Δημοσιογραφικά

Μερικές σκέψεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Covid-19, επειδή πολλά ακούγονται...

emvolia
Φαντάζομαι δεν είμαι μόνο εγώ που ακούω διάφορα για τους εμβολιασμούς που ξεκίνησαν με τους ανθρώπους που είναι πάνω 85 χρόνια. Ότι θα μας ελέγχουν (λες και τώρα είμαστε... ελεύθεροι), ότι θα μας βάλλουν το τσιπάκι που λέει ο Μπιλ Γκέιτς (δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται, αλλά τσιπάκι μέσα σε υγρό, μάλλον απίθανο φαίνεται) κ.α. από σοβαρά μέχρι αστεία. Γι' αυτό καταθέτω, δημοσιογραφικά, μερικές προσωπικές σκέψεις, χωρίς καμιά παρότρυνση να τις ασπαστείτε ή όχι.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 23/1/2021

Παρακολουθούμε ότι έχει σχέση με τους εμβολιασμούς, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς... Μόλις έχουν πάρει σειρά, οι άνω των 85 ηλικίας συνάνθρωποι μας. Ακολουθούν τους γιατρούς και νοσοκομειακούς. Τους πολιτικούς που εμβολιάζονται δίνοντας τη σχετική φωτογραφία στη δημοσιότητα, δεν τους υπολογίζουμε. Προφανώς είναι μια εντελώς ξεχωριστή ομάδα...

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 107.335 εμβολιασμοί είχαν πραγματοποιηθεί ώς την ημέρα που γράφτηκε αυτό κείμενο στις 20/1/2021. Και 105700 άτομα είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Και υπάρχει μια πολύ καλή εφαρμογή που μπορείτε να τη βρείτε πατώντας στο διαδίκτυο της διεύθυνση https://emvolio.gov.gr/ Εκεί θα βρείτε πολύ αναλυτικές πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που γίνονται, σχετικά.

Επίσης, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε προκειμένου να εμβολιαστείτε, αν το επιθυμείτε, όταν θα έρθει η σειρά σας, ανάλογα με την ηλικία σας.

Αντί, λοιπόν, να ακούτε τον κάθε άσχετο, καλό είναι να αφουγκραστείτε τι έχουν πουν οι ειδικοί, οι γιατροί, οι επιστήμονες. Θα μάθετε το αυτονόητο, ξεκινώντας από την αρχή: Σε τι χρησιμεύουν τα εμβόλια;

Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.

Ορισμένες από τις νόσους, έναντι των οποίων μας προστατεύουν τα εμβόλια:

Ηπατίτιδα Α και Β, Τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης, Μηνιγγίτιδα, Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), Γρίπη, Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, Πολιομυελίτιδα, Τέτανος, Φυματίωση

Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώδη νόσο σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς. Οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο, η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινότητα.episimansis.neo

Απαιτείται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω συλλογική ανοσία. Όταν μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται, οι αλυσίδες λοιμώξεων διακόπτονται.

Ο εμβολιασμός, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας περισσότερων ανθρώπων, βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των ασθενειών στους ανθρώπους και ελαφρύνει την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διατεθούν πόροι για την καταπολέμηση άλλων νόσων, όπως ο καρκίνος ή η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19, ξεκίνησε. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration).

Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους. Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Από την άλλη συνεχίζουμε να ακούμε και είναι πολύ σωστό, ότι το να αποφασίσει κανείς αν θέλει να κάνει ή όχι το εμβόλιο είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση, με ευθύνη για τον εαυτό μας, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Και επειδή πολλοί σπεύδουν να ρωτήσουν, άλλοτε καλοπροαίρετα κι άλλοτε όχι, "εσύ θα το κάνεις;" σας λέω ότι, θα ρωτήσω τον γιατρό μου και αν η κλινική μου εικόνα μου, επιτρέπει και μου πει ναι, ασφαλώς και θα το κάνω...

Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί το Σάββατο 23/1/2021 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και τη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Καταρρέουν οι ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη. Εντυπωσιακά όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα

ethnofroura.kapitolio
Εικόνες σαν αυτές, ούτε που θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε πριν μερικά χρόνια... Μετά τα επεισόδια που είχαμε πρόσφατα το Καπιτώλιο, το φρουρούν τώρα σε 24ωρη βάση στρατιωτικές δυνάμεις, εθνοφρουρα τη λένε κομψά. Και επειδή άνθρωποι είναι κι αυτοί και κουράζονται, παίρνουν και κανένα υπνάκο κάτω στο... δάπεδο.

ethnofroura.kapitolio1
Δεν ξέρω πραγματικά πόσο μπορεί να τιμούν τις ΗΠΑ τέτοιες εικόνες που τα δίκτυα ειδήσεων μοίρασαν σε όλο τον κόσμο. Ποια σοβαρότητα, ποια δύναμη, ποιος κυρίαρχος του κόσμου; Εδώ όλα έχουν ισοπεδωθεί. Ο στρατός να φυλάει το Καπιτώλιο!
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 16/1/2021

Παρακολουθώ όσο κι εσείς, φαντάζομαι, τη διεθνή πολιτική σκηνή… Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, όταν επιθυμείς να ζεις την κάθε στιγμή, ρεαλιστικά, λογικά ώστε να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τι συμβαίνει και σε ποιο σημείο στο ρεύμα του χρόνου βρισκόμαστε.

Είναι φυσικό λοιπόν να τραβά το ενδιαφέρον μας το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Κι ακόμα δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, από την «αυθόρμητη» κινητοποίηση υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου κ. Τράμπ στο Καπιτώλιο.

Η δυσκολία, στο να κατανοήσουμε όλο αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι μάλλον δεν είχαμε δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία 150 χρόνια στη σύντομη ιστορία αυτής της χώρας… Οι ίδιοι, οι Αμερικανοί (και μιλάμε για τους ηγέτες της χώρας) θεωρούν τον εαυτό τους ως τη χώρα που σε συνεργασία με την Αγγλία, διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου.

Βέβαια η ζωή, κάθε στιγμή αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι. Μια ισχυρή χώρα θα έπρεπε να είναι σε θέση να διαχειρίζεται κρίσεις όπως αυτή, με ένα τρόπο πιο αποτελεσματικό, ίσως ακόμα και πιο διακριτικό. Αλλά οι εικόνες που είδαμε «ζωντανά» από την τηλεοπτική κάλυψη, μάλλον σε… τριτοκοσμική χώρα παρέπεμπαν…

Τα χρόνια της θητείας του κ. Τράμπ ως… πλανητάρχη «έδειξαν» έναν εντελώς ασταθή και μη ισορροπημένο ηγέτη… Ακόμα και η εκλογή του με τον τρόπο που έγινε, ήταν ιδιαίτερη.

Και το τοπίο μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς, ενώ σε λίγο έχει οριστεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου κ. Μπαντέν. Επιπλέον έχουμε μπροστά μας μια επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κορονοϊό Covid-19 και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου τα νούμερα των νεκρών μοιάζουν τρελά, σχεδόν εξωπραγματικά!

Δείχνουν όλα αυτά τη στόφα ενός σοβαρού κράτους που θέλει να έχει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο; Προσωπικά έχουμε τις ενστάσεις μας. Αλλιώς το είχαμε όλο αυτό στο μυαλό μας…

Είναι και οι παρεπόμενες εξελίξεις που έφερε μπροστά μας η επικαιρότητα. Δείτε τα τελευταία: Ο κ. Τράμπ με απόφαση της Βουλής, κατά πλειοψηφία, πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη!

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι εάν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.episimansis.neo

Η Βουλή λοιπόν, παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στη Γερουσία, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, επαφίεται πλέον να τον δικάσει.

Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει, αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. Φυσικά ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Μπαιντέν ότι μετά την ορκωμοσία του, η Βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί με άλλα πιο σοβαρά ζητήματα από αυτό.

Κατανοητό ως ένα βαθμό. Προσπαθεί να κάνει το κλίμα λίγο καλύτερο και κυρίως να μην γίνει εμφύλιος μέσα στη χώρα, κάτι που, στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλη και μάλιστα από το εσωτερικό. Κι όταν αυτό συμβαίνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα να επιβάλλουν, όπως το έκαναν κάποτε, αυτή την αντίληψη σε άλλες χώρες, όπως έκαναν με τη δύναμη της ισχύς τους, μέχρι σήμερα.

