Υπευθυνότητα σημαίνει να προστατεύεις το σπουδαίο και σημαντικό δώρο της ζωής!

veveosi.emboliu

Αυτή είναι η βεβαίωση για τον εμβολιασμό μου. Ναι, έκρινα με καθαρή συνείδηση ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, έπρεπε να το κάνω. Για μένα, την οικογένεια μου, τους φίλους μου, την κοινωνία… Τα μεγάλα λόγια και τις συνωμοσιολογίες τα αφήνουμε για άλλους. Εμείς προτιμούμε τις πράξεις…


pistopiitiko
Και με επίσημο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό! Έτοιμος για... ταξίδια! Άλλο αν μπορούμε ή αν θέλουμε, στην κατάσταση που είμαστε. Ωστόσο έκανα χρήση του δικαιώματος μου, ως πολίτη. Το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί στο όνομα μου...

emvilio.sula
Κι αυτό είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Σούλας. Φυσικά τίποτα δε διασφαλίζει τη ζωή μας πέρα από την προσοχή που ωφείλουμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι στην καθημερινότητα μας. Αλλά τουλάχιστον κάναμε αυτό που έπρεπε. Με ήσυχη τη συνείδηση μας. Ακολουθώντας τους νόμους της Πολιτείας.

  • Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας...

Δημοσιογραφικά

Το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στη ζωική φύση... Ε, δεν είναι και ότι καλύτερο…

dolphin.nekra
Στα Νησιά Φερόε που βρίσκονται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία με συνολική έκταση 1.399 τ.χλμ. και πληθυσμό 52.967 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021,παρατηρούμε ένα έθιμο να σκοτώνουν τόσα ζώα, δελφίνια του Ατλαντικού, μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Αυτό αποδεικνύει πως η θανάτωση των ζώων αποτελεί πηγή ανήθικης ευχαρίστησης για αυτούς εκεί.
dolphin.nekra1

bonis.leoΛοιπόν, την Τετάρτη μιλήσαμε για το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη. Το θέμα αυτό έχει πολλές προεκτάσεις. Από κοινωνικές ανισότητες, ηθικά θέματα, εγκλήματα, πόλεμοι, καταστροφή του περιβάλλοντος, εκφοβισμός, φυλετικές προκαταλήψεις, επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και όπως πολύ καλά ξέρετε όσοι διαβάζεται τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, το καραβάνι τραβάει για την έρημο.

Το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Προσπαθώντας να λύσεις μόνο το περιβαλλοντικό σκέλος του, προφανώς και αφήνεις τα υπόλοιπα και συνεχίζουν να θεριεύουν.

Μιλήσαμε για το αποτύπωμα των αυτοκτονιών. Σήμερα θα αναφερθούμε στο αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στη ζωική φύση. Ο άνθρωπος σαν είδος έχει την τάση να νιώθει κυρίαρχος απέναντι στη ζωική φύση. Λόγω της αδυναμίας τους, τα ζώα πολλές φορές είναι απροστάτευτα μπροστά στο μένος του ανθρώπου. Ένα μένος και μια μανία πολύ παράξενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που κυκλοφόρησε σε πολλά μέσα ενημέρωσης σχετικά με ένα έθιμο που υπάρχει στα Νησιά Φερόε, το οποίο ονομάζεται Grindadrap ή Grind.

Κατά τη διάρκεια αυτού του εθίμου, οι βάρκες οδηγούν τα δελφίνια του Ατλαντικού προς έναν κόλπο στην ακτή του νησιού Skálafjørður, όπου οι άνδρες περιμένουν να τα σκοτώσουν στα ρηχά με γάντζους, μαχαίρια και λόγχες.

Οι τοπικοί κυνηγοί σκοτώνουν συνήθως έως και 1.000 θαλάσσια θηλαστικά ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των Νήσων Φερόε. Φέτος κυνηγοί στα Νησιά Φερόε έσφαξαν 1.428 δελφίνια την Κυριακή 12/09, στο πλαίσιο αυτού του αιματηρού εθίμου. Περισσότερα για το έθιμο αυτό μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι έχει γίνει έθιμο. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκοτώσει ένα ζώο για να το φάει με την οικογένεια του, αυτό θεωρείται γενικά αποδεκτό. Αυτοί εκεί το έχουν κάνει έθιμο.

Γενικά η έννοια του εθίμου αρκετές φορές περιλαμβάνει την υπερβολή με στόχο την ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, στο Βροντάδο στη Χίο κατά τη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα υπάρχει το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υπερβολή στις ρίψεις ρουκετών με σκοπό την ευχαρίστηση από το θέαμα.

Άλλο ένα έθιμο που επικρατεί στην Τσεχία την Ουγγαρία και την Σλοβακία είναι το εξής. Η παράδοση προστάζει οι άνδρες να μαστιγώνουν τις γυναίκες τους την Μεγάλη Δευτέρα. Αφού βρέξουν τις γυναίκες τους, έπειτα τις μαστιγώνουν με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους.

Το μαστίγωμα έχει συμβολική σημασία. Σύμφωνα με τον θρύλο οι γυναίκες μαστιγώνονται από τους συζύγους τους, ώστε να διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους την επόμενη χρονιά! Εδώ βλέπουμε ξανά την υπερβολή που οδηγεί τους άντρες στο μαστίγωμα με σκοπό την ευχαρίστηση (και καλά οι γυναίκες θα παραμείνουν όμορφες). Φούμαρα και αηδίες. Και όμως αυτό είναι το έθιμο.

Επιστρέφοντας στα Νησιά Φερόε παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο. Είναι έθιμο να σκοτώνουν τόσα ζώα μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου. Αυτό αποδεικνύει πως η θανάτωση των ζωών αποτελεί πηγή ανήθικης ευχαρίστησης για αυτούς εκεί.

Είτε έχουν ζώα σφαγμένα για να φάνε είτε όχι, αυτοί θα σκοτώσουν για να διατηρήσουν το έθιμο. Πολλοί παροτρύνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ να σεβαστούν την παραδοσιακή νησιωτική κουλτούρα τους.

Αγαπητέ νησιώτη από τα Φερόε, ελευθέρωσε το μυαλό σου και σκέψου. Συγγνώμη αν χρησιμοποιώ άγνωστες λέξεις για σένα. Αυτό δεν είναι παραδοσιακή κουλτούρα. Είναι εθιμοτυπική γενοκτονία. Είναι άλλο ένα βίαιο ανθρώπινο αποτύπωμα. Και πόσες ακόμα παραβάσεις και βιαιότητες λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην παγκόσμια αλιεία!

Πάλι στο περιθώριο οι συνταξιούχοι... Ούτε μια λέξη δεν είπε γι' αυτούς ο πρωθυπουργός

triti.ilikia
Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, είναι συνεχώς στο στόχαστο. Οι συνταξιούχοι δεν είναι παρά μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα ανθρώπων που όμως έχει προσφέρει πολλά, όσο εργάζονταν και τώρα αναμένει να έχει μια στήριξη. Τώρα που τη χρειάζεται και την έχει ανάγκη.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 18/09/2021

Ειπώθηκαν πολλά, όπως συνηθίζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό, αλλά ούτε μια λέξη για τους συνταξιούχους. Εκείνους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και η αδικία περισσεύει αφού κανείς δεν τους χαρίζει αυτά τα χρήματα. Ανταποδοτικά των κρατήσεων που τους έχει, γίνει είναι…

Έτσι ακριβώς το αντιμετώπισε στην κριτική της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος με πίκρα, για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπήκαν για άλλη μια φορά στο περιθώριο ως εύκολος στόχος.

Ούτε καν τη λέξη «συνταξιούχος» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόσο στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, όσο και κατά την συνέντευξη τύπου στην οποία περιέγραψε πώς θα βαδίσει οικονομικά η επόμενη χρονιά, παραλείποντας να συμπεριλάβει τους συνταξιούχους που κατά την διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης αλλά μέχρι και σήμερα βάζουν πλάτη για την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Ο κ. πρωθυπουργός, λέει η ΑΓΣΣΕ, δεν μας σκέφτηκε καν στο μενού των εξαγγελιών που ανακοίνωσε. Μας συμπεριφέρθηκε σαν να μην υπήρχαμε, όταν μάλιστα γνωρίζει τα δύσκολα χρόνια που έχουμε περάσει και που τώρα -λόγω της υγειονομικής κρίσης- τα χρόνια αυτά γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Η πίκρα είναι εμφανής: Θα έπρεπε να μας είχε σκεφτεί και να ανακοινώσει μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για αυτούς που με τις πενιχρές τους συντάξεις βοηθούν τόσο τα μακροχρονίως άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, όσο και την στήριξη της εθνικής οικονομίας.episimansis.neo

Αντί αυτής της αναγνώρισης, της ηθικής και οικονομικής ανταμοιβής, ο κ. πρωθυπουργός, μας αγνόησε και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους συνταξιούχους και στις θυσίες τους που μια ζωή κοιτούσαν πάντα το καλό της χώρας. Φαίνεται όμως ότι οι προτεραιότητες του κ. πρωθυπουργού είναι άλλες, διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια που μας είχε ανάγκη.

Γι’ αυτό κι εμείς ως Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) από τώρα και στο εξής θα κάνουμε τους αγώνες μας πιο έντονους, πιο δυνατούς, πιο διεκδικητικούς, ζητώντας να αποκατασταθούν οι σε βάρος μας αδικίες για την παροχή αξιοπρεπών συντάξεων, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια μας που ζούνε στο περιθώριο.

Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους συνταξιούχους της χώρας, με όλους και όλες που δεν άκουσαν από τον κ. Πρωθυπουργό έστω μία λέξη ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να μιλήσει για κοινωνική πολιτική εντάσσοντας όμως μέσα σε αυτήν και τους συνταξιούχους.

Ιδίως τώρα, που όλοι εμείς βρισκόμαστε μπροστά στην μάστιγα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα πρέπει να στηριχτούν οι ευάλωτες ομάδες των συνταξιούχων. Συνεπώς για τα θέματα αυτά περιμέναμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα αναφερθεί με συγκεκριμένα μέτρα και ρυθμίσεις.

Δύσκολες εποχές για όλους για πιο πολλοί για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που στη διάρκεια των Μνημονίων έχουν υποστεί τα μύρια όσα με τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά τους.

Θα αλλάξει αυτό; Δεν αναμένεται. Σ’ αυτό το σύστημα πραγμάτων μόνο όποιος έχει φωνή και δύναμη, ίσως καταφέρει να διεκδικήσει κάτι. Και ούτε που φοβούνται οι κυβερνόντες τις απειλές για κινητοποιήσεις των παππούδων. Ξέρουν ότι δεν κινδυνεύουν. Κάποιο κοκαλάκι θα ρίξουν αργότερα και θα μειώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας.

Κανένας σεβασμός στα άσπρα μαλλιά, στον αγώνα για ζωή που έδωσαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στη διάρκεια της επαγγελματική ζωής και δράσης τους. Για το σύστημα αυτό, είναι και παραμένουν αόρατοι, ζημιά στην Οικονομία. Πόσο λάθος κάνουν!

  • Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευτεί στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ στη στήλη μου "Επισημάνσεις".

Μάστιγα οι αυτοκτονίες και δυστυχώς δεν μπορούν οι άνθρωποι να σταματήσουν το κακό...

aftoktonia1
Αν όντως μπορούσαν, οι άνθρωποι να σταματήσουν αυτό το κακό, θα το είχαν κάνει ήδη. Αλλά είναι δέσμιοι της φιλαργυρίας και φυλακισμένοι της ιδιοτέλειας. Μόνο η Βασιλεία του Θεού, μόνο αυτή η κυβέρνηση, θα μπορέσει να εξαλείψει όλα τα ανθρώπινα προβλήματα.
aftoktonia2

bonis.leoΣήμερα λοιπόν, λέω να μιλήσουμε για κάτι που συνήθως περνάει στα ψιλά γράμματα πίσω από άλλες διθυραμβικές ειδήσεις παγκόσμιων αθλητικών ρεκόρ, πίσω από μεγάλα και τρανά τουριστικά ταξίδια δισεκατομμυριούχων στο διάστημα. Πίσω από επιτυχείς βιολογικές μελέτες για την δημιουργία εμβολίων κατά διαφόρων ιών, όπως ο SARS-CoV-2. Πίσω από πρωτοβουλίες ΜΚΟ για την καταπολέμηση της μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής, με σκοπό τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος πάνω στον πλανήτη που κατοικούμε.

Όσες προσπάθειες και να γίνουν, το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη δεν θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος από μόνος του να το εξαφανίσει. Γιατί το λέω αυτό; Σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα huffingtonpost.gr, "σε παγκόσμιο επίπεδο, 703.000 άνθρωποι έβαλαν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους το 2019 με την αυτοκτονία να είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, αφού στερεί περισσότερες ζωές από ασθένειες όπως η ελονοσία, το HIV/AIDS, ο καρκίνος του μαστού και καταγράφει περισσότερα θύματα από ό,τι οι πόλεμοι και αθροιστικά οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Περισσότεροι από ένας στους 100 θανάτους (1,3%) το 2019 ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Οι αυτοκτονίες είναι και αυτές ένα είδος ανθρώπινου αποτυπώματος. Γιατί το λέω αυτό; Προσπάθησε να σκεφτείς λόγους για τους οποίους κάποιοι αυτοκτονούν. Π.χ. απόλυση από την εργασία ενός οικογενειάρχη γύρω στα 45 με 50 ετών με δάνειο και 3 παιδιά. Νιώθει απελπισμένος και αγχωμένος καθώς δεν ξερει αν θα μπορεί να φροντίζει πλέον την οικογένεια του και να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Βρίσκει "λύση" στην αυτοκτονία.

Ηλικιωμένος γονέας βρίσκεται νεκρός μέσα στο δωμάτιο του οίκου ευγηρίας όπου διαμένει. Εδώ και έναν χρόνο τον έχουν παρατήσει τα παιδιά του εκεί επειδή λόγω εργασίας και άλλων πιο "σημαντικών" υποχρεώσεων δεν μπορούν να τον φροντίζουν πλέον. Δεν μπορούν να φροντίζουν εκείνων που τους φρόντιζε τόσα χρόνια. Οδηγήθηκε σε αυτοκτονία καθώς έχασε πια κάθε νόημα για τη ζωή.

Μαθήτρια 3ης λυκείου έπεσε από την ταράτσα του σχολείου. Αυτοκτόνησε καθώς δεν άντεξε την πίεση για επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Μαθητής βάζει τέλος στη ζωή του καθώς δεν μπορεί να αντέξει το ασφυκτικό μπούλινγκ από τους συμμαθητές του. Αυτοκτονίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμών. Θεωρητικά σενάρια εδώ, αλλά τα ακούμε συχνά ως γεγονότα στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτοκτονίες ως αποτέλεσμα του ανθρώπινου αποτυπώματος. Απολύεσαι για να προσληφθεί κάποιος νεότερος σου με λιγότερα χρήματα, ως αποτέλεσμα της απληστίας και της έλλειψης ανθρωπιάς. Ηλικιωμένοι παρατημένοι αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά, ως αποτέλεσμα της έλλειψης αγάπης. Πίεση για επιτυχία στις εξετάσεις εισαγωγής σε κάποιο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων προτύπων και προτεραιοτήτων που θέτει η ίδια η κοινωνία στα μέλη της.

Αν δεν μπεις είσαι αποτυχημένος για τους άλλους. Κοροϊδίες, βία, χυδαιότητες και απειλές, ως αποτέλεσμα της λάθος αντίληψης για το διαφορετικό χρώμα δέρματος, τη διαφορετική θρησκεία και καταγωγή κάποιου, αλλά και για το ότι δεν υιοθετεί τα βρωμερα χαρακτηριστικά των συμμοριών που με εφαλτήριο τις οικογένειες τους λυμαίνονται την πόλη ολόκληρη. Αυτά είναι αποτυπώματα ανθρώπων με λανθασμένο τρόπο σκέψης.

Οι αυτοκτονίες είναι το μεγαλύτερο ανθρώπινο αποτύπωμα, επειδή άνθρωποι ηθελημένα ή όχι, οδηγούν συνανθρώπους σε αυτή τη στενάχωρη απόφαση. Όσα 5G ή 6G και να φτιάξει η τεχνολογία, όσα ταξίδια στο διάστημα και να κάνουν οι άνθρωποι, όσα μαμούθ και αν κατασκευάσει η επιστήμη μέσω δείγματος DNA, όσα φάρμακα και αν φτιαχτούν, όση βιώσιμη ενέργεια και αν παραχθεί, οι άνθρωποι δεν θα βρουν ποτέ από μόνοι τους της λύση για τη εξάλειψη των αυτοκτονιών. Γιατί; Επειδη δεν θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν από μόνοι τους ως πραγματικοί άνθρωποι με ανθρωπιά. Αν όντως μπορούσαν, θα το είχαν κάνει ήδη. Είναι δέσμιοι της φιλαργυρίας και φυλακισμένοι της ιδιοτέλειας. Μόνο η Βασιλεία του Θεού, μόνο αυτή η κυβέρνηση, θα μπορέσει να εξαλείψει όλα τα ανθρώπινα προβλήματα.

Η απουσία του Μίκη, αφήνει ένα κενό στη μουσική… Απολαύστε μερικά τραγούδια του…

tafos.miki
Το φευγιό του Μίκη Θεοδωράκη και η επικαιρότητα πάνω στην οποία κυριάρχησε για περισσότερο από μια εβδομάδα ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το κομμάτι. Μεγάλωσαν με τη μουσική του γενιές και γενιές. Ας τον θυμηθούμε με το δικό μας τρόπο…

bonis.leoΉταν δυο αλλοπρόσαλλες εβδομάδες. Γεμάτες συναισθήματα και σκέψεις. Την Τετάρτη δεν δημοσιεύσαμε άρθρο με τον Νίκο. Ξέρεις, πολλές φορές δεν ξέρεις τι και πως να το γράψεις. Το νιώθεις, αλλά δεν εξωτερικεύεται. Έχεις μάθει να ζεις με το παρόν. Και όταν το παρόν γίνεται σιγά σιγά ιστορία, δεν ξέρεις πώς να ζήσεις άλλο στο παρόν.

Η τέχνη της μουσικής είναι μια από τις καλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Και λέω ανακαλύψεις επειδή δεν είναι εφεύρεση. Ο Θεός μας έδωσε την αίσθηση της μουσικής και εμείς έμελλε να την ανακαλύψουμε.

Ένας άνθρωπος που δημιούργησε ένα μοναδικό είδος μουσικής. Όταν μιλάμε για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν μιλάμε για μουσική, μιλάμε για ένα ξεχωριστό είδος μουσικής. Η μουσική του Μίκη. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Σίγουρα έχεις τραγουδήσει τραγούδια του ακόμα και αν δεν ξέρεις ότι είναι δικά του. Προσωπικά μου άρεσε πολύ ένα άρθρο από τα πολλά που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες. Μπορείς να το διαβάσεις ΕΔΩ.

Οπότε σκέφτηκα σήμερα να γεμίσουμε τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με τραγούδια του Μίκη. Τραγούδια που έχουν αγγίξει την καρδιά μας, τραγούδια που μας έχουν ταξιδέψει και τραγούδια που έχουμε κοντοσταθεί για να τ' ακούσουμε έξω από κάποιο σπίτι.

Ήχοι που από μακριά φτάνουν και εισβάλουν στην ψυχή μας. Μελωδίες διαχρονικές που κάθε φορά μας θυμίζουν τις ανθρώπινες πλευρές μας. Αυλές κάτασπρες σαν γιορτινά στολίδια. Γειτονιές μικρές σ' όλου του κόσμου τις γωνίες. Αυτός είναι ο Μίκης.


Το τρένο φεύγει στις οχτώ ταξίδι για την Κατερίνη,

 

Νοέμβρης μήνας δε θα μείνει να μη θυμάσαι στις οχτώ.


Το γελαστό παιδί..


Του μικρού βοριά παράγγειλα, να 'ναι καλό παιδάκι, Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και το παραθυράκι.... με πνίγει το παράπονο, γιατί στον κόσμο αυτό να, τα καλοκαίρια τα 'χασα κι έπεσα στον χειμώνα.

Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή, Κράτα το χέρι μου και πάμε αστέρι μου, Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί.

Είμαστε δυο είμαστε τρείς είμαστε χίλιοι δεκατρείς
καβάλα πάμε στον καιρό
με τον καιρό με την βροχή
το αίμα πήζει στην πληγή
και ο πόνος γίνεται καρφί.

Και προχωρούσα μέσα στη νύχτα
Χωρίς να γνωρίζω κανένα
Κι ούτε κανένας, κι ούτε κανένας
Με γνώριζε, με γνώριζε.


Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
ένα χελιδονάκι,
να πάει να χτίσει τη φωλιά
στου κήπου την κορομηλιά
δίπλα στο μπαλκονάκι,
στείλε ουρανέ μου ένα πουλί
να πάει στη μάνα υπομονή.

Οι συμφορές αμέτρητες
δεν έχει ο κόσμος άλλες
φεύγουν οι μέρες μου βαριά
σαν της βροχής τις στάλες
Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά
άναψες τον καημό μου
είσαι μικρός και δε χωράς
τον αναστεναγμό μου.

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα και ο φόβος από τον Covid-19, συνεχίζει να είναι μεγάλος

53.1.110913
Εντάξει, συνηθίζουμε να ακούμε μεγάλα λόγια από τους πολιτικούς, ότι όλα είναι έτοιμα, ότι έχουν πάρει τα μέτρα τους κλπ, κλπ, αλλά αυτό δεν μας καθησυχάζει. Με το άνοιγμα των σχολείων οι κίνδυνοι από τον κορονοϊό Covid-19 παραμονεύουν. Ας είμαστε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, υπάκουοι και προσεκτικοί.
efimerides
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 11/09/2021

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα, έχει καθοριστεί ήδη και ο τρόπος προσέλευσης εκπαιδευτικών και μαθητών.

Το υπουργείο Παιδείας όρισε τη συγκεκριμένη ημέρα για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, παρά τις δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολικών μονάδων μεταξύ Τετάρτης 8 και Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου.

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού όμως σε ανήλικους στη χώρα, δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς. Παράλληλα, με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) και βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους ανεμβολίαστους, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου, θα προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Επιπλέον, οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.episimansis.neo

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τόνισε ότι «από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς στη χώρα. Ο καθηγητής επισήμανε ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο στενός κρατικός παράγοντας- συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων.

Όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν.

«Θέλω να σας πω ότι με την προκήρυξη που βγήκε για τη δήλωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υπάρχει και η δυνατότητα να δηλώσουν ότι θέλουν να κάνουν συμβάσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Γιατί πέρα από την πιθανή άρνηση ή σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει θα πρέπει να αντικατασταθεί, άρα το υπουργείο μας είναι έτοιμο γι’ αυτό» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Ας είστε έτοιμοι για μεγάλες αναταράξεις, ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, σε σχέση με τον κορονοϊό. Αυτό το αναστολή εργασίας δεν μας κάθετε καθόλου καλά… Και δεν είμαστε μόνον εμείς… Οι αντιδράσεις σ’ αυτόν τον τομέα όλο και μεγαλώνουν…

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν βγω στη σύνταξη. Ωστόσο έρχονται οι κυβερνώντες και με τους απίθανους πολιτικούς σαλτιμπαγκισμούς τους, αλλάζουν συνεχώς τα όρια συνταξιοδότησης...  Πέρα από αυτό όμως κι εγώ έχω αλλάξει πια, πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017 όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν θάλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια τόσο στην εσωτερική αυλή, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν.

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Αλλαγές στο Site μου

Σημαντικές αλλαγές αισθητικής στο Site. Ωριμάζουμε και μαθαίνουμε... Και προσπαθούμε να το προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA