Το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Δείτε ΕΔΩ το αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ με όλα τα δημοσιεύματα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα…

Τελευταίες Αναρτήσεις:
Οι επισκέπτες μας
025360
Τα σχόλια σας!
Το να εκφράζεται κανείς εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ είναι πολύ σπουδαίο για
μας που το διαχειριζόμαστε, μας κάνει να χαιρόμαστε όταν διαβάζουμε τις απόψεις σας, τις θέσεις σας, για ζητήματα που το site "σκαλίζει".
Μπορείτε λοιπόν να μας γράφετε. Μόνο που, για να τα δείτε δημοσιευμένα εδώ, θα περιμένετε λιγάκι προκειμένου να… εγκριθούν.

Ακούστε εδώ τον Λεωνίδα Μπόνη στο ραδιόφωνο. Κάθε Τετάρτη 8-10 μ.μ.

Πολύ θερμό το καλοκαίρι, κρύος ο χειμώνας!

Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το πιο θερμό των τελευταίων δεκαετιών. Γεμάτο καύσωνες. Αυτό κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή μας... Οι μετεωρολόγοι μας προετοίμασαν από νωρίς και το ζήσαμε στο έπακρο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι και ο χειμώνας. Κρύο, άνυδρος, επικίνδυνος... Εμείς, που έχουμε επιλέξει να γνωρίζουμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, είμαστε σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Υπομονή λοιπόν και δύναμη. Όλα εξελίσσονται όπως έχει προβλεφθεί!
Ιανουάριος 2025
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ένα site που φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία, όταν η Σούλα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπάει και λατρεύει να φτιάχνει. Τα χειροποίητα κοσμήματα! Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Η αγγειοπλαστική παράδοση του Θραψανού Ηρακλείου Κρήτης

Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου το έχει αναδείξει ως το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στην Κρήτη, σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης. Σήμερα, στο χωριό εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν ακόμα μικρά και μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, γνωστά ως «θραψανιώτικα πιθάρια», τα οποία διακινούνται τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Δείτε ΕΔΩ κι ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό από την ΕΡΤ 3 που παίχτηκε τον Φλεβάρη του 2024. Κι ΕΔΩ ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το χωριό μου.

Η ώρα του δειλινού...

Αναμφισβήτητα είναι η πιο όμορφη ώρα! Η ώρα του δειλινού. Φτάνει να είσαι εκεί. Την κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος και να απολαμβάνεις, λεπτό το λεπτό όλη αυτή την εξαιρετική εικόνα που δεν διαρκεί και πολύ.
Αυτό είναι. Να ζεις το κάθε λεπτό, να ανασαίνεις τον αέρα και να ευχαριστείς Εκείνον που έδωσε αυτό το δώρο για μας. Και να το εκτιμάμε!
Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν, δεν είναι σε θέση να απολαύσουν τίποτα. Ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από το καθετί και χάνουν την ουσία, τη ζωή. Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας.

Μια ανάσα καλοκαιρινή στην Τζιά

Δυο μέρες μόλις, στα τελειώματα του Αυγούστου του 2022, καταφέραμε να πάμε στη Τζιά, καλεσμένοι φίλων μας προκειμένου να μας φιλοξενήσουν. Και περάσαμε τόσο όμορφα που θα το κουβεντιάζουμε για καιρό.
Τι είναι αυτό που κάνει δεκτικούς τους ανθρώπους στο καλό, σε μια όμορφη κουβέντα, σε μια παρέα που αξίζει να τη ζήσεις και να την απολαύσεις παρά τις δυσκολίες; Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό είναι το μυστικό!

Ραδιόφωνα

Πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ  κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ για να ακούσετε επιλεγμένα, μουσικά, διαδικτυακα ραδιόφωνα που εκπέμπουν και στα FM... Άρα, μπορείτε να τα ακούσετε και από ένα συμβατικό ραδιόφωνο ή από το κινητό σας...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων:

Στήλες για τα media:

Οι εφημερίδες της Κρήτης:

Αξιόλογα Site:

Στο Πήλιο, Μάιος του 2022

Ήταν ένα ταξίδι μέσα στον Μάη… Έκανε ακόμα την ψυχρούλα του, αλλά το απολαύσαμε. Είχαμε ένα απωθημένο και το ικανοποιήσαμε. Πριν μερικά χρόνια που είχαμε πάει ένα Παρασκευο Σαββατο Κύριακο δεν το χαρήκαμε, δεν το περπατήσαμε επειδή το πρώτο πρωινό που σηκωθήκαμε βρήκαμε ένα χιόνι, καμιά 20ριά πόντους στρωμένο.
Στην κεντρική σελίδα του αρχείου του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ θα δείτε  αρκετά δημοσιεύματα. Αλλά μπορείτε να τα δείτε και από ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αγγειοπλάστες του σήμερα

Από γενιά σε γενιά περνάει αυτή η τέχνη, του αγγειοπλάστη. Κι αν την αγκάλιαζε λίγο η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα. Στη φωτογραφία είναι ο πατέρας μου, Λευτέρης του Κουμαλή, ως αγγειοπλάστης. Τον ακολούθησε ο γιός του, ο Κωστής Θεοδωράκης και ο εγγονός του, ο Μανώλης Βολυράκης και δίπλα του ο γιος του, ο Αγησίλαος. Δείτε ΕΔΩ ένα πολύ όμορφο δημοσίευμα από το το περιοδικό "Κ" που συνοδεύει, κάθε Κυριακή, την έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Για να καταλάβετε τι λέω…

Οι γονείς μου, Λευτέρης και Παπαδιώ

Ο πατέρας μου και η μάνα μου, ο Λευτέρης και η Παπαδιώ, σε μια φωτογραφία από το γάμο της Ελένης, της κόρης της Γεωργίας μας. Ήταν σε ένα κέντρο στα Πεζά, όπου έκαναν το γλέντι. Για πάντα στην καρδιά μου, ως ότι πιο ακριβό έχω. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ στο νέο κόσμο!

Το σπίτι μας στο χωριό

Σχεδόν τα κατάφερα να φτιάξω το σπίτι στο χωριό, κληρονομιά από τους γονείς μου, αν και μου κόστισε πολύ. Έχει ακόμα κάποιες δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά σιγά - σιγά.
Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να περνάμε κάνα δυο μήνες το καλοκαίρι, εκεί. Θα μας έκανε καλό, από πολλές απόψεις... Εδώ σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας Γερμανίδας που φιλοξενήσαμε κάποτε και μας τον έκανε δώρο. Είναι το σπίτι μας όπως ήταν τότε! Η υπογραφή λέει, 1992!
Τα αδέλφια μου. Λιγοστεύουμε!

Μια οικογενειακή φωτογραφία που έβγαλα με τα αδέλφια μου στο γάμο τη Πόπης, της κόρης του Κωστή μας. Επάνω από αριστερά η Γεωργία μας, δεν ζει πια. Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για αυτήν. Κάτω, από αριστερά, η Στασούλα μας, δείτε για αυτήν ΕΔΩ, δίπλα της η Μαλάμω, δείτε γι’ αυτήν ΕΔΩ και δίπλα της ο Κωστής μας, που και εκείνος δεν ζει πια, δείτε ΕΔΩ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος τ. 176

Αυτή είναι η εφημερίδα των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος" που κυκλοφορεί τώρα. Για να τη δείτε πατήστε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ τ. 175, ΕΔΩ, το τ. 174, ΕΔΩ το τ.173, ΕΔΩ το τ.172, ΕΔΩ το τ.171, ΕΔΩ το τ. 170, ΕΔΩ το τ. 169, ΕΔΩ το τ.168, ΕΔΩ το τ.167 ΕΔΩ το τ.166, ΕΔΩ το τ. 165, ΕΔΩ το τ.164, εδώ ΕΔΩ το τ. 163, ΕΔΩ το τ.162. Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης έκδοσης από τη γέννηση της, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Παλιότερα τεύχη μπορείτε να τα δείτε σε PDF αρχείο, πηγαίνοντας στο Αρχείο του ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Δείτε κι ΕΔΩ το site του Σωματείου που επιμελούμαστε...

“Τύπος των συνταξιούχων σιδηροδρομικών” τ. 443

Έτοιμο και το 443 φύλλο... Δείτε το ΕΔΩ, Κι ΕΔΩ το τ. 442, ΕΔΩ το τ. 441 ΕΔΩ το τ. 440, ΕΔΩ το τ.439, ΕΔΩ το τ, 438, ΕΔΩ το τ. 437, ΕΔΩ το τ. 436, ΕΔΩ το τ. 435, ΕΔΩ το τ. 434,  ΕΔΩ το τ. 433, ΕΔΩ το τ. 432, ΕΔΩ το τ. 431,  ΕΔΩ το τ. 430, ΕΔΩ το τ. 429, ΕΔΩ το τ. 428, ΕΔΩ το τ. 427, ΕΔΩ το τ. 426, ΕΔΩ το τ. 425, ΕΔΩ το τ. 424, ΕΔΩ το τ. 423, ΕΔΩ το τ. 422, ΕΔΩ το τ. 421, ΕΔΩ το τ. 420, ΕΔΩ το τ. 419, ΕΔΩ το τ. 418, ΕΔΩ το τ. 417, ΕΔΩ το τ. 416, ΕΔΩ το τ. 415, ΕΔΩ το τ. 414, ΕΔΩ το τ. 413, ΕΔΩ το τ. 412, ΕΔΩ το τ. 411, ΕΔΩ το τ. 410, ΕΔΩ το τ. 409, ΕΔΩ το τ. 408, ΕΔΩ το τ. 407, ΕΔΩ το τ. 406, ΕΔΩ το τ. 405 ΕΔΩ το τ. 404 ΕΔΩ το τ. 403 ΕΔΩ το τ. 402, ΕΔΩ το τ. 401, ΕΔΩ το τ.400, ΕΔΩ το τ.399, ΕΔΩ το τ.398, ΕΔΩ το τ.397, ΕΔΩ το τ.396, ΕΔΩ το τ.395 ΕΔΩ το τ.394  ΕΔΩ το τ.393 ΕΔΩ το τ. 392, ΕΔΩ το τ. 391, ΕΔΩ το τ. 390, ΕΔΩ το τ. 389, ΕΔΩ το τ. 388, ΕΔΩ το τ. 387, ΕΔΩ τ. 386 και το 385 ΕΔΩ. Σε συνάρτηση μάλιστα με το Blog, δείτε το ΕΔΩ, είναι αυτό που λειτουργεί τώρα, με πιο συχνή ενημέρωση...

Ο τόπος που αγαπώ

Αγαπώ την Κρήτη και το χωριό μου, το Θραψανό… Γράφω γι' αυτά με μια νοσταλγία. Είχα κάποτε σχέδια. Δεν είμαι βέβαιος πια, αν μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Όταν όμως αλλάξουν τα πράγματα θα ήθελα να περνάω εδώ μερικούς μήνες, κυρίως καλοκαιρινούς. Είναι ο τόπος μου. Οι ρίζες μου. Οι αναμνήσεις μου…

Χρηστικά Site:

Γνωρίζοντας την Αθήνα!

Ένα από τα πράγματα που θα δείτε να κάνουμε σ' αυτό το site είναι ότι προσπαθούμε να γνωρίσουμε την Αθήνα. Τους τόπους που κινούμαστε, που περπατάμε, που πορευόμαστε.
Έτσι, συχνά - πυκνά, θα δείτε τέτοιες παρουσιάσεις με δρόμους, πλατείες, γειτονιές, είτε του ιστορικού κέντρου, είτε της περιφέρειας.
Μας αρέσει και το κάνουμε αυτό με χαρά, όπως εδώ που βλέπετε κάτι από την πλατεία Κοραή με τον Λυκαβηττό στο βάθος, από το κέντρο της Αθήνας, το πανεπιστήμιο.
Νίκος Ελ. Θεοδωράκης

Θα χαρώ πολύ να δω εκτεταμένα τις απόψεις σας. Γράψτε μου εδώ: nikosth2004@yahoo.gr

Για την επικοινωνία μας στείλτε μου SMS στο τηλέφωνο 6932212755 που εξυπηρετείται από την VODAFON. 

Είμαστε στον 22ο χρόνο!

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος, Νίκος Ελ. Θεοδωράκης, που έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και διαχείρισης αυτoύ του Site σε καθημερινή βάση; Δείτε ΕΔΩ. Κι ΕΔΩ δείτε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία αυτού του ιστότοπου.

Περάσαμε υπέροχα στην Τέμενη Αιγίου

Τελικά τα καταφέραμε και περάσαμε όμορφα, τη μια βδομάδα, από 10-17 Σεπτέμβρη του 2022 που πήγαμε στο παραθεριστικό κέντρο του ΟΠΑΚΕ ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου. Πετύχαμε αυτό που θέλαμε. Να ξεκουραστούμε, να αλλάξουμε παραστάσεις, να φορτώσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα που έρχεται και που όλα δείχνουν ότι θα έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα γύρω μας, ακριβαίνουν και η ανασφάλεια τα κάνει όλα χειρότερα. Ευτυχώς η ελπίδα μας για κάτι καλύτερο έχει πολύ ισχυρή βάση.

Δείτε μερικά δημοσιεύματα που κάναμε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Οι εκδρομές του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ

Κι αυτό ΕΔΩ είναι το πρόγραμμα των εκδρομών για το 2025 που εξέδωσε και φέτος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ με το οποίο συνεργάζομαι σε επαγγελματική βάση.

Αποχαιρετούμε το Σάββατο 25/1/2025, τον Κώστα Βλάχο

Πώς περνάνε έτσι τα χρόνια… Και πώς, όσο διαρκεί αυτό το σύστημα πραγμάτων συνεχίζουμε να χάνουμε ανθρώπους, φίλους μας, στο θάνατο. Την Παρασκευή 24/1 “έφυγε” ο Κώστας Βλάχος και το Σάββατο 25/1/2025, ώρα 12:00 θα γίνει η ομιλία κηδείας στο Γ’ Νεκροταφείο Αθηνών στο τμήμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Η φωτογραφία που βλέπετε ήταν τραβηγμένη πριν από 10 χρόνια στο νοσοκομείο ΝΤΥΝΑΝ που νοσηλεύτηκε ο Κώστας, ύστερα από μια επέμβαση που έκανε… Δείτε ΕΔΩ το σχετικό δημοσίευμα που κάναμε τότε στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ… Κάτω, από το κτίσιμο της Εκκλησίας της Λευκίμμης Κέρκυρας. Δείτε ΕΔΩ.

Οδός Βερανζέρου, μια διαφορετική πλευρά της Αθήνας…

Αυτός ήταν ο δρόμος, που βρίσκονταν η ΠΕΤ ΟΤΕ, το Σωματείο των τεχνικών του ΟΤΕ που τότε, το 1982, είχε δύναμη κάπου 18.000, όπου εργάστηκα για περισσότερα από 30 χρόνια, στο γραφείο Τύπου του. Στον 5ο όροφο ήταν το “στρατηγείο”, αλλά και στον 4ο στεγάστηκε, τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, η ΟΜΕ ΟΤΕ. Εδώ σ’ αυτό το κτίριο που βλέπετε στη φωτογραφίας, ήταν.

Αλλά η οδός Βερανζέρου αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας του κέντρου της Αθήνας. Βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει δει πολλές αλλαγές με τα χρόνια και η ίδια η οδός έχει μεταμορφωθεί αρκετές φορές. Όντως, τα έχω δει όλα στην πλατεία Βάθη που βρίσκεται δυο βήματα από εκεί. Και ήταν για μένα μεγάλο σχολείο, για να γνωρίσω καλά τον περίεργο κόσμο της Αθήνας.

Ψάχνοντας βρήκα τις πρώτες αναφορές για την οδό Βερανζέρου να χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα. Ήταν ένας δρόμος με έντονη ζωή, γεμάτος μικρά καταστήματα και καφενεία. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή γνώρισε μια περίοδο ανάπτυξης, αλλά και παρακμής σε ορισμένες φάσεις.

Η συκιά, Πατρών και Πύργου στην πλ. Πανταζοπούλου

Ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας μήνας “ξεκούρασης” για τη συκιά. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού, το δέντρο μπαίνει σε μια κατάσταση χειμερίας νάρκης. Τα φύλλα του έχουν πέσει, και οι ρίζες του είναι λιγότερο δραστήριες. Τι συμβαίνει μέσα στο δέντρο; Όλες οι διαδικασίες ανάπτυξης, όπως η παραγωγή νέων φύλλων και η ωρίμανση των καρπών, έχουν σταματήσει. Το δέντρο έχει αναπτύξει φυσικούς μηχανισμούς για να προστατευτεί από το κρύο. Ο φλοιός του παρέχει ένα προστατευτικό στρώμα, ενώ τα κλαδιά του είναι πιο ανθεκτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τις προηγούμενες εποχές, η συκιά έχει αποθηκεύσει ενέργεια στις ρίζες της, η οποία θα χρησιμοποιηθεί την άνοιξη για να ξαναζωντανέψει.

Βόλτα στην ιστορία και την ομορφιά της Αθήνας…

Ο πεζόδρομος της Αγίου Παύλου αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς δρόμους του Θησείου. Βρίσκεται σε μια περιοχή που συνδυάζει την αρχαία ελληνική ιστορία με τη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Ο καιρός ήταν καλός κι έτσι χθες το μεσημέρι, την περπατήσαμε για άλλη μια φορά.

Ο δρόμος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αρχαία Αγορά των Αθηνών, το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας πόλης. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία, με πολλά βυζαντινά και οθωμανικά κτίρια, να έχουν αφήσει το στίγμα τους. Σήμερα, ο πεζόδρομος είναι γνωστός για τα γραφικά καφέ, τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τους πάγκους με τα σουβενίρ τους.

Αν το θέλεις και έχεις το χρόνο, μπορείς να επισκεφτείς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Θησείο και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Φυσικά μπορείς να απολαύσεις παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια του πεζοδρόμου και της γύρω περιοχής. Και φυσικά να βρεις μοναδικά χειροποίητα προϊόντα στους πάγκους στο πλάι του δρόμου..

Ένα «τσακ» κι αμέσως το πρωινό καφεδάκι στον κήπο

Τώρα εδώ που τα λέμε κι εμείς αν είχαμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα το σκεφτόμαστε σοβαρά να παίρναμε το πρωινό καφεδάκι μας στον κήπο, αφού η θερμοκρασία κάπως ανέβηκε. Κάπως, γιατί σίγουρα θα χρειαζόταν να ρίξει κανείς κάτι πάνω του, αλλά έστω κι έτσι, θα τον απολαμβάναμε σε ένα όμορφο περιβάλλον. Όπως έκαναν χθες οι φίλοι μας Ηλίας και Κατερίνα στο σπίτι τους, στην Αναστασιά των Σερρών. Τους χαιρόμαστε, που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή.

Αν και χειμώνας το μπαλκόνι των παιδιών είναι όμορφο

Χρειάστηκε να επισκεφτούμε τις προηγούμενες μέρες τη Νισαίας. Το έχουμε στο νου μας και από καιρό σε καιρό. πάμε και ρίχνουμε μια ματιά, αφού έχουμε αναλάβει την ευθύνη του. Και το κάνουμε αυτό με χαρά, επειδή ξέρουμε σε ποιους ανήκει και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Το χάρηκα λοιπόν το μπαλκόνι τους, στο 7ο όροφο και φωτογράφησα τα λουλούδια τους. Αν και χειμώνας, είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε δεν ήταν, μέχρι στιγμή και πολύ σκληρός και άγριος, ο χειμώνας. Μπορεί να κάνει κρύο, αλλά δεν έχει παγωνιά. Και λίγος ήλιος να φανεί, πίσω από τα σύννεφα, είναι αναζωογονητικός για όλους. Και για τα φυτά. Το ωραίο είναι ότι με το μηχανισμό που έχουμε βάλει ποτίζονται στην ώρα τους, άρα έχουν λόγους να είναι υγιή και επαρκώς αναπτυγμένα.

Χαιρόμαστε που η τέντα που έβαλαν τα παιδιά στο πλάι δείχνει να τα προστατεύει από τους δυνατούς αέρηδες που «πιάνουν» εκεί, επειδή είναι ανοιχτά και πριν ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένα και δεινοπαθούσαν. Μας δίνουν έτσι την αίσθηση πως την άνοιξη που οι καιρικές συνθήκες θα τα ευνοούν θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, πράγμα θα κάνει ακόμα πιο όμορφη την ατμόσφαιρα.

Να και τα σαλιγκάρια, οι χοχλοί, που λέμε στο χωριό μας!

Τα σαλιγκάρια είναι ενδιαφέροντα πλάσματα με πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά. Mερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά: Έχουν ένα σπειροειδές κέλυφος που τα προστατεύει από τους θηρευτές και τις καιρικές συνθήκες. Κινούνται χρησιμοποιώντας έναν μυώδη πόδα που εκκρίνει βλέννα, η οποία τους βοηθά να γλιστρούν πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Είναι φυτοφάγα και τρέφονται κυρίως με φύλλα, φρούτα και λαχανικά. Τα περισσότερα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα, δηλαδή έχουν και αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Μπορούν να ζήσουν από 2 έως 5 χρόνια, αλλά μερικά είδη μπορούν να ζήσουν έως και 25 χρόνια σε αιχμαλωσία. Και είναι μια θαυμάσια τροφή…