Το γυαλί ράγισε… Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να σπάσει. Ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι νομίζουν ότι ο ρόλος του χωροφύλακα του κόσμου τους αρμόζει. Όπως έδειξε η ζωή, τα πάντα μπορούν αν αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί αυτό το Σάββατο στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Στα χαμηλά ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. «Τσάμπα» πήγε, επικοινωνιακά, η όλη ιστορία

orkwmosia kybernisi
Οι εφημερίδες της χώρας μας πρόβαλαν πολύ χαμηλά το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού... Θες οι αργίες, θες το ζήτημα που προέκυψε ως πονοκέφαλος για την κυβέρνηση με το «αντάρτικο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με το γιορτασμό των Φώτων, ούτε τα φυλοκυβερνητικά φύλλα, βρήκαν χώρο για προβολή. Η φωτογραφία είναι από την Eurokinissi.

ethnikoskiriks070121
logos070121Πραγματικά μόνο η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ έδωσε έμφαση στο ζήτημα, αλλά κι αυτοί απομόνωσαν το σχετικό στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Α, είχε και η πρωινή εφημερίδα ΛΟΓΟΣ ένα σχόλιο στην πρώτη της σελίδα την επομένη της ορκωμοσίας, όχι και τόσο κολακευτικό για την κυβέρνηση, που το παραθέτουμε εδώ...

Προέκυψαν μετά και τα γεγονότα με τους διαδηλωτές, τους πέντε νεκρούς από τη εξέγερση στην Ουάσιγκτον στο Καπιτώλιο και η είδηση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη πήγε «άπατη». Ούτε τα ονόματα των νέων υπουργών δεν προλάβαμε να μάθουμε...

Ας είναι, ίσως με τον καιρό, τα καταφέρουμε... Αν και δεν είναι αυτό το ζήτημα. Εμείς έτσι κι αλλιώς, ζούμε την πραγματικότητα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 9/1/2021

Μια «νέα» κυβέρνηση λοιπόν, πόσο πολύ θάρρος, κουράγιο και δύναμη μπορεί να δώσει στους ταλαιπωρημένους από τον κορονοϊό Covid-19, συνανθρώπους μας; Μάλλον καθόλου και σε τίποτα δεν ωφέλησε αυτή η κίνηση.

Η απογοήτευση είναι διάχυτη παντού. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις δυνατότητες των νέων μελών της κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από τα ταλέντα ή τις ικανότητες που μπορεί να είχαν το βέβαιο είναι ότι οι ανθρώπινες δυνατότητες τους, είναι περιορισμένες.

Ας είναι. Κάποιοι θα πανηγυρίσουν, ενώ άλλοι θα κριτικάρουν, επειδή νομίζουν ότι κάπου εκεί εξαντλείται η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και κάποιοι θα δουν το ζήτημα εντελώς αδιάφορα.

Στην εποχή του κορονοϊού Covid-19, όλα είναι πολύ διαφορετικά. Ακόμα και ο ανασχηματισμός… Όταν δεν ξέρεις αν αύριο ζεις, όταν δεν μπορείς να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια για το μέλλον, δεν έχει και τόσο σημασία ποιος κατέχει το τάδε ή το δείνα χαρτοφυλάκιο.

Ίσως να έχει κάποια αξία, κυρίως γι’ αυτούς που θα τρέξουν στα ταμεία του κράτους για να εισπράξουν την παχυλή τους αποζημίωση. Απλά δεν ξέρω αν τους απασχολεί το γεγονός, εφόσον με την κατάρρευση της οικονομίας, ο κρατικός κορβανάς συνεχίζει να έχει χρήματα για αυτούς…

Και νομίζω έτσι, σχετικά αδιάφορα το αντιμετώπισαν και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Εκείνοι που επέμεναν από τη μια ή την άλλη πλευρά, είναι όσοι ζουν και «ποτίζονται» από τον φανατισμό, κυρίως τον κομματικό και ο οποίος έχει να κάνει με τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και τον αγώνα που κάνουν για εναλλαγή στην εξουσία.

Όντως, ζούμε σε εποχές τόσο διαφορετικές… Είδαμε την Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσω της Ιερά Συνόδου, αλλά και την Εκκλησία της Κρήτης, να καλούν σε «αντάρτικο» τους πιστούς, απαιτώντας να ανοίξουν οι ναοί για τον εορτασμό των Φώτων, κόντρα στην κυβερνητική απόφαση, για γενικό οριζόντιο λοκντάουν.
episimansis.neo
Ένας δείκτης για το πώς πάνε τα πράγματα και αν οι κατέχοντες εξουσία είναι σε θέση να διαχειριστούν καταστάσεις δύσκολες αποτελεί και το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εμείς, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, διακρίνουμε μια προχειρότητα στη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων.

Όλα γίνονται στο πόδι, εξυπηρετώντας κάποιες ανάγκες και όχι πάντα εκείνες που είναι απαραίτητες και άκρως αναγκαίες, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων.

Έχουμε υπομονή να περιμένουμε; Και βέβαια έχουμε! Αν μάθαμε κάτι όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με την πανδημία, είναι ότι εκπαιδευτήκαμε πάνω σ’ αυτή την ιδιότητα.

Ακούμε με προσοχή και υπευθυνότητα, όλα όσα μας λένε οι ειδικοί γιατροί για να μη συμμετέχουμε στη διασπορά τους ιού, προς βλάβη τόσο του εαυτού μας, όσο και των φίλων μας.

Είναι δυνατόν ένας κυβερνητικός ανασχηματισμό, να μας δυσκολέψει, περισσότερο από ότι είναι τώρα η ζωή μας; Ή μπορεί να μας γεμίσει φρούδες ελπίδες και μια επίπλαστη αισιοδοξία; Όχι βέβαια!

Αφήνουμε τα παιχνίδια της πολιτικής σ’ αυτούς που έχουν μάθει να ζουν μ’ αυτά. Κι ενώ παρακολουθούμε από απόσταση τα τεκταινόμενα, αρνούμαστε γα γίνουμε γρανάζι και ιμάντας της προπαγάνδας τους.

Για μας, το έχουμε πει πολλές φορές ως τώρα και θα το ξαναπούμε, αυτό που έχει μεγάλη αξία, είναι η ίδια η ζωή. Και οφείλουμε να την προστατεύουμε, Τα όποια παιγνίδια τους, δεν μας αγγίζουν.

Αυτό που περιμένουμε από όσους ασκούν εξουσία, είναι να παίξουν με σοβαρότητα το ρόλο τους. Χρειαζόμαστε ήρεμους, και σοβαρούς, ψύχραιμους και αποτελεσματικούς ανθρώπους, να μας κυβερνήσουν. Τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτό το σύστημα πραγμάτων. Μετά, όλα θα πάρουν το δρόμο τους…

  1. Το κείμενο αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 9/1/2021 στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Συνταγές για να αντέξουμε στα δύσκολα που περνάμε... Χαμογελάστε, σώζει ζωές!

ilias.katerina241220
Ένα ζευγάρι που αγαπούμε πολύ κι ας μην έχουμε ακόμα ζήσει πολλά πράγματα μαζί τους... Η φωτογραφία είναι χθεσινή και δείχνει τον Ηλία και τη σύζυγο του Κατερίνα, να απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους στον κήπο του σπιτιού τους. Αν και ο Ηλίας φοράει παλτό, δείχνουν να αντέχουν. Και χαμογελούν από την καρδιά τους!

gata.ilia
Κι αυτή είναι η «κατούδα, η κεραμιδούλα», όπως τη λένε ο Ηλίας και η Κατερίνα... Αυτή η γάτα τους κάνει παρέα, ενώ πίνουν τον καφέ τους. Και οι δυο αγαπούν πολύ τα ζώα, είναι τη συντροφιά τους και έχουν πολλά στη φροντίδα τους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη!
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 26/12/2020

Νομίζω πως δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος που να μην ήθελε να είναι αλλιώς αυτές οι μέρες. Πιο ανέμελες, πιο ήρεμες και κυρίως με λιγότερο άγχος και φόβο για τις σκληρές συνέπειες του κορονοϊού Covid-19.

Αλλά η ζωή αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρή, από το να την ντύνουν σε σελοφάν εορταστικό και να παρουσιάζουν την φωτεινή και σπέσιαλ πλευρά της αγοράς, την ώρα που, ειδικά στις μέρες μας, κανείς δεν μπορεί να τη ζήσει έτσι, αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Ας είναι όμως... Εκείνος που μας έπλασε έχει προμηθεύσει και μια σπουδαία ιδιότητα, ας την πούμε, αντίσταση. Ξέρει πως έχουμε ανάγκη από ηρεμία για να ανασυντάξουμε τις σκέψεις μας και να μπορέσουμε να ξανακάνουμε όνειρα και σχέδια για το αύριο. Όποιο κι αν είναι αυτό.

Το χαμόγελο είναι αυτό το υπερόπλο! Μη βιαστείτε να πείτε: "Σιγά τώρα, τι να σου κάνει ένα χαμόγελο, όταν γύρω σου τα πάντα καταρρέουν;" Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στο κάτω - κάτω, δεν έχουμε να χάσουμε και τίποτα περισσότερο απ' ότι έχουμε χάσει ως τώρα.

Σκεφτείτε: Το Χαμόγελο συνοδεύεται από ηρεμία. Οι μυς χαλαρώνουν, όπως και το μυαλό και η καρδιά και δέχονται λιγότερες πιέσεις. Έτσι δουλεύουν σε ρυθμούς ρελαντί και φυσικά, όλα λειτουργούν καλύτερα.

Φυσικά, δεν σας μιλώ ως γιατρός, αν και πιστεύω ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος που έχει σπουδάσει αυτή την επιστήμη, δεν θα είχε διαφορετική άποψη.

Αλλά, παρακαλώ, μην αποσπάτε την προσοχή σας και τη σκέψη σας... Στην πραγματικότητα, όταν έχουμε ειρήνη διάνοιας καρδιάς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε ζητήματα που νομίζουμε ότι ορθώνονται σαν τοίχοι μπροστά μας.episimansis.neo

Και ας δοκιμάσουμε κάτι απλό. Ας σηκώσουμε το τηλέφωνό μας και ας επικοινωνήσουμε με κάποιον φίλο καλό, που η απουσία του μέσα στην καραντίνα μας έχει κοστίσει πολύ. Αυτό καμιά κοινωνική αποστασιοποίηση δεν μπορεί να μας το στερήσει. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, από όποια πλευρά κι αν το δείτε.

Θα θυμηθείτε στιγμές. Κι αυτές θα επουλώσουν πληγές. Θα πάρετε δύναμη και κουράγιο και θα νιώστε πως τίποτα δεν τελείωσε, επειδή δεν θα κάνετε Χριστούγεννα, όπως τα ξέρατε ή επειδή δεν θα έχετε ρεβεγιόν ακόμα κι αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, αφού τα κέντρα εστίασης και διασκέδαση είναι κλειστά λόγω πανδημίας και από τις 10 το βράδυ πρέπει να είμαστε σπίτια μας.

Προσπαθήστε να βρείτε κάτι θετικό σε όλες αυτές τις απαγορεύσεις, αντί να λυπάστε που σας στερούν πράγματα. Δεν μας στερούν τίποτα. Απλά κάποιοι ξεβολεύονται από τις συνήθειες τους.

Και μετά, διατηρήστε τη χαρά σας! Βρείτε μια ουσιαστική αιτία για να ζωντανέψετε την ελπίδα σας. Κι αν δεν σας έρχεται καμιά ιδέα, στείλτε το 6 με SMS στο 13033 και βγείτε μια βόλτα με τον άνθρωπο σας σε ένα κοντινό μέρος που να έχει πράσινο. Εκεί θα διαπιστώσετε κάτι που σας διαφεύγει, όλο αυτόν τον καιρό, είτε της πρώτης, είτε της δεύτερης καραντίνας. Η φύση, η δημιουργία, δεν έπαψε ούτε στιγμή να ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, την εποχή, τον καιρό... Αντιστέκεται με επιτυχία, ακόμα και τότε που εμείς οι άνθρωποι "χαλάμε" κάθε ισορροπία γύρω μας, στην προσπάθεια μας για μεγαλύτερα κέρδη.

Μόνο στην απογοήτευση μην ενδώσετε. Διότι, ίσως να μην το δείτε με την πρώτη ματιά, αλλά η κατάθλιψη καραδοκεί. Προσέξτε αυτή την παγίδα. Είναι πιο ύπουλη και από τον Covid-19 και αν έρθει, «κατσικώνεται». Με δυσκολία, φεύγει.

Θέλουμε να είστε καλά! Να είναι τα πρόσωπα σας χαμογελαστά. Να λέτε αστεία που να εποικοδομούν και να μην ισοπεδώνουν και να συζητάτε με τους φίλους σας. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Μην επιλέγετε τη σιωπή. Όχι μόνο δεν βοηθάει αυτό, αλλά συνδράμει στη μεγέθυνση του προβλήματος. Και να θυμάστε: Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ζωή συνεχίζεται...

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 26/12 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ, στη στήλη μου "Επισημάνσεις" και έχει γραφτεί από την Κυριακή που μας πέρασε για να προλάβουμε τους χρόνους της εκτύπωσης λόγω των αργιών των ημερών...

Ανησυχητικά στοιχεία που μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν προσέξουμε πολύ...

xrist
Πολλοί είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στα ήθη και έθιμα των ημερών... Και αγνοώντας πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα, επιθυμούν να κάνουν τις γιορτές, σύμφωνα με τις συνήθειες τους. Αλλά αυτό θα ήταν ότι πιο ολέθριο θα έκαναν αυτές τις μέρες, που το ιικό φορτίο είναι σε μεγάλη έξαρση...
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 19/12/2020

Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν για να πέσουν οι ημερήσιες διαγνώσεις λίγο πάνω από τις 600. Η μέρα αυτή μου θύμισε την 20η Οκτωβρίου, όταν είχαν καταγραφεί 667 νέα περιστατικά, και είχε σημάνει… συναγερμός καθώς επρόκειτο για “άλμα” και υψηλή καταγραφή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η επιδημία πήρε την “ανηφόρα” φτάνοντας έως και περισσότερα από 3000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο Νοέμβριο και οδηγώντας τη χώρα αναγκαστικά στο δεύτερο lockdown.

Πλέον, και μετά από μεγάλη αντίσταση, το δεύτερο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Τα 693 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ πρέπει κατά τους ειδικούς να εκτιμώνται με βάση τον αριθμό των τεστ που για τη επιδημιολογική έκθεση ανήλθε σε 15792 (σύνολο μοριακών ελέγχων και rapid tests).

Με δεδομένο ότι τις καθημερινές γίνονται περί τα 25000 με 30000 τεστ την ημέρα, ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερο νούμερο σε σχέση με το παραπάνω τις επόμενες ημέρες.

Όπως και να έχει, πάντως, η επιδημία την προηγούμενη εβδομάδα “παγιώθηκε” κάτω από το όριο των 2000 περιστατικών και με αρκετές ημέρες κάτω και από τα 1500 περιστατικά κορωνοϊού ανά ημέρα.

Ειδικότερα, την προηγούμενη και πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα του lockdown καταγράφηκε μείωση των ημερήσιων διαγνώσεων κατά 19,4% συγκριτικά με την τέταρτη εβδομάδα. episimansis.neo

Η τάση για Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι η ίδια, δηλαδή η πρωτεύουσα να ακολουθεί πιο βραδύ ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για την εβδομάδα που πέρασε η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 8% και 25% αντίστοιχα.

Σύμφωνα, όμως, με όσα εξήγησε κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συνολικά η Θεσσαλονίκη παραμένει πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με το Λεκανοπέδιο Αττικής.

“Έτσι, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων.

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κορονοϊός Covid-19 είναι εδώ και μας απειλεί όλους… Κανείς δεν έχει το προνόμιο να ξεφεύγει από αυτόν τον αόρατο εχθρό. Εκείνοι μάλιστα που συνειδητά αγνοούν να πάρουν προληπτικά μέτρα και θεωρούν υπερβολές όσα οι επιστήμονες λένε, να τηρούμε, δηλαδή μάσκες αποστάσεις και πλύσιμο χεριών, είναι σαφώς οι πιο ευάλωτοι.

Κάθε απόγευμα που ανακοινώνουν τους νέους αριθμούς «πιάνεται» η ψυχή μου. Κοιτάζω ιδιαίτερα τους διασωληνωμένους και τα θύματα και λέω δεν μπορεί, κάποιος παίζει μαζί μας. Με την ψυχολογία μας, με την διάθεση μας…

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω. Ψύχραιμα όμως, θα μπορούσα να πω ότι ναι, αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, αν και αυτοί παρασυρμένοι μερικές φορές από την εφήμερη δόξα που τους προσφέρει η πρόσκαιρη προβολή των ΜΜΕ χάνουν το μέτρο. Δεν είναι κακό να μιλά κανείς, μόνο όταν έχει κάτι ουσιαστικό να πει για να βοηθήσει.

Ναι, οι μέρες είναι δύσκολες, ας προσέξουμε τις μέρες που έχουμε μπροστά μας να μην τις κάνουμε ακόμα δυσκολότερες. Ας μην αφήσουν τα έθιμα να πάρουν ανθρώπινες ζωές. Οι ευχές δεν σώζουν. Η ουσιαστική πρόληψη μόνο κι αυτό ας μην το θεωρούμε κάτι απλό και να μας κουράζει, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα τα ανακλαστικά μας.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στο φύλλο του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου της κρητικής εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΟΣ στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγλάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο καλές οι προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Τελικά είναι μεγάλη υπόθεση η υπομονή… Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Επιτέλους! Άπό τις 24/10/2020 είμαι και επίσημα συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! Και τώρα έχω τη δυνατότητα πια, να μπαλώσω ένα σωρό τρύπες που δημιουργήθηκαν τους ατέλειωτους μήνες της προσμονής. Όλα αυτά ήταν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς εφημερίδες. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία και συμπτωματική. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Που περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA