δυσαναπλήρωτα και ίσως και να κόστισαν στις επιλογές που κάναμε, σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό μας.

Και να λοιπόν τα πρωτοσέλιδα, τα ρεπορτάζ και ότι άλλο χρειάζονταν ώστε το άνοιγμα να έχει πανηγυρικό, ξεχωριστό χαρακτήρα. Το… καλύτερο, βέβαια, το είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αποκαλύπτοντας ότι από του χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9:00 και όχι στις 8:15.

Οι μαθητές, έχει το ρεπορτάζ, τον καταχειροκρότησαν στο σχολείο που έκανε τις δηλώσεις αυτές, ενώ ο υπουργός σημείωσε αστειευόμενος: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω». Μάλιστα. Διαπίστωση: Οι γενιές αλλάζουν, ο κόσμος προχωρεί αλλά η... λατρεία για το σχολείο που δεν προσφέρει και πολλά πράγματα παραμένει, δυστυχώς, η ίδια.

Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Αν το ίδιο το σχολείο δεν αποφασίσει να αλλάξει ώστε να γίνει ελκυστικό, τότε ότι κι αν κάνουν δεν έχει και τόση αξία. Άσε που το πολυδιαφημισμένο δημόσιο του χαρακτήρα του, δεν είναι και τόσο δωρεάν, αφού είσαι αναγκασμένος να πας φροντιστήριο που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης κανένα δημόσιο σχολείο δεν παρέχει τίτλους σπουδών στις ξένες γλώσσες. Μόνο η ιδιωτική εκπαίδευση το κάνει αυτό σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. Θεωρείται ωστόσο απαραίτητο για μια μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο. Και βέβαια αυτό, μόνο στην Ελλάδα θα το δεις…

Στην πρώτη μέρα στο σχολείο αφιέρωσε ακόμα και η Google το doodle της, το λογότυπο που έχει καθημερινά στην πρώτη σελίδας της. Αλλά θα μου πείτε, εδώ υπήρξαν πρωτοσέλιδα του αθηναϊκού και περιφερειακού Τύπου, η Google θα είχε πρόβλημα;

Αξίζει όμως να θυμηθούμε μερικά πράγματα, αυτονόητα ίσως, για τους μαθητές, αλλά όχι και για μας που πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα παιδιά μας εγκατέλειψαν τις αίθουσες διδασκαλίας, όπως ότι η διδασκαλία των μαθημάτων ξεκίνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ή για να είμαστε πιο ειλικρινείς την επομένη μιας και η πρώτη μέρα δεν είναι ημέρα μαθημάτων και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.episimansis

Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα (όπως διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία ώρα το υπουργείο Παιδείας...) και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480 άτομα.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Λέτε λοιπόν να είναι η φετινή χρονιά διαφορετική; Καλύτερη; Με λιγότερα προβλήματα; Μακάρι. Προσωπικά, η πείρα μας έχει διδάξει κάτι ο σοφός λαός λέει και έχει απόλυτο δίκιο, εξακριβωμένο από τη ζωή: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο 15/9/2018 στη εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου, «Επισημάνσεις».

Ζωντανή η ελπίδα της επιστροφής στο Θραψανό... Βόλτα στη λίμνη της Λιβάδας...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνάω πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν τρία χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά!

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου... Το 2015, τις μάζεψε η  Ειρήνη Κρουσανιωτάκη, με ένα καλό συνεργείο. Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος...

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που θα ήθελα να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και ονειρεύομαι να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης... Έτσι αρχίζω να συνειδητοποιώ πως ίσως να μην το ζήσω και ποτέ... Δεν πειράζει. Είμαι καλά και αυτό έχει σημασία... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο. Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017 στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες. Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι για να περνάω την ώρα μου.

Σήμερα όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν έχουν προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας. Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του εξωραϊστικού συλλόγου της Κολοκυνθούς  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στην ανεργία πρώτη φορά

Δυο φορές με απόλυση μέσα σε πέντε χρόνια… Ήταν Φλεβάρης του 2012 όταν απολύθηκα με εθελούσια έξοδο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τώρα 1 Νοέμβρη του 2017 από το Σωματείο της ΠΕΤ ΟΤΕ όπου εργαζόμουν από το 1983 ως δημοσιογράφος.

Θεωρητικά, αιτία και των δύο απολύσεων ήταν το γεγονός ότι ήμουν κοντά στη συνταξιοδότηση μου. Κοντά; Πόσο κοντά;

Οι συνθήκες συνεχώς αλλάζουν, με εντολή των δανειστών της χώρας μας. Αυτοί επιβάλλουν και η κυβέρνηση ως εκτελεστικό όργανο νομοθετεί… Τι ξημερώνει λοιπόν την επόμενη μέρα; Κανείς δεν γνωρίζει…

Αλλά εγώ δεν είμαι τρομαγμένος… Έχω εμπιστοσύνη στον αληθινό Θεό Ιεχωβά και ξέρω ότι Εκείνος θα με στηρίξει και θα με προστατέψει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς…

Όλοι, τελικά, μπροστά στην ανεργία και τον θάνατο είμαστε ίσοι… Όλοι! Ότι δουλεια κι αν κάνουμε… Αυτό που μου δίνει ειρήνη διάνοιας ώστε να συνεχίζω να αγωνίζομαι όρθιος, είναι η πίστη πως δεν είμαι μόνος! 

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτο όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος. Ξεκίνησε για να καλύψει κάποιες ανάγκης έκφρασης με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και το βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία.

Ο Γάμος της Ειρήνης...

Η Ειρήνη με τον Χριστόφορο παντρεύτηκαν στις 10/10/2010. Το μωρό τους ήρθε στις 28/08/13. Να τους ζήσει! Κι έτσι έγινα παππούς...

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη ένα ακριβώς χρόνο μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε... Πώς σας φαίνετε η νέα μορφή του από 9/9/2013;

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA