Αυτή την εβδομάδα, το μεγάλο βήμα... Ο νέος ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ, σε λίγο, κοντά σας...

terpsithea.anixi1 180421
Ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ είναι από μόνος μια ολόκληρη ιστορία. Στο πέρασμα των χρόνων, έχει καταγράψει και έχει ασχοληθεί με πάρα πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως με το χωριό μου, το Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης. 'Οπως ΕΔΩ ένα δημοσίευμα που κάναμε πέρσι για τις ζημιές από το σεισμό.

terpsithea.anixi2.190421
Αλλά όλο και σκεφτόμαστε τελευταία να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας. Στα σχέδια μας δεν είναι να "κατέβει" το site, όχι. Αυτό θα παραμείνει πια ως ιστορία, σαν αυτό ΕΔΩ το δημοσίευμα που κάναμε τον Σεπτέμβρη του 2020 τότε που οι βροχές δοκίμασαν και το χωριό μου.

terpsithea.anixi3.190421
Δυσκόλεψα και δυσκολεύω πολλούς που δεν ξέρουν τι μπορεί να σημαίνει το όνομα του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Αν και μέσα στον ιστότοπο το εξηγώ αναλυτικά, δεν είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι  διαβάζουν, το κάνουν αυτό προσεκτικά. Δείτε ΕΔΩ μια ανάρτηση που κάναμε τον Μάιο του 2020, όταν το συνεργείο του ALPHA επισκέφτηκε τα αγγειοπλαστεία του χωριού μου.

terpsithea.anixi4.190421
Λέμε λοιπόν αυτό το site κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από τώρα, να περάσει στην ιστορία και να υπάρξει ένας νέος ιστότοπος, φρέσκος, με σύγχρονα χαρακτηριστικά που να καταγράψει την ιστορία από εδώ και πέρα. Δείτε ΕΔΩ άλλη μια ανάρτηση από την είσκεψη του ALPHA στα ανθοκήπια του Θραψανού.

terpsithea.anixi5.190421
Κι επειδή αυτός ο διαδικτυακός τόπος έχει πιο πολύ σχέση με την αληθινή ζωή, επιλέξαμε ως εικονογράφηση μερικά λουλούδια από την επιφάνεια γραφείου του υπολογιστή. Κάτι που μας αρέσει πολύ να κάνουμε. Δείτε ΕΔΩ ένα ακόμα δημοσίευμα από τα παλιά... Καλοκαίρι προς φθινόπωρο του 2018, στον Τσούτσουρα. Αυτή τη εβδομάδα, λοιπόνν, τα νεότερα...

Δημοσιογραφικά

Φωτιές αλλάζουν τα οικοσυστήματα και φέρνουν την καταστροφή από την κλιματική αλλαγή

fwties nyxta geniko
Παρακολουθούμε άναυδοι αυτές τι μέρες τι συμβαίνει με τις φωτιές. Μια ολόκληρη συζήτηση ανοίγεται και ίσως είναι η ώρα να την κάνουμε εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ… Μας βοηθάει το σημερινό άρθρο και οι προβληματισμοί που θέτει.
bonis.leo.neo
Φωτιές. Κάθε χρόνο η Ελλάδα καίγεται. Έτσι απλά. Άλλες φορές από απερισκεψία και άλλες φορές από πρόθεση. Οικοσυστήματα ολόκληρα καταστρέφονται. Χλωρίδα και πανίδα μαζί. Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά ποιος και πότε θα λογοδοτήσει για όλα αυτά; Και τελικά, αν λογοδοτήσει, μπορεί να ανατρέψει τη ζημιά;

Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Πλημμύρες, άνοδος της θερμοκρασίας και λιγότερο οξυγόνο. Και όμως κάποιοι καταστρέφουν το ίδιο τους το σπίτι. Γιατί όταν βάζεις φωτιά δεν βλάπτεις μόνο το διπλανό σου, άλλα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν είμαστε ούτε στα μισά του καλοκαιριού και έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι πυρκαγιές.

Δεν θέλω να φανταστώ πως θα κλείσει και αυτό το καλοκαίρι. Καμένες περιουσίες και δυστυχώς χαμένες ανθρώπινες ζωές, απ' όλες τις απόψεις. Και υποθέσεις η μία μετά την άλλη θα δρομολογούνται και θα στοιβάζονται για εκδίκαση μετά από κάμποσα χρόνια.

Ένα κράτος που αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα κράτος "δικαίου" που αρνείται να επιβάλει τη δικαιοσύνη. Ή προφανώς δεν μπορεί. Μα το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα να σταθούμε στο Θεϊκό δικαστήριο; Ποιος θα κριθεί ένοχος και ποιος αθώος όταν ο Θεός καταστρέψει αυτούς που καταστρέφουν τη γη; Τότε δεν θα μετράνε ούτε βίλες ούτε μεζονέτες ούτε σκάφη.

Αλλά όπως και να το κάνεις, πως θα δώσεις απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο; Όταν φύγεις από τη ζωή, τι θα έχεις αφήσει πίσω σου; Άλλοι θέλουν να αφήσουν μια καλή οικογένεια, ένα καλό όνομα, οι πιο ματαιόδοξοι μια περιουσία για τα παιδιά και τα εγγόνια. Ποιοι και πόσοι όμως θα αφήσουν μια καμένη γη; Ένα κατεστραμμένο περιβάλλον. Μια κληρονομιά θηλιά για την επόμενη γενιά. Σκέψου πριν δράσεις.

Προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης, ένα πρόβλημα που γνωρίζουν καλά όσοι είχαν παιδιά...

enikia
Κι έρχεται η ώρα που τα παιδιά που πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να βρουν κάπου να στεγαστούν, αν βέβαια πέτυχαν σε πόλη μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Κι αρχίζεις να ψάχνεις. Τα διαμερίσματα άθλια και τα ενοίκια απλησίαστα...
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 2/07/2022

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, αλλά και η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει κάτι στον τομέα της φοιτητικής στέγης… Ότι αν η αναζήτηση ενός ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε πάντα μια δύσκολη διαδικασία, πολύ περισσότερο μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα...

Είναι και οι επιδράσεις της πανδημία του κορωνοϊού που συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν τη περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια συμβατική μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Και γνωρίζουμε καλά πως η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που το παιδί τους θα περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Ο πληθωρισμός καλπάζει και τον μήνα Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.episimansis.neo

Το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την περσινή χρονιά και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός’». Κάτι πρέπει να γίνει για τους έρμους γονείς που πρέπει να καλύψουν κι αυτό το κόστος για τις σπουδές των παιδιών τους. Σα να μη τους έφταναν όλα τα άλλα, έχουν κι αυτό στο κεφάλι τους…

Ξανά λοιπόν στη διαδικασία αναζήτησης. Και να ‘ναι ντάλα καλοκαίρι και ζέστη συν τοις άλλοις. Δύσκολα τα πράγματα. Η στήλη εύχεται από καρδιάς κουράγιο και δύναμη. Με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουν, όπως καταφέρνουν και τόσα άλλα πράγματα στην καθημερινότητα τους…

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για τους μεγαλύτερους περιορισμούς στις αμβλώσεις

amvlosis.ipa
Κάποιοι θεωρούν προσωπικό δικαίωμα την άμβλωση. Και προβάλουν το επιχείρημα ότι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζει η κάθε γυναίκα για το πως θα χειριστεί το σώμα της. Εν μέρει αυτό το σκεπτικό είναι σωστό. Αλλά σκοντάφτει σε κάποιες ερωτήσεις που κανένας δεν τολμά να φέρει στην επιφάνεια.


bonis.leo.neo
Μεγάλο θέμα άνοιξε στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η Καθημερινή "Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου οι «συντηρητικοί» δικαστές διατηρούν πια την πλειοψηφία (είναι οι έξι από τους συνολικά εννέα), ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πέντε δεκαετίες, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970. 

Περίπου οι μισές από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξουν τον δρόμο σε πολιτειακό επίπεδο, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, για την επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών στις αμβλώσεις ή ακόμη και για την πλήρη απαγόρευση αυτών".

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχει ξεσηκωθεί θεωρώντας προσωπικό δικαίωμα την άμβλωση. Προβάλουν το επιχείρημα ότι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζει η κάθε γυναίκα για το πως θα χειριστεί το σώμα της. Εν μέρει αυτό το σκεπτικό είναι σωστό. Αλλά σκοντάφτει σε κάποιες ερωτήσεις που κανένας δεν τολμά να φέρει στην επιφάνεια. Και αυτό γιατί οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα τον φέρουν σε πολύ δύσκολη κοινωνική θέση.

Αν μια μητέρα παρατήσει το νεογέννητο παιδί της στα σκουπίδια, αμέσως βγαίνει είδηση σε όλα τα ΜΜΕ και χαρακτηρίζεται άσπλαχνη μητέρα, μητέρα τέρας και λοιπά συναφή χαρακτηριστικά. Αν μια μητέρα κάνει έκτρωση; Ούτε καν που ακούγεται. Γιατί; Ζωή δεν έχει και το μωράκι μέσα στην κοιλιά; Δολοφονία είναι μόνο όταν το πετάς στα σκουπίδια; 9 μήνες ζωής έχει καταγράψει μέσα στην κοιλιά. Η έκτρωση δεν είναι δολοφονία; Το μωρό δεν αρχίζει να ζει μόλις βγει από τη μήτρα. Ελευθέρωσε το μυαλό σου και σκέψου. Αλλά φωνή βοώντος.

Πάμε παρακάτω; Συμφωνώ ότι ο ασθενής έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Δηλαδή να επιλέγει εκείνος ποιες ιατρικές πρακτικές θα επιτρέψει να γίνουν στο σώμα του. Αυτό το χρησιμοποιούν πάλι ως δικαιολογία για την άμβλωση. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιλαμβάνεται μόνο το σώμα της μητέρας, αλλά και το σώμα του παιδιού που κουβαλάει μέσα της. 

Είναι ένα ξεχωριστό σώμα το οποίο θα βγει και θα γίνει ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεις ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα ζήσει; Με ποιο δικαίωμα στερείς τη ζωή κάποιου άλλου; Με ποιο δικαίωμα επεμβένεις στη ζωή κάποιου άλλου; Η απόλαυση που σου παρέχει το σεξ περιλαμβάνει και ευθύνες. Όπως αναγράφετε και πάνω στα μπουκάλια των οινοπνευματωδών ποτών, "απολαύστε υπεύθυνα". Που είναι η υπευθυνότητα λοιπόν; Πέρασες καλά και τώρα σκοτώνεις μια ζωή, έτσι επειδή δεν γουστάρεις να γίνεις μάνα. Άσε μας κουκλίτσα μου που θα έλεγε και ο λαός.

Πρέπει να μπει καλά στο μυαλό όλων ότι η εγκυμοσύνη είναι κοινωνική ευθύνη, όχι προσωπικό αγαθό που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν. Όπως οι γυναίκες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα από τους άντρες, έτσι και τα έμβρυα μέσα στην κοιλιά δεν είναι αντικείμενα.

  • Δείτε ΕΔΩ το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ... 

Ο πρώτος φετινός καύσωνας δοκίμασε τις αντοχές μας στην τσιμεντούπολη της Αθήνας

kauswnas1.230622
Ήταν μια έκλαμψη ζέστης, ασυνήθιστης μέσα στον Ιούνιο που χαρακτηρίστηκε καύσωνας. Και τον βιώσαμε με οδυνηρό τρόπο. Εφόσον όμως η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας, όλο και περισσότερο πιο συχνά θα πρέπει να τά περιμένουμε. Και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

efimerides

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 25/07/2022

Ο καύσωνας μπήκε σαν σίφουνας στη ζωή μας μόλις περάσαμε στην καλοκαιρινή ισημερία, αλλά τίποτα δεν μας διαβεβαιώνει ότι επειδή κράτησε λίγο, έτσι ακριβώς θα είναι και η επόμενη φορά... Ας το πιάσουμε λοιπόν από την αρχή. Τι είναι καύσωνας; Είναι μια παρατεταμένη περίοδος πολύ ζεστού καιρού, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για μια ορισμένη περιοχή και μπορεί να συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις περιοχές με ωκεάνιο κλίμα.

Ο καύσωνας έχει ποικίλους ορισμούς. Ο εκάστοτε ορισμός του διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή και το κλίμα της και είναι σε σχέση με τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κάποιες τιμές που σε θερμά κλίματα θεωρούνται φυσιολογικές, μπορεί να θεωρηθούν καύσωνας σε ψυχρότερες περιοχές αν δεν είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα κλιματικά μοτίβα της περιοχής.

Ο όρος χρησιμοποιείται τόσο σε συχνές εναλλαγές του καιρού, όσο και σε μεγάλα κύματα ζέστης που μπορεί να συμβαίνουν μία φορά τον αιώνα. Έντονοι καύσωνες έχουν προκαλέσει καταστροφικές ζημιές στις σοδειές, χιλιάδες θανάτους από υπερθερμία και γενικευμένη χρήση ενέργειας, εξαιτίας της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών.

Ο καύσωνας θεωρείται ακραίο καιρικό φαινόμενο και επικίνδυνος για τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα. Το χειρότερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία ήταν το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003, με πάνω από 70.000 θύματα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καύσωνας υπάρχει όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39°C, η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και οι υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν για τουλάχιστον τρεις μέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση.episimansis.neo

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καύσωνας στην Ελλάδα συνδέεται με τη μεγάλης κλίμακας μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική (και, σπανιότερα, από τις περιοχές του τριγώνου ανατολικής Τουρκίας – Ιράκ - Συρίας) προς τη χώρα και συνήθως παρατηρείται σε περιόδους διακοπής των μελτεμιών. Επεισόδια καύσωνα παρατηρούνται ουσιαστικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Κρατήστετο αυτό, παρακαλώ.

Είχε αυτά τα χαρακτηριστικά ο πρώτος καύσωνας; Μερικά ναι, άλλα όχι. Δοκίμασε πάντως τις αντοχές μας, εφόσον είχαμε δουλειές που έπρεπε να γίνουν. Φυσικά εγώ μιλώ για την Αθήνα που εκεί τον έζησα, αλλά γενικώς έτσι ήταν στα περισσότερα μέρη της χώρας. Και δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, όλη η νότια Ευρώπη δεινοπάθησε.

Κι αν βάλεις και την αφρικανική σκόνη που είχαμε από τα δυτικά το κοκτέιλ ήταν ανεπανάληπτο. Δύσκολο στο να το αντιμετωπίσει κανείς.

Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Ακούμε τους μετεωρολόγους να το λένε σε όλους τους τόνους και το καταλαβαίνουμε κι εμείς πως η κλιματική αλλαγή φέρνει όλα και χειρότερες επιπτώσεις στον καιρό. Ότι κάποτε ζούσαμε μερικές μέρες τον Ιούλη, εκεί κατά τις 20, τώρα θα το ζούμε παρατεταμένα μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον που θα εναλλάσσεται ανάμεσα στη ζέστη το κρύο, τις ισχυρές καταιγίδες και το χαλάζι.

Τίποτα πια δεν είναι σταθερό όπως το ξέραμε. Κι ενώ οι εποχές από τέσσερις "μαζεύτηκαν" σε δύο κι αυτές οι δύο όλο και τείνουν να γίνουν... μια, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή στον πλανήτη γη. Το νιώθουμε, το ζούμε, δεν είναι εγκυκλοπαιδικό ζήτημα με αναφορές απλά σε επιστημονικούς όρους.

Όχι και αλλοίμονο αν το δεις έτσι. Χρειάζεται ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο να κάνει κινήσεις για να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Με υπευθυνότητα μεγάλη, καθώς αποδεχόμαστε ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με όσα ξέραμε ώς τώρα. Ας το αντιληφθούμε αυτό και ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Το χρωστάμε στον εαυτό μας, αν μη τι άλλο.

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και στη στήλη μου «Επισημάνσεις».

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι η κουβέντα για την εναλλακτική ηλεκτρική ενέργεια. Ζήτημα οπτικής;

iliaki.energia
Καθώς ήρθαν οι υπερβολικά φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ενώ άνοιξε ήδη η ειδική πλατφόρμα προκειμένου να πάρουν πίσω κάτι, όσοι είδαν να μην φτάνει ο μισθός τους να τον πληρώσουν, άνοιξε ξανά η συζήτηση για τις ήπιες μορφές ενέργειας που αφορούν τον ήλιο και τον αέρα.
bonis.leo.neo
Το θέμα που ταλανίζει εδώ και αρκετό καιρό την Ευρώπη είναι η ενέργεια. Λόγω των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρώπη στη Ρωσία, η δεύτερη μειώνει τις ποσότητες φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Έτσι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα απόθεμα αερίου για τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που έρχεται. Και αυτό είναι και το ζητούμενο από την πλευρά της Ρωσίας ώστε να παραμένουν εξαρτημένες από εκείνη και να μπορεί να τους διαπραγματεύεται τις κυρώσεις.

Ακούγονται και κάποιες φωνές που λένε πως θα γυρίσουμε πάλι στο λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας. Βέβαια όλη αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο και στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Και με βάση λοιπόν αυτό τον αντίκτυπο, ρωτάω τώρα εγώ... Που είναι όλοι αυτοί που με ευλαβική μανία εναντιωνόταν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών το περασμένο διάστημα; Με επιχειρήματα ότι χαλάει το οπτικό τοπίο και ότι κάνουν θόρυβο, προσπάθησαν να ακυρώσουν την δημιουργία αιολικών πάρκων.

Θέλω να ακούσω τώρα τα επιχειρήματα τους σχετικά με το ποιος φταίει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Λουφάξανε στις κρυψώνες τους όμως. Δεν μιλάει κανείς.

Βλέπεις η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να μολύνεται ο πλανήτης και χωρίς να έχει επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή δεν αρέσει σε πολλούς. Αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε τον αέρα και τον ήλιο για παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να ήταν μια από τις σχεδόν εντελώς ανεξαρτητοποιημένες ενεργειακά χώρες. Αλλά άστο καλύτερα.

Καλύτερα να πληρώνω 1000 € ρήτρα αναπροσαρμογής πάρα να βλέπω μια ανεμογεννήτρια πάνω στο βουνό. Καλύτερα να μολύνεται ο πλανήτης με την χρησιμοποίηση φυσικού αερίου και λιγνίτη πάρα να υπάρχουν ηλιακοί συλλέκτες. Εξάλλου αντανακλούν το φως και μας ενοχλεί.

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Αλλά τώρα είμαι συνταξιούχος πια έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια κστις αυλές, τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA